suche mielone
nogawkuchni/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety mielone wyszły twarde i suche? Nagminnie popełniacie 1 podstawowy błąd

Jeśli mielone ciągle wychodzą przesuszone, pewnie nie zwracacie uwagi na tę jedną ważną rzecz.

Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Dlaczego mielone są suche?

W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest temu zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka. A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący!

Zobacz także

Przepis na soczyste mielone

By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone!

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Pół pęczka pietruszki
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka mielona słodka i ostra
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie.
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Dodajcie wszystko do miski z mięsem mielonym. Wrzućcie po jednej łyżce musztardy i majonezu, wbijcie jedno jajko. Doprawcie do smaku i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Formujcie z masy mięsnej kotlety, obtoczcie każdy w bułce tartej i od razu smażcie na złoto. Smacznego!
Komentarze
kotlety mielone z piekarnika przepis
Gotujmy.pl
Newsy Oto najprostszy i najszybszy przepis na kotlety mielone - już nigdy więcej nie zrobisz ich w tradycyjny sposób
Kochasz mielone, ale starasz się dbać o linię? Nadal możesz je jeść! Wystarczy skorzystać z tego fenomenalnego przepisu.
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Mielone kotlety w panierce z bułki tartej to jedno z najpopularniejszych dań w polskich domach. Bardzo smaczne i sycące, a do tego wszystko do niego pasuje! Mielone z buraczkami, kapustą, lub dowolną surówką zawsze smakują doskonale. Do tego ziemniaki polane tłuszczem z kotletów… aż ślinka cieknie! Przygotowywanie mielonych ma jedną zasadniczą wadę. Mimo, że bardzo smaczne, to niestety potrafią być mocno tuczące. Warstwa bułki tartej oraz smażenie na dużej ilości tłuszczu sprawiają, że kotlety są ciężkie i tłuste. Można temu nieco zaradzić kładąc usmażone mielone na ręczniku papierowym, by odsączyć je z oleju, ale niestety niewiele to daje. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o sylwetkę i poprawny poziom cholesterolu należy zrezygnować z ulubionych kotletów? Absolutnie! Mamy dla was świetny przepis, gdy raz spróbujecie, to już nigdy nie wrócicie do tradycyjnych mielonych. Przepis na kotlety mielone z piekarnika Sposobem na mielone z minimalną ilością tłuszczu jest… pieczenie ich w piekarniku! Dzięki temu nie tylko ograniczycie kaloryczność tego dania, ale także oszczędzicie sobie stania nad patelnią. Składniki 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajo 1 cebula 1 bułka Bułka tarta Mleko Masło Sól Pieprz Przygotowanie Cebulę obieramy i siekamy, a bułkę namaczamy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy cebulę i namoczoną bułkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Układamy mielone w naczyniu żaroodpornym. Każdego kotleta delikatnie nacinamy z wierzchu i wsadzamy tam nieco masła. Wstawiamy na 50 minut do piekarnika nastawionego na 180 stopni. I gotowe! Kotlety nie wymagają już żadnego tłuszczu do smażenia – można je zjeść od...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy Kotlety mielone będą smakować jak od babci, jeśli dodasz do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby niedzielny posiłek u babci. Podpowiadamy jak odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kotlety mielone często wykonuje się z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowiny lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie niewyczuwalny, a zrobi swoje! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit! Składniki: 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonego surowego...

Przeczytaj
mielone z czosnkiem niedźwiedzim przepis
Gotujmy.pl/Krakowianka
Newsy Dodatek tej jednej przyprawy całkowicie zmienia smak mielonych. Będziecie wniebowzięci
Choć czosnek niedźwiedzi nie należy do grona popularnych przypraw, jego dodatek bardzo pozytywnie wpływa na wiele potraw. Dzięki niemu przyrządzicie niesamowite kotlety mielone. Ten smak z pewnością długo pozostanie w waszej pamięci.
Weronika Kępa
grudzień 15, 2020

Czosnek niedźwiedzi nie występuje pod postacią cebuli, ale zielonych liści. Z racji, że jego dzika odmiana jest pod ochroną warto go zasiać we własnym ogródku. Jeśli jednak nie macie takiej możliwości, nic straconego. Znajdziecie go również w popularnych dużych marketach i w sieci. Z jego dodatkiem kotlety mielone będą przepyszne! Przepis na mielone z czosnkiem niedźwiedzim Składniki 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego 1 bułka 1 jajko 1 cebula 1 marchewka 100 ml mleka Bułka tarta do panierowania Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie świeżą bułkę, a następnie zalejcie ją ciepłym mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na łyżce oleju. Marchewkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. W dużej misce umieśćcie mięso mielone. Dodajcie do niego odsączoną z mleka kajzerkę, zeszkloną cebulę, startą marchewkę oraz jajko. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Tak przygotowaną masę doprawcie obficie solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Ponownie wymieszajcie, aż do połączenia się składników. Na płaskim talerzu umieśćcie bułkę tartą. Z przygotowanej masy mięsnej zacznijcie formować kotleciki. Tak przygotowane obtoczcie w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie grubszą warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
co zrobic zeby schabowe nie wysychaly
Gotujmy.pl
Triki kulinarne Jak zapobiec wysychaniu kotletów wieprzowych? Tę metodę znają tylko nasze babcie!
Twoje kotlety schabowe za każdym razem wychodzą suche i twarde? Sprawdź, jak temu zapobiec!
Katarzyna Wyborska
listopad 10, 2020

Nie ma nic lepszego na niedzielny obiad niż kotlety wieprzowe! Jednak co zrobić, gdy mięso szybko wysycha, robi się gumowate i mało apetyczne? Nasze babcie mają na to sposoby, które ujawniamy w poniższym artykule! Nie przesadzaj ze smażeniem Czasami tak bardzo boimy się, że smażone kotlety będą surowe w środku, że trzymamy je na oleju zbyt długo. W wyniku tego cała woda z nich odparowuje i robią się twarde, suche i przypalone. Odważniej z tłuszczem Kotlety ze schabu są dość chude, dlatego nie obawiaj się tłuszczu na mięsie! Nada im to większej soczystości, a kawałki tłuszczu można zawsze odkroić po usmażeniu. Ogrzej przed smażeniem Zanim zaczniesz smażyć kotlety, wyjmij je wcześniej z lodówki aby nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu woda nie będzie tak szybko odparowywać w trakcie smażenia! Zwróć uwagę na bułkę tartą! Najczęstszy sposób przyrządzania kotletów to wersja w panierce smażona w głębokim tłuszczu. Mięso przyprawiamy, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce i wrzucamy na patelnię. A zastanawiałyście się kiedyś z czego składa się wasza bułka tarta? Najczęściej kupujemy ją w sklepie, a pakowana bułka tarta często zawiera fragmenty słodkich ciast i bułek, przez co panierka robi się twarda i w efekcie cały kotlet szybko wysycha. Dlatego warto własnoręcznie robić domową bułkę tartą!   Źródło: mashed.com

Przeczytaj