Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd?

Dlaczego mielone są suche?

W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka.

A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący!

Przepis na soczyste mielone

By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone!

Zobacz także:

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Pół kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Pół pęczka pietruszki
  • Łyżka musztardy
  • Łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Papryka mielona słodka i ostra
  • Przyprawa do mięsa mielonego
  • Bułka tarta
  • Mleko
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie.
  2. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
  3. Dodajcie wszystko do miski z mięsem mielonym. Wrzućcie po jednej łyżce musztardy i majonezu, wbijcie jedno jajko. Doprawcie do smaku i dokładnie wymieszajcie.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej. Formujcie z masy mięsnej kotlety, obtoczcie każdy w bułce tartej i od razu smażcie na złoto. Smacznego!