Mielone to danie, które tak często pojawia się na stołach w polskich domach, że po prostu wstyd nie wiedzieć, jak je przyrządzić. Podane z ziemniakami i buraczkami albo ogórkami kiszonymi jest genialnym pomysłem na obiad! Czasem jednak kotlety nie wychodzą zbyt smaczne, nawet pomimo wielu starań. Czy można temu jakoś zapobiec? Oczywiście – przekonajcie się sami! A może też popełniacie ten błąd?
Dlaczego mielone są suche?
W większości przypadków jeśli kotlet wyszedł suchy i twardy, winny jest zbyt długi czas smażenia. Dotyczy to mielonych, schabowych i kotletów z kurczaka.
A dlaczego niektórzy przesmażają kotlety? Winna temu może być zbyt duża grubość mięsa – im grubszy kotlet, tym dłużej trzeba go smażyć i łatwo jest przesadzić. Innym często popełnianym błędem jest stłoczenie kotletów na patelni. Jeśli ułożycie ich za dużo, to temperatura oleju spadnie i mięso zacznie się dusić zamiast smażyć. W dodatku wypłyną z niego soki i stanie się w środku suche i niesmaczne. Olej, na którym smażycie mielone, musi koniecznie być gorący!
Przepis na soczyste mielone
By mieć pewność, że kotlety nie wyjdą suche ani twarde, wypróbujcie powyższe wskazówki i skorzystajcie z tego przepisu. Wychodzą z niego pyszne, soczyste mielone!
Zobacz także:
Będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Pół kg mięsa mielonego z łopatki
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- 1 cebula
- Pół pęczka pietruszki
- Łyżka musztardy
- Łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- Papryka mielona słodka i ostra
- Przyprawa do mięsa mielonego
- Bułka tarta
- Mleko
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Zanurzcie bułkę w mleku, namoczcie i odsączcie.
- Obierzcie cebulę i pokrójcie ją drobno. Posiekajcie pietruszkę, a czosnek przeciśnijcie przez praskę.
- Dodajcie wszystko do miski z mięsem mielonym. Wrzućcie po jednej łyżce musztardy i majonezu, wbijcie jedno jajko. Doprawcie do smaku i dokładnie wymieszajcie.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Formujcie z masy mięsnej kotlety, obtoczcie każdy w bułce tartej i od razu smażcie na złoto. Smacznego!