Mielone to bardzo popularne danie. Wystarczy dobre mięso, jajko, dodatki i szybki obiad jest gotowy. Najczęściej jecie pewnie mielone na obiad z ziemniakami i surówką. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, mamy dla was super ciekawy przepis na meksykańskie mielone. Dzięki zawartości tego składnika są jeszcze smaczniejsze. Wasi bliscy je pokochają i poproszą o dokładkę.

Kotlety mielone po meksykańsku

Żeby zrobić kotlety mielone po meksykańsku, potrzebujecie trochę więcej składników niż do tradycyjnych mielonych. Używa się też do nich innych przypraw, tradycyjny dodatek soli, pieprzu i cebuli dobrze podkreśla smak mięsa, ale zupełnie inny poziom osiągniecie dodając do mielonych paprykę chili i słodką paprykę. Sprawdźcie sami.

Składniki na mielone po meksykańsku

  • Pół kg mielonego mięsa
  • Czerstwa bułka
  • 3 cebule
  • Jajko
  • Pół szklanki śmietany
  • Olej
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • Natka pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie mielonych po meksykańsku

  1. Połączcie mięso z namoczoną bułką i dwiema drobno pokrojonymi cebulami. Część mięsa odstawcie i nie łączcie z bułką.
  2. Wymieszajcie jajka z mięsem i siekaną natką pietruszki.
  3. Doprawcie masę mięsną solą i pieprzem. Dodajcie obydwie papryki: słodką paprykę w proszku i paprykę ostrą lub chili. Jeśli uwielbiacie ostre potrawy, dodajcie jeszcze na przykład płatki chili.
  4. Uformujcie kilka kotletów używając mokrych rąk, żeby mięso nie przyklejało się wam do rąk.
  5. Rozgrzejcie patelnię. Usmażcie kotlety.
  6. Papryki i pozostałą cebulę pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju. Dodajcie przecier pomidorowy. Dodajcie odłożone wcześniej mielone mięso i duście cały sos przez kilka minut.
  7. Kotleciki i mięso zalejcie sosem.
  8. Śmietanę wymieszajcie z ostrą papryką i dodajcie do mięsa.
  9. Duście ok. 10 minut i serwujcie po tym czasie.

Źródło: gotujmy.pl