Mielone to bardzo popularne danie. Wystarczy dobre mięso, jajko, dodatki i szybki obiad jest gotowy. Najczęściej jecie pewnie mielone na obiad z ziemniakami i surówką. Jeśli lubicie kuchenne eksperymenty, mamy dla was super ciekawy przepis na meksykańskie mielone. Dzięki zawartości tego składnika są jeszcze smaczniejsze. Wasi bliscy je pokochają i poproszą o dokładkę.
Kotlety mielone po meksykańsku
Żeby zrobić kotlety mielone po meksykańsku, potrzebujecie trochę więcej składników niż do tradycyjnych mielonych. Używa się też do nich innych przypraw, tradycyjny dodatek soli, pieprzu i cebuli dobrze podkreśla smak mięsa, ale zupełnie inny poziom osiągniecie dodając do mielonych paprykę chili i słodką paprykę. Sprawdźcie sami.
Składniki na mielone po meksykańsku
- Pół kg mielonego mięsa
- Czerstwa bułka
- 3 cebule
- Jajko
- Pół szklanki śmietany
- Olej
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie mielonych po meksykańsku
- Połączcie mięso z namoczoną bułką i dwiema drobno pokrojonymi cebulami. Część mięsa odstawcie i nie łączcie z bułką.
- Wymieszajcie jajka z mięsem i siekaną natką pietruszki.
- Doprawcie masę mięsną solą i pieprzem. Dodajcie obydwie papryki: słodką paprykę w proszku i paprykę ostrą lub chili. Jeśli uwielbiacie ostre potrawy, dodajcie jeszcze na przykład płatki chili.
- Uformujcie kilka kotletów używając mokrych rąk, żeby mięso nie przyklejało się wam do rąk.
- Rozgrzejcie patelnię. Usmażcie kotlety.
- Papryki i pozostałą cebulę pokrójcie w kostkę. Podsmażcie na oleju. Dodajcie przecier pomidorowy. Dodajcie odłożone wcześniej mielone mięso i duście cały sos przez kilka minut.
- Kotleciki i mięso zalejcie sosem.
- Śmietanę wymieszajcie z ostrą papryką i dodajcie do mięsa.
- Duście ok. 10 minut i serwujcie po tym czasie.
Źródło: gotujmy.pl