Ile gospodyń domowych, tyle pomysłów na kotlety mielone. W tradycyjnej wersji kotlety mielone to nic innego jak kotleciki uformowane z mielonego mięsa (najczęściej wieprzowego, ale może też być drobiowe, indycze oraz wołowe), podsmażonej na maśle cebuli, bułki zamoczonej w mleku i przypraw. Kotlety te obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i różnego rodzaju surówkami, ale są też tacy, którzy lubią jeść je na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jeśli lubicie oryginalne smaki, możecie przygotować kotlety mielone z liśćmi szpinaku, z cukinią, z kiszoną kapustą, a nawet z suszonymi pomidorami dodanymi do masy mięsnej. Możecie też przygotować je w wersji na ostro. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Kotlety mielone na ostro z koperkiem

Kotlety mielone na ostro z koperkiem to doskonała propozycja na smaczny, tani i sycący obiad. Co nadaje naszym kotletom ostrości? Jest to ząbek czosnku oraz specjalna kompozycja przypraw – ziołowego pieprzu i niezwykle zdrowego pieprzu Cayenne.

Czy wiecie, że pieprz Cayenne (lub in. pieprz kajeński) ma mnóstwo właściwości zdrowotnych? Przyspiesza metabolizm, pomaga w uśmierzaniu bólu, zawiera cenne dla zdrowia przeciwutleniacze, witaminę C i karotenoidy, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów oraz pomaga zapobiegać sklejaniu się komórek i tworzeniu się skrzepów krwi.

Zobacz także:

Przygotujcie mielone z pieprzem kajeńskim jeszcze dziś i zaskoczcie nimi swoich bliskich. Te kotleciki są naprawdę pyszne!

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • jajko 1 szt
  • koperek
  • pieprz Cayenne do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól ziołowa młynek do smaku
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej

Przygotowanie mielonych na ostro:

  1. Do miseczki przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, sól oraz pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku i posiekany koperek - wszystko dokładnie mieszamy.
  2. Następnie dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy całość na jednolitą masę.
  3. Formujemy małe kotleciki.
  4. Kotleciki smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju (smażyć pod przykryciem).

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: