Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Gotujmy.pl/Karita
Newsy

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy

Lubicie kotlety mielone, ale marzy wam się jakaś odmiana? Sprawdźcie nasz przepis na mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Smakują naprawdę świetnie!

Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką

Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku".

Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków!

Zobacz także
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań

Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie

Przepis na szczaw w słoiku na zimę. Teraz jest najlepszy moment na jego zrobienie

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • bułka
  • jajko
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżeczko siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
  • mała marchewka lub połowa dużej
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • curry

Przygotowanie:

  1. Doprawić mięso jak na kotlety mielone.
  2. Połączyć z bułką i jajkiem.
  3. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
  5. Pokroić drobno.
  6. To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić).
  7. Połączyć z mięsem.
  8. Wsypać siemię lniane i słonecznik.
  9. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki).
  10. Posolić, popieprzyć.
  11. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone „po włosku”. Moc kolorów na talerzu
Kotlety mielone „po włosku” to kolorowy sposób na odczarowanie starego przepisu. Precz z nudą!

Lubicie mielone, a macie już dość oklepanego przepisu na zwykłe kotlety? Wypróbujcie jednej z naszych wariacji. Dzisiaj przedstawiamy wam przepis użytkowniczki naszego portalu. Karita podzieliła się przepisem na kotlety mielone „po włosku”. Tymianek, siemię lniane, słonecznik – na tym nie kończy się lista nietypowych, ciekawych składników dodawanych do takich właśnie kotlecików. Co prawda część z nich na czele z przyprawą curry niewiele ma wspólnego z włoską kuchnią, ale czy to tak naprawdę ważne? Przecież liczy się smak! Przepis na kotlety mielone „po włosku” Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej Bułka tarta lub namoczona bułka kajzerka Jajko Tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika Mała marchewka lub połowa dużej Ząbek czosnku 2 pomidory Przyprawa curry Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce. Do miski lub garnka włóżcie mięso, wbijcie jajko, dodajcie przyprawy i bułkę tartą. Do masy mięsnej dodajcie startą marchewkę, obraną i pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Pomidory sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skórki i drobno pokrójcie, po czym dodajcie do mięsa. Wsypcie do mięsa siemię lniane i słonecznik. Wymieszajcie całość dokładnie, najlepiej ręcznie. Rozgrzejcie olej na patelni. Smażcie kotlety z obu stron na złoty, lekko brązowawy kolor. Podawajcie z ziemniakami lub z kaszą, a także z surówką lub z buraczkami na ciepło. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Lubicie potrawy z mielonego mięsa? Koniecznie wypróbujcie także naszych przepisów na takie dania jak kotlety mielone z młodą kapustą , kotlety mielone po meksykańsku ,...

Kotlety mielone z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad
slodkokwasnakuchnia1/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z indyka z piekarnika. Przepis na dietetyczny obiad
Wypróbujcie przepis na drobiowe mielone z piekarnika. Kotlety mielone wcale nie muszą ociekać tłuszczem i zawierać setek kalorii. Przygotujecie je także w wersji fit!

Kotlety mielone z piekarnika to niskokaloryczna alternatywa dla miłośników tego tradycyjnego, babcinego dania. W jaki sposób można odchudzić kotlety mielone, aby dalej smakowały doskonale? Mielone z piekarnika – fit obiad Kotlety mielone z piekarnika nie wymagają smażenia, dzięki czemu są znacznie zdrowsze. Można je także przyrządzić z mięsa z indyka (zamiast wieprzowego), które ma znacznie więcej korzystnych właściwości dla osób na diecie. Jeśli jeszcze dodacie mielone płatki owsiane, będą  bogate w błonnik i znacząco przyspieszą trawienie! Przepis na drobiowe kotlety mielone z piekarnika To szybki, prosty i bardzo zdrowy pomysł na obiad, który posmakuje także dzieciom! Danie bogate jest w błonnik oraz białko i zawiera niewielkie ilości tłuszczu. Składniki:  500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka soli, pieprzu, papryki słodkiej i curry Przygotowanie pieczonych mielonych z indyka: Cebulę i czosnek obierzcie z łusek oraz ścierajcie na tarce jarzynowej do miski. Dodajcie mielone mięso, jajko, płatki i przyprawy. Wszystkie składniki wyróbcie na jednorodną masę za pomocą dłoni. Z masy mięsnej formujcie nieduże kotlety i układajcie je na blaszce (dobrze posmarujcie blaszkę olejem lub połóżcie papier do pieczenia). Włóżcie blaszkę z kotletami do nagrzanego piekarnika i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach (po upłynięciu połowy czasu, przewróćcie kotlety na drugą stronę). Podawajcie z dowolnymi dodatkami. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką Kotlety mielone inaczej: z...

Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z pokrzywą. Maj to ostatni dzwonek, by je przygotować
Kotlety mielone z dodatkiem zielonych liści pokrzywy to ciekawy patent na smaczny, typowo wiosenny obiad. Podajcie je z młodymi ziemniakami, sałatą i kompotem z rabarbaru!

Kotlety mielone to danie smaczne i nie bez powodu uwielbiane przez całą rzeszę Polaków. Każda gospodyni domowa robi w dość podobny sposób. Wiosna to jednak czas, by nieco złamać tradycyjne przepisy. Na przykład poprzez dodanie do mięsa liści pokrzywy! Zbieranie liści pokrzywy w celach spożywczych powinno ograniczyć się do czasu, zanim ta roślina zakwitnie. Mówimy więc w tym przypadku o krótkim okresie kwietnia i maja. Teraz macie więc ostatnią szansę, by ostrożnie zerwać świeżą pokrzywę i przyrządzić z niej takie cuda, jak kotlety mielone z tym zielonym dodatkiem! Przepis na kotlety mielone z pokrzywą Składniki: 25 dag łopatki wieprzowej Ok. 2 garście pokrzywy 1 jajko 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Mała łyżeczka soli Ćwierć łyżeczki pieprzu Łyżeczka tymianku Kilka łyżek wody Olej do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone zmielcie na maszynce do mięsa. Pokrzywę umyjcie, sparzcie we wrzątku, odstawcie na kilka minut. Po tym czasie ostrożnie odciśnijcie dokładnie pokrzywę na cedzaku z nadmiaru wody. Pokrójcie odciśniętą pokrzywę drobno. Cebulę i czosnek obierzcie i pokrójcie najdrobniej jak się da. Włóżcie do naczynia mięso, dodajcie pokrzywę, jajko, cebulę i czosnek. Wsypcie do środka także przyprawy. Wyrabiajcie ręką mięso na kotlety. Formujcie kotlety mielone. Na patelni rozgrzejcie olej i smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Usmażone kotlety możecie przełożyć na ręcznik papierowy, by nieco ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podawajcie z np. z ziemniakami i mizerią i z rabarbarowym kompotem. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Nie tak dawno pisaliśmy o jeszcze innym, ciekawym i wiosennym sposobie na odczarowanie klasycznych kotletów mielonych. Mówimy...

Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Kotlety mielone z mięsem, ciecierzycą i sosem pieczarkowym. Prosty przepis na obiad
Pyszne i bardzo aromatyczne mielone z dodatkiem ciecierzycy, to doskonały pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Jego przygotowanie zajmie wam dosłownie pół godziny!

Kotlety mielone to obok schabowych i gołąbków , jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zwykle zajadamy się nimi na co dzień, ale są też tacy, którzy przygotowują je również od święta. Jeśli znudziły wam się mielone w tradycyjnej postaci, przygotujcie je w oryginalnej wersji z dodatkiem ciecierzycy (nie wylewajcie  wody z ciecierzycy !). Tak przygotowane kotlety zyskują nie tylko na smaku, ale i na wartości odżywczej. Kotlety mielone z ciecierzycą i sosem pieczarkowym Kotlety mielone z ciecierzycą to doskonały pomysł na niebanalny i zarazem zdrowy obiad. Czy wiecie, jakie bogactwo odżywcze skrywa w sobie ciecierzyca? Ciecierzyca , znana również jako fasola garbanzo lub groch włoski, to roślina strączkowa, która jest pełna białka, błonnika i złożonych węglowodanów. Jest ona bogata w składniki odżywcze – zawiera duże ilości witaminy B6 i kwasu foliowego, manganu, fosforu, miedzi, żelaza, magnezu i mniejsze ilości potasu, selenu i wapnia. Dodana do mięsa mielonego świetnie wzbogaca jego smak i sprawia, że danie zyskuje na walorach zdrowotnych. Przygotujcie mielone kotlety z dodatkiem ciecierzycy, a z pewnością zrobicie wrażenie na swoich gościach. Koniecznie dodajcie do nich sos pieczarkowy - sprawdźcie też przepis na kluski śląskie z sosem pieczarkowym . Będą smakowały obłędnie! Składniki: 750 g mięso mielone 3 szalotki 1 jajko 1/2 puszki ciecierzycy bułka tarta przyprawy Sos pieczarkowy: 300 g pieczarek 500 ml rosołu 2 łyżeczki mąki pszennej 125 ml wody sól morska świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie: Szalotki kroimy w półplasterki i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy przestygnie, dodajemy ją do miski z mięsem. Mięso mielone przekładamy do miski. Jeśli wyjęte...