Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki?

Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką

Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku".

Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków!

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • bułka
  • jajko
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżeczko siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
  • mała marchewka lub połowa dużej
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • curry

Przygotowanie:

  1. Doprawić mięso jak na kotlety mielone.
  2. Połączyć z bułką i jajkiem.
  3. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
  5. Pokroić drobno.
  6. To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić).
  7. Połączyć z mięsem.
  8. Wsypać siemię lniane i słonecznik.
  9. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki).
  10. Posolić, popieprzyć.
  11. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: