Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Gotujmy.pl/Karita
Newsy

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy

Lubicie kotlety mielone, ale marzy wam się jakaś odmiana? Sprawdźcie nasz przepis na mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Smakują naprawdę świetnie!
Anna Borkowska
maj 05, 2021

Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką

Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku".

Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków!

Zobacz także

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • bułka
  • jajko
  • tymianek (najlepiej świeży)
  • 2 łyżeczko siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
  • mała marchewka lub połowa dużej
  • ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • curry

Przygotowanie:

  1. Doprawić mięso jak na kotlety mielone.
  2. Połączyć z bułką i jajkiem.
  3. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
  4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
  5. Pokroić drobno.
  6. To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić).
  7. Połączyć z mięsem.
  8. Wsypać siemię lniane i słonecznik.
  9. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki).
  10. Posolić, popieprzyć.
  11. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze
Mielone z groszkiem i marchewką
Kulinarna chwila/gotujmy.pl
Newsy Lubicie mielone z marchewką i groszkiem? Tak podane smakują o niebo lepiej
Ziemniaczane puree, marchewka z groszkiem z zasmażką, no i oczywiście kotlety mielone. To nasz sztandarowy zestaw na drugie danie. Dzisiaj zmodyfikujemy lekko ten standardowy obiad.
Hubert Rój
grudzień 23, 2020

Nie ma chyba nikogo, komu źle kojarzy się to danie. Zwykle przygotowywały je dla wszystkich domowników nasze mamy i babcie. Mamy i babcie wiedziały, co to znaczy dobry i treściwy obiad. Mówi się, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale dzisiaj pomajstrujemy nieco nad tym typowym polskim daniem. Często o sukcesie danego dania decyduje sposób jego podania. Być może nasza propozycja bardziej przypadnie do gustu szczególnie młodszym członkom waszych rodzin. Poza inną kompozycją, warto również zapiec marchewkę i groszek razem z kotletami. Szczególnie można wykorzystać tę opcję wtedy, gdy dysponujemy na przykład mielonymi z poprzedniego dnia. Poza tym wszystko zostanie po staremu. Czyli nie obędzie się bez smacznych tłuczonych ziemniaków z dodatkiem masła lub śmietany. Mielone zapiekane z marchewką i groszkiem Składniki: 1 kg mięsa mielonego, wieprzowego (np. z łopatki) 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku (jeżeli nie lubicie czosnkowych kotletów, pomińcie ten składnik) Puszka groszku zielonego (25 dag) 3-4 spore marchewki Łyżka masła Łyżka mąki pszennej Sól i pieprz Olej Przygotowanie: Wyrabiamy mięso na kotlety. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą i pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i czosnek. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni. Nie przesmażamy zanadto kotletów – dopieką się w piekarniku razem z marchewką i groszkiem. Marchewkę kroimy drobno i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła. Gdy woda wyparuje, a marchew stanie się dość miękka, dodajemy do środka groszek. Zaprawiamy marchewkę i groszek mąką pszenną. Rozrabiamy mąkę w 2 łyżkach wody i stopniowo dodajemy do warzyw, by je zagęścić. Wlewamy gotowe (ale nie rozgotowane!) warzywa do naczynia żaroodpornego lub tortownicy, na...

Przeczytaj
Kotlety mielone
Pixabay/hugok38
Newsy Kotlety mielone będą smakować jak od babci, jeśli dodasz do nich ten tajemny składnik
Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby niedzielny posiłek u babci. Podpowiadamy jak odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.
Aleksandra Jaworska
listopad 30, 2020

Kotlety mielone często wykonuje się z mięsa drobiowego, wołowego, wieprzowiny lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. Co zrobić, żeby mielony smakował jak u babci? Popularne w całej Europie Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec. W południowej Małopolsce mielony zwany jest sznyclem. Wykonuje się go ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie! Mielone jak u babci Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu. Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie niewyczuwalny, a zrobi swoje! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit! Składniki: 700 g mielonej wołowiny 300 g mielonego surowego...

Przeczytaj