Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki?
Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką
Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku".
Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków!
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- bułka
- jajko
- tymianek (najlepiej świeży)
- 2 łyżeczko siemienia lnianego
- 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika
- mała marchewka lub połowa dużej
- ząbek czosnku
- 2 pomidory
- curry
Przygotowanie:
- Doprawić mięso jak na kotlety mielone.
- Połączyć z bułką i jajkiem.
- Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
- Pokroić drobno.
- To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić).
- Połączyć z mięsem.
- Wsypać siemię lniane i słonecznik.
- Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki).
- Posolić, popieprzyć.
- Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Gotujmy.pl
Czytaj także: