Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik
Adobe Stock
Newsy

Kotlety mielone będą smakowały jak u babci, jeśli dodacie do nich ten tajemny składnik

Kotlety mielone to prawdziwa, polska klasyka obiadowa. Mamy z nimi same dobre skojarzenia, chociażby tradycyjny, niedzielny posiłek u babci. Pora odtworzyć ten kultowy smak z dawnych lat.

Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. A co zrobić, żeby zwykły mielony smakował jak u babci?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mielone popularne w całej Europie

Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec.

W południowej Małopolsce mielony wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. W pozostałej części kraju dominują mielone przygotowywane z łopatki.

Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie!

Przepis na kotlety mielone jak u babci

Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu.

Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie wyczuwalny, ale niedostrzegalny gołym okiem! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit!

Zobacz także
Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Czy kotlety mielone trzeba panierować? Mamy rady od doświadczonych gospodyń domowych

Jak zrobić pulchne kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealne

Jak zrobić pulchne i soczyste kotlety mielone? Dodajcie 1 warzywo, a wyjdą idealnie

Przepis na kotlety mielone jak u babci

Składniki:

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonego surowego boczku bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka namoczona w rosole
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren gorczycy i kolendry
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mieszamy mięso z jajkiem, odsączoną bułką i przyprawami.
2. Siekamy cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając posiekany drobno czosnek.
3. Gdy cebula wystygnie przekładamy ją do miski z mięsem. Dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się ściśle połączyć ze sobą.
4. Odstawiamy gotową masę do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy mięso.
5. Formujemy niewielkie kotlety i spłaszczamy je podczas panierowania w bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a później wykładamy na papierowy ręcznik. W ten sposób niepotrzebny nadmiar tłuszczu zostanie na papierze zamiast z kotletach.

Pamiętajcie o dodatkach. Ziemniaki i mizeria będą w sam raz. Smacznego!

Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Newsy
Kotlety mielone inaczej. Przepis na podłużne mielone z papryką
Szukacie ciekawego i niebanalnego przepisu na mielone? Znudziły wam się już kotlety w tradycyjnej wersji? Zróbcie podłużne mielone z dodatkiem czerwonej papryki. Dodajcie do nich ziemniaczki i obiad gotowy!

Mielone i schabowe to najpopularniejsze dania na polskich stołach. Zwykle występują w towarzystwie tłuczonych ziemniaków i surówki. Jeśli macie już dość oklepanych kotletów mielonych w tradycyjnym wydaniu, koniecznie sprawdźcie przepis jednej z naszych użytkowniczek na podłużne mielone z dodatkiem papryki. Ich smak na długo wami zawładnie! Przepis na podłużne mielone z papryką Podłużne mielone z papryką to doskonała propozycja na smaczny, tani i niebanalny obiad. Jak je przygotować? To bardzo proste! Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, cebula, jajko, przyprawy i świeża czerwona papryka. Przygotowanie takich kotletów jedynie w niewielkim stopniu różni się od tradycyjnych kotletów mielonych. Jedyna różnica tkwi w paprykowym dodatku i sposobie formowania kotletów. Koniecznie przetestujcie nasz przepis, bo jest naprawdę świetny! Składniki: 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 czerwona papryka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z cebulką, jajkiem oraz bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wyrobione mięso porcjami rozkładamy sobie na dłoni. Na środku rozkładamy paprykę. Przykrywamy drugą porcją mięsa. Formujemy podłużne roladki. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych Soczyste mielone w pysznym sosie z...

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/burakcukrowy
Newsy
Kotlety mielone z dodatkiem, o jakim nie śniliście. Palce lizać
Kotlet mielony, tłuczone ziemniaki i marchewka z groszkiem - to kultowa pozycja z baru mlecznego. To także tradycyjny i pyszny pomysł na obiad. Czym doprawić mięso, by miało pełniejszy i wyrazisty aromat?

Fani dań mięsnych na pewno docenią mielonego z jednym, wyrazistym składnikiem. Jeśli chcecie spróbować kotleta mielonego, który jest w stanie czymś was zaskoczyć, zerknijcie na przepis poniżej. Klasyka polskiej kuchni - kotlet mielony Kotlety mielone różnią się w zależności od regionu, w jakim są przygotowywane. W południowej Małopolsce nazywane są np. sznyclem. To prosta potrawa wykonana najczęściej ze zmielonego mięsa z dodatkiem jajka i bułki tartej. Masę doprawia się do smaku przyprawami, posiekaną cebulą, czosnkiem lub bardziej wymyślnymi składnikami. Niektórzy do mielonego dodają posiekane zioła i majeranek.  Dodatki do kotleta mielonego Kwestia dodatków do dań zawsze jest czymś indywidualnym. Jedni mielonego będą widzieć w towarzystwie mizerii , surówki z pora czy buraczków, jeszcze kolejni położą na talerz lane kluski z zasmażką lub delikatne puree. Do mielonego pasuje większość pomysłów, możecie je do woli testować i szukać dla siebie najbardziej bliskiego sercu połączenia. Kotlety mielone mogą również posłużyć jako nadzienie bułki na domowe hamburgery. Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej Polska ukochała sobie kotlety mielone w sposób szczególny. Wykonuje się je także z mięsa drobiowego, wtedy będziecie mieć do czynienia z pysznym kotletem pożarskim. To, czym przyprawicie swojego mielonego, ma ogromne znaczenie. Dla urozmaicenia znanych wam dotychczas mieszanek, proponujemy czerwoną paprykę. Nie zakłóci smaku klasycznego mielonego i sprawi, że sięgnięcie po kolejną porcję.  Składniki na kotlety mielone: 0,5 kg mięsa mielonego 0,5 dużej czerwonej papryki 4-5 ząbki czosnku 1 duża cebula pieprz ziołowy sól do smaku 2 jajka...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą. W sam raz na wiosnę
Sezon na młodą kapustą już trwa, dlatego grzechem byłoby nie gotowanie smacznych dań z jej udziałem. Na przykład tej wariacji na temat kotletów mielonych.

Kotlety mielone, młode ziemniaczki i sałata ze śmietaną lub mizeria – tak jada się w co drugim polskim domu późną wiosną czy wczesnym latem. W tym roku zamieszajcie troszkę w tradycyjnym przepisie na mielone. Polecamy na przykład poniższy przepis jednej z użytkowniczek naszego serwisu. To nie jest zwykła receptura na „mieloniaki” – w składzie oprócz mięsa znajduje się także młoda kapusta. Dzięki temu danie w pewnym sensie może niektórym przypominać dobrze znane gołąbki bez zawijania. Przepis na kotlety mielone z młodą kapustą Składniki: 50 dag mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej 2 duże jajka Ćwierć młodej kapusty Pęczek świeżego koperku 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz czarny świeżo mielony Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Kapustę pozbawcie zewnętrznych liści, oczyśćcie i posiekajcie bardzo drobno. Koperek posiekajcie na desce i wymieszajcie z kapustą. Do miski lub innego naczynia włóżcie mięso, wbijcie jajka, dodajcie kapustę z koperkiem. Obierzcie cebulę i drobno pokrójcie, po czym dodajcie ją do mięsa. Doprawcie całość solą i pieprzem i wymieszajcie najlepiej ręcznie na gładką masę. Formujcie kotlety o tradycyjnej wielkości. Obtoczcie kolety w bułce tartej. Rozgrzejcie patelnię, dodajcie na nią odrobinę oleju. Smażcie kotlety z obu stron na brązowy kolor. Uważajcie przy przewracaniu kotletów na drugą stronę – kotlety z dodatkiem młodej kapusty są delikatniejsze i kruchsze, przez co mogą łatwo się rozpaść. Podawajcie z młodymi ziemniakami i surówką lub mizerią. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Jeżeli jesteście smakoszami kotletów mielonych, musicie spróbować innych wersji tego...