Kotlety mielone najczęściej przyrządza się z mięsa wieprzowego, a konkretnie z wieprzowej łopatki. Niektórzy eksperymentują także z dodatkami w postaci mięsa wołowego lub z dziczyzny. Nietypową odmianą mielonego jest sznycel ministerski. Ma prostokątny kształt i podaje się go z grzankami. A co zrobić, żeby zwykły mielony smakował jak u babci?

Mielone popularne w całej Europie

Kotlety mielone są bardzo popularne w Europie Środkowej, choć najbardziej w Polsce. To proste i sycące danie, które cieszy podniebienia od pokoleń. To także nasza narodowa wizytówka, którą warto się pochwalić, gdy odwiedzi nas znajomy obcokrajowiec.

W południowej Małopolsce mielony wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki. Masę mięsną doprawia się do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na maśle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. W pozostałej części kraju dominują mielone przygotowywane z łopatki.

Niektórzy wzbogacają smak mielonego posiekaną natkę pietruszki lub innymi ziołami, np. majerankiem. Receptura, którą wam zaproponujemy również wprowadza do popularnych mielonych coś nowego. Opiera się na jednym, niepozornym składniku, który rewolucjonizuje to pyszne danie!

Zobacz także:

Przepis na kotlety mielone jak u babci

Mielony zezwala na różnorodne kombinacje kucharskie. Nikogo nie dziwi kotlet z dodatkiem warzyw, kasz, ryżu, sera, a nawet chleba. Już sam wybór mięsa pozwala na dużą dowolność. Jak już wspomnieliśmy, zwyczajowo bazą do kotletów mielonych powinno być mięso wieprzowe – najlepiej z odrobiną tłuszczu.

Na kotlety możecie wybrać dowolne mięso, pod warunkiem, że dodacie do niego surowy, zmielony boczek. Jego dodatek w niewielkiej ilości sprawi, że kotlety mielone będą soczyste i wilgotne. Smak boczku będzie wyczuwalny, ale niedostrzegalny gołym okiem! Spróbujcie, a przekonacie się, że to kulinarny hit!

Przepis na kotlety mielone jak u babci

Składniki:

  • 700 g mielonej wołowiny
  • 300 g mielonego surowego boczku bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka namoczona w rosole
  • sól
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1/4 łyżeczki cząbru
  • 1/2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren gorczycy i kolendry
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mieszamy mięso z jajkiem, odsączoną bułką i przyprawami.
2. Siekamy cebulę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodając posiekany drobno czosnek.
3. Gdy cebula wystygnie przekładamy ją do miski z mięsem. Dokładnie wyrabiamy. Wszystkie składniki powinny się ściśle połączyć ze sobą.
4. Odstawiamy gotową masę do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy mięso.
5. Formujemy niewielkie kotlety i spłaszczamy je podczas panierowania w bułce tartej.
6. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, a później wykładamy na papierowy ręcznik. W ten sposób niepotrzebny nadmiar tłuszczu zostanie na papierze zamiast z kotletach.

Pamiętajcie o dodatkach. Ziemniaki i mizeria będą w sam raz. Smacznego!