Kotlety grzybowe
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy

Kotlety grzybowe, które zrobią furorę na wigilijnym stole. Prawdziwy smak dzieciństwa

Polacy to nacja grzybiarzy. Maślaki, kurki, opieńki, prawdziwki – znamy się na grzybach, jak mało kto. I przyrządzamy z nich prawdziwe rarytasy.

Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe?

Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych.

Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia!

Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Składniki:

  • Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Ok. 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszka dla ozdoby

Przygotowanie:

  • Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy.
  • Kroimy borowiki bardzo drobno.
  • Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka.
  • Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni.
  • „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki.

Źródło: Gotujmy.pl

Łazanki z grzybami
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Łazanki z kapustą i dodatkiem, który pokochacie. Gwarantujemy, że będziecie mieli do nich słabość
Łazanki na Wigilię? Dlaczego nie! Kiedy zrezygnujemy z boczku, a zamiast niego dodamy do naszej potrawy suszonych grzybów, zyskamy inną, ciekawą potrawę.

W ostatnich latach silny wpływ na polską kuchnię ma kuchnia włoska. Pizza, makarony i inne dania szturmują polskie stoły. Wśród nich lasagne – czyli sporych rozmiarów makaron z sosem bolognese, serem żółtym i sosem beszamelowym. Jakby w cieniu lasagne znalazły się nasze poczciwe łazanki. Niektórzy z nas zdążyli już łatwo zapomnieć o swojskiej, smakowitej potrawie z boczkiem, kapustą kiszoną i smacznymi makaronowymi kwadracikami w rolach głównych. Dzisiaj z kolei proponujemy wam łazanki w wersji bezmięsnej, z kapustą i grzybami. Jeżeli dodamy do naszego makaronu borowiki lub podgrzybki zamiast boczku, otrzymamy danie, które śmiało może kandydować do grona 12 dań wigilijnych. A jeżeli nie wigilia, to na przykład bezmięsny piątek – wielu z nas nie je w ten dzień mięsa z powodów religijnych i ze względu na przyjętą tradycję. Takie danie to świetny pomysł na takie właśnie okazje. Przepis na łazanki z kapustą i grzybami Składniki 1 kg kapusty kiszonej Garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków 1-2 średniej wielkości cebule 50 dag makaronu typu łazanki Pieprz i sól Olej Liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie Grzyby moczymy, następnie gotujemy do miękkości. Kolejno kroimy grzyby dość drobno. Podobnie postępujemy z cebulą – kroimy ją w kostkę. Kapustę kiszoną kroimy, w razie potrzeby płuczemy i przekładamy do garnka wraz liściem laurowym i zielem angielskim. Zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż stanie się miękka. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Cebulkę podsmażamy na oleju, dodajemy do niej grzyby, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażoną cebulę i grzyby dodajemy do makaronu i dokładnie mieszamy, przesmażamy wszystko razem. Źródło: gotujmy.pl

kotlety mielone w sosie
gotujmy.pl/babcia gramolka
Newsy
Nie ma prostszego przepisu na obiad. Kotlety mielone w sosie „łapanym” zawojują wasze podniebienie
Ten obiad zasmakuje każdemu. A sos zrobicie z tego, co macie w lodówce!

Przyszliście z pracy, burczy wam w brzuchu, chcecie coś zjeść, ale nie za bardzo chce się wam wyjść do sklepu? Znamy to. Na szczęście Polacy radzą sobie w każdej sytuacji i ich pomysłowość nie zna granic. Właśnie ten przepis opracowany przez jedną z naszych czytelniczek, możemy zaliczyć do tych bardzo sprytnych. Spodoba się każdemu z was bo wychodzi z niego pyszne danie. A sos „łapany”, jak przekonuje autorka przepisu to wszystko to, co... „złapiecie” w lodówce!  Przepis na pyszne kotlety mielone w sosie „łapanym” Jesteście gotowi do poznania receptury tego zacnego dania? Zatem zaczynajmy. Do przyrządzenia wybornych kotletów w sosie „łapanym” będziecie potrzebować poniższych produktów.  Składniki na kotlety mielone: 12 dag mięsa mielonego  1 jajko 1 mała cebula bułka tarta połówka średniej bułki pieprz świeżo zmielony   sól  natka pietruszki olej  Składniki na sos „łapany”: 3 plasterki polędwicy 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 ogórek konserwowy 1 łyżka masła 2 łyżki oleju  Pół szklanki grzybów suszonych Kilka paseczków papryki konserwowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna czarnego pieprzu 2 łyżeczki musztardy 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego szczypta cukru Sposób przygotowania kotletów: Bułkę namoczcie w ciepłej wodzie. Obierzcie z łupin i pokrójcie 1 cebulę i usmażcie na oleju. Mięso mielone, jajko, usmażoną cebulę, odciśniętą z wody bułkę, natkę pietruszki i 2 łyżki bułki tartej dokładnie zmieszajcie. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.  Z mięsnej masy wyróbcie płaskie kotlety i...

Schabowe inaczej. Przepis na schabowe w grzybowej marynacie
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy
Grzybowa marynata do schabu. Przepis na inne schabowe o grzybowym aromacie
Marynata do schabu podkręca smak mięsa. Ta grzybowa jest przepyszna, dlatego na najbliższy obiad zróbcie schabowe inaczej niż zwykle. Poznajcie przepis na schabowe w grzybowej marynacie. Urzeknie was swoją prostotą. Schabowe z grzybami sprawdzą się świetnie na obiad.

Grzybowa marynata do schabu odmieni wasze kotlety schabowe i sprawi, że poprosicie o więcej! Wypróbujcie ten przepis na schabowe, które robi się równie szybko co tradycyjne, jednak w inny sposób. Jeden mały element podkręca ich smak i wydobywa z niego głębię aromatu. Schabowe podane inaczej niż zwykle urozmaicą wasze posiłki. Przepis na grzybową marynatę do schabu Do przygotowania grzybowej marynaty do schabowych będziecie potrzebować suszonych grzybów. Grzyby nadadzą mięsu głębokiego aromatu. Podajcie do grzybowych schabowych kopytka lub kluski śląskie i surówkę z kiszonej kapusty albo zasmażaną kapustę i otrzymacie wspaniały obiad. Składniki na kotlety schabowe w grzybowej marynacie 6 plastrów schabu Garść suszonych grzybów zalana wodą i odstawiona na pewien czas 2 jajka Bułka tarta do panierki Mąka do panierki Sól Pieprz Przygotowanie kotletów schabowych w grzybowej marynacie Mięso na kotlety schabowe opłuczcie w wodzie. Osuszcie mięso ręcznikiem papierowym i rozbijcie dokładnie. Każdy plaster mięsa zamarynujcie w stężonym bulionie grzybowym powstałym z zalania suszonych grzybów wodą. Możecie marynować mięso nawet przez całą noc, jeśli zależy wam na intensywnie grzybowym aromacie. Jajko roztrzepcie w misce ze szczyptą soli i pieprzu. Plastry schabu obtoczcie w mące. Zanurzcie plastry schabu w jajku, a potem w bułce tartej. Smażcie na rozgrzanej patelni z olejem na złoto. Przewróćcie kotlety i smażcie je jeszcze z drugiej strony. Grzybowa panierka do schabowych Mamy dla was jeszcze inną propozycję! By uzyskać jeszcze mocniejszy grzybowy aromat schabowych, zmielcie trochę grzybów suszonych i wymieszajcie je z bułką tartą do panierki. Takie schabowe będą miały prawdziwie grzybowy smak!...

kotlety mielone
gotujmy.pl/Camilla0804
Newsy
Znudziły się wam klasyczne mielone? Kotlety w tej panierce to świetna alternatywa dla zwykłych „mieloniaków”
Każdy z nas uwielbia klasyczne kotlety mielone. W tej panierce pokochacie je jeszcze bardziej!

Kotlety mielone są tak pyszne, że zapewne podaje się je w każdym polskim domu co tydzień na obiad. Klasyczne kotlety mielone to pozycja obowiązkowa  w rodzinnym menu. Ich receptura jest zazwyczaj podobna, różnić się mogą jedynie dodatki na talerzu. Jedni wolą marchewkę z groszkiem, frytki, kaszę a drudzy, ogórek kiszony, mizerię i tłuczone ziemniaki. Bądźmy szczerzy: wszystkie konfiguracje z kotletem mielonym smakują wprost wybornie.  Sekret kotletów mielonych Przede wszystkim mielone powinny być przygotowane z jak najlepszego mięsa. Im będzie tłustsze, tym bardziej wyjdą soczyste nasze kotlety. Klasykę polskiej, domowej kuchni warto jednak czasem odmienić. Kotlety mielone panierujemy zawsze tradycyjnie w bułce tartej. Proponujemy zastąpić ją płatkami owsianymi. Wyjdą najlepsze na świecie. Będą miękkie i soczyste w środku a chrupiące na zewnątrz. To wydanie „mieloniaków” na pewno was pozytywnie zaskoczy.  Składniki: 500g mięsa mielonego  1 cebula 1 czerstwa bułka 1 jajko łyżka przecieru pomidorowego kilka łyżek płatków owsianych tłuszcz do smażenia przyprawy: sól, pieprz Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni.  Bułkę namaczamy w letniej wodzie w miseczce, a później dokładnie ją odciskamy.  Do mięsa dodajemy jajko, podsmażoną cebulę, bułkę oraz łyżkę przecieru pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.  Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w płatkach owsianych i smażymy w niezbyt głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gotowe!