Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe?
Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych.
Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia!
Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny!
Zobacz także:
Składniki:
- Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków)
- 1 cebula
- 1 jajko
- Ok. 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
- Natka pietruszka dla ozdoby
Przygotowanie:
- Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy.
- Kroimy borowiki bardzo drobno.
- Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju.
- Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą.
- Dodajemy przyprawy.
- Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka.
- Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni.
- „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki.
Źródło: Gotujmy.pl