Zupy grzybowe, grzybki marynowane, grzyby smażone – przepisów na dania z grzybów jest bez liku. A czy gotowaliście już kiedyś na obiad kotlety grzybowe?

Ten pomysł wcale nie jest od rzeczy, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Grzyby nie oferują w swoim składzie zbyt wielu cennych składników odżywczych, ale ich struktura jest dość podobna do struktury mięsa. Dzięki temu kotlety przygotowane z użyciem grzybów, mogą stać się ciekawym zamiennikiem tradycyjnych schabowych czy mielonych.

Dzisiaj proponujemy wam z kolei ten przepis na Wigilię. A co! Jeżeli macie w rodzinie wielu mięsożerców, możecie zaskoczyć ich aromatycznymi kotletami na wigilijnym stole. I wszystko to w zgodzie ze starą tradycją niejedzenia mięsa 24 grudnia!

Jeżeli dysponujecie w swojej spiżarce słoiczkiem suszonych borowików, nie wahajcie się ich użyć do tego przepisu. Ten smak jest po prostu obłędny!

Zobacz także:

Składniki:

  • Ok. 2 garście suszonych borowików (prawdziwków)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • Ok. 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego albo przyprawy Maggi
  • Sól i pieprz
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszka dla ozdoby

Przygotowanie:

  • Grzyby moczymy przez kilka godzin, następnie obgotowujemy.
  • Kroimy borowiki bardzo drobno.
  • Cebulkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju.
  • Mieszamy razem grzyby, cebulę, jajko i bułkę tartą.
  • Dodajemy przyprawy.
  • Wyrabiamy dość płaskie kotlety o dowolnym kształcie. My proponujemy wesołe, świąteczne choinki, które przypadną do gustu młodszym smakoszom. Do tego celu użyjmy foremek na ciastka.
  • Smażymy na oleju z obu stron przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni.
  • „Choinki” możemy udekorować dla ciekawszego efektu „bombkami” z sera i „girlandami” z papryki.

Źródło: Gotujmy.pl