Pamiętacie jeszcze swoje szkolne posiłki? Dzieci zazwyczaj za nimi nie przepadają. Znane są naprawdę nieciekawe historie o tym, co robią dzieci z jedzeniem ze stołówek szkolnych. Stereotypowo, szkolna stołówka serwuje potrawy niedoprawione, rozgotowane, często zamienione w papkę i nieprzyjemnie pachnące. Charakterystyczny zapach stołówki szkolnej nie powoduje raczej u nikogo cieknącej ślinki. Ale nie musi tak być.

Jedzenie w szkołach – ważna nauka na przyszłość

Właściwe odżywienie, komponowanie odpowiednich posiłków to bardzo cenna wiedza, którą dzieci mogą wyciągnąć ze szkoły. Ale kto ma za to odpowiadać? Według Agaty Gwaskiej, prezeski fundacji Szkoła na Widelcu, rola kucharki i intedentki szkolnej jest równie ważna, co rola nauczycielki.

- Posiłki w szkole musza być smaczne i zbilansowane, bo ich przygotowanie i podanie to lekcja, która przydatna będzie przez całe życie.– komentuje Agata Gawska

Kto odpowiada za złą sytuację na stołówkach?

Kucharki winią rodziców, rodzice dyrekcję, a uczniowie po prostu nie jedzą posiłków. Niektórzy są nawet dumni z metod, które stosują. Kotlety chowają za kaloryferami, ziemniaki wyrzucają do kosza, a mleko wylewają do toalet.

Temat żywienia w szkolnych stołówkach od dekad pozostaje problemem. Z pewnością możecie przytoczyć też podobne historie z waszego życia.

Zobacz także:

- Prowadzący szkolną stołówkę znajdują się pomiędzy młotem oczekiwań dzieci, wspieranym w tym względzie przez rodziców, a kowadłem obowiązujących przepisów – komentuje Jarosław Pytlak, dyrektor Zespołu Szkół STO w Warszawie.

Jak poprawić wyżywienie w szkołach?

Eksperci są zgodni, że potrzeba tu zmiany systemu. Niektórzy działają jednak lokalnie i zmieniają oblicze szkolnych posiłków. Tomasz Sztaba i Michał Wyszkowski sami odmalowali i urządzili szkolną stołówkę, by była bardziej atrakcyjna dla uczniów. Okazuje się, że wygląd pomieszczenia, a nawet wykorzystane kolory, mają ogromne znaczenie dla ogólnych wrażeń uczniów podczas jedzenia.

Aktywnie działa też fundacja Szkoła na Widelcu, której misją jest edukacja żywieniowa dzieci w każdym wieku, która odbywa się też poprzez poprawę jedzenie na stołówkach. Organizuje ona szkolenia i warsztaty dla dzieci, ale też pracowników stołówek, które pomagają: