Kotlety chowane za kaloryferami, mleko wylewane do toalet. Tak wygląda żywienie w Polskich szkołach
AdobeStock
Newsy

Kotlety chowane za kaloryferami, mleko wylewane do toalet. Tak wygląda żywienie w polskich szkołach

Niestety rzeczywistość nie jest kolorowa. To bardzo źle. Szkoła uczy bardzo wielu nawyków żywieniowych, a te informacje nie nastrajają pozytywnie.

Pamiętacie jeszcze swoje szkolne posiłki? Dzieci zazwyczaj za nimi nie przepadają. Znane są naprawdę nieciekawe historie o tym, co robią dzieci z jedzeniem ze stołówek szkolnych. Stereotypowo, szkolna stołówka serwuje potrawy niedoprawione, rozgotowane, często zamienione w papkę i nieprzyjemnie pachnące. Charakterystyczny zapach stołówki szkolnej nie powoduje raczej u nikogo cieknącej ślinki. Ale nie musi tak być.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie w szkołach – ważna nauka na przyszłość

Właściwe odżywienie, komponowanie odpowiednich posiłków to bardzo cenna wiedza, którą dzieci mogą wyciągnąć ze szkoły. Ale kto ma za to odpowiadać? Według Agaty Gwaskiej, prezeski fundacji Szkoła na Widelcu, rola kucharki i intedentki szkolnej jest równie ważna, co rola nauczycielki.

- Posiłki w szkole musza być smaczne i zbilansowane, bo ich przygotowanie i podanie to lekcja, która przydatna będzie przez całe życie.– komentuje Agata Gawska

Kto odpowiada za złą sytuację na stołówkach?

Kucharki winią rodziców, rodzice dyrekcję, a uczniowie po prostu nie jedzą posiłków. Niektórzy są nawet dumni z metod, które stosują. Kotlety chowają za kaloryferami, ziemniaki wyrzucają do kosza, a mleko wylewają do toalet.

Temat żywienia w szkolnych stołówkach od dekad pozostaje problemem. Z pewnością możecie przytoczyć też podobne historie z waszego życia.

- Prowadzący szkolną stołówkę znajdują się pomiędzy młotem oczekiwań dzieci, wspieranym w tym względzie przez rodziców, a kowadłem obowiązujących przepisów – komentuje Jarosław Pytlak, dyrektor Zespołu Szkół STO w Warszawie.

Zobacz także
Uczniowie nie wiedzą co to włoszczyzna

Młodzi ludzie nie mają pojęcia o kulinariach! „Włoszczyzna? To chyba mięso…”

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

Jak poprawić wyżywienie w szkołach?

Eksperci są zgodni, że potrzeba tu zmiany systemu. Niektórzy działają jednak lokalnie i zmieniają oblicze szkolnych posiłków. Tomasz Sztaba i Michał Wyszkowski sami odmalowali i urządzili szkolną stołówkę, by była bardziej atrakcyjna dla uczniów. Okazuje się, że wygląd pomieszczenia, a nawet wykorzystane kolory, mają ogromne znaczenie dla ogólnych wrażeń uczniów podczas jedzenia.

Aktywnie działa też fundacja Szkoła na Widelcu, której misją jest edukacja żywieniowa dzieci w każdym wieku, która odbywa się też poprzez poprawę jedzenie na stołówkach. Organizuje ona szkolenia i warsztaty dla dzieci, ale też pracowników stołówek, które pomagają:

Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
Co jeść nad polskim morzem, by nie zbankrutować? Katarzyna Bosacka ma dla was garść porad
Katarzyna Bosacka podzieliła się swoimi sposobami na to, jak oszczędzić na posiłkach podczas urlopu. Mogą się przydać!

Czy możliwe są w ogóle wakacje w kraju ze skromnym budżetem? Katarzyna Bosacka opowiedziała na swoim kanale na YouTube o tym, jakie są jej rady na tanie jedzenie na wakacjach oraz pytała swoich widzów o ich sposoby na oszczędzanie na urlopie. Warto wykupić posiłki w hotelu Większość ośrodków wypoczynkowych oferuje swoim gościom możliwość wykupienia posiłków na stołówce należącej do ośrodka. Niektórzy wolą nie korzystać z tej oferty w obawie, że może za dużo kosztować. Jednak często, szczególnie w przypadku, gdy wyjeżdża się na urlop całą rodziną, taka możliwość wychodzi o wiele taniej, niż codzienne stołowanie się w restauracjach. W dodatku obiadem serwowanym na stołówce w ośrodku wypoczynkowym można naprawdę się najeść, ponieważ najczęściej na obiad podawana jest zupa, drugie danie, a czasami także kompot. Natomiast na rybę ze smażalni można się wybrać wieczorem, na kolację. Jeżeli nie decydujecie się na pobyt w hotelu, to nadal możecie skorzystać ze stołówki – w wielu ośrodkach i hotelach jest możliwość wykupienia posiłków także dla osób z zewnątrz. Własny sprzęt do gotowania Bosacka poleca również, by zabrać ze sobą sprzęt turystyczny do gotowania. Wówczas nawet w pokoju, w którym nie ma aneksu kuchennego, można przygotować coś na ciepło. Można wziąć ze sobą na przykład toster albo mały opiekacz i z jego pomocą przyrządzić na przykład ciepłe kanapki na kolację. Dobrze też wziąć ze sobą czajnik, ponieważ nie zawsze znajduje się on na wyposażeniu. Dobrym pomysłem jest również zaparzanie herbaty lub kawy do termosu i zabieranie go ze sobą na plażę – w ten sposób zdecydowanie oszczędzicie na napojach w trakcie plażowania. Nie zapomnijcie też o własnej wodzie! Róbcie drugie śniadanie Gdy wybieracie się na dłuższą wycieczkę, dobrze jest zrobić własne kanapki i...

Stołówka szkolna
Adobe Stock
Newsy
Co jedzą dzieci na stołówkach szkolnych? Nic dziwnego, że rodzice są zaniepokojeni. Zobaczcie przykładowe menu
Obiady z przedszkola, zerówki i szkoły podstawowej, zwykle kojarzą się dobrze. Nostalgiczne wspomnienia nie mają jednak nic wspólnego z dzisiejszą rzeczywistością…

Swego czasu Polską wstrząsnęła jakość obiadów i posiłków wydawanych pacjentom w szpitalach. Sprawę nagłośnił jeden z internautów. Na portalu społecznościowym Facebook został założony nawet specjalny profil, na którym udostępniane były zdjęcia paskudnego szpitalnego jedzenia. Kto ustala dziecięce menu? Na firmy cateringowe obsługujące wiele polskich szpitali, posypały się słuszne gromy, a w wielu miejscach zdecydowanie poprawiono jakość jedzenia. Ze stołówkami szkolnymi i cateringiem w naszych podstawówkach i przedszkolach, jeszcze nie jest tak źle, ale rodzice mają prawo być zaniepokojeni. Dlaczego? W końcu odżywianie ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Tymczasem w szkolnych kuchniach panuje często tzw. wolna amerykanka. Wielkim problemem jest to, że do przygotowania jadłospisu dziecięcego nie zatrudnia się nawet wykwalifikowanego dietetyka. Menu ustalają nierzadko osoby niemające zielonego pojęcia o zapotrzebowaniu najmłodszych na poszczególne składniki odżywcze. Dzieci skazane na „bylejakość” O wyglądzie jadłospisu często przesądza po prostu rachunek ekonomiczny. Jakość często pozostaje jedynie drugorzędną sprawą. Nie inaczej jest z samym procesem przygotowania posiłków. Niestety minęły już czasy, w których w każda szkoła zaopatrzona była w swoją kuchnię. Obecnie w coraz większej ilości placówek edukacyjnych posiłki są dostarczane szkołom i dzieciom przez zewnętrzne firmy cateringowe. Tam z kolei często panuje sytuacja, którą można śmiało nazwać typową „bylejakością”. Liczy się zysk. Pytanie co ze zdrowiem najmłodszych? Przecież to o nich powinno się dbać jak najmocniej! Specjalnie dla was udostępnimy jeden ze szkolnych jadłospisów. Przykładowe szkolne menu Sprawdźcie...

„Gwiazda „M jak miłość” Joanna Koroniewska zachwyca szczupłym ciałem. Schudła dzięki 1 prostej zasadzie
Instagram/Joanna Koroniewska
Newsy
Joanna Koroniewska zachwyca szczupłym ciałem. „Gwiazda „M jak miłość” schudła dzięki 1 prostej zasadzie
43-letnia aktorka wygląda smuklej niż kiedykolwiek. Co robi, żeby utrzymać taką formę?

Joanna Koroniewska może się pochwalić smukłym i wyćwiczonym ciałem. Jak jej się udaje utrzymać taką znakomitą formę? Kim jest Joanna Koroniewska? Joanna Koroniewska urodziła się w 1978 roku w Toruniu. Największą sławę przyniosła jej rola roli Małgorzaty Mostowiak w serialu TVP2 „M jak miłość". Koroniewska współpracowała też z warszawskimi teatrami: Bajka i Komedia oraz nagrała polską wersję audiobooka „Pięćdziesiąt twarzy Greya" (2015 r). Jest też aktorką dubbingową; podkładała swój głos m.in. Maggie Peyton w polskiej wersji językowej filmu „Garbi: super bryka" (2005) oraz Daisy w filmie „Krowy na wypasie" (2006), Prywatnie jest szczęśliwą żoną prezentera telewizyjnego Macieja Dowbora, z którym ma dwie córki: Janinę (ur. w 2009 r.) i Helenę (ur. w 2018 r.).         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Joanna Koroniewska - Dowbor (@joannakoroniewska) Sekret smukłej figury Joanny Koroniewskiej Joanna Koroniewska może się poszczycić smukłym, wręcz pozbawionym jakiegokolwiek nadmiernego tłuszczyku ciałem. Jak jej się udaje utrzymać tak znakomitą formę? Aktorka przyznała, że nie stosuje żadnych restrykcyjnych diet. 44-latka twierdzi, że sporo je i uważa, że „człowiek zaczyna chudnąć wtedy, kiedy przestaje się odchudzać:  - Dlaczego?! Bo nie myśli wciąż o jedzeniu. Przynajmniej tak było w moim wypadku - powiedziała. Gwiazda „M jak miłość" stawia sobie za cel spożywanie tylko i wyłącznie zdrowych i pełnowartościowych posiłków i nie wkłada do ust byle...

Nie tylko koperek. Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Te wydobędą jej smak
Gotujmy.pl/kasienka26
Newsy
Nie tylko koperek. Jakie przyprawy dodać do młodej kapusty? Te wydobędą jej smak
Młodą kapustę też warto dobrze przyprawić. Przeczytajcie o tym, jakie przyprawy najlepiej pasują do młodej kapusty i dodajcie je do niej następnym razem.

Młoda kapusta występuje najczęściej w wersji duszonej, często z masłem i koperkiem . Niektórzy uwielbiają jej łagodny smak i nie dodają do niej żadnych przypraw. Młodą kapustę warto jeść w sezonie codziennie, dlatego dobrze poznać też inne sposoby na jej przygotowanie i doprawienie, żeby się wam nie znudziła. To przyprawy, które warto dodać do młodej kapusty. Przyprawy do młodej kapusty Poznajcie sposoby przyprawiania młodej kapusty, które wydobędą najlepszy smak z tego pysznego warzywa. Młoda kapusta z koperkiem Jeśli nie robiliście jeszcze młodej kapusty z koperkiem , koniecznie musicie zacząć od wypróbowania takiej kombinacji smakowej. Koperek delikatnie podkreśla smak młodej kapusty i niezwykle dobrze się z nią komponuje. To oczywiście największy klasyk. My chcemy zaproponować wam jednak inne odsłony młodej kapusty. Młoda kapusta z pomidorami Młoda kapusta o łagodnym smaku świetnie komponuje się z pomidorami . Nie dodawajcie ich za dużo, bo zdominują delikatny kapuściany smak, ale niewielka ilość doskonale podkręca jej smak. Pomidory możecie dodać w różnej formie: Łyżka koncentratu pomidorowego – dla pięknego koloru i delikatnego pomidorowego smaku 2 świeże pomidory – jeśli macie dobrej jakości pomidory, może być to najsmaczniejsza wersja Pół puszki pomidorów - jeśli nie uda wam się zdobyć świeżych pomidorów dobrej jakości Suszone pomidory z oliwy – niezwykle ciekawy dodatek do młodej kapusty. Pełnią rolę niebanalnej przyprawy. Pamiętajcie, że suszone pomidory mają mocny smak, kilka plastrów pokrojonych w paski wystarczy Suszone pomidory w proszku – pomidory suszone występują tez w sproszkowanej formie. Lubicie smak kapusty, ale chcecie nadać jej delikatny akcent smakowy? Suszone pomidory w proszku sprawdza się idealnie Młoda kapusta z miodem Młoda kapusta...