Kotlety chowane za kaloryferami, mleko wylewane do toalet. Tak wygląda żywienie w Polskich szkołach
AdobeStock
Newsy

Kotlety chowane za kaloryferami, mleko wylewane do toalet. Tak wygląda żywienie w polskich szkołach

Niestety rzeczywistość nie jest kolorowa. To bardzo źle. Szkoła uczy bardzo wielu nawyków żywieniowych, a te informacje nie nastrajają pozytywnie.

Pamiętacie jeszcze swoje szkolne posiłki? Dzieci zazwyczaj za nimi nie przepadają. Znane są naprawdę nieciekawe historie o tym, co robią dzieci z jedzeniem ze stołówek szkolnych. Stereotypowo, szkolna stołówka serwuje potrawy niedoprawione, rozgotowane, często zamienione w papkę i nieprzyjemnie pachnące. Charakterystyczny zapach stołówki szkolnej nie powoduje raczej u nikogo cieknącej ślinki. Ale nie musi tak być.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie w szkołach – ważna nauka na przyszłość

Właściwe odżywienie, komponowanie odpowiednich posiłków to bardzo cenna wiedza, którą dzieci mogą wyciągnąć ze szkoły. Ale kto ma za to odpowiadać? Według Agaty Gwaskiej, prezeski fundacji Szkoła na Widelcu, rola kucharki i intedentki szkolnej jest równie ważna, co rola nauczycielki.

- Posiłki w szkole musza być smaczne i zbilansowane, bo ich przygotowanie i podanie to lekcja, która przydatna będzie przez całe życie.– komentuje Agata Gawska

Kto odpowiada za złą sytuację na stołówkach?

Kucharki winią rodziców, rodzice dyrekcję, a uczniowie po prostu nie jedzą posiłków. Niektórzy są nawet dumni z metod, które stosują. Kotlety chowają za kaloryferami, ziemniaki wyrzucają do kosza, a mleko wylewają do toalet.

Temat żywienia w szkolnych stołówkach od dekad pozostaje problemem. Z pewnością możecie przytoczyć też podobne historie z waszego życia.

- Prowadzący szkolną stołówkę znajdują się pomiędzy młotem oczekiwań dzieci, wspieranym w tym względzie przez rodziców, a kowadłem obowiązujących przepisów – komentuje Jarosław Pytlak, dyrektor Zespołu Szkół STO w Warszawie.

Zobacz także
Uczniowie nie wiedzą co to włoszczyzna

Młodzi ludzie nie mają pojęcia o kulinariach! „Włoszczyzna? To chyba mięso…”

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

To przysmak z PRL, którego młodzi się brzydzą. Lubicie?

Jak poprawić wyżywienie w szkołach?

Eksperci są zgodni, że potrzeba tu zmiany systemu. Niektórzy działają jednak lokalnie i zmieniają oblicze szkolnych posiłków. Tomasz Sztaba i Michał Wyszkowski sami odmalowali i urządzili szkolną stołówkę, by była bardziej atrakcyjna dla uczniów. Okazuje się, że wygląd pomieszczenia, a nawet wykorzystane kolory, mają ogromne znaczenie dla ogólnych wrażeń uczniów podczas jedzenia.

Aktywnie działa też fundacja Szkoła na Widelcu, której misją jest edukacja żywieniowa dzieci w każdym wieku, która odbywa się też poprzez poprawę jedzenie na stołówkach. Organizuje ona szkolenia i warsztaty dla dzieci, ale też pracowników stołówek, które pomagają:

Stołówka szkolna
Adobe Stock
Newsy
Co jedzą dzieci na stołówkach szkolnych? Nic dziwnego, że rodzice są zaniepokojeni. Zobaczcie przykładowe menu
Obiady z przedszkola, zerówki i szkoły podstawowej, zwykle kojarzą się dobrze. Nostalgiczne wspomnienia nie mają jednak nic wspólnego z dzisiejszą rzeczywistością…

Swego czasu Polską wstrząsnęła jakość obiadów i posiłków wydawanych pacjentom w szpitalach. Sprawę nagłośnił jeden z internautów. Na portalu społecznościowym Facebook został założony nawet specjalny profil, na którym udostępniane były zdjęcia paskudnego szpitalnego jedzenia. Kto ustala dziecięce menu? Na firmy cateringowe obsługujące wiele polskich szpitali, posypały się słuszne gromy, a w wielu miejscach zdecydowanie poprawiono jakość jedzenia. Ze stołówkami szkolnymi i cateringiem w naszych podstawówkach i przedszkolach, jeszcze nie jest tak źle, ale rodzice mają prawo być zaniepokojeni. Dlaczego? W końcu odżywianie ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Tymczasem w szkolnych kuchniach panuje często tzw. wolna amerykanka. Wielkim problemem jest to, że do przygotowania jadłospisu dziecięcego nie zatrudnia się nawet wykwalifikowanego dietetyka. Menu ustalają nierzadko osoby niemające zielonego pojęcia o zapotrzebowaniu najmłodszych na poszczególne składniki odżywcze. Dzieci skazane na „bylejakość” O wyglądzie jadłospisu często przesądza po prostu rachunek ekonomiczny. Jakość często pozostaje jedynie drugorzędną sprawą. Nie inaczej jest z samym procesem przygotowania posiłków. Niestety minęły już czasy, w których w każda szkoła zaopatrzona była w swoją kuchnię. Obecnie w coraz większej ilości placówek edukacyjnych posiłki są dostarczane szkołom i dzieciom przez zewnętrzne firmy cateringowe. Tam z kolei często panuje sytuacja, którą można śmiało nazwać typową „bylejakością”. Liczy się zysk. Pytanie co ze zdrowiem najmłodszych? Przecież to o nich powinno się dbać jak najmocniej! Specjalnie dla was udostępnimy jeden ze szkolnych jadłospisów. Przykładowe szkolne menu Sprawdźcie...

McDonald’s wprowadza nowy zestaw. Ma powtórzyć sukces Drwala, ale czy to się uda?
AdobeStock
Newsy
McDonald’s wprowadza nowy zestaw. Czy powtórzy sukces Drwala?
Podobno ma być to prawdziwy hit! Skusilibyście się?

McDonald’s pozostaje od wielu lat najpopularniejszym fast-foodem na świecie. Pierwszy McDonald’s powstał w Kalifornii w 1940 roku. Firma ta ciągle rośnie! Dzięki modelu udzielania franczyzy, McDonald’s występuje obecnie w 119 krajach. Posiłki w McDonald’s można zjeść więc dosłownie na całym świecie! Firma od wielu lat znana jest z innowacyjnego podejścia. Filarem biznesu McDonalda jest oferowanie szybkich, powtarzalnych posiłków, które są bardzo satysfakcjonujące dla konsumentów. Dużym sukcesem McDonalda jest ogromna popularność sieci wśród dzieci. Choć od wielu lat mówi się o tym, że fast-foody nie powinny być podawane najmłodszym , dzieci uwielbiają McDonalda. Niestety częstym widokiem jest podekscytowanie dzieciaków biorących udział w wycieczce szkolnej, które w niecierpliwości oczekują na swój posiłek z fast-foodu. Popularność McDonald’s to nie tylko samo jedzenie. Firma od wielu lat wydaje setki milionów dolarów na kampanie wizerunkowe. Ogromnym hitem są klasyczne zestawy Happy Meal z zabawką dla dzieci w środku. Dorośli szczególnie upodobali sobie kanapki drwala, które zapewniły McDonaldowi ogromny sukces i popularność. Konsumenci wprost uwielbiali Drwala. Nowy zestaw w McDonald’s Eksperci od marketingu McDonald’s nie spoczywają jednak na laurach. Niedawno zapowiedzieli, że McDonald wejdzie w kolaborację z niesamowicie popularnym zespołem k-popowym BTS. Zespół tworzy siedmiu Koreańczyków. Zyskali oni ogromną popularność na całym świecie. Mają miliardy wyświetleń swoich piosenek w serwisie YouTube. Ich płyty były trzykrotnie na szczycie prestiżowej listy „Bilboardu” w ciągu roku. Taki sukces odnotowali wcześniej tylko Beatlesi i The Monkees. McDonald’s zapowiedziało wydanie zestawu opatrzonego wizerunkiem...

racuchy przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Anna Lewandowska zdradziła recepturę na racuchy z jabłkami. Nie tuczą i smakują cudownie dzięki 1 składnikowi
Smaczne i dietetyczne racuchy – czy to się nie wyklucza? Ania Lewandowska kolejny raz udowadnia, że można przyrządzać popularne dania tak, że wychodzą pyszne i zdrowe!

Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego doskonale wie, jak ważna jest zdrowa dieta w życiu każdego sportowca! Swego czasu Ania zasłynęła dzięki autorskim przepisom na bardzo sycące i zdrowe posiłki, które przygotowuje swojemu mężowi. Przepisy zrobiły taką furorę, że dziś każdy przynajmniej raz słyszał o „kulkach mocy”, a Ania rozwinęła własną markę. Sprzedaje plany dietetyczne, catering dietetyczny, a także zdrowe produkty przyrządzane według przepisów jej autorstwa. Zdrowe jedzenie od Ani Lewandowskiej Lewandowska dba o to, by przygotowywane przez nią posiłki były idealnie zbilansowane, dodające energii i przede wszystkim jak najzdrowsze. Korzysta z zamienników popularnych składników – przykładowo, zamiast mleka krowiego poleca mleko roślinne, a olej rzepakowy zastępuje olejem kokosowym. Jeśli macie wątpliwości co do tego, czy tak przygotowane jedzenie jest smaczne, to wystarczy spojrzeć na zdjęcia dań Ani opublikowane na jej stronie internetowej – palce lizać! Wypróbujcie przepis Lewandowskiej na zdrowe racuchy z jabłkami. Przepis na racuchy z jabłkami od Ani Lewandowskiej Do przygotowania smacznych i zdrowych racuszków z jabłkami potrzebne wam będą składniki z listy poniżej. Dla każdego składnika podaliśmy zamienniki, które każdy z was ma w kuchni. Jednak jeśli chcecie zrobić naprawdę zdrowe racuchy, to polecamy zrobić je ze składników, których używa Ania Lewandowska. Znakomitym dodatkiem jest cynamon, który świetnie podkręca smak racuchów!   Składniki: 350 ml ciepłego mleka roślinnego (lub krowiego, choć roślinne jest zdrowsze) 2,5 szklanki mąki owsianej (lub pszennej) 10 g drożdży 1 średnie jajko 1 łyżka cukru kokosowego (lub brązowego, w ostateczności białego) 1 łyżeczka oleju kokosowego (może...

„Moim rytuałem jest robienie przetworów”. Znaliście Małgorzatę Ostrowską-Królikowską od tej strony?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
„Moim rytuałem jest robienie przetworów”. Znaliście Małgorzatę Ostrowską-Królikowską od tej strony?
Znana z serialu „Klan” aktorka to głowa wielodzietnej rodziny. I w tej roli Ostrowska-Królikowska mocno stawia na tradycję. W jej kuchni co roku nie może zabraknąć świeżych przetworów.

Małgorzata Ostrowska-Królikowska oprócz wielu aktorskich ról, wypełnia w swoim życiu trudną, godną pochwały rolę matki pięciorga dzieci. Aktorka niedawno przeżyła śmierć swojego męża, Pawła, znanego choćby z roli Kusego w serialu „Ranczo”. Małgorzata Ostrowska-Królikowska o tym, jak ważna jest dla niej jadalnia Pięcioro dzieci w domu to nie tylko konieczność wygospodarowania pięciu łóżek dla całej gromadki. W wielodzietnych rodzinach ważne jest także kombinowanie, jak usadzić wszystkich przy jednym stole. O swoich doświadczeniach z tym związanych opowiedziała aktorka: – Uwielbiam jadalnię. Stół to dusza naszego domu. Wiedziałam, że musi być porządny i taki, który pomieści wszystkich. I mamy taki. Przy nim nie tylko jemy posiłki, ale siedzimy i rozmawiamy – zdradziła w wywiadzie dla jednego z miesięczników serialowa Grażyna Lubicz.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Małgorzata Królikowska (@malgorzata_ok) Jakie przetwory przygotowuje co roku Małgorzata Ostrowska-Królikowska? Sama jadalnie to jednak nie wszystko. Ktoś musi zapełnić ją talerzami pełnymi smacznych posiłków. Tak właśnie czyni pani Małgosia. Zapytana o domowe rytuały aktorka odpowiedziała: – Moim rytuałem jest zaś robienie przetworów. Już od wiosny mam pełne ręce roboty. Z pędów sosny robię sok – jest doskonały na przeziębienie (…). Na bieżąco robię też ogórki kiszone. Ze wszystkich przetworów owocowych wygrywają maliny. Mam je w ogrodzie, ale zawsze...