Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na serowe schabowe z dodatkiem startego parmezanu. Ich smak totalnie was zaskoczy i na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia.

Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci.

Zobacz także
Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenie

Gołąbki podolskie z tartymi ziemniakami. Tak pyszne, że odlecicie z wrażenia

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Błyskawiczny makaron z sosem pomidorowym z przepisu Justyny Żyły. Pomysł na szybki obiad

Składniki:

  • Kawałek schabu 
  • 2 małe jajka
  • Mąka pszenna bądź biała orkiszowa
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć.
  2. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem.
  3. Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać.
  4. Mąkę wsypać na osobny talerz.
  5. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem.
  6. Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.
  7. Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze.
  8. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

Czytaj także: 

Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Adobe Stock
Newsy
Pikantne schabowe w musztardzie polecają się na obiad. Proste, a jakże pyszne
Kotlety schabowe to najczęściej pojawiające się danie na polskim stole. Gości na nim zarówno na co dzień, jak i od święta. Przygotowane w wersji pikantnej z musztardą, są wręcz przepyszne. Przygotujcie je według tego przepisu, a wasi bliscy z pewnością poproszą o dokładkę!

Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego kotleta schabowego. Nic dziwnego, gdyż to pyszne mięso z odpowiednimi przyprawami. Zresztą jest uwielbiany nie tylko przez Polaków, ale również przez turystów odwiedzających Polskę.  Klasyczny kotlet schabowy Według tradycji kotlet schabowy jest przygotowywany ze schabu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w mięso bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, wówczas będziecie mieć pewność iż jest dobrej jakości. Poza tym należy przygotować sól, pieprz czarny, jajko, mąkę i bułkę tartą. Krótka lista dodatków to klucz do sukcesu. Schabowe są same w sobie pyszne, dlatego też nie potrzebują wielu zbędnych dodatków. W tej kwestii zdecydowanie wygrywa minimalizm. Pikantne schabowe z musztardą Kotlety są przyrządzane według tradycyjnego przepisu przez większość gospodyń domowych, jednak czasem warto urozmaicić menu. Aby schabowe miały inny, ciekawy posmak, warto przed smażeniem posmarować je cienką warstwą musztardy. Nada ona mięsu pewnej pikantności oraz nowego smaku. To ciekawe połączenie, które z pewnością zachwyci waszych bliskich. W takiej wersji najlepiej smakują z gotowanymi ziemniakami i świeżą surówką. Przepis na pikantne kotlety schabowe w musztardzie Składniki: 5 plastrów schabu bez kości musztarda sól pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso umyjcie i delikatnie osuszcie ręcznikiem papierowym.  Plastry schabu umieśćcie pod folią spożywczą, a następnie delikatnie rozbijcie je tłuczkiem do mięsa. Schab oprószcie solą, pieprzem oraz posmarujcie delikatnie musztardą z obu stron. Tak przygotowane mięso schowajcie na minimum godzinę do lodówki, aby smaki mogły się połączyć. W międzyczasie...

schabowe w jajku
patunia87 / gotujmy.pl
Newsy
Mega pyszny schabowy prosto z Lubelszczyzny. Tylko tam podają go w taki nietypowy sposób
Macie ochotę na coś nowego? Przygotujcie pyszne kotlety schabowe po lubelsku!

Nie ma jak schabowy z ziemniakami i kapustą na rodzinny obiad. W większości domów przygotowuje się go pewnie w tradycyjny sposób – tłuczone kotlety panieruje się w bułce tartej i smaży w oleju. Polska kuchnia regionalna jest bardzo bogata i różnorodna, a różnice te można zauważyć nawet w przepisach na najbardziej klasyczne polskie dania! Próbowaliście kiedyś schabowego na Lubelszczyźnie? Jeżeli nie, to spróbujcie go zrobić sami w domu. Przepis nieco się różni od tego, którego używacie! Przepis na kotlety schabowe z Lubelszczyzny Do przygotowania tych kotletów schabowych będą wam potrzebne poniższe składniki: 0,5 kg schabu 2-3 jajka Mąka pszenna lub gryczana – stosuje się je zamiennie, także, jeżeli chcecie spróbować czegoś naprawdę nowego, to wykorzystajcie mąkę gryczaną Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Schab umyjcie, osuszcie za pomocą ręczników papierowych i pokrójcie w porcje na kotlety. Każdy kotlet rozbijcie tłuczkiem. Przyprawcie solą i pieprzem. Do jednej miski wsypcie mąkę, a do drugiej wbijcie jajka i roztrzepcie je widelcem. Na patelnię wlejcie olej i podgrzejcie. Następnie kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtoczcie w mące i uwaga – znów zamoczcie w jajku! Tak przygotowane wrzucajcie na rozgrzany olej. Kotlety smażcie przez około 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. I gotowe! Kotlety po lubelsku można podawać tak, jak klasyczne schabowe, czyli z ziemniakami i kapustą. Panierka z jajek jest delikatna, dlatego uważajcie, żeby się nie przypaliła w trakcie smażenia. Zawsze wybierajcie jajka ze sprawdzonego źródła – wtedy będziecie mieli pewność, że przygotowane z nich jedzenie będzie smaczne i zdrowe.

schabowy
AdobeStock
Newsy
Schabowe będą smakowały obłędnie, jeśli po usmażeniu zrobicie z nimi 1 rzecz. W życiu nie zjecie lepszych
Lubicie schabowe w chrupiącej panierce? Wypróbujcie tę sztuczkę!

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś? Przepis na schabowe z chrupiącą panierką Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm 1 szklanka bułki tartej 2 jajka rozmiar L Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli Olej do smażenia Opcjonalnie: ser żółty i ananas Przygotowanie Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to...

Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Gotujmy.pl/slodkokwasnakuchnia1
Newsy
Schabowe w lnianej panierce zachwycą was swoim smakiem. Chrupiąca i genialna propozycja na obiad
Nie macie pomysłu na dzisiejszy obiad? Lećcie do sklepu po schab i przygotujcie z niego przepyszne i chrupiące schabowe w lnianej panierce. Będziecie się nimi zajadać!

Schabowe to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale najpopularniejszym z nich jest obtoczenie mięsa w soli i pieprzu, zamoczenie go w jajku a następnie zapanierowanie w bułce tartej oraz usmażenie na złoto na oleju. Co powiecie na małą odmianę i zapanierowanie schabowego w ziarenkach siemienia lnianego i sezamu? Schabowe w lnianej panierce Schabowe w lnianej panierce to genialna propozycja na pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Wszystko, czego potrzebujecie do przygotowania tego dania, to kilka plastrów świeżego schabu, jajka, mąka, bułka tarta, ziarenka siemienia lnianego i sezamu oraz oczywiście olej do smażenia. Przygotowanie takich kotletów zajmie wam mniej niż pół godziny. Podajcie je z ziemniakami i ulubioną surówką, a wasi domownicy oszaleją, gdy ich spróbują. Składniki: 5 kotletów schabowych (360g) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki siemienia lnianego mielonego 2 łyżki ziaren sezamu Olej kokosowy rafinowany do smażenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Następnie rozbijamy tłuczkiem kotlety schabowe na ok. 0,5 cm. Oprószamy solą i pieprze z obu stron. Jajka wybijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem. Na jeden talerz wysypujemy mąkę pszenną a na drugim mieszamy ze sobą bułkę tartą, siemię lniane i sezam. Na patelnię nakładamy czubatą łyżkę oleju kokosowego i wstawiamy na gaz. Każdy kotlet schabowe oprószamy delikatnie mąką, zanurzamy w jajku i oprószamy panierką ( wszystko z obu stron). Gotowe schabowe smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Źródło: Gotujmy.pl