Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad
Gotujmy.pl/Netka
Newsy

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu. Doskonały na szybki i sycący obiad

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Koniecznie przetestujcie nasz przepis na serowe schabowe z dodatkiem startego parmezanu. Ich smak totalnie was zaskoczy i na długo zawładnie waszymi podniebieniami!
Anna Borkowska
kwiecień 09, 2021

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera?

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu

Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia.

Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci.

Zobacz także

Składniki:

  • Kawałek schabu 
  • 2 małe jajka
  • Mąka pszenna bądź biała orkiszowa
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć.
  2. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem.
  3. Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać.
  4. Mąkę wsypać na osobny talerz.
  5. Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem.
  6. Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.
  7. Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze.
  8. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką.

Smacznego!

Czytaj także: 

Komentarze