Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Zazwyczaj jadamy je z tłuczonymi ziemniakami i świeżymi bądź marynowanymi warzywami. Dobry kotlet schabowy to taki, który z zewnątrz ma chrupiącą i złocistą skórkę, a w środku jest soczysty i rozpływający się w ustach. A co, gdyby podkręcić ten efekt dodając do panierki troszkę startego sera?
Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu
Kotlet schabowy z dodatkiem parmezanu to doskonała propozycja dla tych, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni. Danie jest aromatyczne, pyszne i niezwykle sycące. Wszystko, czego potrzebujecie do jego przygotowania to kilka plastrów dobrego schabu, jajka, przyprawy, kilka łyżek startego parmezanu oraz oczywiście panierka z bułki tartej i olej do smażenia.
Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno będą wniebowzięci.
Składniki:
- Kawałek schabu
- 2 małe jajka
- Mąka pszenna bądź biała orkiszowa
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 łyżki startego parmezanu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie
- Kotlety rozbić. Każdy plaster posolić i popieprzyć.
- Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem.
- Jajka wbić do miski i dobrze roztrzepać.
- Mąkę wsypać na osobny talerz.
- Każdego kotleta obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej z parmezanem.
- Kotlety układać na dobrze rozgrzanym oleju i smażyć z dwóch stron na złocisty kolor.
- Nadmiar tłuszczu odsączyć na kuchennym papierze.
- Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i sałatką.
Smacznego!
Zobacz także:
Czytaj także: