Kotlet schabowy w ziemniaczanej panierce. To danie wyrwie was z kapci
Adobe Stock
Newsy

Przepis na kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce. To danie wyrwie was z kapci

Takich schabowych jeszcze nie jedliście. I trzeba przyznać, że całą robotę robi w nich nieziemska panierka. Bułka tarta i jajko zostają daleko w tyle. Ziemniaczane cudo deklasuje wszystkich panierkowych rywali.

Kotlety schabowe w wersji tradycyjnej spowite są bułką tartą. Jednak panie domu już dawno zaczęły odchodzić od tego schematu obtaczania mięsa. Ten przepis jednak sprowadza panierowanie do zupełnie nowego poziomu i robi z kotletów schabowych dwa dania w jednym. Z wierzchu chrupiący placek ziemniaczany, a w środku soczysty schaboszczak. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. 

Z czego można przygotować panierkę do mięsa? 

Wydawałoby się, że w tym temacie powiedziano już wszystko. Powiedziano jednak wiele, bo to rozwiązanie wciąż zaskakuje. Do tej pory najchętniej panierowano mięsa w: 

  • mące,  

  • płatkach owsianych, 

  • płatkach kukurydzianych, 

  • siemieniu lnianym, 

  • pokruszonych orzechach, 

  • pestkach słonecznika, 

  • pokruszonych krakersach czy paluszkach,

  • pokruszonych chipsach. 

Teraz mamy dla was wyjątkową propozycję. Zapanierujcie swoje schaboszczaki w masie jak na placki ziemniaczane!

Zobacz także
To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić przed jej smażeniem

To nie kotlety schabowe, tylko smażona kania. Tę 1 rzecz koniecznie musicie zrobić z nią wcześniej

Co zrobić, żeby panierka do schabowego była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Co zrobić, żeby panierka do schabowych była bardziej chrupiąca? Na to byście nie wpadli

Przepis na panierkę z ziemniaków i parmezanu 

Składniki: 

  • ½ kg schabu bez kości 

  • 1-2 jajka (w zależności od wielkości) 

  • Ok. 2-3 ziemniaki 

  • 2-3 łyżki mąki  

  • sól i pieprz 

  • tarty parmezan 

Sposób przygotowania: 

  1. Kawałek schabu pokrójcie na cienkie plastry. Rozbijcie mięso i przyprawcie je solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, możecie również dodać czosnek. 

  1. Ziemniaki, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru płynu. 

  1. Połączcie z jajkiem, mąką i parmezanem. Tarty parmezan nie jest tutaj obowiązkowy, lecz interesująco podbija smak panierki. 

  1. Kotlety obłóżcie starannie tą specjalną panierką i dociśnijcie ją dłonią. Smażcie na rozgrzanym oleju. Najpierw z jednej strony, aż będą rumiane, a następnie z drugiej do uzyskania złoto-brązowego koloru. 

  1. Podawajcie z ze świeżymi sałatami i surówkami. A jeżeli macie ochotę również z ziemniakami z wody.

  2. Smacznego!

Jakie dodatki pasują do ziemniaczanej panierki? 

Tak, jak pisaliśmy, świetnie sprawdzi się tutaj tarty parmezan. Możecie również poszaleć z przyprawami. Gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano czy granulowany czosnek sprawią, że panierka będzie jeszcze bardziej interesująca i smakowita. 

Źródło: pyszności.pl, beszamel.se.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Flickr
Newsy
Panierka wcale nie musi być tłusta. Oto garść pomysłów na zdrowe i smaczne panierki
Jesteście na diecie i nie chcecie używać panierki? Mamy kilka świetnych pomysłów na panierki, które są smaczne, zdrowe, a do tego nie tuczą.

Wielu z nas nie wyobraża sobie polskiej kuchni bez panierki. Panierka z bułki towarzyszy nam niemal na każdym kroku. Obtaczamy nią kotlety schabowe i mielone, ryby czy nuggetsy, aby przyjemnie smakowały i były chrupiące. Niestety, taka panierka jest bardzo kaloryczna i zupełnie pozbawiona składników odżywczych. Czy da się ją czymś zastąpić? Jaką wybrać zdrową panierkę? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na zdrowe i smaczne panierki do kotletów. Do wyboru mamy panierki z płatków owsianych lub kukurydzianych, orzechów czy pestek. Oto przegląd najzdrowszych panierek. Korzystajcie z nich do woli, bo nie tylko wspaniale smakują, ale też mogą korzystnie wpłynąć na wasze zdrowie. Panierka z chleba pełnoziarnistego Kto powiedział, że panierka nie może być wykonana z chleba? Wykorzystajcie w tym celu zdrowy, pełnoziarnisty chleb (lub po prostu bułki). Wystarczy, że ususzycie taki chleb a następnie zetrzecie go na tarce. Panierka do dań gotowa! Panierka z orzechów Panierka ze zmielonych orzechów to świetna alternatywa dla pozbawionej wartości odżywczych panierki z bułki tartej. Z uwagi na obecność korzystnych dla naszego zdrowa kwasów tłuszczowych, błonnika i witamin, panierka z orzechów będzie doskonałym wyborem dla osób, które chcą się odżywiać smacznie i zarazem zdrowo. Do zrobienia takiej panierki możecie wykorzystać każde orzechy, ale najlepiej się sprawdzą migdały, orzechy włoskie, pistacje i orzechy laskowe, które wystarczy zmielić w blenderze. Panierka z płatków owsianych Panierka z płatków owsianych to świetna alternatywa dla niezdrowej panierki z bułki tartej. Płatki owsiane nie tylko dostarczają nam energii, ale też zawierają mnóstwo witamin m.in. witaminy z grupy B, magnez, mangan, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Z czego...

kotlet schabowy
Adobe Stock
Newsy
Kotlety schabowe, jakich nie znacie. Zastosujcie trik od gwiazd gastronomii a mięso po usmażeniu będzie miękkie jak nigdy
Jeśli ktoś z was zabłądził tu w poszukiwaniu pomysłu na odczarowanie schabowych, to mamy krótką wiadomość: witamy w domu!

Przepis na tradycyjne schabowe jest prosty, łatwy, niezbyt skomplikowany nawet dla początkujących. Szybko się jednak nudzi. Sposobów na kombinacje ze schabowymi jest doprawdy sporo. Poczynając od schabowych marynowanych w mleku z cebulą, a kończąc na podwójnym schabowym. Bez mąki i bez jajka Ten ostatni to pomysł Magdy Gessler. Słynna restauratorka tak nazywa kotlet wysmażony z dwóch rodzajów mięsa. Więcej przeczytacie o tym w tym miejscu:  Podwójny schabowy to hit. Jeśli lubicie dobrze zjeść, koniecznie zróbcie go na obiad Wróćmy do bardziej tradycyjnych przepisów. Niemal wszystkie one zawierają w sobie panierkę złożoną z bułki, mąki i jajka. W tym przepisie na schabowe będzie nieco inaczej. Zapomnijcie o mące i jajku. Tutaj kluczową rolę odegra jogurt naturalny. Marynata taka jak nigdy przedtem To właśnie jogurt będzie podstawą marynaty. Dodajcie do niego łyżkę miodu, łyżeczkę musztardy i nieco przypraw. Bajka! Kotlety po zamarynowaniu powinny odstać swoje w lodówce. Nazajutrz lub po kilku godzinach wystarczy obtoczyć je w bułce tartej. Pozostaje smażenie. Tutaj radzimy zastosowanie masła klarowanego – po to, by zachować delikatność jogurtowego smaku schabowych. No dobrze. Podstawy już za wami. Czas przystąpić do przygotowywania schabowych, jakich do tej pory nie próbowaliście! Przepis na miękkie schabowe Składniki: Ok. 80 dag-1 kg schabu pokrojonego w plastry ok. 15 dag jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu Łyżeczka musztardy Oregano Pieprz ziołowy Czosnek w proszku Sól Bułka tarta Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Kotlety rozbijcie tłuczkiem, posólcie. W misce przygotujcie marynatę z jogurtu, musztardy, miodu i przypraw. Obtoczcie w niej...

Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego schabowe przed smażeniem powinny mieć temp. pokojową? To was zaskoczy
Kotlety schabowe przed usmażeniem należy wyciągnąć z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej. Taki zabieg zwiększy wasze szanse na chrupiące, dobrze wysmażone i soczyste w środku „schaboszczaki”.

Kotlety schabowe to dla wielu jedno z ulubionych polskich dań. Niestety nieraz zdarza się, że wilczy apetyt nie pozwala na cierpliwość i dokładność podczas ich przygotowywania, a schab ląduje na patelni niemal prosto z zimnej lodówki. To jednak duży błąd. Dlaczego kotlety schabowe powinny mieć temperaturę pokojową przed smażeniem? Kotlety schabowe potrzebują krótkiego „odpoczynku” poza lodówką przed samym smażeniem. Dzięki takiemu patentowi wyjdą wam o wiele smaczniejsze. Dlaczego? Wcześniejsze ocieplenie się mięsa sprawi, że usmaży się ono znacznie lepiej – to zasługa zmniejszenia różnicy temperatur między chłodnym mięsem a rozgrzaną do czerwoności patelnią. Tak otrzymacie pyszne i kruche kotlety schabowe . Jak poprawnie smażyć kotlety schabowe? Oto kilka naszych prostych, dodatkowych rad dotyczących właściwego smażenia kotletów schabowych: Przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem kotletów, wyciągnijcie mięso z lodówki, tak by w trakcie wkładania na patelnię miało już temperaturę pokojową. Przed  rozbiciem i zapanierowaniem kotleta w mące, jajku i bułce tartej, warto odkroić z mięsa białe błony, kawałki tłuszczu, ścięgna itp. Dzięki temu mięso nie powinno kurczyć się podczas smażenia. Rozgrzejcie dobrze patelnię przed smażeniem. Olej na patelni lub masło klarowane powinno osiągnąć optymalną temperaturę jeszcze przed włożeniem na rozgrzany tłuszcz pierwszego kotleta. Kotlety powinno się smażyć na stosunkowo dużym ogniu . Mały ogień podczas smażenia kotletów spowoduje wchłonięcie zbyt dużej ilości oleju, masła lub smalcu przez panierkę schabowego . Jeżeli smażycie większą ilość kotletów, być może konieczne będzie zebranie przypalonej bułki tartej i resztek panierki, które przyklejają się do świeżo...