Kotlety schabowe w wersji tradycyjnej spowite są bułką tartą. Jednak panie domu już dawno zaczęły odchodzić od tego schematu obtaczania mięsa. Ten przepis jednak sprowadza panierowanie do zupełnie nowego poziomu i robi z kotletów schabowych dwa dania w jednym. Z wierzchu chrupiący placek ziemniaczany, a w środku soczysty schaboszczak. Wypróbujcie, a nie pożałujecie. 

Z czego można przygotować panierkę do mięsa? 

Wydawałoby się, że w tym temacie powiedziano już wszystko. Powiedziano jednak wiele, bo to rozwiązanie wciąż zaskakuje. Do tej pory najchętniej panierowano mięsa w: 

  • mące,  

  • płatkach owsianych, 

  • płatkach kukurydzianych, 

  • siemieniu lnianym, 

  • pokruszonych orzechach, 

  • pestkach słonecznika, 

  • pokruszonych krakersach czy paluszkach,

  • pokruszonych chipsach. 

Teraz mamy dla was wyjątkową propozycję. Zapanierujcie swoje schaboszczaki w masie jak na placki ziemniaczane!

Zobacz także:

[content:0_10359,,0_7171:undefined]

Przepis na panierkę z ziemniaków i parmezanu 

Składniki: 

  • ½ kg schabu bez kości 

  • 1-2 jajka (w zależności od wielkości) 

  • Ok. 2-3 ziemniaki 

  • 2-3 łyżki mąki  

  • sól i pieprz 

  • tarty parmezan 

Sposób przygotowania: 

  1. Kawałek schabu pokrójcie na cienkie plastry. Rozbijcie mięso i przyprawcie je solą i pieprzem. Jeżeli lubicie, możecie również dodać czosnek. 

  1. Ziemniaki, obierzcie, umyjcie i zetrzyjcie na grubych oczkach. Odciśnijcie z nadmiaru płynu. 

  1. Połączcie z jajkiem, mąką i parmezanem. Tarty parmezan nie jest tutaj obowiązkowy, lecz interesująco podbija smak panierki. 

  1. Kotlety obłóżcie starannie tą specjalną panierką i dociśnijcie ją dłonią. Smażcie na rozgrzanym oleju. Najpierw z jednej strony, aż będą rumiane, a następnie z drugiej do uzyskania złoto-brązowego koloru. 

  1. Podawajcie z ze świeżymi sałatami i surówkami. A jeżeli macie ochotę również z ziemniakami z wody.

  2. Smacznego!

Jakie dodatki pasują do ziemniaczanej panierki? 

Tak, jak pisaliśmy, świetnie sprawdzi się tutaj tarty parmezan. Możecie również poszaleć z przyprawami. Gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, oregano czy granulowany czosnek sprawią, że panierka będzie jeszcze bardziej interesująca i smakowita. 

Źródło: pyszności.pl, beszamel.se.pl