Część osób uważa, że jedzenie przyrządzane samodzielnie jest bardzo zdrowe, ponieważ jest „domowe” i nie można od niego przytyć. Niestety, kto tak uważa, ten jest w ogromnym błędzie! To, że jedzenie zostało przyrządzone w domu, a nie w restauracji nie oznacza od razu, że jest ono bardzo zdrowe i dietetyczne. Czasami wręcz przeciwnie!
Dotyczy to choćby uwielbianych przez Polaków kotletów schabowych. Już samo mięso jest dość kaloryczne – w końcu wieprzowina nie należy do najbardziej dietetycznych. Najwięcej kalorii kryje się jednak w panierce i tłuszczu, na którym smaży się schabowe! Panierka nie dość, że dodaje kalorie z bułki tartej i mąki, to jeszcze nasiąka olejem.
Dla przykładu, kotlet schabowy bez panierki gotowany ma 174 kalorie na 100 gram, smażony 263, a smażony z panierką aż 316 kalorii w 100 gramach, co daje prawie 500 kalorii na jedną porcję! Wobec tego wyjścia są dwa – całkowita rezygnacja ze schabowych albo przyrządzanie ich w bardziej dietetycznej wersji. Zdecydowanie polecamy to drugie!
Przepis na dietetyczne schabowe z piekarnika
Do przygotowania znacznie mniej tuczących schabowych pieczonych w piekarniku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Zobacz także:
Składniki:
- Kilogram schabu
- 200 g bułki tartej
- 4 jajka
- Czosnek granulowany
- Papryka słodka mielona
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w równe kotlety.
- Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie do preferowanej grubości. Następnie natrzyjcie je solą i pieprzem.
- Do miski wbijcie 4 całe jajka i wsypcie słodką paprykę oraz czosnek. Nie żałujcie przypraw! Porządnie wymieszajcie, najlepiej za pomocą trzepaczki.
- Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Kotlety zanurzcie w jajku z przyprawami i obtoczcie w bułce tartej.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie kotlety i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie mięso przez około 10 minut w termoobiegu, przewróćcie na drugą stronę i pieczcie kolejne 10 minut. I gotowe!
Kotlet schabowy przygotowany w ten sposób jest mniej kaloryczny od tradycyjnego, dzięki znacznie mniejszej zawartości tłuszczu oraz pominięciu mąki. Zwykły schabowy ma około 300 kalorii, a pieczony 200. Prawda, że warto przyrządzić kotlety w dietetycznej wersji?