kotlety schabowe kalorie
AdobeStock
Newsy

Kotlet schabowy to prawdziwa bomba kaloryczna. Będziecie w szoku, ile ma kalorii po usmażeniu

Czy kotlety schabowe tuczą? I to jak! Sprawdźcie, ile kalorii kryje się w jednym usmażonym schabowym. Aż włos się jeży!

Część osób uważa, że jedzenie przyrządzane samodzielnie jest bardzo zdrowe, ponieważ jest „domowe” i nie można od niego przytyć. Niestety, kto tak uważa, ten jest w ogromnym błędzie! To, że jedzenie zostało przyrządzone w domu, a nie w restauracji nie oznacza od razu, że jest ono bardzo zdrowe i dietetyczne. Czasami wręcz przeciwnie!

Dotyczy to choćby uwielbianych przez Polaków kotletów schabowych. Już samo mięso jest dość kaloryczne – w końcu wieprzowina nie należy do najbardziej dietetycznych. Najwięcej kalorii kryje się jednak w panierce i tłuszczu, na którym smaży się schabowe! Panierka nie dość, że dodaje kalorie z bułki tartej i mąki, to jeszcze nasiąka olejem.

Dla przykładu, kotlet schabowy bez panierki gotowany ma 174 kalorie na 100 gram, smażony 263, a smażony z panierką aż 316 kalorii w 100 gramach, co daje prawie 500 kalorii na jedną porcję! Wobec tego wyjścia są dwa – całkowita rezygnacja ze schabowych albo przyrządzanie ich w bardziej dietetycznej wersji. Zdecydowanie polecamy to drugie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na dietetyczne schabowe z piekarnika

Do przygotowania znacznie mniej tuczących schabowych pieczonych w piekarniku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram schabu
  • 200 g bułki tartej
  • 4 jajka
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka mielona
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w równe kotlety.
  2. Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie do preferowanej grubości. Następnie natrzyjcie je solą i pieprzem.
  3. Do miski wbijcie 4 całe jajka i wsypcie słodką paprykę oraz czosnek. Nie żałujcie przypraw! Porządnie wymieszajcie, najlepiej za pomocą trzepaczki.
  4. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Kotlety zanurzcie w jajku z przyprawami i obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie kotlety i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie mięso przez około 10 minut w termoobiegu, przewróćcie na drugą stronę i pieczcie kolejne 10 minut. I gotowe!

Kotlet schabowy przygotowany w ten sposób jest mniej kaloryczny od tradycyjnego, dzięki znacznie mniejszej zawartości tłuszczu oraz pominięciu mąki. Zwykły schabowy ma około 300 kalorii, a pieczony 200. Prawda, że warto przyrządzić kotlety w dietetycznej wersji?

Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
renatka1/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni
Dbacie o linię lub po prostu nie przepadacie za zapachem smażonych kotletów? Zróbcie je w piekarniku!

W wielu domach kotlet schabowy musi się pojawić na obiad co najmniej raz w tygodniu. Jeśli należycie do grona miłośników kotletów schabowych , na pewno spodoba wam się poniższy przepis na schabowe inaczej , czyli… z piekarnika! Nie trzeba ich w ogóle smażyć na tłuszczu, dzięki czemu są znacznie zdrowsze i bardziej dietetyczne. Kotlety wystarczy przygotować tak, jak zwykle, ale zamiast smażyć schabowe , upieczcie je po prostu w piekarniku. Wypróbujcie prosty przepis na to danie autorstwa renatka1, użytkowniczki portalu gotujmy.pl. Przepis na kotlety schabowe z piekarnika Do przygotowania takich kotletów schabowych nie potrzeba w ogóle tłuszczu! Kotlety schabowe z piekarnika zrobicie ze składników z poniższej listy: Składniki: 4 plastry schabu na kotlety 1 szklanka płatków kukurydzianych pełnoziarnistych 100 ml kefiru 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy miodowej Pół łyżeczki pieprzu ziołowego Pieprz czarny Sól Przygotowanie: Wymieszajcie w misce kefir ze słodką papryką, musztardą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą i jajkiem. Następnie umyjcie kotlety, rozbijcie tłuczkiem i zanurzcie w marynacie. Odstawcie do lodówki na około 20 minut. Płatki kukurydziane zmielcie w blenderze na drobno tak, by powstała panierka. Zamarynowane kotlety obtoczcie w panierce z płatków. Włóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie kotlety z każdej strony po 15 minut. Od razu po upieczeniu wyłóżcie kotlety na talerze. Podawajcie z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką, na przykład z kiszonej kapusty. Smacznego! Jak zrobić soczyste schabowe z piekarnika? Może się zdarzyć, że wasze schabowe po upieczeniu w piekarniku będą nieco...

Kotlety dietetyczne
Gotujmy.pl/
Newsy
Dietetyczne kotlety mielone z małą ilością tłuszczu. Smakują tak samo jak tradycyjne
Uwielbiacie kotlety mielone, ale chcecie zadbać też o sylwetkę? Przygotujcie je w tej wersji.

Niestety, wiele tradycyjnych polskich potraw nie jest dietetyczna. Być może dlatego tak wielu Polaków zmaga się z nadmiarowymi kilogramami. Jeśli chcecie odżywiać się zdrowo i niskokaloryczne, nie musicie wykluczać całkiem tradycyjnych polskich dań. Przygotujcie je po prostu w odchudzonej wersji. Przedstawiamy wam przepis na dietetyczne kotlety mielone. Kotlety mielone dietetyczne Tradycyjne kotlety mielone to mięso wieprzowe, które ma sporo tłuszczu, do tego biała bułka, dodatkowo bułka tarta i jeszcze smażenie. Żaden z tych elementów nie jest wskazany przy diecie osób dbających o linię. Jak zatem odchudzić kotlety mielone? Zrobimy to w ten sposób: Mięso w dietetycznych mielonych Zamiana mięsa – wieprzowina tradycyjnie stosowana przy wyrobie kotletów mielonych nie jest wskazana na diecie. Można co prawda wybierać mniej tłuste kawałki wieprzowe i wtedy też byłaby dopuszczalna, ale znacznie łatwiej jest po prostu zamienić rodzaj stosowanego mięsa. Zamieńcie wieprzowinę na mielone mięso z indyka, a oszczędzicie wielu kalorii. Pieczone kotlety mielone Zamiana smażenia na pieczenie - smażenie nie jest polecanym typem obróbki, nie tylko ze względu na to, że czyni potrawy bardziej kalorycznymi, ale w trakcie jego trwania wydzielają się też szkodliwe związki. Smażenie przyczynia się do zwiększenia prawdopodobieństwa zawału, udaru i innych problemów zdrowotnych. Powinniście wystrzegać się go na co dzień. Świetną alternatywą jest w tym wypadku pieczenie.  Mielone panierowane w otrębach Wykluczenie bułki tartej na rzecz zdrowych otrębów – bułka tarta w niewielkich ilościach może być składnikiem zdrowej i niskokalorycznej diety, ale sama w sobie nie dostarcza zbyt wielu wartości, więc najlepiej zamieniać ją na inny produkt. Zamiast panierować kotlety w bułce tartej, panierujcie je w...

Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
AdobeStock
Newsy
Jakie przyprawy do schabowego? Polacy nagminnie pomijają 1 z nich
Jak przygotować idealne schabowe? Czym najlepiej je przyprawić? Przeczytajcie, a wyjdą wam schabowe o jakich nawet nie śniliście!

W czym tkwi sekret idealnie chrupkiego i soczystego schabowego ? Na początku powinniśmy oczywiście zaopatrzyć się w dobrej jakości mięso. Kiedy już zakupimy świeży schab i pokroimy go na plastry, powinniśmy dobrze rozbić je z obu stron tłuczkiem a następnie oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane kotlety maczamy w mące, a następnie w jajku i na koniec w bułce tartej . Mięso smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub smalcu. Czy zastanawialiście się kiedyś, czym poza solą i pieprzem, można przyprawić schabowe? Podpowiadamy! Najlepsze przyprawy do schabowych W wielu polskich domach do przyprawienia kotletów schabowych używa się jedynie soli i pieprzu. To błąd! Warto poeksperymentować również z innymi przyprawami, takimi jak ziołowy pieprz, czosnek czy majeranek. A co powiecie na schabowego z dodatkiem słodkiej lub ostrej papryki? Schabowy w słodkiej papryce Słodka papryka świetnie podkręca smak tradycyjnych kotletów schabowych. Jeżeli jesteście fanami nieco ostrzejszych smaków, możecie użyć wersji ostrej. Fajnym pomysłem będzie także uzupełnienie tych przypraw łyżeczką ostrej musztardy. Plastry mięsa obsypujemy przyprawami lub dodajemy je do rozkłóconego jajka. Wielu szefów kuchni poleca, by kawałki mięsa pozostawić na kilka godzin w mleku wymieszanym z przyprawami, dzięki czemu kotlety są bardziej soczyste. Kolejnym pomysłem jest zamoczenie schabowych w mleku i cebuli , którą usuwamy tuż przed panierowaniem. Spróbujcie tak przygotowanych schabowych, a na pewno pokochacie ich niebanalny smak! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też:  Przepis na kotlety schabowe z piekarnika. O wiele zdrowsze niż z patelni Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską. Doskonale na obiad i na kolację Przepis na bitki...

schabowy
AdobeStock
Newsy
Schabowe będą smakowały obłędnie, jeśli po usmażeniu zrobicie z nimi 1 rzecz. W życiu nie zjecie lepszych
Lubicie schabowe w chrupiącej panierce? Wypróbujcie tę sztuczkę!

Jak zrobić chrupiące kotlety schabowe? Można eksperymentować z rodzajem panierki – niektórzy zamiast bułki tartej używają samej mąki albo płatków owsianych lub kukurydzianych. By kotlety były jeszcze smaczniejsze, można je panierować podwójnie w mące lub przeciwnie – kilkukrotnie zanurzyć w jajku, choć wtedy panierka wyjdzie raczej delikatna. Sprawdza się też jeden, prosty trik. Chodzi o włożenie usmażonych kotletów na kilka minut do piekarnika. Próbowaliście już tego kiedyś? Przepis na schabowe z chrupiącą panierką Do przygotowania tych schabowych, potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 kotlety ze schabu o grubości ok. 1,5 cm 1 szklanka bułki tartej 2 jajka rozmiar L Po pół płaskiej łyżeczki pieprzu i soli Olej do smażenia Opcjonalnie: ser żółty i ananas Przygotowanie Włączcie piekarnik i ustawcie temperaturę 180 stopni. Kotlety umyjcie i osuszcie od razu papierowymi ręcznikami. Następnie obłóżcie mięso z obu stron folią spożywczą i rozbijcie tłuczkiem tak, by każdy kotlet miał około 7 mm grubości – powinien być o połowę cieńszy niż przed ubijaniem. Zdejmijcie folię z kotletów i natrzyjcie je solą i pieprzem. Jeśli lubicie, dodajcie do nich ulubione przyprawy do mięs, np. majeranek. Przygotujcie sobie dwa głębokie talerze. Do pierwszego wsypcie niecałą szklankę bułki tartej, a do drugiego wbijcie dwa jajka i wymieszajcie je energicznie widelcem. Na patelni rozgrzejcie olej (albo smalec wieprzowy). Kotlety zamaczajcie po kolei w jajku, a później obtoczcie dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane mięso kładźcie na rozgrzany olej i smażcie na średnim ogniu przez maksymalnie dwie minuty z każdej strony. Powinny mieć złoty kolor – jeśli są zbyt blade, to zwiększcie ogień. Jeżeli zaczynają się palić, to...