kotlety schabowe kalorie
AdobeStock
Newsy

Kotlet schabowy to prawdziwa bomba kaloryczna. Będziecie w szoku, ile ma kalorii po usmażeniu

Czy kotlety schabowe tuczą? I to jak! Sprawdźcie, ile kalorii kryje się w jednym usmażonym schabowym. Aż włos się jeży!
Katarzyna Wyborska
marzec 17, 2021

Część osób uważa, że jedzenie przyrządzane samodzielnie jest bardzo zdrowe, ponieważ jest „domowe” i nie można od niego przytyć. Niestety, kto tak uważa, ten jest w ogromnym błędzie! To, że jedzenie zostało przyrządzone w domu, a nie w restauracji nie oznacza od razu, że jest ono bardzo zdrowe i dietetyczne. Czasami wręcz przeciwnie!

Dotyczy to choćby uwielbianych przez Polaków kotletów schabowych. Już samo mięso jest dość kaloryczne – w końcu wieprzowina nie należy do najbardziej dietetycznych. Najwięcej kalorii kryje się jednak w panierce i tłuszczu, na którym smaży się schabowe! Panierka nie dość, że dodaje kalorie z bułki tartej i mąki, to jeszcze nasiąka olejem.

Dla przykładu, kotlet schabowy bez panierki gotowany ma 174 kalorie na 100 gram, smażony 263, a smażony z panierką aż 316 kalorii w 100 gramach, co daje prawie 500 kalorii na jedną porcję! Wobec tego wyjścia są dwa – całkowita rezygnacja ze schabowych albo przyrządzanie ich w bardziej dietetycznej wersji. Zdecydowanie polecamy to drugie!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na dietetyczne schabowe z piekarnika

Do przygotowania znacznie mniej tuczących schabowych pieczonych w piekarniku, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • Kilogram schabu
  • 200 g bułki tartej
  • 4 jajka
  • Czosnek granulowany
  • Papryka słodka mielona
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie, osuszcie i pokrójcie w równe kotlety.
  2. Przykryjcie kotlety folią spożywczą i rozbijcie do preferowanej grubości. Następnie natrzyjcie je solą i pieprzem.
  3. Do miski wbijcie 4 całe jajka i wsypcie słodką paprykę oraz czosnek. Nie żałujcie przypraw! Porządnie wymieszajcie, najlepiej za pomocą trzepaczki.
  4. Do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Kotlety zanurzcie w jajku z przyprawami i obtoczcie w bułce tartej.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie kotlety i wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczcie mięso przez około 10 minut w termoobiegu, przewróćcie na drugą stronę i pieczcie kolejne 10 minut. I gotowe!

Kotlet schabowy przygotowany w ten sposób jest mniej kaloryczny od tradycyjnego, dzięki znacznie mniejszej zawartości tłuszczu oraz pominięciu mąki. Zwykły schabowy ma około 300 kalorii, a pieczony 200. Prawda, że warto przyrządzić kotlety w dietetycznej wersji?

Komentarze