Zasmażana młoda kapusta to ukochany dodatek obiadowy Polaków. Serwuje go nawet Magda Gessler w swojej kultowej polskiej restauracji „U Fukiera”.
Młoda kapusta może być podawana na wiele sposobów m.in.: w kapuśniaku z boczkiem czy w makaronie z kapustą i jajkami.
Przepis na kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście
To danie wcale nie zajmie wam dużo czasu, a będzie niezwykle bogate i pełne smaku. Zasmażana kapusta będzie idealna na niedzielny obiad dla całej rodziny!
Składniki:
- 500 g schabu (można zamienić z filetem z kurczaka)
- 2 łyżki oleju
- 1 pokrojona cebula
- 4 posiekane drobno ząbki czosnku
- 800 g poszatkowanej młodej kapusty
- ok. 540 ml bulionu drobiowego
- 60 g surowego boczku wędzonego
- Sól i czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
- Kapustę posypcie solą i odstawcie na 20 minut, aby puściła wodę. Następnie ugniećcie ją dłońmi i odciśnijcie z niej nadmiar płynu.
- Weźcie garnek z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i rozgrzejcie łyżkę oleju. Dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażajcie aż do zeszklenia.
- Dodajcie odsączoną młodą kapustę oraz przyprawy, a także bulion drobiowy. Następnie doprawcie solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszajcie.
- Kapustę duście przez 10 minut, a następnie przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego.
- Na kapuście ułóżcie mięso (schab lub filet) przyprawione solą i pieprzem, a następnie przykryjcie je plasterkami boczku.
- Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180°C.
- Podawajcie z młodymi ziemniakami w dowolnej formie.
Źródło: beszamel.se.pl
Zobacz także:
Czytaj także: