Zasmażana młoda kapusta to ukochany dodatek obiadowy Polaków. Serwuje go nawet Magda Gessler w swojej kultowej polskiej restauracji „U Fukiera”.

Młoda kapusta może być podawana na wiele sposobów m.in.: w kapuśniaku z boczkiem czy w makaronie z kapustą i jajkami

Przepis na kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście

To danie wcale nie zajmie wam dużo czasu, a będzie niezwykle bogate i pełne smaku. Zasmażana kapusta będzie idealna na niedzielny obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • 500 g schabu (można zamienić z filetem z kurczaka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pokrojona cebula
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 800 g poszatkowanej młodej kapusty
  • ok. 540 ml bulionu drobiowego
  • 60 g surowego boczku wędzonego
  • Sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

  1. Kapustę posypcie solą i odstawcie na 20 minut, aby puściła wodę. Następnie ugniećcie ją dłońmi i odciśnijcie z niej nadmiar płynu.
  2. Weźcie garnek z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i rozgrzejcie łyżkę oleju. Dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażajcie aż do zeszklenia.
  3. Dodajcie odsączoną młodą kapustę oraz przyprawy, a także bulion drobiowy. Następnie doprawcie solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszajcie.
  4. Kapustę duście przez 10 minut, a następnie przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego.
  5. Na kapuście ułóżcie mięso (schab lub filet) przyprawione solą i pieprzem, a następnie przykryjcie je plasterkami boczku.
  6. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  7. Podawajcie z młodymi ziemniakami w dowolnej formie. 

Źródło: beszamel.se.pl

Zobacz także:

Czytaj także: