Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad
Adobe Stock
Newsy

Kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście. Przepis na staropolski obiad

Kotlet na pierzynce z młodej kapusty to świetny pomysł na pyszny, niedrogi i wcale nie taki skomplikowany obiad.

Zasmażana młoda kapusta to ukochany dodatek obiadowy Polaków. Serwuje go nawet Magda Gessler w swojej kultowej polskiej restauracji „U Fukiera”.

Młoda kapusta może być podawana na wiele sposobów m.in.: w kapuśniaku z boczkiem czy w makaronie z kapustą i jajkami

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kotlet schabowy na zasmażanej młodej kapuście

To danie wcale nie zajmie wam dużo czasu, a będzie niezwykle bogate i pełne smaku. Zasmażana kapusta będzie idealna na niedzielny obiad dla całej rodziny!

Składniki:

  • 500 g schabu (można zamienić z filetem z kurczaka)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pokrojona cebula
  • 4 posiekane drobno ząbki czosnku
  • 800 g poszatkowanej młodej kapusty
  • ok. 540 ml bulionu drobiowego
  • 60 g surowego boczku wędzonego
  • Sól i czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku
Zobacz także
Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków

Przepis na zupę parzybrodę. Wystarczy młoda kapusta, ziemniaki i parę dodatków

Przygotowanie:

  1. Kapustę posypcie solą i odstawcie na 20 minut, aby puściła wodę. Następnie ugniećcie ją dłońmi i odciśnijcie z niej nadmiar płynu.
  2. Weźcie garnek z grubym dnem (lub głęboką patelnię) i rozgrzejcie łyżkę oleju. Dodajcie cebulę oraz czosnek i podsmażajcie aż do zeszklenia.
  3. Dodajcie odsączoną młodą kapustę oraz przyprawy, a także bulion drobiowy. Następnie doprawcie solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszajcie.
  4. Kapustę duście przez 10 minut, a następnie przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego.
  5. Na kapuście ułóżcie mięso (schab lub filet) przyprawione solą i pieprzem, a następnie przykryjcie je plasterkami boczku.
  6. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  7. Podawajcie z młodymi ziemniakami w dowolnej formie. 

Źródło: beszamel.se.pl

Czytaj także:

Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
rzelkazag/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kapustę zasmażaną. Idealny dodatek do obiadu
Smakuje świetnie zarówno jako przystawka, jak i dodatek do kotletów i ziemniaków. Wypróbujcie prosty przepis na kapustę zasmażaną!

Kapusta zasmażana to klasyka polskiej kuchni. Tak przygotowana kapusta będzie doskonale pasować do wielu dań, zwłaszcza do kotletów schabowych albo mielonych . Najlepiej smakuje oczywiście młoda kapusta zasmażana. Do tego dodajcie świeży koperek i podsmażony boczek – po prostu niebo w gębie! Kapusta zasmażana słynie ze swojego niezwykłego aromatu i wspaniałego smaku, dlatego warto od czasu do czasu przygotować ją na obiad. Nikt się jej nie oprze! Wypróbujcie świetny przepis na młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i koperkiem, autorstwa jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl. Przepis na kapustę zasmażaną Do przygotowania kapusty zasmażanej potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Połowa główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula dymka 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 kostka rosołowa warzywna 1 płaska łyżeczka soli 150 g boczku wedzonego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki Świeży koperek Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie kapustę z wierzchnich liści i poszatkujcie. Marchew obierzcie i zetrzyjcie na tarce, a cebulę pokrójcie bardzo drobno. Wszystkie składniki włóżcie do garnka, zalejcie wodą i dodajcie: ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz kostkę rosołową. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości. Boczek pokrójcie w kostkę i usmażcie na suchej patelni (nie potrzeba dodawać do niego oleju ani smalcu, ponieważ z boczku wytopi się dużo tłuszczu). Smażcie tak długo, aż boczek się przyrumieni. Rozpuśćcie na patelni dwie łyżki masła, dodajcie łyżkę mąki i mieszajcie tak, by powstała zasmażka. Dodajcie do garnka ostudzony boczek z tłuszczem ze smażenia oraz zasmażkę. Całość gotujcie przez 5 minut na małym ogniu cały czas mieszając – uważajcie, żeby...

Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Mamy cudowny przepis na młodą kapustę. W tej słodko-kwaśnej wersji to niebo w gębie
Młoda, słodko-kwaśna kapusta to idealny wiosenny dodatek do obiadu. Zakochacie się w tym przepisie.

Młoda kapusta to prawdziwy skarb wiosennej kuchni. Można jeść ją na nawet na surowo, ale najlepiej smakuje podduszona z masłem i koperkiem. Jest idealnym dodatkiem do obiadu. Można zrobić z nią kotlety , ukisić ją lub zrobić pyszne kopytka z młodą kapustą . Młoda kapusta w wersji słodko-kwaśnej jest wybitnie smaczna. Robi się ją błyskawicznie. Przepis można łatwo zmienić i zrobić go w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej. Spróbujcie koniecznie. Przepis na słodko-kwaśną młodą kapustę Podajemy przepis na kapustę słodko-kwaśną w wersji mięsnej. Jeśli chcecie zrobić ją w wersji wegetariańskiej, bo ograniczacie spożywanie mięsa , możecie łatwo pominąć skwarki. Składniki na kapustę słodko-kwaśną Główka młodej kapusty Łyżka oliwy z oliwek Łyżka masła Sól Pieprz biały 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki octu winnego Pół pęczka koperku 100 g boczku na skwarki Przygotowanie młodej kapusty duszonej Kapustę umyjcie, podzielcie ją ostrym nożem na 4 części. Poszatkujcie kapustę. W garnku rozgrzejcie łyżkę oliwy z oliwek. Dodajcie kapistę. Przesmażcie ją chwilę. Podlejcie kapustę wodą, aby przykryła ona kapustę. Dodajcie masło. Posólcie kapustę, dodajcie cukier lub miód i ocet. Gotujcie kapustę do miękkości. Pokrójcie boczek lub bekon w małe kostki. Na osobnej patelni podsmażcie bekon na chrupiące skwarki. Posiekajcie drobno koperek. Dodajcie go do ugotowanej kapusty. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Jeśli robicie kapustę w wersji wegetariańskiej, nałóżcie ją od razu na talerze. Jest gotowa do jedzenia. Jeśli chcecie zrobić ją w mięsnej, bardziej kalorycznej i treściwej wersji, dodajcie teraz podsmażony na skwarki bekon. Kapusta jest smaczna nawet sama, jako kolacja na ciepło. Wiele...

Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Gotujmy.pl/kucharka_1991
Newsy
Szybki kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Przepis na zupę na 2 dni
Szybki przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty. Jeśli szukacie pomysłu na pyszną zupę, koniecznie zróbcie ją z tego przepisu. Wystarczy wam aż na 2 dni. Kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty będzie gotowy w 40 minut.

Sezonowe warzywa to wspaniałe składniki do zrobienia pysznych dań. Są smaczne i delikatne. Jednym z nich jest młoda kapusta, którą w sezonie wiosennym możemy kupić na targach lub bazarkach. Z młodej kapusty możecie przyrządzić wiosenną wersję kapuśniaku, który zachwyci was swoim smakiem. Młoda kapusta już po kilku minutach gotowania staje się miękka, chrupiąca i bardzo aromatyczna. Jeśli macie ochotę na inne dania z młodej kapusty, koniecznie wypróbujcie przepis na młodą kapustę z podsmażoną kiełbasą i koperkiem . Jest po prostu przepyszny.  Przepis na kapuśniak z młodej i kiszonej kapusty Kapuśniak to bardzo pożywna i smaczna zupa. Możecie urozmaicić ją dodatkiem ziemniaków, żeberek, kiełbasy lub wędzonym boczkiem. My proponujemy wam przyrządzić go z dodatkiem młodej kapusty. Tę pyszną zupę koniecznie trzeba zrobić, póki sezon na młodą kapustę trwa. Młoda kapusta ma więcej witaminy C niż biała, dlatego warto jeść jej jak najwięcej. Składniki: włoszczyzna pół główki kapusty młodej 30 dag kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 liść laurowy 8 ziarenek pieprzu 25 dag boczku wędzonego 2-3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz ewentualnie: kostka rosołowa Jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty? Włoszczyznę i młodą kapustę zetrzyjcie na tarce na grubych oczkach. Kiszoną kapustę pokrójcie drobno. Cebulę i boczek pokrójcie w kosteczkę.  Do garnka przełóżcie startą młodą kapustę i włoszczyznę. Dolejcie 1,25 l wody. Dodajcie ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz ziarnisty. Gotujcie około 10-12 minut. Do drugiego, większego garnka przełóżcie pokrojoną kapustę kiszoną, zalejcie ją 1 l wody i ugotujcie.  Na suchej patelni podsmażcie boczek. Kiedy tłuszcz wytopi się z...

Szukacie pomysłu na szybki, sezonowy obiad? Zróbcie skrzydełka z młodą kapustą SEO: Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Skrzydełka kurczaka z młodą kapustą. Szybki wiosenny obiad z mięsem
Skrzydełka kurczaka pasują bardzo do młodej kapusty. Wyśmienity obiad, który jest bardzo prosty i szybki. Pycha!

Każdemu chyba czasem brakuje pomysłów na obiad. Większość z was ma pewnie w miarę stały repertuar dań, które przyrządza i które smakują wam i waszej rodzinie. Nowe przepisy są jednak zawsze w cenie. Ten przepis na skrzydełka w młodej kapuście ma wielki potencjał na zostanie jednym z waszych ulubionych wiosennych obiadów. Jest banalny, a pyszny. Przepis na skrzydełka w młodej kapuście Ciekawe danie główne, które każdy z was może szybko przygotować. To pomysł na tani obiad, który jest naprawdę pyszny. Składniki na skrzydełka z kurczaka z młodą kapustą i papryką Kilogram skrzydełek z kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 50 g masła Pół szklanki wody Papryka Pół główki młodej kapusty 4 łyżki ketchupu Przygotowanie skrzydełek w młodej kapuście Skrzydełka kurczaka opłuczcie i osuszcie. Doprawcie skrzydełka solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Nie dodawajcie za dużo soli, jeśli wchodzi ona w skład przyprawy do kurczaka. Przyprawione skrzydełka przełóżcie do głębszej patelni albo garnka o szerokiej średnicy. Na dno patelni włóżcie masło lub margarynę i wlejcie wodę. Odczekajcie do rozpuszczenia masła. Paprykę pokrójcie na kawałki i ułóżcie na skrzydełkach. Smażcie przez ok. 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Dodajcie poszatkowaną młodą kapustę i smażcie dalej pod przykryciem. Dodajcie do dania ketchup i wymieszajcie delikatnie całość. Smażcie jeszcze ok. 10 minut. Gotowe skrzydełka przełóżcie na półmisek razem z duszonymi warzywami. Możecie dodatkowo posypać danie koperkiem lub natka pietruszki. Tak przygotowane skrzydełka mają już w sobie warzywa, wiec do takiego obiadu nie musicie nawet dodatkowo robić surówki ....