Tradycyjne kotlety mielone każdy dobrze zna. To popularne danie powstaje z połączenia mięsa mielonego, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej na maśle cebulki, jajka, zgniecionego ząbka czosnku oraz przypraw – soli oraz pieprzu. Całość łączymy w masę i lepimy z niej kotleciki, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Co powiecie na kotlety mielone z... sadzonym jajkiem?
Kotlety mielone z sadzonym jajkiem
Kotlety mielone z sadzonym jajkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko oryginalne i bardzo smaczne, ale też efektownie wyglądają.
Jeśli chcecie, żeby żółtko było płynne, należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia. Zróbcie takie kotleciki swoim bliskim a na pewno poproszą was o dokładkę!
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
- 1 kromka chleba tostowego
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka bułki tartej
- 4 jajka
- Posiekany szczypiorek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Chleb tostowy moczymy w wodzie i dobrze odciskamy.
- Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie studzimy.
- Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą i odciśnięty chleb.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę.
- Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
- Następnie, dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm.
- Do środka wlać całe żółtko i troszkę białka.
- Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
- Przed podaniem, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl