Tradycyjne kotlety mielone każdy dobrze zna. To popularne danie powstaje z połączenia mięsa mielonego, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej na maśle cebulki, jajka, zgniecionego ząbka czosnku oraz przypraw – soli oraz pieprzu. Całość łączymy w masę i lepimy z niej kotleciki, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Co powiecie na kotlety mielone z... sadzonym jajkiem?

Kotlety mielone z sadzonym jajkiem

Kotlety mielone z sadzonym jajkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko oryginalne i bardzo smaczne, ale też efektownie wyglądają.

Jeśli chcecie, żeby żółtko było płynne, należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia. Zróbcie takie kotleciki swoim bliskim a na pewno poproszą was o dokładkę!

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 jajka
  • Posiekany szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Chleb tostowy moczymy w wodzie i dobrze odciskamy.
  2. Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie studzimy.
  3. Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą i odciśnięty chleb.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę.
  5. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Następnie, dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm.
  7. Do środka wlać całe żółtko i troszkę białka.
  8. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
  9. Przed podaniem, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl