Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy

Kotlet mielony z sadzonym jajkiem to hit na wiosenny obiad. Wygląda i smakuje obłędnie

Jedliście kiedyś kotlety mielone z sadzonym jajkiem? Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Gwarantujemy, że będziecie się nimi zajadać!

Tradycyjne kotlety mielone każdy dobrze zna. To popularne danie powstaje z połączenia mięsa mielonego, namoczonej w mleku bułki, podsmażonej na maśle cebulki, jajka, zgniecionego ząbka czosnku oraz przypraw – soli oraz pieprzu. Całość łączymy w masę i lepimy z niej kotleciki, które następnie panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Co powiecie na kotlety mielone z... sadzonym jajkiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotlety mielone z sadzonym jajkiem

Kotlety mielone z sadzonym jajkiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane kotleciki są nie tylko oryginalne i bardzo smaczne, ale też efektownie wyglądają.

Jeśli chcecie, żeby żółtko było płynne, należy wbić jajka 10 minut przed końcem pieczenia. Zróbcie takie kotleciki swoim bliskim a na pewno poproszą was o dokładkę!

Zobacz także
Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny

Delikatny pasztet na wielkanocne śniadanie. O wiele lepszy niż kupny

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia

Składniki:

  • 40 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
  • 1 kromka chleba tostowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 jajka
  • Posiekany szczypiorek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Chleb tostowy moczymy w wodzie i dobrze odciskamy.
  2. Drobno posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanej oliwie, a następnie studzimy.
  3. Do mięsa dodajemy zmiażdżony czosnek, cebulę, 1 jajko, bułkę tartą i odciśnięty chleb.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym dokładnie wyrabiamy masę.
  5. Z mięsa uformować kotlety, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Następnie, dnem literatki zrobić wgłębienie na około 1 cm.
  7. Do środka wlać całe żółtko i troszkę białka.
  8. Włożyć do piekarnika, włączyć na 200 stopni i piec przez około 20-25 minut.
  9. Przed podaniem, danie można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

kotlety drobiowe przepis
AdobeStock
Newsy
Kotlety pożarskie Kuronia to prawdziwa petarda. Dodał do nich jeden składnik, który wspaniale podkręca smak
Jeśli znudziły się wam zwykłe kotlety mielone, zróbcie kotleciki z drobiu. Dodanie jednej popularnej przyprawy sprawia, że smakują doskonale.

Pożarskie kotlety to danie obecne w polskich książkach kucharskich od II połowy XIX wieku. Były to kotlety przygotowywane z mielonego mięsa drobiowego z dodatkiem cielęciny. Istniały też inne wariacje tego dania – na przykład piersi z kurczaka faszerowano wątróbką. Swoją nazwę kotlety zawdzięczają pewnemu rosyjskiemu karczmarzowi o przezwisku Pożarski. Legenda głosi, że cesarz rosyjski Mikołaj I zatrzymał się u niego i był tak zachwycony podanym mu posiłkiem, że kazał dworskim kucharzom nauczyć się przygotowywać tę potrawę. I tak powstały kotlety Pożarskiego lub inaczej kotlety pożarskie. Poznajcie przepis! Przepis na kotlety pożarskie Do przygotowania tych smacznych kotletów z kurczaka potrzebne wam będą poniższe składniki: Kilogram mielonego mięsa drobiowego 3 jajka 2 kajzerki 1 łyżka masła Płaska łyżeczka tymianku Posiekany pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku Sok z cytryny Bułka tarta Mleko Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie Wbijcie jajka do dwóch misek, oddzielając żółtko od białek. W jednej misce utrzyjcie żółtko z masłem, a w drugiej ubijcie białka na sztywno. Zamoczcie kajzerki w mleku, by zmiękły. Następnie w dużej misce wymieszajcie wszystkie składniki: mięso mielone, odciśnięte z mleka bułki, płaską łyżeczkę tymianku, posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz żółtka z masłem. Teraz delikatnie wymieszajcie masę na kotlety. W razie, gdyby wyszła zbyt rzadka, dosypcie trochę bułki tartej. Na koniec powoli wlewajcie do masy ubite białko, cały czas mieszając. Zwilżonymi wodą lub olejem dłońmi odrywajcie kawałki masy i formujcie z niej kotlety. Obtoczcie każdy kotlet w bułce tartej. Na dużej patelni...

Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Przepis na mielone. Jak zrobić kotlety mielone w stylu szwedzkim?
Marzą wam się mielone w nietypowym wydaniu? Przygotujcie je w wersji szwedzkiej, z gotowanym burakiem. To świetny patent, który nie tylko nadaje mielonym fajny kolor, ale też niebanalny smak. Jak je przygotować?

Kto z nas nie lubi pysznych i chrupiących mielonych kotletów? To danie wprost wpisało się w naszą tradycyjną polską kuchnię. Sposobów na przygotowanie kotletów mielonych jest mnóstwo. Jedni dodają do mięsa mielonego marchewkę, drudzy cukinię, są też tacy, którzy przygotowują mielone z... buraczkami – i wcale nie mamy na myśli sałatki, którą zwykle podajemy do tego dania. Co powiecie na mielone w stylu szwedzkim z burakiem dodanym do mięsa? Mielone w stylu szwedzkim Mielone w stylu szwedzkim to świetna odmiana od tradycyjnych kotletów mielonych z jajkiem, cebulką i przyprawami. W przepisie znajdziemy ugotowanego i startego na tarce buraka, którego dodaje się bezpośrednio do mięsa. Takie mielone nie tylko mają ciekawy kolor, ale też wyrafinowany smak. Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Składniki: 250 gram mięsa mielonego wieprzowego 250 gram mięsa mielonego wołowego 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 upieczony lub ugotowany burak 1 jajko 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Buraka myjemy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy do niego startego na tarce buraka, musztardę, posiekaną w drobną kostkę czerwoną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz 2 łyżki bułki tartej i śmietanę. Wbijamy jajko i starannie wyrabiamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi nabieramy porcję mięsa i formujemy kotlety. Każdy panierujemy w bułce tartej i tępą stroną noża wykonujemy na kotletach...

kotlety mielone po cygańsku
Pixabay
Newsy
Kotlety mielone po cygańsku to hit na polskich stołach. 1 składnik totalnie odmieni ich smak. Oszalejecie z wrażenia
Klasyczne mielone są pyszne, ale te w wersji po cygańsku, biją na głowę! Idealnie soczyste i aromatyczne kotlety to świetna propozycja na obiad. Dzięki sekretnemu składnikowi ich smak jest jeszcze lepszy.

Kotlety mielone to, tuż obok schabowych, najpopularniejsze polskie danie. Polacy zajadają się nimi na co dzień, jak i od święta. Dobrze przygotowane są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z zewnątrz. W wersji po cygańsku są niezwykle aromatyczne, a to za sprawą odpowiedniego doboru przypraw. Obok tego esencjonalnego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Sekretny składnik kotletów Mielone można przygotować zarówno z mięsa wieprzowego, jak i z wołowego. Jednak należy pamiętać, że im będzie tłustsze, tym smaczniejsze będą kotlety. W wersji tego dania po cygańsku, kluczową rolę odgrywają przyprawy. Oprócz klasycznej soli oraz pieprzu, dodaje się również granulowaną cebulę. To ona podkręca cały smak potrawy, a aromat jest jeszcze bardziej wyrazisty. Pominięcie tego składnika podczas przygotowań, może sprawić, że kotlety nie będą aż tak smakowite. Warto zaopatrzyć się w tego rodzaju produkt, gdyż idealnie podkreśla walory mięsa mielonego. Przepis na kotlety mielone po cygańsku Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego 2 suche bułki 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku cebula granulowana bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Suche bułki zalejcie zimną wodą i moczcie je przez około 20 minut do ich rozmiękczenia. Mięso mielone przełóżcie do miski. Cebulę obierzcie i pokrójcie na niewielką kostkę. Dodajcie ją wraz z rozbitym jajkiem do mięsa. Bułki odciśnijcie z nadmiaru wody oraz przełóżcie do pozostałych składników. Obrane ząbki czosnku przeciśnijcie przez praskę, a później dodajcie do miski. Całość przyprawcie granulowaną cebulę, solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszajcie na gładką, jednolitą masę. W międzyczasie rozgrzejcie patelnię z...

schabowy z jajkiem
Gotujmy.pl
Newsy
Wystarczy ten 1 składnik, aby schabowy całkowicie zmienił swój smak. Co powiecie na schabowego z takim dodatkiem?
Znudziły wam się już tradycyjne kotlety schabowe? Schabowy z sadzonym jajkiem to propozycja wprost idealna dla tych, którzy pragną w kuchni odmiany. Co powiecie na ten pożywny, smakowity i miły dla oka obiad? Przygotujecie go dosłownie w kilka chwil!

Lubicie jeść schabowe? To świetnie. Na pewno większości z was znudziła już się jednak tradycyjna wersja tego kotleta i marzycie o jakiejś odmianie? Mamy dla was coś świetnego! Przygotujcie "schaboszczaki" w zupełnie nowym, jak dotąd wydaniu – smażone na smalcu i podawane z rozpływającym się sadzonym jajkiem. Zainteresowani? Czytajcie dalej. Schabowe z sadzonym jajkiem Schabowe w połączeniu z sadzonym jajkiem to idealny pomysł na smakowite i pożywne danie dla całej rodziny. Tak podany obiad zasmakuje wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Danie jest tak syte, że ugasi wasz głód na dobrych kilka godzin. Usmażone na smalcu, idealnie chrupkie i złociste mięso, idealnie komponuje się z sadzonym jajkiem. Wystarczy oprószyć je z wierzchu ulubionymi przyprawami i gotowe. Danie nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale wygląda i świetnie się sprawdzi na obiad dla rodziny lub znajomych. Pragniecie odmiany od tradycyjnych kotletów schabowych? Ten przepis powstał z myślą o was. Do dzieła! Składniki: 4 kotlety schabowe Szklanka bułki tartej Szklanka mąki pszennej 2 łyżki smalcu 2 łyżki masła 6 jajek Sól i pieprz do smaku 2 łyżki wody Przygotowanie: Bierzemy dwa talerze i wysypujemy na nie mąkę i bułkę tartą. Jajka wbijamy do miseczki, solimy, pieprzymy i mieszamy widelcem. Kotlety rozbijamy a następnie oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozpuszczamy smalec. Kotlety panierujemy w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rozgrzanym smalcu po 3-5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni rozpuszczamy masło i smażymy jajka. Każde z nich oprószamy solą i pieprzem. Dolewamy 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką. Smażymy około 2 minut, aż jajko się zetnie. Kiedy...