Kotleciki ziemniaczane faszerowane pieczarkami według receptury Ewy Wachowicz. Proste, a jakie pyszne
ewawachowicz/Instagram
Newsy

Kotleciki ziemniaczane faszerowane pieczarkami wg receptury Ewy Wachowicz. Proste, a jakie pyszne

Kilka składników, chwila pracy i pyszny obiad gotowy - to bez mięsa. Zobaczcie, jak robi je Ewa Wachowicz.

Smaczne dania wcale nie muszą być wymyślne. Często potrawy, które smakują nam najbardziej, są wbrew pozorom bardzo proste i składają się z zaledwie kilku niewyszukanych składników. Tak jest w przypadku niezrównanych kotletów ziemniaczanych.

Są bardzo tanie, smaczne i banalnie łatwe do przygotowania. Smakują jeszcze lepiej, gdy doda się do nich farsz. Ewa Wachowicz robi go z pieczarek i cebuli z dodatkiem sera pleśniowego, dzięki czemu kotlety są bardzo aromatyczne i przepyszne. Wykorzystajcie poniższy przepis Ewy na to smaczne danie. 

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • bułka tarta

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Farsz:

  • 200 g pieczarek

  • 3 plasterki sera pleśniowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól

  • pieprz 

Zobacz także
Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

Ten składnik to tajemnica pysznej fasolki po bretońsku. Ewa Wachowicz zdradza swój sekret na to danie

rosół

Ewa Wachowicz zawsze dodaje do rosołu takie mięso. To jemu zawdzięcza cały smak

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę ze szczyptą soli. Wrzućcie obrane ziemniaki i gotujcie, aż zmiękną.

  2. Po ugotowaniu odcedźcie je i zgniećcie na puree. Możecie też przecisnąć ziemniaki przez praskę.

  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Pieczarki obierzcie i pokrójcie drobno. 

  4. Rozpuśćcie na patelni masło klarowane (możecie też użyć zwykłego oleju). Wrzućcie cebulę i smażcie. Kiedy się już zeszkli, dodajcie pieczarki. 

  5. Doprawcie solą oraz pieprzem, a następnie delikatnie wymieszajcie cebulę z pieczarkami i podsmażcie.

  6. Rozkruszcie ser pleśniowy i dodajcie na patelnię. Smażcie krótką chwilę, aż ser się roztopi. Zdejmijcie patelnię z kuchenki i odłóżcie, by farsz nieco ostygł.

  7. Do zmielonych ziemniaków dodajcie jedno całe jajko, 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.

  8. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu ciasto nie będzie się do nich przyklejać). Bierzcie niewielkie porcje ciasta i rozpłaszczcie je w dłoni. Na środku połóżcie farsz, a następnie zlepcie ciasto w kształt niewielkiego kotlecika. 

  9. Każdy z kotletów obtoczcie w bułce tartej, a następnie usmażcie na patelni (najlepiej na maśle klarowanym, ale można też na oleju).

  10. Po usmażeniu odłóżcie na chwilę kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć je z tłuszczu. Podawajcie z ulubioną surówką. Smacznego!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Martyna12/gotujmy.pl
Newsy
Medaliony drobiowe z pieczarkami w panierce. Pyszny i prosty przepis na tani obiad
Delikatne medaliony drobiowe z farszem to wspaniały pomysł na szybki i prosty obiad. Wypróbujcie sami!

Jeśli szukacie inspiracji na smaczny i prosty obiad, to spróbujcie faszerowanych medalionów z indyka! Są bardzo delikatne, a farsz z pieczarek, cebuli i sera żółtego nadaje im charakteru. Panierka z dodatkiem sezamu sprawia, że mają przyjemny, lekko orzechowy smak. Przygotowanie medalionów jest szybkie, bardzo proste, a składniki tanie i łatwo dostępne. Polecamy wam przepis jednej z użytkowniczek portalu Gotujmy.pl! Przepis na medaliony drobiowe z pieczarkami Do przygotowania tych soczystych medalionów potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kilogram mięsa mielonego z fileta z indyka 2 kajzerki Mleko 1 jajko Masło klarowane Sól Pieprz Farsz: Kilogram pieczarek 250 g żółtego sera 2 cebule 2 łyżki klarowanego masła Sól Pieprz Panierka: Szklanka nasion sezamu Szklanka bułki tartej Przygotowanie: Namoczcie kajzerki w mleku. Obierzcie cebulę, a pieczarki dokładnie umyjcie. Pokrójcie wszystko bardzo drobno. Rozgrzejcie na patelni porcję masła klarowanego i wrzućcie cebulę. Gdy się zeszkli, dodajcie pieczarki i duście tak długo, aż odparuje z nich woda. Doprawcie solą i pieprzem. Zetrzyjcie żółty ser i wsypcie na patelnię. Wymieszajcie. Włóżcie do dużej miski mięso mielone, dodajcie do niego namoczone w mleku i odciśnięte kajzerki. Wbijcie jedno jajko, dodajcie sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszajcie i wyróbcie na jednolitą masę do połączenia składników. Z mięsa formujcie kulki. Każdą rozpłaszczcie na dłoni i na środek połóżcie porcję farszu. Sklejcie brzegi i spłaszczcie w kształt medalionu. Do miski wsypcie po szklance bułki tartej i sezamu. Wymieszajcie. Każdy medalion obtoczcie w panierce z bułki i sezamu. Na...

hreczniaki Ewa Wachowicz
Adobe Stock/ONS
Newsy
Kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz zwalają z nóg. Koniecznie podajcie je z sosem pieczarkowym
Pyszne i zdrowe hreczniaki z kaszy gryczanej i białego sera podbiją wasze serca. Wyjdą doskonałe z przepisu samej Ewy Wachowicz.

Hreczniaki to placuszki z kaszy gryczanej i białego sera pochodzące z Kresów Wschodnich. Hreczka to regionalna nazwa gryki i stąd wzięła się nazwa tego dania. Są niezwykle sycące, ale i zdrowe, dzięki zawartości kaszy gryczanej. W dodatku są bardzo łatwe i szybkie do zrobienia. Placki można usmażyć na oleju albo upiec w piekarniku, aby uzyskać nieco bardziej dietetyczną wersję potrawy. Zamiast bułki tartej możecie użyć np. otrębów owsianych. Koniecznie zróbcie do nich pyszny sos, który dodatkowo podkreśli smak hreczniaków. Ewa Wachowicz poleca hreczniaki z sosem pieczarkowym, tatarskim albo pomidorowym. Przepis na kresowe hreczniaki Ewy Wachowicz Składniki 300g kaszy gryczanej 250g białego sera 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki mąki Pół pęczka natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Bułka tarta do panierki Przygotowanie Kaszę gryczaną ugotujcie na sypko. Ser zmielcie w maszynce do mięsa. Jeśli jej nie macie, kupcie ser bez grudek. Cebulę obierzcie i zeszklijcie na oleju lub maśle. W dużej misce połączcie wystudzoną kaszę gryczaną, zmielony ser i cebulę. Dodajcie jajko, posiekaną natkę pietruszki, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszajcie. Możecie też wymieszać składniki mikserem. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu masa nie będzie się kleić do dłoni) i uformujcie kotleciki w podłużny kształt. Każdy obtoczcie w bułce tartej. Na dużej patelni rozgrzejcie olej. Smażcie z obu stron na rumiano. Kotlety warto odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Sos pieczarkowy do hreczniaków i placków ziemniaczanych – przepis Składniki 200-250g pieczarek 1 duża cebula 1 duża łyżka masła Pół litra śmietany 18% Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Pieczarki oczyśćcie i...

Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
AdobeStock, ONS.pl
Newsy
Sposób Ewy Wachowicz na świątecznego karpia. Zamiast smażyć, zawińcie go w taki sposób
Jeśli znudził się wam tradycyjny sposób przyrządzania karpia, nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Ewa Wachowicz zaprezentowała karpia w zupełnie nowej odsłonie - prostej i jednocześnie wyjątkowej.

Ewa Wachowicz nie przestaje zaskakiwać swoimi pomysłami na świąteczne dania. Wpadlibyście na to, że karpia można przygotować w taki sposób? Zapomnijcie o smażeniu go na patelni - w takiej wersji jest równie pyszny, choć smakuje nieco inaczej.  Pomysł Ewy Wachowicz na świątecznego karpia  W większości domów karpia jada się wyłącznie na święta i zwykle jest to ryba w panierce smażona na patelni. Niektórzy robią jeszcze karpia w galarecie, choć nie każdy przepada za tym przysmakiem. Ewa Wachowicz zaproponowała zupełnie nowy sposób na przyrządzenie karpia - chodzi mianowicie o… gołąbki! Taki rybny farsz z karpia zaskoczy was swoim smakiem. Koniecznie zróbcie do tych gołąbków sos grzybowy - pasuje do nich doskonale.  Przepis Ewy Wachowicz na gołąbki z karpiem Składniki: 2 filety z karpia bez skóry 1 cebula plastry boczku Ugotowane liście kapusty białej 1 łyżka masła klarowanego świeży koperek sok z 1 cytryny sól pieprz Na sos: garść suszonych grzybów pół szklanki śmietany 1 cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz  Przygotowanie: Zalejcie grzyby wodą i odstawcie do namoczenia. By wyszły tak miękkie, jak świeże, powinny się moczyć nawet 4 godziny. Po tym czasie zagotujcie grzyby i gotujcie do miękkości. Liście kapusty wrzućcie do osolonej, wrzącej wody i gotujcie chwilę, a następnie wyjmijcie je z garnka i odstawcie, aż wystygną.  Pokrójcie cebulę w piórka, a świeży koperek umyjcie i podzielcie na gałązki.  Filety z karpia pokrójcie na kawałeczki i doprawcie solą oraz pieprzem z obu stron. Na koniec polejcie sokiem ze świeżo...

Zamieńcie twaróg na pierogi na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
ONS.pl, ewawachowicz/Instagram
Newsy
Robicie pierogi ruskie? Zamieńcie zwykły twaróg na ten ser. Genialny sposób Ewy Wachowicz
Gwarantujemy, że takich pierogów jeszcze nie jedliście! Zobaczcie, jak przygotowuje je Ewa Wachowicz.

Jedno z flagowych polskich dań, czyli pierogi ruskie, doczekało się wielu ciekawych, autorskich wersji i modyfikacji. Również Ewa Wachowicz proponuje własny sposób przyrządzania tego dania. Jej pierogi smakują wyjątkowo ze względu na użycie zupełnie innego twarogu niż zazwyczaj - gwiazda dodaje do nich twaróg wędzony. Wystarczy już taka modyfikacja, że nie poznalibyście smaku tego dania.  Oprócz tego warto wypróbować jeszcze innych innowacji Ewy Wachowicz. Na przykład dodanie do farszu łyżki domowego pesto z czosnku niedźwiedziego. Brzmi interesująco? Sprawdźcie, jak przygotować pierogi ruskie z przepisu Ewy Wachowicz! Przepis Ewy Wachowicz na pierogi ruskie z wędzonym twarogiem  Do przygotowania pierogów z wyjątkowym farszem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: około pół kilograma mąki pszennej 1 jajko jedna szklanka wrzątku Na farsz: 3-4 ziemniaki 1 opakowanie twarogu wędzonego (około 20 dag) 1 łyżka pesto z czosnku niedźwiedziego 1 łyżka żurawiny sól  pieprz Na pesto: duży pęczek czosnku niedźwiedziego garść prażonych orzechów laskowych ok. 125 ml oleju z pestek winogron sól Przygotowanie: Dzień wcześniej namoczcie suszoną żurawinę. Wysypcie mąkę na stolnicę. W środku zróbcie dołek i wlejcie wrzątek. Nożem wymieszajcie ciasto, a następnie dodajcie jajko i wyróbcie ciasto. Przykryjcie i odstawcie na 20 minut.  W tym czasie przygotujcie pesto. Czosnek niedźwiedzi umyjcie, pokrójcie razem z prażonymi orzechami laskowymi wrzućcie do miksera. Dodajcie sól, wlejcie olej i zmiksujcie.  Następnie obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu i ostudzeniu...