Smaczne dania wcale nie muszą być wymyślne. Często potrawy, które smakują nam najbardziej, są wbrew pozorom bardzo proste i składają się z zaledwie kilku niewyszukanych składników. Tak jest w przypadku niezrównanych kotletów ziemniaczanych.

Są bardzo tanie, smaczne i banalnie łatwe do przygotowania. Smakują jeszcze lepiej, gdy doda się do nich farsz. Ewa Wachowicz robi go z pieczarek i cebuli z dodatkiem sera pleśniowego, dzięki czemu kotlety są bardzo aromatyczne i przepyszne. Wykorzystajcie poniższy przepis Ewy na to smaczne danie. 

Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • pół kilograma ziemniaków

  • 3 łyżki mąki

  • 1 duże jajko

  • bułka tarta

  • masło klarowane lub olej do smażenia

Farsz:

  • 200 g pieczarek

  • 3 plasterki sera pleśniowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • sól

  • pieprz 

Przygotowanie:

  1. Zagotujcie w garnku wodę ze szczyptą soli. Wrzućcie obrane ziemniaki i gotujcie, aż zmiękną.

  2. Po ugotowaniu odcedźcie je i zgniećcie na puree. Możecie też przecisnąć ziemniaki przez praskę.

  3. Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Pieczarki obierzcie i pokrójcie drobno. 

  4. Rozpuśćcie na patelni masło klarowane (możecie też użyć zwykłego oleju). Wrzućcie cebulę i smażcie. Kiedy się już zeszkli, dodajcie pieczarki. 

  5. Doprawcie solą oraz pieprzem, a następnie delikatnie wymieszajcie cebulę z pieczarkami i podsmażcie.

  6. Rozkruszcie ser pleśniowy i dodajcie na patelnię. Smażcie krótką chwilę, aż ser się roztopi. Zdejmijcie patelnię z kuchenki i odłóżcie, by farsz nieco ostygł.

  7. Do zmielonych ziemniaków dodajcie jedno całe jajko, 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.

  8. Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu ciasto nie będzie się do nich przyklejać). Bierzcie niewielkie porcje ciasta i rozpłaszczcie je w dłoni. Na środku połóżcie farsz, a następnie zlepcie ciasto w kształt niewielkiego kotlecika. 

  9. Każdy z kotletów obtoczcie w bułce tartej, a następnie usmażcie na patelni (najlepiej na maśle klarowanym, ale można też na oleju).

  10. Po usmażeniu odłóżcie na chwilę kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć je z tłuszczu. Podawajcie z ulubioną surówką. Smacznego!