Smaczne dania wcale nie muszą być wymyślne. Często potrawy, które smakują nam najbardziej, są wbrew pozorom bardzo proste i składają się z zaledwie kilku niewyszukanych składników. Tak jest w przypadku niezrównanych kotletów ziemniaczanych.
Są bardzo tanie, smaczne i banalnie łatwe do przygotowania. Smakują jeszcze lepiej, gdy doda się do nich farsz. Ewa Wachowicz robi go z pieczarek i cebuli z dodatkiem sera pleśniowego, dzięki czemu kotlety są bardzo aromatyczne i przepyszne. Wykorzystajcie poniższy przepis Ewy na to smaczne danie.
Przepis na kotlety ziemniaczane z pieczarkami od Ewy Wachowicz
Składniki:
-
pół kilograma ziemniaków
-
3 łyżki mąki
-
1 duże jajko
-
bułka tarta
-
masło klarowane lub olej do smażenia
Farsz:
-
200 g pieczarek
-
3 plasterki sera pleśniowego
-
1 cebula
-
1 łyżka masła klarowanego
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie:
-
Zagotujcie w garnku wodę ze szczyptą soli. Wrzućcie obrane ziemniaki i gotujcie, aż zmiękną.
-
Po ugotowaniu odcedźcie je i zgniećcie na puree. Możecie też przecisnąć ziemniaki przez praskę.
-
Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kostkę. Pieczarki obierzcie i pokrójcie drobno.
-
Rozpuśćcie na patelni masło klarowane (możecie też użyć zwykłego oleju). Wrzućcie cebulę i smażcie. Kiedy się już zeszkli, dodajcie pieczarki.
-
Doprawcie solą oraz pieprzem, a następnie delikatnie wymieszajcie cebulę z pieczarkami i podsmażcie.
-
Rozkruszcie ser pleśniowy i dodajcie na patelnię. Smażcie krótką chwilę, aż ser się roztopi. Zdejmijcie patelnię z kuchenki i odłóżcie, by farsz nieco ostygł.
-
Do zmielonych ziemniaków dodajcie jedno całe jajko, 3 łyżki mąki oraz sól i pieprz. Wymieszajcie.
-
Zwilżcie dłonie wodą (dzięki temu ciasto nie będzie się do nich przyklejać). Bierzcie niewielkie porcje ciasta i rozpłaszczcie je w dłoni. Na środku połóżcie farsz, a następnie zlepcie ciasto w kształt niewielkiego kotlecika.
-
Każdy z kotletów obtoczcie w bułce tartej, a następnie usmażcie na patelni (najlepiej na maśle klarowanym, ale można też na oleju).
-
Po usmażeniu odłóżcie na chwilę kotlety na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by odsączyć je z tłuszczu. Podawajcie z ulubioną surówką. Smacznego!