Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym, które zamieniają się w witaminę A w organizmie).

Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy.

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem

Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • Papryka mielona ostra,
  • 6 łyżek startego żółtego sera,
  • 3 łyżki mąki,
  • Przyprawa Vegeta,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • 2 jajko,
  • 2 cebule,
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
  2. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować.
  3. Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta.
  5. Z masy uformować małe kotleciki.
  6. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku. 

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj także: