Gotujmy.pl/Neblina
Newsy

Kotleciki z kalafiora. Prosty przepis na zdrowy obiad

Lubicie jeść kalafiora? To świetnie, bo to jedno z najzdrowszych warzyw. Przygotujcie na obiad lub kolację, pyszne kotleciki z kalafiora z dodatkiem startego żółtego sera. Wasza rodzina będzie się nimi zajadać!

Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym, które zamieniają się w witaminę A w organizmie).

Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kotleciki z kalafiora z żółtym serem

Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty.

Zobacz także
Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Przepis na sos barbecue. Idealny do żeberek i na grilla

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę

Roladki ze schabu z boczkiem i papryką. Każdy poprosi o dokładkę

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • Papryka mielona ostra,
  • 6 łyżek startego żółtego sera,
  • 3 łyżki mąki,
  • Przyprawa Vegeta,
  • 4-5 łyżek bułki tartej,
  • 2 jajko,
  • 2 cebule,
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
  2. Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować.
  3. Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta.
  5. Z masy uformować małe kotleciki.
  6. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku. 

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy
To danie robi furorę w polskich domach. 2 proste składniki. Niebo w gębie
Kotlety z kalafiora nadziewane żółtym serem, to idealna propozycja na zdrowy obiad, nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że pokochają je zarówno wasze dzieci, jak i starsi członkowie rodziny.

Warzywa stanowią wspaniałą alternatywę dla mięsnych wyrobów. Jeśli macie już dosyć zwykłych kotletów, bądź czujecie się po nich zbyt ociężale, koniecznie spróbujcie zmienić składniki, z których do tej pory je przygotowywaliście. Do tego typu kombinacji idealnie nada się kalafior.  Kotlety z kalafiora nafaszerowane ulubionym serem żółtym, to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów. Choć z początku ta receptura może wydawać wam się nieco dziwna, w rzeczywistości zakłada stworzenie małego i przepysznego kulinarnego dzieła. Przepis na kotlety z kalafiora z żółtym serem Będziecie potrzebować: 1 główki kalafiora 150 gramów ulubionego żółtego sera 2 jajek 4 łyżek bułki tartej do związania masy i jeszcze trochę do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli i pieprzu (opcjonalnie można użyć kurkumy i czerwonej papryki) Przygotowanie: Kalafiora opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie, podzielcie na różyczki i umieśćcie w garnku z osolonym wrzątkiem. Warzywo gotujcie aż do momentu, w którym stanie się miękkie. Gotowego kalafiora odcedźcie z wody (możecie to zrobić przy pomocy zwykłej łyżki cedzakowej), umieśćcie w dowolnym naczyniu i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach zacznijcie rozgniatać kalafiora (możecie to zrobić przy pomocy zwykłego widelca lub dłoni). Do powstałej masy kalafiorowej dodajcie jajka oraz bułkę tartą. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Na koniec doprawcie solą oraz pieprzem (lub innymi, ulubionymi przyprawami). Z powstałego ciasta zacznijcie formować niewielkie kotlety. Każdy z nich ułóżcie na drewnianej desce do krojenia lub stolnicy, a następnie nadziejcie kawałkiem sera żółtego (musicie dopilnować żeby ser znalazł się w środku masy i nigdzie nie...

kotlety mielone bombowe z pomidorami i cebulą
Gotujmy.pl
Newsy
Bombowe mielone to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Rewelacyjny pomysł na obiad
Waszym domownikom znudziły się tradycyjne kotlety mielone? Pora, by nieco urozmaicić stary i ograny już przepis! Przed wami bombowe mielone.

Opakowanie ketchupu, ser żółty i pomidory – te składniki wystarczą wam, by odmienić oklepane mielone nie do poznania. Zamiast dodawać do mięsa na kotlety podsmażoną lub drobniutko pokrojoną cebulkę, w tym przepisie powędruje ona gdzie indziej. O co chodzi? Pokrójcie obraną cebulę w krążki i wykorzystajcie je jako coś w rodzaju platformy, na której wypieką się poszczególne kotleciki bombowe. Bombowe mielone bardziej dietetyczne od tradycyjnych Jeszcze jedną bardzo znaczącą różnicą będzie sposób przygotowania tego dania. Zapomnijcie o smażeniu w głębokim tłuszczu. Kotlety bombowe, mimo dodatku w postaci żółtego sera, będą bardziej dietetyczne niż tradycyjne „mieloniaki” smażone na oleju. Z czym podać bombowe mielone? Z naszej strony polecamy tłuczone ziemniaki i surówkę. W sezonie zimowym może być to drobniutko siekana kapusta z marchewką, doprawiona musztardą, octem i oliwą. Przepis na bombowe kotlety mielone Składniki: 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 jajko 3 cebule ok. szklanka ketchupu pikantnego 2-3 pomidory 15 dag sera żółtego 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki papryki ostrej 3 łyżki śmietany 12% sól pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie na krążki. Ułóżcie cebulę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawcie solą i pieprzem. Przystąpcie do wyrobienia kotletów. Mielone mięso wymieszajcie z jajkiem, bułką tartą, śmietaną. Doprawcie mięso majerankiem, papryką ostrą, solą i pieprzem. Formujcie kotlety o średnicy krążków z cebuli. Wyrobione kotlety układajcie na wyłożonych na blasze cebulowych krążkach. Rozgrzejcie piekarnik do temp. 180 st. C i...

Przepis na kalafiora, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Pixabay
Newsy
Przepis na kalafior, który podbił Internet! Zdrowsza wersja popularnego amerykańskiego dania
Uwielbiacie sycące makarony i tłuste sery? W końcu wymyślono zdrowszą wersję tego pysznego połączenia!

Kalafior to jedno z najbardziej niskokalorycznych warzyw, dlatego z powodzeniem zastępuje się nim wiele produktów, aby stworzyć bardziej dietetyczne wersje popularnych dań. W niektórych sklepach można znaleźć nawet gotowe, paczkowane "ryże" z kalafiora, a w sieci roi się od przepisów, gdzie kalafior służy jako baza do kotlecików, a nawet... ciasto do pizzy! Tym razem padło na tradycyjną amerykańską potrawę, po którą mieszkańcy Stanów Zjednoczonych sięgają bardzo często. Niestety jest ona bardzo tłusta i dość niezdrowa. Da się to jednak zmienić, zamieniając jeden składnik… na kalafiora! Mowa tu o popularnym „mac and cheese”, czyli makaronie z serem. Kalafior – właściwości odżywcze Kalafior, poza bardzo niską kalorycznością (zaledwie 23 kcal w 100 g), ma także mnóstwo korzyści dla zdrowia. Warzywo to bardzo wysoki potencjał w niwelowaniu ryzyka nowotworowego. Ponadto, kalafior bogaty jest w: Witaminę A Witaminę B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Wapń Magnez Fosfor Potas Żelazo Chociaż kalafior ma dobroczynne działanie na organizm, warto unikać go wieczorami, ponieważ jest on dość ciężkostrawny i ma właściwości gazotwórcze. Jednak spokojnie możecie go spożywać w innych porach dnia.  Przepis na kalafiora w sosie serowym Składniki: główka kalafiora szklanka mleka 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar czosnek w proszku parmezan do posypania wierzchu sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyjcie i podzielcie na małe różyczki. Osuszcie warzywo przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie włóżcie do brytfanki. W głębszej patelni zagotujcie mleko i dodajcie do niego oba starte na tarce sery. Gotujcie na małym ogniu, mieszając do czasu...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...