Dlaczego warto jeść kalafiora? Powodów jest naprawdę wiele. To pyszne i chrupiące warzywo jest pełne składników odżywczych, minerałów i witamin, w tym ryboflawiny, niacyny i witaminy C. Jest również bogate w przeciwutleniacze, dzięki witaminie C i karotenoidom (czyli pigmentom roślinnym, które zamieniają się w witaminę A w organizmie).
Dzięki tej bogatej gamie niezbędnych składników odżywczych, kalafior to super-zdrowe warzywo, które powinno się spożywać jak najczęściej. Kalafior wspiera dobre trawienie, ma potencjał przeciwnowotworowy, pomaga mózgowi i układowi nerwowemu regulować pamięć, nastrój i kontrolę mięśni oraz sprzyja utracie wagi. Włączcie go do swojej diety, bo jest naprawdę pyszny i zdrowy.
Kotleciki z kalafiora z żółtym serem
Jeśli lubicie smak kalafiora, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na kotleciki z kalafiora z żółtym serem i ostrą papryką. Danie jest pyszne i na pewno przypadnie do gustu waszym domownikom. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty.
Składniki:
- 1 kalafior,
- Papryka mielona ostra,
- 6 łyżek startego żółtego sera,
- 3 łyżki mąki,
- Przyprawa Vegeta,
- 4-5 łyżek bułki tartej,
- 2 jajko,
- 2 cebule,
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
- Kalafior ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i zmiksować.
- Dodać podsmażoną cebulę, 3 łyżki żółtego sera, jajka i bułkę tartą.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą Vegeta.
- Z masy uformować małe kotleciki.
- Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
- Gotowe kotleciki posypać pozostałym żółtym serem, ostrą papryką i lekko zapiec w piekarniku.
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj także: