bigos właściwości
AdobeStock
Newsy

Korzyści z jedzenia bigosu są rewelacyjne. Wystarczy 1 porcja tego dania aby ...

Okazuje się, że bigos jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy! Przekonajcie się, dlaczego warto go jeść.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Tradycyjny polski bigos to potrawa, bez której nie mogą się obejść żadne święta! Z dość prostego przepisu wychodzi pyszne danie, które jest nie tylko sycące i smaczne, ale także bardzo zdrowe! Wiedzieliście o tym, ile zdrowotnych właściwości ma bigos? Będziecie zaskoczeni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Polska tradycja

Zwyczaj przygotowywania bigosu jest bardzo stary. Przepis na to danie znalazł się nawet w „Panu Tadeuszu”! Początkowo było to danie myśliwych. Do kiszonej kapusty dodawano mięso upolowanych zwierząt oraz zebrane w lesie grzyby. Potrawa długo gotowała się na ogniu, dzięki czemu smakowała naprawdę wyjątkowo. Później bigos trafił pod strzechy, a gospodynie dodawały do niego wszystko, co miały pod ręką – skrawki mięs, kiełbasy, a także suszone owoce i grzyby. Podstawą nadal była kiszona kapusta. Bigos jest chętnie spożywany nie tylko w Polsce, ale także na Litwie i Białorusi.

Właściwości bigosu

Bigos to nie tylko wyjątkowy smak, ale również wiele dobroczynnych dla zdrowia właściwości! Zawdzięcza to przede wszystkim kiszonej kapuście, która zawiera takie składniki jak:

  • Wapń
  • Żelazo
  • Potas
  • Witamina C
  • Magnez
  • Błonnik

Wszystkie te witaminy i minerały odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wzmacniają odporność, regulują trawienie, a także pomagają przy problemach z zaparciami. Kiszona kapusta jest doskonałym źródłem witaminy C, szczególnie dla osób z naszej krainy geograficznej! Nasi przodkowie bowiem nie mieli dostępu do cytrusów, dlatego najzdrowszym i najbardziej naturalnym źródłem tej witaminy jest między innymi kiszona kapusta. Ratowała ona marynarzy przed szkorbutem, ponieważ zapakowana w beczki mogła przeleżeć pod pokładem długie miesiące. Z kolei błonnik wspomaga trawienie i obniża cholesterol, co zapobiega w przyszłości problemom z chorobami serca.

Komentarze
wigilia
AdobeStock
Newsy Genialne produkty na przejedzenie. Na pewno macie je w swojej kuchni 
Dokucza wam świąteczne przejedzenie? Możecie łatwo zmniejszyć nieprzyjemne dolegliwości wykorzystując kilka produktów.
Katarzyna Wyborska
grudzień 28, 2020

Święta się skończyły, a wam nadal dokucza poświąteczne przejedzenie? Nie jesteście jedyni! Kilka dni obfitego jedzenia może jeszcze jakiś czas dawać wam się we znaki. Uczucie pełności, ból brzucha, ospałość i brak energii to typowe objawy przejedzenia. Nie wspominając o dodatkowych kilogramach! Z niestrawnością można na szczęście sobie poradzić używając produktów, które każdy z was ma w kuchni. Świąteczne obżarstwo Trudno znaleźć kogoś, kto oparłby się świątecznym przysmakom. Mimo najszczerszych chęci i składanych sobie obietnic na pewno wielu z was i tak w święta je dużo więcej, niż wcześniej zakładało. Nie ma w tym kompletnie nic dziwnego – na Boże Narodzenie przygotowuje się bardzo dużo smacznego jedzenia i zbrodnią byłoby go sobie odmawiać. Do tego świąteczne ciasta i ogrom słodyczy… Dlatego wielu ludzi godzi się z faktem, że w święta po prostu jest się przejedzonym, a później trzeba o siebie zadbać. Najlepiej za pomocą poniższych produktów! Herbatki ziołowe – rumianek, mięta, szałwia czy koper włoski doskonale działają na przeciążony po świętach układ trawienny. Przyśpieszają proces trawienia i mają łagodzący wpływ na żołądek. Najlepiej przygotowywać sobie ziołowy napar po każdym posiłku. Czerwona herbata – udowodniono, że picie herbaty pu-erh zmniejsza wchłanianie tłuszczów, dlatego warto pić ją około 2-3 godziny po jedzeniu. Alkohol – kieliszek mocnego alkoholu świetnie poprawia trawienie. Najlepiej, gdy jest to napój z dodatkiem ziół – doskonale sprawdzają się wódki ziołowe, popularne np. w Chorwacji. Może to być też zwykła wódka gorzka żołądkowa, ale pamiętajcie – co za dużo to niezdrowo! Na trawienie wystarczy wypić tylko jeden mały kieliszek! Ocet jabłkowy – ocet to kwas. Taki sam, jak...

Przeczytaj