Korzeń selera nada się nie tylko do zupy. Jedzcie to warzywo regularnie, a serce wam za to podziękuje
Getty/iStock
Newsy

Korzeń selera nada się nie tylko do zupy. Jedzcie to warzywo regularnie, a serce wam za to podziękuje

To warzywo bywa pomijane w kuchni. Nie każdemu smakuje, a przyrządzenie go może stanowić wyzwanie. Uwierzcie jednak, że warto - choćby ze względu na dobroczynny wpływ selera na organizm.

Raczej mało komu cieknie ślinka na widok niezbyt apetycznie wyglądającej bulwy selera korzeniowego. Zwykle trafia ona do zup, na przykład rosołu czy jarzynowej. Seler korzeniowy świetnie podkreśla smak tych potraw i niestety, często na tym jego zastosowanie w kuchni się kończy. A szkoda, ponieważ jest to bardzo wartościowe warzywo, które warto jeść jak najczęściej. Do tego można je przygotować na wiele ciekawych sposobów.  

Wartości odżywcze selera korzeniowego

Korzeń selera jest źródłem cennych witamin i minerałów. Zawiera witaminę A, C i K, a także witaminę B6, ryboflawinę, magnez, fosfor i potas. Seler ma bardzo mało cholesterolu i tłuszczów nasyconych. W dodatku jest niskokaloryczny - w 100 gramach selera jest tylko 20 kalorii. W porównaniu do selera naciowego ma niestety wyższy indeks glikemiczny i wynosi on 35, a w przypadku gotowanego korzenia selera aż 85. 

Zobacz także
Te niepozorne kuleczki to "paliwo" dla organizmu. Dodawajcie je do potraw, by zgubić kilka kilogramów

Te niepozorne kuleczki to „paliwo" dla organizmu. Dodawajcie je do potraw, by zgubić kilka kilogramów

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś wyrzucają. Ten biały płyn zatrzymuje czas i oczyszcza organizm ze złogów

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś wylewają. Ten biały płyn zatrzymuje czas i oczyszcza organizm ze złogów

Dlaczego warto jeść seler?

Warto przekonać się do jedzenia selera korzeniowego z kilku powodów:

  • Ułatwia trawienie - zawarte w nim olejki eteryczne odpowiadają za charakterystyczny zapach selera, a także wspomagają pracę układu trawiennego.

  • Jest bogatym źródłem błonnika - z tego powodu jedzenie selera korzeniowego poleca się osobom cierpiącym na zaparcia oraz stosującym dietę odchudzającą. Błonnik pokarmowy odpowiada za uczucie sytości i pomaga powstrzymać się przed podjadaniem między posiłkami.

  • Wspomaga serce - znajdująca się w selerze witamina K oraz potas pełnią ważną funkcję we wspieraniu pracy serca. Potas pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi, a witamina K zapobiega odkładaniu się wapnia w naszych naczyniach krwionośnych. 

Pomysły na potrawy z selera korzeniowego

Jak już wspomnieliśmy, zupa z dodatkiem selera korzeniowego to nie wszystko, do czego możecie wykorzystać to warzywo. Zainspirujcie się pomysłami użytkowników Gotujmy.pl na dania z selera:

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
AdobeStock
Newsy
Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? To dziecinnie proste
Chcecie samodzielnie wyhodować pyszny i zdrowy seler naciowy? Trzymajcie się poniższych kroków.

Jest chrupiący, niskokaloryczny i ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto włączyć do swojej diety seler naciowy? Właściwości zdrowotne selera naciowego Seler naciowy to popularna niskokaloryczna przekąska, która może zapewnić wam wiele korzyści zdrowotnych. Warzywo to zawiera cenny błonnik, który korzystnie wpływa na układ pokarmowy – wspierając lepsze trawienie i sercowo-naczyniowy – obniżając ciśnienie krwi. Seler zawiera również liczne przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać wielu chorobom. Łodyga selera naciowego zapewnia 25 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę K, a także 5 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A, kwas foliowy i potas. W selerze naciowym znajdziemy również wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Oto dlaczego warto go jeść: seler naciowy zawiera związek roślinny zwany apigeniną, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe jest doskonałym źródłem ważnych przeciwutleniaczy, które chronią komórki, naczynia krwionośne i narządy przed uszkodzeniem oksydacyjnym nasiona selera naciowego zawierają około 25 związków przeciwzapalnych, które mogą chronić organizm przed stanami zapalnymi jedna mała porcja selera (ok. 10 dag) naciowego zawiera 5 gramów błonnika pokarmowego - gdy dodamy do tego wysoką zawartość wody w selerze — prawie 95 procent - otrzymamy przekąskę, która wspiera zdrowy przewód pokarmowy i poprawia trawienie zapewniając regularność wypróżnień seler jest bogaty w witaminy i minerały o niskim indeksie glikemicznym ma też niską zawartość sodu Jak wyhodować w domu własny seler naciowy? Wyhodowanie własnego selera naciowego jest dziecinnie proste. Wystarczy, że będziecie trzymać...

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera. Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól. Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść? Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach. Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk. W 100 gramach sera ricotta znajdziemy: Kalorie - 174 kcal Węglowodany - 3,0 g Błonnik - 0 g Cukier - 2 gramy Tłuszcz - 13,0 g Tłuszcz nasycony - 8,3 g Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g Omega-3 - 112 mg Omega-6 - 273 mg Białko - 11,3 g Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3. Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Właściwości zdrowotne sera ricotta Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko...

Podajecie z tym fasolkę szparagową? Przez ten błąd traci swoje cenne właściwości
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków robi błąd, podając z tym fasolkę szparagową. Lepiej przestańcie!
Lubicie jeść fasolkę szparagową? Pod żadnym pozorem nie dodawajcie do niej jednej rzeczy.

Fasolka szparagowa zawiera prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych. Spożywając ją trzeba jednak pamiętać o pewnej ważnej rzeczy. Jeden błąd może zabić to, co w fasolce najcenniejsze. Domyślacie się już, jaki? Jak nie należy jeść fasolki szparagowej? Mało kto wie, że podawanie fasolki z tłuszczami trans zabija w niej to, co najlepsze. Chodzi o uwielbianą w wielu polskich domach zasmażkę z masła i bułki tartej . Taka propozycja podania fasolki nie jest niestety zdrowa, ponieważ tłuszcze trans pozbawiają nasze warzywo wielu cennych właściwości. Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową? Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Obecnie znajdziemy ją niemal w każdym zakątku świata. Fasolka szparagowa skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim jest pełna błonnika, który obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając ryzyko chorób serca. Błonnik w zielonej fasoli pomaga także utrzymać zdrowy i sprawny układ trawienny. Warzywo to powinny również spożywać kobiety w ciąży. Jedna filiżanka zielonej fasolki zawiera około jednej trzeciej dziennego zalecanego spożycia kwasu foliowego, który jest niezbędny do wzrostu i rozwoju płodu. Witamina ta pomaga również zmniejszyć ryzyko niektórych wad wrodzonych. Ponadto, fasolka szparagowa jest bogata w witaminę K, a także zawiera sporo wapnia. Te składniki odżywcze są ważne dla utrzymania mocnych, zdrowych kości i zmniejszenia ryzyka złamań. Rośliny strączkowe są też pełne przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, flawonoli, kwercetyny i kemferolu. Przeciwutleniacze, zwane również antyoksydantami, walczą z wolnymi rodnikami w organizmie, pomagając zmniejszyć uszkodzenia komórek, co z kolei może pomóc w obniżeniu ryzyka wystąpienia pewnych bardzo...

Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
AdobeStock
Newsy
Syci na długo, pomaga schudnąć i oczyszcza z toksyn. Pijcie go zamiast kawy
Składniki na ten napój znajdziecie w każdym sklepie i przyrządza się go niezwykle szybko.

Choć kawa jest smaczna i szybko stawia na nogi, to coraz częściej niektórzy ludzie zastanawiają się nad alternatywami dla tego napoju – zwłaszcza, że częste picie kawy może być uzależniające ! Istnieją jednak napoje, które mogą pobudzać podobnie do kawy, a do tego są znacznie zdrowsze. Na przykład sok z selera naciowego! Poznajcie jego wspaniałe właściwości. Właściwości selera naciowego Seler naciowy ma bardzo charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu. Warto jednak się do niego przekonać ze względu na wysoką ilość witamin i minerałów, które znajdują się w łodygach selera! Przekonajcie się sami, jakie są właściwości soku z selera: Doskonale nawadnia organizm Zapewnia uczucie sytości na długo, a do tego ma bardzo mało kalorii – jedna szklanka takiego soku to zaledwie 35 kcal Zawiera witaminę C, K, E, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, żelazo, magnez, cynk i wapń Dlaczego warto pić sok z selera naciowego? Sok z selera naciowego jest szczególnie polecany osobom, które chcą przeprowadzić detoks . Seler ma bowiem właściwości moczopędne i wspaniale oczyszcza nerki i cały organizm z toksyn. Natomiast dzięki wysokiej zawartości błonnika sok z selera pozytywnie wpływa na układ trawienny i pomaga przy problemach z zaparciami oraz z zatrzymywaniem wody w organizmie . Przepis na „zielone cappuccino” Przyrządzenie soku z selera jest banalne. Podstawowa wersja tego napoju to po prostu zmiksowane łodygi selera z odrobiną wody. Jeśli nie lubicie soków z cząstkami owoców lub warzyw, to wystarczy przecedzić napój przez sitko, by uzyskać klarowny napój.         Wyświetl ten post na Instagramie.        ...