Kopytka bez kartofli? Anna Lewandowska udowadnia, że to możliwe. Zamiennik ziemniaków macie w szafce
Getty/iStock, AKPA
Newsy

Kopytka bez kartofli? Anna Lewandowska udowadnia, że to możliwe. Zamiennik ziemniaków macie w szafce

Czy da się w ogóle zrobić kopytka bez użycia ziemniaków? Jak najbardziej, co udowodniła Anna Lewandowska. Sportsmenka i żona Roberta Lewandowskiego podała swój przepis na kopytka, w których nie znalazł się nawet 1 ziemniak.

Anna Lewandowska słynie ze swoich bardzo zdrowych i jednocześnie oryginalnych przepisów. Żona słynnego piłkarza zna się na rzeczy i wie, jak gotować smacznie i pożywnie. Nawet najbardziej ścisła dieta sportowca nie wyklucza jedzenia znanych wszystkim pyszności - wystarczy wiedzieć, jak je inaczej przygotować. Jednym z przykładów są kopytka inaczej, czyli… bez ziemniaków. 

Jak można zrobić kopytka bez ziemniaków?

Pomysł wydaje się mocno zaskakujący. W końcu ziemniaki to podstawa kopytek, więc jak je zrobić bez tego składnika? Ania ma na to sposób - zamiast kartofli, używa kaszy jaglanej. Wystarczy zmieszać ją z resztą składników, by otrzymać zgrabne, dające się formować ciasto. Wytnijcie z niego kopytka, ugotujcie i gotowe. 

Zobacz także
Anna Lewandowska robi placki ziemniaczane inaczej niż my wszyscy. Mąkę pszenną zastępuje takim składnikiem

Anna Lewandowska robi placki ziemniaczane inaczej niż my wszyscy. Mąkę pszenną zastępuje takim składnikiem

Jajecznica Anny Lewandowskiej zaspokoi głód na długo. Zróbcie 1 rzecz z białkami

Jajecznica Anny Lewandowskiej zaspokoi głód na długo. Zróbcie 1 rzecz z białkami

Przepis na kopytka bez ziemniaków od Ani Lewandowskiej

Składniki:

  • ok. 1 szklanka wody

  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej 

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej 

  • pół szklanki mąki kukurydzianej lub jaglanej

  • 150 g tofu 

  • 1 łyżka oliwy

  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Suchą kaszę jaglaną przesypcie na sitko. Następnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą. Należy to robić tak długo, aż kasza nie będzie się już pienić.

  2. Tak wypłukaną kaszę przełóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie szczyptę soli i zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie ją przez około 12 minut.

  3. Po tym czasie zdejmijcie kaszę z ognia i odlejcie nadmiar wody. Poczekajcie chwilę, aż nieco ostygnie i zblendujcie ją wraz z tofu (jeżeli nie poczekacie, bardzo wysoka temperatura kaszy sprawi, że ostrza blendera szybciej się stępią). Odstawcie do ostudzenia.

  4. Teraz do kaszy dodajcie mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną, oliwę i starannie wyróbcie ciasto.

  5. Uformujcie z niego wałek i wytnijcie kopytka.

  6. W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Następnie partiami gotujcie kopytka, po 2 minuty.

Anna poleca podać kopytka w  wersji na słodko, z cynamonem. Możecie też zamiast zwykłego cukru użyć np. cukru waniliowego, by kopytka były jeszcze smaczniejsze. Będą smakowały również na wytrawnie, z mięsnym sosem i chrupiącą surówką. 

Kotlety mielone

Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten błąd wychodzą twarde jak kamień
Własne
Newsy
Ile mąki należy dodać do kopytek? Przez ten szkolny błąd wychodzą twarde jak kamień i niesmaczne
Marzą się wam smaczne, mięciutkie kopytka? Zobaczcie, na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowywania tego dania.

W polskiej kuchni nie brakuje przepisów na różnego rodzaju kluski i kluseczki. Popularność dań mącznych w naszym kraju nie powinna dziwić - dawniej, gdy mięso było rarytasem i jadano je raczej od święta, tym, co regularnie lądowało na stole była najczęściej kasza i właśnie kluski z różnymi dodatkami. Pyzy, kartacze, kluski śląskie, leniwe czy kopytka - wybór jest ogromny. Nie są to dania bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Zwłaszcza kopytka są proste i nawet laik sobie z nimi poradzi, choć warto nauczyć się, na co zwracać uwagę, by te kluseczki zawsze wychodziły miękkie i smaczne.  Ile mąki dodawać do kopytek? Kopytka składają się głównie z mąki i ziemniaków oraz jajka, które jest potrzebne do tego, by składniki się połączyły. Kluczowe jest dobranie odpowiednich proporcji ziemniaków i mąki, by kopytka nie wychodziły zbyt twarde. Jak to zrobić? W tym przypadku nie należy trzymać się sztywno proporcji podanych w przepisie, lecz obserwować, jak zachowuje się ciasto. Wszystko zależy bowiem od ziemniaków - jeżeli są mączyste, nie trzeba dodawać do nich dużo mąki, a jeśli jest w nich dużo wody, to trzeba odrobinę jej dosypać . Patrzcie zatem, co dzieje się z ciastem podczas wyrabiania - gdy będzie łatwo odchodziło od rąk, a jego struktura będzie przyjemnie zwarta, nie trzeba już dosypywać mąki i jest gotowe do dalszych przygotowań, a więc wyrabiania kopytek i ich gotowania. Przepis na kopytka jak u mamy Do przygotowania kopytek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: kilogram ziemniaków 1 szklanka mąki 1 jajko masło sól Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, włóżcie do garnka z zimną wodą i zagotujcie. Gotujcie przez około 20 minut. Po ugotowaniu przełóżcie ziemniaki do miski i odstawcie...

Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Krupnik Anny Lewandowskiej to zupa mistrzów. To 1 warzywo zrobi całą robotę
Czy da się zrobić krupnik bez mięsa? Oczywiście, że tak! Anna Lewandowska udowadnia, że jest to możliwe, a bezmięsny krupnik wychodzi bardzo smaczny.

Krupnik - zupa przez jednych uwielbiana, a przez innych znienawidzona. Kto wie, być może to przez awersję Adasia Niezgódki z „Akademii Pana Kleksa” do krupniku całe pokolenie Polaków nabrało wstrętu do tej zupy... A to wielka szkoda, ponieważ dobrze przyrządzony krupnik jest bardzo smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy. W klasycznym przepisie krupnik gotuje się na mięsie, jednak nie jest ono konieczne do przygotowania tej zupy. Smakuje ona wówczas nieco inaczej, ale nadal jest bardzo smaczna. Taką bezmięsną wersję proponuje Anna Lewandowska w jednym ze swoich przepisów. Zamiast mięsa, dodaje ona do zupy więcej warzyw, w tym m.in. nieco groszku oraz całą kalarepę. Dzięki temu krupnik ma wspaniały aromat, smak i nie jest w niczym gorszy od klasycznej wersji tego dania. Sprawdźcie, jak zrobić krupnik bez grama mięsa.  Przepis na krupnik bez mięsa od Ani Lewandowskiej Do przygotowania bezmięsnego krupniku Anna Lewandowska używa poniższych składników: Składniki: 2 litry bulionu warzywnego  1 paczka kaszy pęczak lub jaglanej (100 g) pół szklanki zielonego groszku 3 marchewki 3 ziemniaki 1 kalarepa 1 cebula 3 ziela angielskie 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła/oleju sól pieprz Przygotowanie: Podgrzejcie bulion warzywny i doprowadźcie do wrzenia. Gdy będzie się już gotował, wsypcie kaszę, przepłukaną wcześniej na sitku zimną wodą.  Obierzcie cebulę i pokrójcie ją w piórka. Na patelni rozgrzejcie olej lub masło klarowane i zeszklijcie cebulę. Obierzcie następnie marchewkę, kalarepę i ziemniaki. Pokrójcie warzywa w kostkę i wrzućcie do garnka z bulionem. Wsypcie ziele angielskie, dodajcie liście laurowe, rozmaryn, sól i pieprz. Nie zapomnijcie...

Ciasto na kopytka, kluski
Gotujmy.pl/Mistrz Kuchni
Newsy
Czy do kopytek powinno się dodawać mąkę ziemniaczaną? Specjalistki od klusek nie mają złudzeń
Pyszne kopytka zagościły w sercach Polaków już dawno temu. Stanowią idealny dodatek do dań mięsnych i rozmaitych sosów.

Kopytka to jeden z lepszych przykładów, który pokazuje, że kuchnia może być jednocześnie i smaczna, i prosta. Wykonanie tych klusek jest także stosunkowo tanie.  Podczas ich przygotowania trzeba mieć w głowie kilka prostych zasad. Kluski możecie zrobić znacznie wcześniej. Po wyjęciu cedzakiem do miski należy wlać troszkę oleju i delikatnie wymieszać, przełożyć do naczynia z pokrywką i wstawić do lodówki. Dodatek oleju sprawi, że kluski się nie skleją . Można je odsmażać na drugi dzień, będą równie pyszne. Jak zrobić kopytka?  Każdy ma swój sposób na tego rodzaju kluski. Warto jednak dodać masy odrobinę mąki ziemniaczanej. Tak radzą doświadczone gospodynie domowe. Mała ilość mąki ziemniaczanej niewiele zmieni w smaku i konsystencji klusek. Będą one za to mięciutkie i na pewno się nie rozlecą!  Pozostaje jeszcze kwestia odgrzewania kopytek na następny dzień. Jeżeli od razu wiecie, że nie przeznaczycie ich na odsmażanie, to wystarczy gotować świeże kluski ok. 2 minuty od wypłynięcia. na powierzchnię. W przeciwnym razie, wystarczy ok. 1 minuta. Z kolei na drugi dzień trzeba zalać je wrzącą wodą i tylko doprowadzić do zagotowania. Przepis na kopytka Składniki: 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki na kopytka szybko wyróbcie na zwartą, elastyczną masę. Czas mieszania ma duże znaczenie, bowiem podczas tego procesu, masa ziemniaczana oddaje zgromadzoną w sobie wodę, co powoduje zwiększenie zużycia mąki.  Wyrobione starannie ciasto podzielcie na niewielkie kawałki i uformujcie z nich wałki o średnicy ok. 3 cm. Kopytka pokrójcie w charakterystyczne...

Smaczne i delikatne kopytka z sosem pieczarkowym
Gotujmy.pl
Newsy
Delikatne kopytka z sosem pieczarkowym. Dodajcie 1 sekretny składnik. Wyjdą znacznie lepsze w smaku
Taki obiad dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego przepisu na sos na kopytka. Domownicy poproszą o dokładkę!

Kopytka to kluski, które same w sobie są delikatne. Chociaż kulinarne prawidła mówią, że warto łączyć ogień z wodą, w tym przypadku powinno się postąpić inaczej. Zamiast ostrego lub zdecydowanie kwaśnego sosu mięsnego, do kopytek śmiało można podać delikatny i kremowy sos pieczarkowy. Delikatny sos pieczarkowy na bazie bulionu Wystarczy kupić opakowanie pieczarek i w parę minut ugotować sosik, który idealnie będzie współgrał z ziemniaczanymi kluseczkami. By sos miał nieco więcej głębi w swoim smaku, warto ugotować go na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego. W tym celu można wykorzystać także treściwy rosół z poprzedniego dnia. Wystarczy, że wcześniej nieco odparujecie z niego trochę wody poprzez wygotowanie na dużym ogniu. Przepis na kopytka z sosem pieczarkowym Składniki na kopytka: 5-6 dużych ziemniaków Sól 1 jajko Ok. 2 szklanki mąki pszennej Składniki na sos: 50 dag pieczarek 2 cebule; 0,5 l bulionu warzywnego Łyżka śmietany Łyżka mąki pszennej Świeża natka pietruszki Majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie ze skórki i ugotujcie w osolonej wodzie. Ugotowane kartofle przeciśnijcie przynajmniej dwa razy przez praskę. Kiedy ziemniaki nieco wystygną, dodajcie do nich jajko i odrobinę mąki pszennej. Wyrabiajcie gładkie ciasto, dodając do niego co chwilę mąkę pszenną. Uważajcie, by ciasto nie straciło na miękkości i elastyczności – należy dodać tylko tyle mąki pszennej, ile jest konieczne, by ciasto stało się stabilne i nie rozrywało się w rękach. Formujcie z ciasta długie warkocze. Rozpłaszczcie warkocz od góry i pokrójcie go na kształt właściwych kopytek. Kopytka ugotujcie w osolonej wodzie wtedy, gdy będziecie mieli już gotowy sos pieczarkowy. Przystąpcie teraz...