
Anna Lewandowska słynie ze swoich bardzo zdrowych i jednocześnie oryginalnych przepisów. Żona słynnego piłkarza zna się na rzeczy i wie, jak gotować smacznie i pożywnie. Nawet najbardziej ścisła dieta sportowca nie wyklucza jedzenia znanych wszystkim pyszności - wystarczy wiedzieć, jak je inaczej przygotować. Jednym z przykładów są kopytka inaczej, czyli… bez ziemniaków.
Jak można zrobić kopytka bez ziemniaków?
Pomysł wydaje się mocno zaskakujący. W końcu ziemniaki to podstawa kopytek, więc jak je zrobić bez tego składnika? Ania ma na to sposób - zamiast kartofli, używa kaszy jaglanej. Wystarczy zmieszać ją z resztą składników, by otrzymać zgrabne, dające się formować ciasto. Wytnijcie z niego kopytka, ugotujcie i gotowe.
Przepis na kopytka bez ziemniaków od Ani Lewandowskiej
Składniki:
-
ok. 1 szklanka wody
-
1,5 szklanki kaszy jaglanej
-
pół szklanki mąki ziemniaczanej
-
pół szklanki mąki kukurydzianej lub jaglanej
-
150 g tofu
-
1 łyżka oliwy
-
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
-
Suchą kaszę jaglaną przesypcie na sitko. Następnie wypłuczcie ją pod bieżącą wodą. Należy to robić tak długo, aż kasza nie będzie się już pienić.
-
Tak wypłukaną kaszę przełóżcie do garnka. Zalejcie zimną wodą, dodajcie szczyptę soli i zagotujcie. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotujcie ją przez około 12 minut.
-
Po tym czasie zdejmijcie kaszę z ognia i odlejcie nadmiar wody. Poczekajcie chwilę, aż nieco ostygnie i zblendujcie ją wraz z tofu (jeżeli nie poczekacie, bardzo wysoka temperatura kaszy sprawi, że ostrza blendera szybciej się stępią). Odstawcie do ostudzenia.
-
Teraz do kaszy dodajcie mąkę kukurydzianą oraz ziemniaczaną, oliwę i starannie wyróbcie ciasto.
-
Uformujcie z niego wałek i wytnijcie kopytka.
-
W dużym garnku zagotujcie osoloną wodę. Następnie partiami gotujcie kopytka, po 2 minuty.
Anna poleca podać kopytka w wersji na słodko, z cynamonem. Możecie też zamiast zwykłego cukru użyć np. cukru waniliowego, by kopytka były jeszcze smaczniejsze. Będą smakowały również na wytrawnie, z mięsnym sosem i chrupiącą surówką.