Koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany
Adobe Stock
Newsy

Koper ma taki kolor? To znaczy, że zawiera groźne dla zdrowia azotany

Wiosna to czas pierwszych zielonych roślin. Chętnie spożywane są rzodkiewki, sałata, szczypiorek czy koperek. Lepiej uważajcie jednak na jego barwę. Może być oznaką nieświeżości.

To właśnie nowalijki, pierwsze wiosenne warzywa i pierwsza wiosenna zielenina, zawierają najwięcej azotanów.

W środowisku naukowym toczy się wciąż dyskusja  na temat wpływu tych substancji na zdrowie człowieka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie powinno się jeść nieświeżego kopru?

Wykazano, że nadmiar nowalijek może szkodzić niektórym grupom ludzi, np. chorym na chorobę znaną jako tzw. przełyk Barreta.

Niezależnie od tego, czy azotany zawarte w świeżych warzywach, mogą czynić szkody ludzkiemu organizmowi, należy wystrzegać się takich, które zawierają ich większe ilości.

Do takich można zaliczyć na przykład przejrzały koperek. Zanim jednak pomożemy wam w określeniu, jakiego koperku lepiej już nie jeść, winni jesteśmy wam kilka słów o dobroczynnej stronie tego zioła.

Dlaczego koper jest zdrowy?

Świeżych pędów kopru ogrodowego, które używa się do przyprawiania sałatek, ziemniaków czy jako składnik zalewy ogórkowej, nie należy mylić z coraz bardziej popularnym w Polsce koprem włoskim.

Więcej o tym warzywie przeczytacie w jednym z naszych poprzednich artykułów. Wystarczy, że klikniecie w ten właśnie link.

Wszystkie części kopru ogrodowego, zawierają szereg korzystnych dla zdrowia substancji, takich jak na przykład:

  • Flawonoidy
  • Kumaryny
  • Sole mineralne
  • Wapń
  • Fosfor
  • Żelazo
  • Bardzo duże ilości witaminy C
  • Witaminy A, D, E i inne
Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

Promocje w Lidlu

Jest pyszna i chroni przed wieloma groźnymi chorobami. Już od dziś w Lidlu kupicie ją w śmiesznie niskiej cenie

Jak rozpoznać przejrzały koper?

Pora, byśmy odpowiedzieli na pytanie, jakiego koperku powinno się kategorycznie unikać. Jeżeli nie jesteście odróżnić ciemnej barwy nieświeżego kopru od tej właściwej, jest jeszcze inny sposób.

Wystarczy, że chwycicie pęczek koperku w jedną rękę. Jeżeli pędy kopru rozpadną się na boki, oznacza to, że koper jest już nieświeży.

Świeży koperek powinien stabilnie utrzymywać pionową postawę. Zwróćcie uwagę także na długość łodyg kopru – zbyt długie zawierają spore ilości wspomnianych przez nas azotanów.

Czytaj także:

Fenkuł
Adobe Stock
Newsy
Jak smakuje fenkuł i dlaczego warto go dodać do rosołu?
Fenkuł, czyli krewny naszego zwykłego, ogrodowego kopru, to roślina wciąż jeszcze przez wielu nie odkryta. Poznajcie jego wspaniałe właściwości.

Jak to często bywa w kulinariach i nazewnictwie roślin jadalnych, koper włoski niewiele ma wspólnego z Włochami. Roślina nazywana także koprem słodkim, a przede wszystkim fenkułem, naturalnie występuje daleko i od Włoch, i od Polski. Poznajcie fenkuł Pakistan, Iran, Afganistan, a nawet Nepal – to właśnie z Bliskiego Wschodu i z Azji fenkuł zawędrował w niemal wszystkie zakątki świata. Koper włoski uprawiany jest także i w naszym kraju, ale na razie pod względem popularności używania przez panie domu przegrywa rywalizację z tradycyjnym koperkiem. Warto poznać dobrze fenkuł, gdyż jest niezwykle wartościowym warzywem. W kulinariach wykorzystuje się nie tylko pędy, jak w przypadku tradycyjnego kopru. „Cebula” lub „bulwa” Dużą wartość stanowią także zgrubiałe pochwy liściowe tworzące coś na kształt cebuli. „Bulwa” fenkułu jest pieczona, smażona, dodawana do sałatek. Ugotowana „cebula” kopru włoskiego bardzo dobrze odnajdzie się w duecie z potrawkami z wieprzowiny. Ważne jest także zastrzeżenie, że fenkuł jest rośliną, którą w całości można spożywać także zupełnie na surowo. Intensywne owoce Szeroko wykorzystuje się także intensywne w zapachu owoce (w kształcie ziarenek). Mają one silny, anyżkowy zapach. Przyprawia się nimi kompoty, sosy, mięsa pieczone, ryby, a nawet pieczywo. Dodawanie owoców fenkułu do chleba upodobali sobie zwłaszcza Francuzi. A jaki pomysł na koper włoski powinni mieć Polacy? Warto wzbogacić nim ukochany przez wszystkich rosół. Do rosołu Jako element włoszczyzny sprawdzi się „bulwa” fenkułu. Zawiera ona mnóstwo witamin i zdrowych dla organizmu substancji na czele z witaminą C. W rosole sprawdzą się także i aromatyczne liście fenkułu, które mogą stanowić alternatywę dla...

Zielony i aromatyczny koperek z parapetu? Ten 1 czynnik wpływa na jego piękny kolor i bujność
Pixabay/Flickr
Newsy
Zielony i aromatyczny koperek z parapetu? Ten 1 czynnik wpływa na jego piękny kolor i bujność
Pachnący, zielony koperek to coś, czego nie powinno zabraknąć w kuchni nawet zimą. Gdy wyhodujecie go samodzielnie w domu, będziecie mieć pewność, że nie ma w nim chemii. Uprawa tego zioła jest stosunkowo prosta i mało wymagająca. 

Koperek to świetny dodatek nie tylko do młodych ziemniaków. Surówki i sałatki z jego udziałem zyskują na aromacie i wartości. Sos koperkowy ze świeżych gałązek i listków nadaje charakteru i smaku pulpetom oraz daniom rybnym. Hodując go na parapecie, będziecie mieć stały dostęp do najwyższej jakości koperku.  Jak zasadzić koperek w doniczce?   Koperek jest rośliną nieszczególnie wybredną, jeżeli chodzi o warunki. Dlatego nawet w pudełku lub doniczce można wyhodować całkiem dorodne okazy tego zioła. Ziemia do roślin doniczkowych wymieszana z glebą ogrodową doskonale nadaje się jako podłoże takiej uprawy. Zanim jednak nasiona tam trafią, musicie je odpowiednio przygotować  Nasiona koperku wsypcie do ciepłej wody i zostawcie je tam na jedną dobę.   Przygotujcie doniczkę. Na jej dnie ułóżcie warstwę drenażu, a następnie napełnijcie ją wilgotną ziemią.    Posypcie mokrą ziemię nasionami, w ilości 0,3 g na 10 cm2.  Osłońcie doniczkę folią od góry i odstawcie ją w ciemne miejsce na tydzień.  Po tym czasie zdejmijcie folię i umieśćcie koperek na parapecie.  Jaki czynnik wpływa na kolor i gęstość koperku z parapetu?  Ważnym czynnikiem gwarantującym jakość plonów jest właściwe oświetlenie uprawy. Zimowy koperek hodowany jedynie przy promieniach słońca będzie dość jasny i wątły. Dlatego powinno się zapewnić mu dodatkowe źródło światła. Gdy tylko zaczyna być ciemno, trzeba włączyć lampkę w pobliżu doniczek z koprem. Najlepsza do tego celu będzie lampa imitująca światło dzienne. Jeżeli jednak jej nie macie użyjcie zwykłej lampy. Optymalny czas, w którym koperek powinien mieć dostęp do światła (naturalnego i sztucznego) to 12 godzin dziennie.  Kolejna ważna rzecz dotycząca uprawy tego zioła to właściwa wilgotność gleby....

Geniałny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące.
Adobe Stock
Newsy
Genialny sposób na przechowanie koperku bez mrożenia i suszenia. Będzie świeży nawet 2 miesiące
Tak długo świeżego kopru jeszcze nie przechowywaliście. Będziecie zachwyceni, że codziennie macie pod ręką to pachnące zioło.

Świeży koperek dodaje daniom znacznie więcej aromatu i smaku niż ten mrożony czy suszony. Istnieje sposób na utrzymanie go w postaci świeżej nawet przez jeden czy dwa miesiące. Potrzebne wam będą: pęczek kopru i czysty słoik. Jak przygotować koperek do przechowania w postaci świeżej? Koperek w wielu domach używany jest codziennie. Trudno wyobrazić sobie niektóre dania bez dodatku tego zioła. Gotowane ziemniaki posypujemy nim zawsze, dodany do zupy, nadaje jej świeżego aromatu, nawet twarożek z koperkiem smakuje lepiej niż sam twarożek. Chcecie go więc stale mieć pod ręką i narzekacie, że tak szybko więdnie. Wiecie jak przedłużyć jego świeżość? To bardzo proste, choć wymaga kilku czynności: Pęczek koperku dokładnie umyjcie, a następnie wysuszcie. Nie może być na nim żadnej wilgoci Umyjcie i dokładni wysuszcie słoik z przykrywką Oberwijcie listki z grubych łodyg tak, aby zostały sam cienkie gałązki i listki (możecie go poszatkować) Przełóżcie koper do słoika i szczelnie zakręćcie nakrętkę Słoik włóżcie do lodówki i przechowujcie 1-2 miesiące Używajcie zawsze, gdy musicie szybko przyprawić danie. Koperek — właściwości odżywcze Koperek poza tym, że dodaje aromatu daniom, jest niskokaloryczny, przyspiesza metabolizm i zaostrza apetyt. Skutecznie pomaga na problemy gastryczne, takie jak zaparcia i wzdęcia, bóle głowy oraz pobudza laktację u kobiet karmiących. Zioło jest cennym źródłem witamin i minerałów. Znajdziecie w nim witaminy A, C, D, E, K i witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, mangan i żelazo. Najpowszechniej znane właściwości zdrowotne koperku są następujące: Wspomaga pracę jelit dzięki olejkom eterycznych, które wspomagają wydzielanie żółci Jest źródłem przeciwutleniaczy pomagających chronić...

Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść cukinię na surowo? To zależy od 1 rzeczy
Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Warzywo to stanowi podstawę wielu smakowitych dań – od smażonych, przez pieczone i grillowane. Sprawdźcie, czy można je jeść również na surowo.

Sezon na cukinię zaczyna się na przełomie lipca i sierpnia i trwa do samego końca lata, kiedy to można zerwać ostatnie okazy tego smakowitego warzywa. Jak najczęściej przygotowujemy cukinię? W polskich domach zwykle się ją faszeruje , smaży , grilluje lub robi z nich przetwory do słoików . Ale czy można ją również zjeść na surowo? Czy można jeść surową cukinię? Jeżeli macie w domu cukinię i zastanawiacie się, czy można ją zjeść na surowo bez ryzyka zatrucia, spieszymy z odpowiedzią. Otóż tak, możecie jeść cukinię na surowo - nie musicie nawet jej obierać ze skórki – wystarczy tylko, że umyjecie ją pod bieżącą wodą. Jest jednak pewna sytuacja, w której nie powinniście jeść cukinii na surowo. Jeśli po ugryzieniu kawałka tego warzywa poczujecie, że jest ono gorzkie, natychmiast je wyplujcie i wyrzućcie pozostałą część cukinii do kosza. Dlaczego? Gorzki smak oznacza, że nasze warzywo zawiera toksyczne substancje. Te z kolei mogą doprowadzić do wzdęć, bólu brzucha i biegunki. Nie powinno się także spożywać gorzkiej cukinii po obróbce termicznej. Jeśli wasza cukinia jest gorzka po prostu wyrzućcie ją do kosza, ponieważ nie nadaje się ona do jedzenia. Jak jeść surową cukinię? Niektórzy kroją surową cukinię w paski, przyprawiają ją ulubionymi przyprawami i skrapiają kilkoma kroplami oliwy z oliwek a następnie jedzą jako przekąskę. Można też z niej przygotować sałatkę z dodatkiem ogórka , która świetnie się sprawdzi jako surówka do obiadu. Składniki: 1 średnia cukinia 3-4 ogórki gruntowe kubeczek jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu balsamicznego szczypta soli do smaku Przygotowanie: Cukinię i ogórka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Czosnek...