Kontrolerzy: ponad 5 ton żywności z groźnymi dla życia składnikami, fałszywe musztardy i majonezy
Adobe Stock
Newsy

Kontrolerzy: ponad 5 ton żywności z groźnymi dla życia składnikami, fałszywe musztardy i majonezy

Uważajcie na przekłamane produkty! Inspektorzy wykryli nadużycia w składach, a także gluten w produktach „bezglutenowych”.

Jak oszukują was producenci żywności? Małopolski inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (WIJHARS) w Krakowie doszukał się wyjątkowych przekłamań w składach żywności. Producenci nie tylko przekłamują wagę netto, aby sprzedawać mniejsze ilości jedzenia w wyższych cenach, ale także stwarzają wielkie zagrożenie dla osób chorych na celiakię. Nieprawidłowości znaleziono m.in. w 1,2 tonach majonezu, 1,6 t sosu miodowo-musztardowego i prawie 1,9 t sosu czosnkowego.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak kłamią producenci żywności?

Inspektorzy jakości artykułów spożywczych wyodrębnili najczęściej pojawiające się zaniedbania producentów:

  • Musztardy nazywane „staropolskimi”, gdy w rzeczywistości zawierają bardzo dużo chemii i konserwantów takich jak guma guar, guma ksantanowa, barwniki czy aromaty
  • Majonezy lub sosy czosnkowe nie posiadają informacji o sposobie przechowywania oraz terminu ważności
  • Podawanie kwasów Omega-3 w tabelach wartości odżywczych majonezów (nie są one jednak składnikiem odżywczym w świetle prawa)
  • Umieszczanie oznaczeń „bez GMO”, kiedy w rzeczywistości produkty nie zawierały nawet 50 proc. łącznej masy składników pozbawionych GMO
  • Umieszczanie oznaczeń „bez glutenu”/”gluten-free”/”bezglutenowy”, kiedy w rzeczywistości produkty zawierają niewielkie ilości tego składnika (która nawet w śladowych ilościach, może być niezwykle szkodliwa dla alergików i chorych na celiakię)

Majonezy i musztardy najbardziej przekłamane

Najwięcej niedopatrzeń eksperci doszukali się właśnie w majonezach i musztardach. To w tych produktach laboranci wykrywali znacznie mniejsze ilości jaj lub gorczycy (kluczowych składników) niż deklarował producent.

Zobacz także
Sklep majonez na półce

Pod żadnym pozorem nie kupujcie takiego majonezu na Wielkanoc. Będziecie w szoku dlaczego

Keczup, musztarda, majonez

Ketchup, musztarda czy majonez? Co jest najbardziej kaloryczne?

Inspektorat zadecydował o wycofaniu kilku partii koncentratów spożywczych i innych produktów. Naniesie także sankcje pieniężne na nierzetelnych producentów, którzy dopuszczają się nadużyć.

Czytaj także:

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
WAŻNE: GIS wycofuje popularny sos! Macie go w domu?
Sos czosnkowy Roleski został wycofany ze sprzedaży ze względu na niezgodność opisu ze składem. 

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zbadała skład sosu czosnkowego marki Roleski. Okazało się, że w produkcie, który oznaczony został jako bezglutenowy, znajduje się gluten, który może wywołać reakcję alergiczną u osób uczulonych lub wrażliwych na ten składnik. Sos czosnkowy wycofany przez GIS Główny Inspektorat Sanitarny wycofał partię sosu czosnkowego marki Roleski o numerze 16.11.2021 L2.C3.  Data produkcji: 19.02.2021 Data minimalnej trwałości: 16.11.2021 Firma Roleski zobowiązała się do poinformowania swoich konsumentów o wycofaniu konkretnej partii. Jeśli chorujecie na celiakię bądź jesteście uczuleni lub wrażliwi na gluten, GIS i producent sosu czosnkowego apelują o niespożywanie produktów z określonej partii, a także kontakt z marką Roleski. Źródło: GIS Czytaj także:  GIS ostrzega: groźna bakteria w popularnych parówkach z Biedronki. Nie wolno ich jeść GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go GIS alarmuje: szkło w produkcie spożywczym. Sprawdźcie, czy macie go w kuchni

Sklep majonez na półce
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie kupujcie takiego majonezu na Wielkanoc. Będziecie w szoku dlaczego
Czytajcie zawsze etykiety majonezu przed zakupem i omijajcie ten składnik szerokim łukiem!

Polacy uwielbiają majonez, a szczególnie dużo kupują go i jadają w okresie wielkanocnym. Można go stosować jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, smarować nim kanapki zamiast masła, albo jeść po prostu z jajkami. Zdajecie sobie na pewno sprawę z tego, że majonez jest bardzo kaloryczny. Czy wiecie jednak, że kupny majonez ze sklepu ma jeszcze inną dużą wadę? Z czego składa się majonez? Majonez to emulsja tłuszczowa. Dzięki dodaniu do majonezu żółtka, olej jest w stanie połączyć się z innymi, wodnymi składnikami majonezu, które normalnie by się nie łączyły. Dobry majonez wytwarza się z oleju, żółtek i różnorodnych dodatków smakowych. Najczęściej majonez przygotowuje się, mieszając: Olej roślinny Żółtka jaj Ocet lub sok z cytryny Sól Pieprz (najczęściej biały) Musztardę Niekiedy smak majonezu podkreśla się dodatkiem cukru. Jeśli kręcicie majonez w domu, możecie stworzyć jego najbardziej naturalną wersję. Kupując majonez w słoiku w sklepie, spodziewajcie się, że będą w nim różne dodatki zapewniające majonezowi trwałość i utrzymywanie struktury. Dodatki do majonezu Nie wszystkie dodatki stosowane do żywności są złe i szkodliwe. Nie musicie odkładać na półkę każdego produktu, który w składzie zawiera substancje oznaczone kodem E. Występują one w danym produkcie w takiej ilości, żeby każda żywność dopuszczona do spożycia była zdrowa i nie zaszkodziła nikomu. Jeśli macie zamiar jeść sporo majonezu w Wielkanoc, dobrze wybrać jednak taki bez zbędnych składników i poznać znaczenie oznaczeń dodatków do majonezu.  Sól wapniowo-disodowa czyli E385 Częsty dodatek do majonezu. Jest to konserwant mający zachowywać właściwości majonezu na dłuższy czas. Ten dodatek powoduje wiązanie składników...

30 jajek za 9,99zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
AdobeStock
Newsy
Uwaga na fałszowaną żywność! Przekłamane składy i pochodzenie [LISTA PRODUKTÓW]
Przekłamana żywność zdarza się ostatnio coraz częściej. Nierzetelni producenci stale próbują oszukiwać swoich klientów, jednak na straży ich interesów stoją inspektorzy jakości.

Inspektorzy żywności z Małopolski odkryli sfałszowane opisy wielu produktów spożywczych. Producenci dopuścili się nie tylko przekłamań co do pochodzenia żywności, ale także jej gramatury czy składu. Eksperci przeprowadzili całą serię kontroli – wykazały one wiele nieprawidłowości, zwłaszcza w produktach sprzedawanych „luzem”.  Które produkty zostały więc przekłamane? Fałszowana żywność w sklepach [LISTA PRODUKTÓW] Filety z mintaja miały ponad 40 proc. warstwy lodu (producent deklarował ilość 35 proc.) Filety z piersi kurczaka posiadał w składzie znacznie więcej wody niż dopuszczalne w przepisach Filety rybne pochodzące według producenta ze Szwajcarii, tak naprawdę pochodziły z Wietnamu. W filetach z wietnamskiej pangi nie zostały także opisane składniki takie jak stabilizator smaku E452 oraz regulator kwasowości E331 Chleb „Graham” nie zawierał… ani grama mąki graham Powyższe nadużycia zostały odnotowane w sklepach na terenie Krakowa i reszty Małopolski. Co grozi za przekłamanie składu czy pochodzenia produktu? „Podanie niewłaściwego kraju pochodzenia, wyszczególnienie składników nieobecnych w wyrobie oraz podanie nieprawidłowej nazwy produktu, która wprowadzała konsumentów w błąd, świadczyły o zafałszowaniu produktu o nazwie Filet z pangi oraz „Chleb graham”. Pozostałe nieprawidłowości świadczyły o niewłaściwej jakości handlowej ww. artykułów rolno-spożywczych” – wyjaśnił Ryszard Mróz, Małopolski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.  Inspektorat zlecił sprzedawcom usunięcie nieprawidłowości (i ukarał je mandatami w wysokości 900 zł), a za celowe fałszowanie bądź zaniedbywanie rzetelnego opisu produktów nałożył kary...

co oznaczają naklejki na bananach
Adobe Stock
Newsy
Banan ma to na skórce? Lepiej sprawdźcie, co to oznacza. Chodzi o wasze zdrowie
W ostatnim czasie popularność zdobywają owoce i warzywa ekologiczne. Co oznaczają zielone oznaczenia i kody na skórkach?

Moda na owoce i warzywa z upraw ekologicznych, staje się wśród polskich konsumentów coraz bardziej powszechna. Można zaryzykować nawet stwierdzenie, że ekologiczne jedzenie zaczyna powoli konkurować z tym wytwarzanym w zwykły sposób. Czym tak na dobrą sprawę różnią się obydwa rodzaje warzyw i owoców? I jak je w ogóle rozpoznać? O tym opowiemy wam w naszym krótkim poradniku. Czym różnią się warzywa i owoce ekologiczne od zwykłych? Nie od dziś na sklepowych półkach widać często dwa rodzaje tego samego warzywa lub owocu. Weźmy choćby banany. Jedne są często pozbawione jakichkolwiek oznaczeń i występują zazwyczaj pod nazwą „banany” lub „banany premium”. Obok nich swoje miejsce mają także czasami „banany dla dzieci” (po prostu mniejsze), a także  „banany bio” lub też „banany z upraw ekologicznych”. Można się w tym wszystkim pogubić. Z grubsza banany, jak i wszystkie pozostałe warzywa i owoce można podzielić na dwie kategorie: Te uprawiane z ograniczonym użyciem pestycydów, nawozów Te uprawiane w zwykły sposób, bez zmniejszonej ilości chemicznych dodatków. Co oznaczają naklejki na warzywach i owocach? I to właśnie ten pierwszy rodzaj bananów często ma dodatkowe oznaczenia na swoich skórkach. Są tak zwane kody PLU. Tutaj producenci są również zobowiązani do przestrzegania odgórnych standardów w oznaczaniu swoich produktów. 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 9 oznacza właśnie żywność ekologiczną, niemodyfikowaną genetycznie. 5-cyfrowy kod PLU zaczynający się od cyfry 8, to z kolei żywność pochodząca z upraw GMO. 4-cyfrowy kod PLU zaczynający się zwykle od cyfry 4 to z kolei zwykła żywność – a więc owoce i...