Późną jesienią w lasach znajdziecie jeszcze wiele jadalnych grzybów - w tym opieńki. Te niepozorne grzybki wspaniale smakują uduszone na patelni z przyprawami i cebulką, choć wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować - w postaci surowej są po prostu trujące. To bardzo ważne, ponieważ źle przyrządzone opieńki będą nie tylko niesmaczne, ale nawet spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Jak długo gotować opieńki?

Opieńki gotuje się co najmniej 15 minut, ale ten czas można wydłużyć w zależności od dania, jakie przygotowujecie. Warto je jednak zawsze wcześniej podgotować i wypłukać przed dodaniem do zupy czy sosu. Dlaczego?

W trakcie gotowania w niektórych gatunkach opieniek wytwarza się piana, która zawiera trujące składniki. Dla bezpieczeństwa warto ściągnąć ją łyżką, a grzyby bardzo dokładnie wypłukać po ugotowaniu w zimnej wodzie. Dopiero wówczas można wykorzystać je do dalszych przygotowań. 

Zobacz także:

Przepis na sos z opieniek

Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • kilogram opieniek

  • 1 cebula

  • 1 szklanka bulionu

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie opieńki z ziemi, piasku i innych zanieczyszczeń.

  2. Zalejcie je osoloną wodą - 2 łyżki soli na 1 litr wody. Wody powinno być w garnku dwa razy więcej, niż grzybów. Włączcie gaz i gdy woda już zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie grzyby przez 10 minut.

  3. W trakcie gotowania na powierzchni wody wytworzy się piana. Koniecznie zdejmijcie ją łyżką - może być trująca. 

  4. Po 10 minutach przełóżcie grzyby na durszlak i wypłuczcie dokładnie w zimnej wodzie.

  5. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną drobno cebulę i zeszklijcie. 

  6. Następnie na patelnię przełóżcie opieńki i zalejcie szklanką bulionu. Doprawcie zielem angielskim, odrobiną soli i dodajcie liście laurowe. 

  7. Wszystko razem wymieszajcie, przykryjcie i duście przez 40 minut na małym ogniu. Jeżeli w trakcie duszenia bulion odparuje, to wlejcie nieco wody.

  8. Po 40 minutach dodajcie do grzybów 2 łyżki śmietany i doprawcie jeszcze solą i pieprzem. 

I gotowe! Tak przygotowane opieńki będą doskonale smakować podane z ryżem, makaronem albo ziemniakami.