Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby będą trujące
Adobe Stock
Newsy

Koniecznie zróbcie 1 rzecz w trakcie gotowania opieniek. Inaczej grzyby mogą być trujące

Część grzybów wymaga nieco więcej uwagi przy gotowaniu - tak jest m.in. w przypadku opieniek. Sprawdźcie, o czym trzeba pamiętać przyrządzając te grzyby.

Późną jesienią w lasach znajdziecie jeszcze wiele jadalnych grzybów - w tym opieńki. Te niepozorne grzybki wspaniale smakują uduszone na patelni z przyprawami i cebulką, choć wcześniej trzeba je odpowiednio przygotować - w postaci surowej są po prostu trujące. To bardzo ważne, ponieważ źle przyrządzone opieńki będą nie tylko niesmaczne, ale nawet spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Sprawdźcie, jak je przygotować. 

Jak długo gotować opieńki?

Opieńki gotuje się co najmniej 15 minut, ale ten czas można wydłużyć w zależności od dania, jakie przygotowujecie. Warto je jednak zawsze wcześniej podgotować i wypłukać przed dodaniem do zupy czy sosu. Dlaczego?

W trakcie gotowania w niektórych gatunkach opieniek wytwarza się piana, która zawiera trujące składniki. Dla bezpieczeństwa warto ściągnąć ją łyżką, a grzyby bardzo dokładnie wypłukać po ugotowaniu w zimnej wodzie. Dopiero wówczas można wykorzystać je do dalszych przygotowań. 

Zobacz także
To najlepszy sposób na mrożenie grzybów, by cieszyć się ich smakiem cały rok

To najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Będziecie cieszyli się ich smakiem cały rok

Przepis Tomasza Strzelczyka na najlepszy sos mięsno-grzybowy. Dzięki temu trikowi nie musicie go zagęszczać

Przepis Tomasza Strzelczyka na sos mięsno-grzybowy. Dzięki 1 trikowi nie trzeba go zagęszczać

Przepis na sos z opieniek

Do przygotowania sosu będziecie potrzebowali składników z poniższej listy:

Składniki:

  • kilogram opieniek

  • 1 cebula

  • 1 szklanka bulionu

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • 2 łyżki oleju

  • 1 łyżka masła

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 liście laurowe

  • sól

  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie opieńki z ziemi, piasku i innych zanieczyszczeń.

  2. Zalejcie je osoloną wodą - 2 łyżki soli na 1 litr wody. Wody powinno być w garnku dwa razy więcej, niż grzybów. Włączcie gaz i gdy woda już zacznie się gotować, zmniejszcie ogień i gotujcie grzyby przez 10 minut.

  3. W trakcie gotowania na powierzchni wody wytworzy się piana. Koniecznie zdejmijcie ją łyżką - może być trująca. 

  4. Po 10 minutach przełóżcie grzyby na durszlak i wypłuczcie dokładnie w zimnej wodzie.

  5. Na patelni rozgrzejcie olej z masłem i dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną drobno cebulę i zeszklijcie. 

  6. Następnie na patelnię przełóżcie opieńki i zalejcie szklanką bulionu. Doprawcie zielem angielskim, odrobiną soli i dodajcie liście laurowe. 

  7. Wszystko razem wymieszajcie, przykryjcie i duście przez 40 minut na małym ogniu. Jeżeli w trakcie duszenia bulion odparuje, to wlejcie nieco wody.

  8. Po 40 minutach dodajcie do grzybów 2 łyżki śmietany i doprawcie jeszcze solą i pieprzem. 

I gotowe! Tak przygotowane opieńki będą doskonale smakować podane z ryżem, makaronem albo ziemniakami. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
AdobeStock
Newsy
Zamoczcie w tym grzyby, a będą niezwykle smaczne i ugotują się raz-dwa. Wystarczy 1 rzecz
Jak skrócić czas gotowania suszonych grzybów? Wystarczy zamoczyć je nie w wodzie, a innym składniku - nie dość, że w ten sposób ugotujecie grzyby szybciej, to dodatkowo podkręcicie ich smak.

Po owocnym grzybobraniu zebrane grzyby można od razu zjeść lub je zamarynować albo wysuszyć. Dzięki tej ostatniej metodzie pyszne, pachnące lasem grzybki mogą wzbogacać smak potraw przez wiele miesięcy. Trzeba jedynie pamiętać o tym, by przed gotowaniem je zamoczyć - w przeciwnym razie będą bardzo twarde i po prostu niesmaczne. Zobaczcie, w czym warto moczyć grzyby, by jeszcze lepiej podkreślić ich smak i sprawić, by szybciej się ugotowały.  Jak moczyć grzyby? Grzyby najczęściej moczy się po prostu w wodzie, ale nie jest to jedyna metoda. Sprawdźcie, jak jeszcze można to zrobić: Moczenie grzybów w mleku - suszone grzyby należy zalać ciepłym mlekiem (nie gorącym!) z odrobiną soli i odstawić je na około 5 godzin. Po tym czasie grzyby będą niesamowicie miękkie, a do tego czas gotowania tak namoczonych grzybów znacznie się skróci. To jednak nie wszystko. Tak moczone grzybki zyskają z pewnością na delikatności w swoim smaku. Kiedy wypróbujecie ten babciny trik sami, od razu poczujecie różnicę! Moczenie grzybów w wodzie - to najbardziej klasyczna metoda. Suszone grzyby należy wypłukać, a następnie zalać letnią wodą i odstawić na kilka godzin. Nie wylewajcie wody po moczeniu grzybów - przyda się do gotowania grzybów, a także do zrobienia farszu np. do pierogów.  Moczenie grzybów w słonej wodzie - dodanie soli do wody pomoże nieco skrócić czas potrzebny do tego, by zmiękły. Musicie jednak pamiętać o tym, by tak namoczone grzyby później dokładnie wypłukać i uważać z ilością soli dodanej do potrawy, w której znajdą się grzyby.  Jak długo gotować grzyby? Jeżeli moczycie grzyby w sposób tradycyjny, czyli w wodzie, należy je gotować przez około 1,5 godziny. Zupełnie inaczej jest w przypadku tych moczonych w mleku z dodatkiem soli - tak przygotowanym grzybom wystarczy zaledwie 30-45 minut...

krupnik przepis
lalunia/gotujmy.pl
Newsy
Wzbogaćcie krupnik tym sekretnym składnikiem ze swojej kuchni. Będzie smakowała jak nigdy przedtem
Dokuczają wam zimowe mrozy? Zróbcie smaczny krupnik z wyjątkowym dodatkiem!

Przepis na tę zupę jest znany w Polsce od wieków. Nic dziwnego – w końcu kasza stanowiła kiedyś podstawę diety polskich chłopów (ziemniaki pojawiły się w Europie dopiero wiele lat po odkryciu Ameryki). Przygotowuje się go rzecz jasna na bazie bulionu warzywnego, a w bogatszej wersji mięsnego. Składniki na krupnik były i są bardzo tanie, dlatego kiedyś była to jedna z częściej spożywanych zup w Polsce. W dodatku jest bardzo zdrowy! Zawiera między innymi witaminy z grupy B, błonnik, cynk oraz żelazo. Przepis na wyjątkowy krupnik z dodatkiem grzybów Jeśli naszła was ochota na krupnik, to zróbcie go z tego przepisu. Tak przyrządzona zupa, ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu jednego składnika – grzybów! W sezonie wykorzystajcie świeże, a zimą - suszone. Spokojnie! Taki dodatek wcale nie sprawi, że wasz tradycyjny krupnik przemieni się w zupę grzybową. Tak czy owak, grzybki świetnie będą komponowały się z kaszą jęczmienną  Do przygotowania krupniku będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 nogę z kurczaka 100 g kaszy jęczmiennej 1 marchewkę Pół pietruszki Kawałeczek selera 2 ziemniaki 1 łyżkę masła Suszone lub świeże grzyby Ziele angielskie Liście laurowe Sól Pietruszkę Przygotowanie: Mięso umyjcie, a warzywa obierzcie i pokrójcie w kostkę. Do garnka włóżcie mięso, pokrojone warzywa, grzyby oraz wsypcie kilka ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Zalejcie wszystko zimną wodą i zacznijcie gotować. Kaszę wysypcie do miski i wypłuczcie kilka razy w zimnej wodzie. Wsypcie do garnka i gdy zupa się zagotuje, zmniejszcie gaz i gotujcie przez godzinę. Gdy krupnik będzie już ugotowany, dodajcie do niego łyżkę masła. I gotowe! Krupnik podawajcie z pokrojonym mięsem z ugotowanego kurczaka.

Przepis Tomasza Strzelczyka na kotlety bez grama mięsa. Obłędnie pyszne i tanie
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA FACEBOOK
Newsy
Przepis Tomka Strzelczyka na kotlety z kapusty, kaszy i grzybów. Za 10 zł wykarmicie rodzinę przez 2 dni
Tomasz Strzelczyk zaprasza na kotlety z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów. Takie połączenie podbije wasze kubki smakowe, nawet jeśli nie jesteście wegetarianami. Oblane grzybowym sosem i w towarzystwie buraczków zrobią furorę na niejednym stole. 

Tomasz Strzelczyk mówi krótko: „Mięso jest smaczne, ale nie na co dzień. Czasami trzeba zjeść coś bezmięsnego". Aż trudno się z nim nie zgodzić. Tym bardziej, że to danie nie tylko wygląda fantastycznie, ale również obłędnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego kosztuje naprawdę niewiele.  Porady Tomasza Strzelczyka dotyczące kotletów z kapusty  Gwiazdor YouTube'a jak zwykle dzieli się ze swoimi fanami różnymi poradami dotyczącymi procesu gotowania, smażenia i pieczenia. Warto się z nimi zapoznać, gdyż dzięki temu potrawy wychodzą o wiele smaczniejsze. Po ugotowaniu i odcedzeniu grzybów nie wylewajcie wody. Przyda się wam ona do ugotowania kaszy i zrobienia sosu.  Jeżeli kapusta, którą kupiliście, jest wyjątkowo twarda i kwaśna, to warto ją podgotować, zanim wyląduje w farszu.  Kotlety z grzybów i kapusty są z natury rzeczy bardzo delikatne i niezbyt zwarte, dlatego smażcie je ostrożnie. Po razie na każdej stronie. Poczekajcie, aż spód kotleta się zarumieni i dopiero wówczas go odwróćcie.  Wszystkie składniki, a także same kotlety warto smażyć na maśle klarowanym. Doda ono wyjątkowego smaku temu daniu.  Przepis na kotlety z kapusty i grzybów wg. Tomasza Strzelczyka  Składniki:   300 g suchej kaszy gryczanej palonej  50 g suszonych grzybów   200 g ugotowanej kapusty kiszonej   2 jajka   1 cebula   1 ząbek czosnku   3 łyżki bułki tartej   1 czubata łyżka maki pszennej   Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz Śmietana do sosu  Sól, pieprz  Sposób przygotowania:  Suszone grzyby namoczcie, ugotujcie i odcedźcie. Wody po gotowaniu nie wylewajcie. Zaraz będzie potrzebna.  Do garnka wrzućcie kaszę gryczaną i zalejcie połową wody z...

Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kluskami śląskimi a goście oszaleją
Gotujmy.pl
Newsy
Rewelacyjna w smaku łopatka w sosie chrzanowym. Podajcie ją z kaszą lub z kluskami, a goście oszaleją
Idealnie miękka łopatka wieprzowa w duecie z sosem chrzanowym, podana w towarzystwie klusek śląskich. Brzmi pysznie! Żaden z gości nie będzie w stanie odmówić dokładki!

Dania z łopatką wieprzową to jedne z popularniejszych potraw. Wynika to z tego, że jest jednym z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek najlepiej smakuje wraz z sosem, gdyż musi wolno się gotować, aby oddać mu cały swój aromat. Idealnie miękkie mięso w połączeniu z sosem chrzanowym i kluskami śląskimi to połączenie, któremu nie będą w stanie oprzeć się ani dorośli ani dzieci. Przepis na łopatką w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 cebula sól pieprz 3,5 szklanki wody 2 łyżki mąki 125 g śmietany 3 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 łyżka masła 1 szklanka wywaru z mięsa Wykonanie: Łopatkę wieprzową umyjcie, osuszcie a następnie obsmażcie z obu stron na patelni. Przełóżcie mięso do większego rondla. Podlejcie je wodą i całość zagotujcie. Marchewkę, pietruszkę, seler obierzcie i włóżcie do mięsa. Tak samo por. Obraną cebulę przypieczcie na ogniu i dodajcie do garnka wraz z przyprawami. Gotujcie całość do miękkości mięsa. Gdy łopatka będzie ugotowana, należy ją wyjąć i ostudzić, po czym pokroić na grubsze plastry. Przygotowanie sosu zacznijcie od zasmażki. Na patelni rozpuście masło, a następnie dodajcie do niego mąkę. Mieszajcie dokładnie drewnianą łyżką bądź silikonową szpatułką, aby nie powstały grudki. Gdy składniki zasmażki się połączą, podlejcie ją wywarem z gotowania łopatki. Następnie dodajcie zahartowaną śmietanę, całość gotujcie przez około cztery minuty. Do sosu dodajcie chrzan i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszajcie razem. Pokrojoną w plastry łopatkę rozłóżcie na talerzach, polejcie sosem. Idealnie sprawdzi się w towarzystwie klusek śląskich bądź...