Ciasto na naleśniki
gotujmy.pl/Alex_M
Newsy

Koniec z porwanym ciastem na naleśniki. Dzięki temu trikowi wyjdą idealne i to bez miksera

Często rozpada wam się ciasto na naleśniki? Poznajcie nasze wskazówki, a następnym razem na pewno naleśniki wam wyjdą!
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Naleśniki to bardzo smaczne i niezwykle proste w przygotowaniu danie, które doskonale się sprawdza o każdej porze dnia. Niektórzy lubią zjeść słodkie naleśniki na śniadanie, obiad czy kolację. Inni preferują bardziej wytrawną wersję z mięsem i warzywami. Najważniejsze jednak jest ciasto na naleśniki – to od niego zależy, czy potrawa w ogóle wyjdzie! Jeśli waszą zmorą jest rozpadające się w trakcie smażenia ciasto, koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł w którym wyjaśniamy co robić, by naleśniki zawsze wychodziły.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Idealne ciasto na naleśniki

Lista składników na naleśniki jest krótka i prosta. Potrzebne są jajka, mąka, mleko i sól. Ta podstawowa lista pozwoli przygotować smaczne ciasto do smażenia. Czasami jednak rozpada się ono na patelni i naleśniki są do wyrzucenia. Jak temu zaradzić?

  • Mąka - najważniejszym składnikiem, który odpowiada za to czy ciasto jest zwarte jest mąka. Jeśli użyjecie jej za mało, to naleśniki będą bardzo cienkie i mogą się rozpadać. Z kolei gdy wsypiecie za dużo mąki, to wyjdą wam bardzo grube placki.
  • Jajka – nie żałujcie jajek! Zwykle autorzy przepisów na naleśniki zalecają użycie tylko jednego dużego jajka lub dwóch małych. Jednak im więcej jajek, tym bardziej ciasto będzie chrupiące.
  • Proszek do pieczenia – jeśli boicie się, że mimo waszych wysiłków i starań ciasto znów się rozpadnie, dodajcie do ciasta odrobinę proszku do pieczenia. Spulchni naleśniki i sprawi, że będą bardziej zwarte.

Naleśniki bez miksera

Większość osób przygotowuje naleśniki mieszając ciasto mikserem – to gwarantuje, że nie pozostaną w nim grudki mąki i naleśniki będą się dobrze smażyć. Co w przypadku, gdy nie macie miksera? Nic straconego! Potrzebna wam będzie jedynie rózga kuchenna (trzepaczka). Wystarczy do miski wsypać podaną w przepisie ilość mąki, jajka oraz połowę podanej porcji mleka. Za pomocą trzepaczki dokładnie wymieszajcie składniki do momentu, aż nie zostanie w cieście ani jedna grudka. Wtedy dolejcie resztę mleka, olej i mieszajcie dalej aż do uzyskania jednolitej masy.

Komentarze
rosół
gotujmy.pl/aneta8185
Newsy Jaką wodą zalewacie mięso na rosół? Zimną czy wrzącą? 1 błąd zepsuje smak zupy 
Gotowanie rosołu nie jest bardzo trudne, jednak sekret tkwi w odpowiednim jego przygotowaniu - dzięki temu będzie zawiesisty i aromatyczny.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Podobno rosół jest bardzo trudno zepsuć. W końcu to jedna z najprostszych zup, jakie można ugotować! Nie wymaga wcześniejszych przygotowań ani specjalnych składników. Wystarczy kupić porcję rosołową dostępną w każdym sklepie mięsnym i warzywa. Z tym również nie ma problemu, ponieważ większość warzywniaków sprzedaje gotową włoszczyznę do rosołu. Następnie wszystkie składniki trzeba wrzucić do garnka, zalać wodą, zagotować, gotować przez minimum godzinę i gotowe. Ale i tu można sporo rzeczy zepsuć! Wiecie, czym i kiedy doprawić rosół? Kiedy wyciągnąć z niego warzywa? A jaką wodą go zalewacie – zimną, czy gorącą? Wszystkie te kwestie mają ogromne znaczenie, jeżeli chcecie ugotować smaczny rosół. Najczęstsze błędy przy gotowaniu rosołu Solenie rosołu na początku – wrzucacie do garnka warzywa, mięso i od razu solicie? Wielki błąd! Zupa jest najbardziej aromatyczna wówczas, gdy posolicie ją dopiero pod koniec gotowania. Warzywa gotowane bez dodatku soli uwalniają cały swój smak i aromat, dzięki czemu rosół jest o wiele smaczniejszy. Soląc go już na początku uniemożliwicie ten proces, a w efekcie bulion będzie mdły. Oszczędność – rosół to zupa, na której zdecydowanie nie wolno oszczędzać! Jeżeli wasz bulion ma bardzo delikatny kolor i ledwo wyczuwalny smak, to na pewno daliście za mało mięsa i warzyw. Mało tłuszczu – odcinacie z porcji rosołowej skórę i tłuszcz? Nie należy tego robić. Tłuszcz sprawia, że zupa ma znacznie bardziej wyrazisty smak i aromat. Jaką wodą należy zalewać rosół? Pewnie uczono was, że rosół zalewa się tylko i wyłącznie zimną wodą. Okazuje się jednak, że można go zalać wrzątkiem, ale będzie się to liczyło z pewnymi konsekwencjami. Są bowiem dwie szkoły gotowania mięsa! Pierwsza...

Przeczytaj
Jak zmielić mięso
gotujmy.pl/goofy9
Newsy Chcecie zmielić mięso na mielone a nie macie maszynki? Te 2 genialne triki stosują szefowie kuchni
Nie macie maszynki do mięsa? Nic nie szkodzi! Istnieją dwa sposoby, którymi możecie łatwo rozdrobnić mięso na kotlety.
Katarzyna Wyborska
styczeń 14, 2021

Nie ma jak kotlety mielone na niedzielny obiad! Pulpety, spaghetti czy pierogi z mięsem to dania, w których mięso mielone sprawdza się idealnie. Nie wszyscy jednak lubią gotowe zmielone mięso, które można kupić w sklepie. Rozwiązaniem jest poproszenie obsługi w sklepie mięsnym o zmielenie kawałka mięsa lub robienie tego samodzielnie w domu. Dzięki temu ma się pewność co do jakości! Jednak co zrobić, gdy nie ma się maszynki do mielenia? Nic straconego – można łatwo zmielić mięso innymi sposobami! Jak zmielić mięso bez maszynki? Pierwszym sposobem jest użycie noża. To trik bardzo często wykorzystywany przez szefów kuchni! Rozdrobnione w ten sposób mięso nazywa się siekanym właśnie dlatego, że sieka się je bardzo mocno naostrzonym nożem. Jest o wiele lepsze od mielonego, ponieważ zachowuje swoją strukturę i jest znacznie smaczniejsze. Tak właśnie przygotowuje się na przykład mięso na tatara. Szef kuchni za pomocą naostrzonego noża bardzo drobno sieka mięso, absolutnie nie mieli go w maszynce! Warto spróbować innych dań z siekanym mięsem, np. kotletów z kurczaka. Pamiętajcie tylko o tym, że nóż do siekania musi być duży i bardzo dobrze naostrzony. Uwaga na palce! Drugi sposób, który warto wykorzystać jeśli nie macie w domu maszynki do mielenia mięsa, jest rozdrobnienie go przy użyciu blendera. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku blender kielichowy. Należy mięso pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera, wlać odrobinę wody i włączyć urządzenie. Jeśli przygotowujecie na przykład kotlety mielone, to możecie do środka wrzucić od razu cebulę, czosnek i inne przyprawy. Dzięki temu szybko uzyskacie gotową masę na kotlety! A jakie są wasze sposoby na mielenie mięsa? Jeśli następnym razem w trakcie gotowania zabraknie wam mielonego mięsa, to dzięki podanym przez nas trikom będziecie mogli...

Przeczytaj