Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie jak wygodniej można pasteryzować przetwory
Adobe Stock
Newsy

Koniec z gotowaniem słoików. Sprawdźcie, jak wygodniej można pasteryzować przetwory

Pasteryzowanie przetworów to jeden z etapów ich przygotowywania. Niezmiernie ważny, ale niezbyt wygodny. Chcecie poznać łatwiejszy?

Pasteryzowanie tradycyjne to skuteczny sposób na zabezpieczenie smacznych weków. Wykorzystywały go już wasze babcie i zapewne nie miały z tym większych problemów. Podobnie zresztą jak doświadczone panie domu. Szkoda jednak by było nie ułatwić sobie tej czynności, mając do dyspozycji całą nowoczesną kuchnię.  

Jak wygląda pasteryzowanie tradycyjne? 

Podgrzewanie weków do wysokiej temperatury ma na celu przedłużenie ich trwałości i zapobieżenie ich psuciu. W warunkach domowych pasteryzuje się w garnku, który wykłada się ściereczkami.  

Wypełnia się go wrzącą wodą i wstawia słoiki, które nie powinny stykać się ze sobą oraz zanurzać całkowicie w wodzie. Całość gotuje się ok. 20-30 minut. Brzmi skomplikowanie? I takie właśnie jest.

Pasteryzowanie na sucho – co to takiego?  

Bez wątpienia pasteryzowanie na sucho jest dużo wygodniejsze. Wystarczy do niego urządzenie, które znajduje się w każdej kuchni – piekarnik. 

To urządzenie, które bez problemu wygeneruje odpowiednio wysoką temperaturę, pozwalającą na zniszczenie drobnoustrojów w waszych przetworach. 

Pamiętajcie jednak, że ten sposób możecie pasteryzować jedynie słoiki zakręcane. W przypadku słoików z gumką musicie wykonać pasteryzację na mokro. 

Zobacz także
Czy pamiętacie dżem z mirabelek? Zdradzamy przepis i prosty trik na ich drylowanie

Czy pamiętacie dżem z mirabelek? Zdradzamy przepis i prosty trik na ich drylowanie

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Jak wygląda pasteryzowanie w piekarniku? 

Pasteryzacja na sucho krok po kroku: 

  • Na blasze do pieczenia ustawcie słoiki z przetworami (zakrętkami do góry). Zachowajcie między nimi odstęp i ustawcie tak, aby nie dotykały ścianek piekarnika.  

  • Blachę wstawcie do zimnego piekarnika. Ustawcie temperaturę na 120- 130 stopni Celsjusza. Czas pasteryzacji zacznijcie liczyć od momentu nagrzania się piekarnika. 

  • Słoiki wekujcie w piekarniku 30 minut. 

  • Nie wyjmujcie od razu przetworów. Po tym czasie uchylcie jedynie drzwiczki piekarnika i pozostawcie w nim weki, aż całkowicie ostygną. 

  • Kiedy to się stanie, ostrożnie wyjmijcie je z piekarnika i przestawcie na deskę lub ściereczkę. Dokręćcie nakrętki i odstawcie do góry dnem, aż będą zimne. 

  • Zawekowane słoiki z przetworami przechowujcie w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni. 

Jak inaczej wyparzyć słoiki? 

Ważnym elementem przygotowywania weków jest również dezynfekcja słoików poprzez wyparzanie. Zamiast używać do tego wrzątku, wykorzystajcie wasz piekarnik.  

Czyste słoiki wstawcie do piekarnika i ustawcie temperaturę 100 stopni Celsjusza. Wystarczy im 25 minut takiej dezynfekcji. Po tym czasie możecie wypełnić je przetworami. 

Źródło: onet.pl, mniammniam.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

chleb żytni przepis
AdobeStock
Newsy
Dlaczego trzeba popukać chleb od spodu po upieczeniu? Będziecie w szoku
Jeżeli nie piekliście nigdy chleba, to pewnie nie słyszeliście o zwyczaju pukania w formę od spodu. Dowiedzcie się, dlaczego powinno się tak robić!

Polska kuchnia pełna jest ciekawych trików, które może czasem brzmią zabawnie, ale świetnie pomagają w gotowaniu! Znaliście na przykład zwyczaj pukania w formę z chlebem po upieczeniu? Poznajcie przepis na domowy chleb z mąki żytniej i dowiedzcie się, czemu służy ten trik!  Przepis na domowy chleb żytni Do przygotowania żytniego chleba, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy. Podana ilość wystarczy na zrobienie bochenka o długości 26 cm.  Składniki: 45 dag mąki żytniej do chleba 300 g przegotowanej, letniej wody 25 g świeżych drożdży 8 g soli 6 g słodu jęczmiennego 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki soli gruboziarnistej Przygotowanie: Ugotujcie wodę i odstawcie do ostudzenia. Powinna mieć temperaturę około 40 stopni Celsjusza, nie więcej! Do miski wlejcie podaną ilość letniej wody, dwie łyżki miodu i rozkruszcie 25 g świeżych drożdży. Całość wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, 6 g słodu jęczmiennego i 8 g soli. Wymieszajcie. Następnie do składników dodajcie dwie łyżki oliwy i zaczyn. Mieszajcie mikserem przez około 10 minut. Warto go wykorzystać, ponieważ ciasto nie będzie jeszcze miało na tyle zwartej konsystencji, by nadawało się do wyrabiania. Po wymieszaniu przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około jedną godzinę. Po tym czasie przełóżcie ciasto do formy na chleb (powinno zająć formę do około połowy jej wysokości). Wyrównajcie wierzch ciasta szpatułką i posypcie gruboziarnistą solą dla dekoracji. Ponownie odstawcie na godzinę do wyrośnięcia. Do żaroodpornego naczynia wlejcie wodę i wstawcie je do piekarnika. Rozgrzejcie urządzenie do 220 stopni. Gdy piekarnik będzie już rozgrzany, wstawcie do...

W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy
Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia
WWWiola/gotujmy.pl
Przepisy
Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!
Sposobów na pieczoną dynię jest co niemiara. Aromatyczny, lekko słodki smak i zapach poczujemy i w dyni upieczonej całości, i w formie frytek, czy też w pokrojonej w kostkę. My proponujemy przepis na dynię w plastrach. Wystarczy dodać tylko trochę oliwy, trochę przypraw do smaku i do piekarnika!

Brzmi to niezwykle łatwo, prawda? Aby jednak nasze dyniowe plasterki wyszły tak jak trzeba, warto wziąć sobie do serca parę wskazówek.  Przede wszystkim należy poświęcić nieco czasu na dokładne oczyszczenie dyni z nasion i włókien. O to jaką dynię powinno się wybrać do pieczenia w kawałkach nie powinniśmy się martwić - do takiej obróbki termicznej pasuje każdy jej rodzaj! Na tym tle wyróżnia się jedynie dynia Hokkaido, którą po upieczeniu można jeść ze skórką.  Ważne jest także to, abyśmy nie przepiekli naszej dyni. Wystarczy jej zaledwie 20-30 min w piekarniku, by nabrała "rumieńców",  miękkości i aromatu w piekarniku. Czas pieczenia zależy oczywiście od stanu naszego warzywa. Im grubiej pokrojone, tym dłużej powinno spoczywać na blasze. Więcej czasu w piekarniku będą potrzebowały także odmiany o gęstszej strukturze miąższu. Temperaturę należy nastawić na około 180 stopni Celsjusza - tę z kolei musimy dostosować do parametrów naszego urządzenia.  Dynia wybrana, piekarnik przygotowany, czas zatem na pieczenie. A zatem - do dzieła! Poniżej przedstawiamy na pieczoną dynię z aromatycznymi przyprawami. Nie bójcie się jednak eksperymentów i swobodnie mieszajcie dodatki! Składniki: dynia 1 szt.  papryka ostra 1 łyżeczka  gałka muszkatołowa 1 łyżeczka  słodka papryka 1 łyżeczka  oliwa z oliwek 3 łyżki stołowe  sól 1/2 łyżeczki  pieprz 1/2 łyżeczki  kmin rzymski (kumin) 1/2 łyżeczki  Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W tym czasie myjemy, suszymy i przekrajamy dynię na pół i usuwany włóknisty miąższ i pestki. Kroimy ją na plastry o grubości około 2 cm....