Prażony bób to prawdziwy smakołyk. W opinii wielu najlepsza przekąska pod słońcem! Lepsza niż popcorn, chipsy i orzeszki razem wzięte. A do tego o niebo zdrowsza.
Na co zwrócić uwagę prażąc bób?
Prażony bób ma chrupiącą skórkę i lekki czosnkowy aromat. Przygotowuje się go krócej niż wersję gotowaną i w naprawdę prosty sposób.
Pamiętajcie, by przed wrzuceniem bobu na rozgrzaną patelnię umyć go, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie tłuszcz na pewno was opryska.
Zobacz także:
Trzeba też pamiętać, że bób jest wyjątkowo delikatny i łatwo można go uszkodzić. Dlatego podczas smażenia należy potrząsać patelnią lub z wyczuciem mieszać.
Przyprawy dodawane do tego przysmaku, to kwestia waszych upodobań. Oprócz czosnku, który świetnie sprawdza się w tym przepisie, możecie dodać chili i pieprz, jeżeli macie ochotę na coś ostrego. Możecie też dodać kminek lub posiekać koperek i wrzucić go na samym końcu do potrawy.
Przepis na prażony bób
Składniki:
-
0,5 kg bobu
-
2 ząbki czosnku
-
4 łyżki oleju
-
sól do smaku
-
chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-
Umyjcie, a następnie dobrze osuszcie bób.
-
Rozgrzejcie patelnię i dodajcie osuszone ziarna bobu. Prażcie na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty. W trakcie prażenia dwukrotnie potrząśnijcie patelnią.
-
Zmniejszcie ogień do średniego i smażcie jeszcze 5 minut.
-
Po tym czasie dodajcie pokrojony drobno czosnek i wlejcie olej. Możecie też dodać odrobinę chilli, jeżeli oczywiście lubicie ostre potrawy.
-
Smażcie, aż bób przyrumieni się, a skórka stanie chrupka. Powinno wam to zająć kolejne 5 minut. Podczas smażenia mieszajcie go bardzo ostrożnie lub potrząsajcie patelnią.
-
Na koniec posypcie solą (np. morską gruboziarnistą) i podajcie. Najlepszy jest gorący.
Smacznego!
Źródło: o2.pl, beszamel.se.pl