Koniec z gotowaniem bobu, wystarczy patelnia i 15 minut. Takiego jeszcze nie jedliście
Adobe Stock
Newsy

Koniec z gotowaniem bobu, wystarczy patelnia i około 10 minut. Takiego jeszcze nie jedliście 

Sezon na bób trwa. Dobrze wykorzystać go w pełni. Zapewne zdążyliście już wielokrotnie zjeść bób gotowany. Teraz nadszedł czas na jego nową odsłonę. Równie prostą w przygotowaniu, a do tego obłędną w smaku. Wystarczy wam patelnia, trochę oleju i 10-12 minut. 

Prażony bób to prawdziwy smakołyk. W opinii wielu najlepsza przekąska pod słońcem! Lepsza niż popcorn, chipsy i orzeszki razem wzięte. A do tego o niebo zdrowsza.  

Na co zwrócić uwagę prażąc bób? 

Prażony bób ma chrupiącą skórkę i lekki czosnkowy aromat. Przygotowuje się go krócej niż wersję gotowaną i w naprawdę prosty sposób. 

Pamiętajcie, by przed wrzuceniem bobu na rozgrzaną patelnię umyć go, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie tłuszcz na pewno was opryska. 

Trzeba też pamiętać, że bób jest wyjątkowo delikatny i łatwo można go uszkodzić. Dlatego podczas smażenia należy potrząsać patelnią lub z wyczuciem mieszać.  

Przyprawy dodawane do tego przysmaku, to kwestia waszych upodobań. Oprócz czosnku, który świetnie sprawdza się w tym przepisie, możecie dodać chili i pieprz, jeżeli macie ochotę na coś ostrego. Możecie też dodać kminek lub posiekać koperek i wrzucić go na samym końcu do potrawy.  

Zobacz także
Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Ile minut powinno się gotować bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?

Przepis na prażony bób  

Składniki: 

  • 0,5 kg bobu 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 4 łyżki oleju 

  • sól do smaku 

  • chilli (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie, a następnie dobrze osuszcie bób. 

  2. Rozgrzejcie patelnię i dodajcie osuszone ziarna bobu. Prażcie na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty. W trakcie prażenia dwukrotnie potrząśnijcie patelnią.  

  3. Zmniejszcie ogień do średniego i smażcie jeszcze 5 minut.  

  4. Po tym czasie dodajcie pokrojony drobno czosnek i wlejcie olej. Możecie też dodać odrobinę chilli, jeżeli oczywiście lubicie ostre potrawy. 

  5. Smażcie, aż bób przyrumieni się, a skórka stanie chrupka. Powinno wam to zająć kolejne 5 minut. Podczas smażenia mieszajcie go bardzo ostrożnie lub potrząsajcie patelnią.  

  6. Na koniec posypcie solą (np. morską gruboziarnistą) i podajcie. Najlepszy jest gorący. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl, beszamel.se.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tak proste, że aż genialne. Ten pomysł na podanie bobu mogła wymyślić tylko polska gospodyni
Flickr
Newsy
Tak proste, że aż genialne. Ten pomysł na podanie bobu mogła wymyślić tylko polska gospodyni
Jak podajcie gotowany bób? Dzisiaj przedstawimy wam pomysł jednej z użytkowniczek TikToka. Dlaczego nikt nie podawał go tak wcześniej?

Bób ląduje na stołach ludzi od zarania dziejów. To smaczne warzywo strączkowe przez lata było jednak także przedmiotem sporych kontrowersji. Prawdziwego hopla na punkcie bobu miał słynny grecki matematyki i filozof Pitagoras. Jak kiedyś (nie)jedzono bobu i jak je się go teraz? Kto by pomyślał, że antyczny mędrzec, którego gimnazjaliści znają ze sprytnego sposobu obliczania długości boków trójkąta prostokątnego, miał wiele do powiedzenia na temat zwykłego warzywa, które syciło dawnych Greków jak mało który produkt. Pitagoras w swoich rozważaniach o bobie posunął się do postawienia bardzo nietypowego wniosku. Według matematyka, dusza zmarłego człowieka zamienia się w ziarno bobu. Stąd z kolei wypływało już „naturalne” przeświadczenie, że zjadanie zielonych fasolek to gorzej niż zbrodnia… Z dzisiejszej perspektywy tego typu rozważania brzmią cokolwiek dziwnie. Polacy cieszą się smakiem bobu zwłaszcza w sezonie. Problem z bobem jest jednak inny. Wiele gospodyń ma prawdziwy zgryz z tym, w jakiej postaci podać to warzywo swoim bliskim. Czy na ostro, czy z czosnkiem, czy z masłem? Oto jest pytanie… Przepis na bób z dodatkiem bułki tartej i masła Dzisiaj przedstawimy wam nieco inny pomysł pewnej pani domu. Użytkowniczka TikToka podzieliła się ze swoją widownią prostym patentem, arcypolskim, który jednak w swojej prostocie wprost ociera się o geniusz. Wpadlibyście kiedyś na to, że by jeść bób jak kalafior lub fasolkę szparagową? Chodzi oczywiście o prostą mieszankę do bobu w postaci masła i bułki tartej. Jak to zrobić? Prościej niż można byłoby sobie wymarzyć. Ugotujcie bób z dodatkiem soli we wrzątku. Na patelni rozpuśćcie odpowiednią ilość masła (kilka łyżek). Do roztopionego masła stopniowo powoli dodawajcie na...

Czy dodawać olej do gotowania makaronu?
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie w ten sposób makaron? Dodawanie tego składnika to najgorszy kulinarny błąd. Konsekwencje są opłakane
Jedni twierdzą, że do gotowania makaronu powinno się dodawać olej, inni uważają, że to bzdura. Niestety okazuje się, że tłuszcz może tylko zaszkodzić waszemu daniu.

Nie od dziś wiadomo, że podczas gotowania makaron, bez względu na jego rodzaj, lubi się sklejać. Aby temu zapobiec wielu zaleca dodanie do wody niewielkiej ilości oleju lub oliwy. Okazuje się jednak, że ten sposób nie jest zbyt praktyczny. Nigdy nie dodawajcie oleju do gotowania makaronu Olej nigdy nie zmiesza się z wodą, ponieważ jest od niej lżejszy. Toteż mikstura pozostanie na jej powierzchni i nie oblepi makaronu podczas gotowania. Jednakże podczas odcedzania kluski zostaną wymieszane z tłuszczem, który sprawi, że ich powierzchnia stanie się śliska.  Skutek takiej zabawy będzie niemalże opłakany. Śliski makaron nie będzie w stanie idealnie połączyć się z sosem – wszystko będzie spadało z widelca. Jeśli nie chcecie, by wasz makaron się nie sklejał lepiej ugotujcie go w odpowiednio dużym garnku z odpowiednią ilością wody – kluski nie lubią mieć zbyt mało miejsca. Pamiętajcie też, by co kilka minut je przemieszać. Możecie przetestować skuteczność naszych rad na tym prostym przepisie na spaghetti carbonara. Przepis na spaghetti carbonara Składniki: 250 gramów makaronu typu spaghetti 150 gramów wędzonego boczku 50 gramów tartego parmezanu 200 ml śmietany 30 proc. 1 jajka 1 cebuli 2 ząbków czosnku sól pieprz Przygotowanie  Boczek pokrójcie w niewielką kostkę i podsmażcie na dużej patelni. Nie używajcie do tego oleju, ani żadnego innego tłuszczu. Boczek sam w sobie jest już wystarczająco tłusty. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie dodajcie do przyrumienionego boczku. Czosnek również obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost na patelnię. Całość zamieszajcie i smażcie jeszcze przez kilka minut. W dowolnym naczyniu umieśćcie śmietanę, jajko, połowę podanej w...

Jak kupić najlepszy bób? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Flickr
Newsy
Jak kupić najlepszy bób? Zwróćcie uwagę na te szczegóły
Pytanie o to jak kupić najlepszy bób w dużej mierze można zastąpić pytaniem o to, kiedy go kupować. To właśnie w sezonowości tkwi największy sekret smaku tej rośliny strączkowej. Oprócz tego zwróćcie uwagę na kilka innych szczegółów.

Sezon na bób trwa od końca czerwca do drugiej połowy sierpnia. Z tego właśnie powodu warto w tym okresie jeść tę właśnie roślinę strączkową, a także kupić jego większe ilości, zamrozić i poczynić zapasy na zimę. Najsmaczniejszy bób to ten najmłodszy, czyli z końca czerwca i początku lipca. Dlaczego warto kupować bób w sezonie? Dobrą informacją dla osób oszczędnych będzie to, że bób swoją najbardziej atrakcyjną cenę osiąga właśnie we wspomnianym krótkim, sezonowym okresie. Poza czerwcem, lipcem i sierpniem bób po pierwsze jest mniej smaczny, a po drugie dużo droższy. Nie musimy chyba nikogo przekonywać, że bób to niezwykle zdrowa i korzystna dla ludzkiego organizmu roślina. Ich spożycie służy regulacji ciśnienia tętniczego krwi, wspomaga prace mięśni. Co ważne – bób jest także pożywnym źródłem cennego białka. Jak kupować bób? Kiedy już zdecydujecie się, by pójść do sklepu lub na targowisku w poszukiwaniu zielonych nasion bobu, pamiętajcie, by przestrzegać kilku ważnych zasad: Jeśli to możliwe, kupujcie bób niepakowany w foliowe torebki – taki sposób przechowywania nie służy tym strączkowym roślinom Jeżeli na waszym bazarze lub w warzywniaku nie można kupić niepakowanego bobu na wagę, postarajcie się pójść na zakupy z rana – wówczas można liczyć na to, że bób nie przeleżał w foliowym woreczku zbyt długo i nie stracił swoich właściwości Po zakupie bobu w foliowym worku, od razu po powrocie do domu wysypcie go z torebki do miski, by nasiona mogły "oddychać" Starajcie się niezbyt duże, młode i świeże nasiona, które mają jednolitą, ładną zieloną barwę i są pozbawione żółtawych  szarych przebarwień. Jakie dania gotować z bobu? Duże grono...

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?
To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól . Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi. Jak podawać gotowany bób? Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić. Koperek do gotowanego bobu Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go. Gotowany bób z masłem i czosnkiem Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie. Bób na ostro Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich. Bób z dodatkiem... mięty To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty . Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać. Bób w...