Prażony bób to prawdziwy smakołyk. W opinii wielu najlepsza przekąska pod słońcem! Lepsza niż popcorn, chipsy i orzeszki razem wzięte. A do tego o niebo zdrowsza.  

Na co zwrócić uwagę prażąc bób? 

Prażony bób ma chrupiącą skórkę i lekki czosnkowy aromat. Przygotowuje się go krócej niż wersję gotowaną i w naprawdę prosty sposób. 

Pamiętajcie, by przed wrzuceniem bobu na rozgrzaną patelnię umyć go, a następnie wysuszyć ręcznikiem papierowym. W przeciwnym razie tłuszcz na pewno was opryska. 

Zobacz także:

Trzeba też pamiętać, że bób jest wyjątkowo delikatny i łatwo można go uszkodzić. Dlatego podczas smażenia należy potrząsać patelnią lub z wyczuciem mieszać.  

Przyprawy dodawane do tego przysmaku, to kwestia waszych upodobań. Oprócz czosnku, który świetnie sprawdza się w tym przepisie, możecie dodać chili i pieprz, jeżeli macie ochotę na coś ostrego. Możecie też dodać kminek lub posiekać koperek i wrzucić go na samym końcu do potrawy.  

Przepis na prażony bób  

Składniki: 

  • 0,5 kg bobu 

  • 2 ząbki czosnku 

  • 4 łyżki oleju 

  • sól do smaku 

  • chilli (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania: 

  1. Umyjcie, a następnie dobrze osuszcie bób. 

  2. Rozgrzejcie patelnię i dodajcie osuszone ziarna bobu. Prażcie na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty. W trakcie prażenia dwukrotnie potrząśnijcie patelnią.  

  3. Zmniejszcie ogień do średniego i smażcie jeszcze 5 minut.  

  4. Po tym czasie dodajcie pokrojony drobno czosnek i wlejcie olej. Możecie też dodać odrobinę chilli, jeżeli oczywiście lubicie ostre potrawy. 

  5. Smażcie, aż bób przyrumieni się, a skórka stanie chrupka. Powinno wam to zająć kolejne 5 minut. Podczas smażenia mieszajcie go bardzo ostrożnie lub potrząsajcie patelnią.  

  6. Na koniec posypcie solą (np. morską gruboziarnistą) i podajcie. Najlepszy jest gorący. 

Smacznego! 

Źródło: o2.pl, beszamel.se.pl