Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy różnego typu konfitury. Sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę z pieczonych jabłek i chrzanu autorstwa Karola Okrasy. Konfitura ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Jak ją zrobić? Czytajcie dalej!

Przepis na konfiturę z jabłek i chrzanu

Pieczone jabłka z chrzanem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Kiedy jak nie teraz warto przygotować taką smaczną i gęstą konfiturę? Ta autorstwa Karola Okrasy świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju mięs – zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno, na kanapce. Jak ją przygotować?

Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo proste, ale wymaga chwili czasu. Wysiłek ten z pewnością się jednak opłaci, bo konfitura ta smakuje wprost obłędnie.

Składniki:

  • jabłka – 5 szt.
  • chrzan tarty – 3-4 łyżki
  • czosnek – 0,5 ząbka
  • korzeń imbiru – 0,5 łyżki
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier – 5 łyżek

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
  • Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Pieczemy, aż jabłka się zarumienią i zaczną się rozpadać.
  • Imbir obieramy i kroimy na plasterki.
  • Czosnek siekamy.
  • Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu.
  • Dodajemy imbir i czosnek.
  • Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka.
  • Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę smażymy.
  • Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu i małą ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  • Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem.
  • Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gotową konfiturę podajemy z upieczonym mięsem lub na kanapce z wędliną. Konfitura świetnie też smakuje jako dodatek do serów.

Zobacz także:

Źródło: youtube.pl