Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy różnego typu konfitury. Sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę z pieczonych jabłek i chrzanu autorstwa Karola Okrasy. Konfitura ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Jak ją zrobić? Czytajcie dalej!
Przepis na konfiturę z jabłek i chrzanu
Pieczone jabłka z chrzanem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Kiedy jak nie teraz warto przygotować taką smaczną i gęstą konfiturę? Ta autorstwa Karola Okrasy świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju mięs – zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno, na kanapce. Jak ją przygotować?
Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo proste, ale wymaga chwili czasu. Wysiłek ten z pewnością się jednak opłaci, bo konfitura ta smakuje wprost obłędnie.
Składniki:
- jabłka – 5 szt.
- chrzan tarty – 3-4 łyżki
- czosnek – 0,5 ząbka
- korzeń imbiru – 0,5 łyżki
- cytryna – 1 szt.
- cukier – 5 łyżek
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
- Jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
- Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Pieczemy, aż jabłka się zarumienią i zaczną się rozpadać.
- Imbir obieramy i kroimy na plasterki.
- Czosnek siekamy.
- Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu.
- Dodajemy imbir i czosnek.
- Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka.
- Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę smażymy.
- Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu i małą ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem.
- Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Gotową konfiturę podajemy z upieczonym mięsem lub na kanapce z wędliną. Konfitura świetnie też smakuje jako dodatek do serów.
Zobacz także:
Źródło: youtube.pl