Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa
ONS/AdobeStock
Newsy

Konfitura z jabłek i chrzanu Karola Okrasy to poezja smaku. Świetnie pasuje do mięsa

Szukacie pomysłu na pyszną konfiturę do mięs? Ta z przepisu Karola Okrasy nie ma sobie równych.

Jesień to czas, gdy chętnie przygotowujemy różnego typu konfitury. Sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę z pieczonych jabłek i chrzanu autorstwa Karola Okrasy. Konfitura ta świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa. Jak ją zrobić? Czytajcie dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na konfiturę z jabłek i chrzanu

Pieczone jabłka z chrzanem to prawdziwa kwintesencja jesieni. Kiedy jak nie teraz warto przygotować taką smaczną i gęstą konfiturę? Ta autorstwa Karola Okrasy świetnie się sprawdzi jako dodatek do różnego rodzaju mięs – zarówno tych podawanych na ciepło, jak i na zimno, na kanapce. Jak ją przygotować?

Przygotowanie takiej konfitury jest bardzo proste, ale wymaga chwili czasu. Wysiłek ten z pewnością się jednak opłaci, bo konfitura ta smakuje wprost obłędnie.

Składniki:

  • jabłka – 5 szt.
  • chrzan tarty – 3-4 łyżki
  • czosnek – 0,5 ząbka
  • korzeń imbiru – 0,5 łyżki
  • cytryna – 1 szt.
  • cukier – 5 łyżek
Zobacz także
Rozenek wybrała się grzybobranie u rodziców. "Chcę tu być zamiast jeździć po świecie"

Małgosia Rozenek wybrała się do rodziców na grzyby. „Żałuję, że jeżdżę po świecie zamiast tu być”

Co Małgosia Foremniak je na wakacjach?„Masz ty spust!" - komentuje fanka

Co Małgosia Foremniak je na wakacjach? „Masz ty spust!" - komentuje fanka

Przygotowanie:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
  • Jabłka ze skórką kroimy w ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne.
  • Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Pieczemy, aż jabłka się zarumienią i zaczną się rozpadać.
  • Imbir obieramy i kroimy na plasterki.
  • Czosnek siekamy.
  • Do garnka wsypujemy cukier i rozpuszczamy go na niewielkim ogniu.
  • Dodajemy imbir i czosnek.
  • Kiedy cukier zacznie się karmelizować, do garnka przekładamy upieczone jabłka.
  • Podlewamy niewielką ilością wody i chwilę smażymy.
  • Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  • Do masy dodajemy 3-4 łyżki chrzanu i małą ilość soku z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  • Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i obracamy do góry dnem.
  • Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gotową konfiturę podajemy z upieczonym mięsem lub na kanapce z wędliną. Konfitura świetnie też smakuje jako dodatek do serów.

Źródło: youtube.pl

Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik
Instagram/KarolOkrasa/AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa pokazał jak robi konfiturę z cukinii i pomidorów. Dodaje do niej 1 nietypowy składnik 
Sezon na robienie przetworów w pełni. Koniecznie sprawdźcie przepis na przepyszną konfiturę warzywną Karola Okrasy.

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. Jeżeli macie do dyspozycji cukinię i pomidory , zróbcie z nich konfiturę z przepisu Karola Okrasy . Taka konfitura będzie stanowiła wspaniały dodatek do różnych potraw – ryb, mięs oraz wytrawnych naleśników. Jak ją przygotować? Zdradzamy krok po kroku. Kim jest Karol Okrasa? Urodzony w 1978 roku w Białej Podlaskiej Karol Okrasa jest jednym z najlepszych kucharzy w Polsce. To autor kilku książek oraz prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej. Jak sam o sobie mówi, „jest wielkim pasjonatem gotowania i to właśnie tradycyjna polska kuchnia jest dla niego głównym źródłem inspiracji". Jako świadomy, odpowiedzialny kucharz poszukuje tradycyjnych receptur i najwyższej jakości produktów regionalnych. Stara się ocalić od zapomnienia spuściznę kulinarną naszego kraju, nadając jej nowoczesny, lekki charakter. Za działania na rzecz propagowania polskiej kuchni na arenie międzynarodowej, w 2011 r. został uhonorowany przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych odznaką Bene Merito - czytamy na oficjalnej stronie Karola. Ostatnio Okrasa podzielił się ze swoimi fanami świetnym przepisem na konfiturę z cukinii i pomidorów. Koniec lata to doskonały czas na jej przygotowanie. Jak się za to zabrać? Konfitura z cukinii i pomidorów Karola Okrasy Do przygotowania konfitury z cukinii i pomidorów, będziecie potrzebować kilku prostych składników. Składniki: cukinia – 1 szt. pomidory – 4 szt. zimna woda – 50 ml goździki – 3 szt. miód – 1 łyżka skórka starta z 1 cytryny pieprz – 2 szczypty sól – 1 szczypta Sposób przygotowania: Pomidory myjemy i pozbawiamy szypułek a następnie kroimy na ćwiartki. Po...

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne
Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika. Ogórki małosolne z chili i miodem Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania. Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne! Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1 papryczka chili 1 łyżka miodu 1 litr wody 1 łyżka soli 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu) 1-2 gałązki koperku 1 ząbek czosnku Liść dębu lub wiśni Przygotowanie: Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się...

Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
ONS/AdobeStock
Newsy
Bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Będzie doskonały na Wigilię
Planujecie podać na Wigilię bigos? Postawcie na ten rybny z przepisu Karola Okrasy. Gwarantujemy że zachwyci was swoim smakiem.

Mimo iż w Wigilię wcale nie trzeba pościć i można jeść mięso bez obawy, że jest to grzech, tradycja niejedzenia mięsa w tym dniu jest bardzo silnie zakorzeniona wśród Polaków. Raczej niewielu z nas sięgnie 24 grudnia po mięso. Potrawy takie jak bigos z kiełbasą, swojskie wędliny, mięsa czy inne tego typu dania, raczej poczekają na 25 grudnia, czyli na pierwszy dzień świąt. Jeśli jednak nie możecie się oprzeć smakowi bigosu, przygotujcie bigos rybny z przepisu Karola Okrasy. Znany polski kucharz dodaje do swojego bigosu dorsza i kilka ciekawych przypraw, które genialnie podkręcają jego smak. Jak zrobić bigos rybny z przepisu Karola Okrasy? Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Karol Okrasa podzielił się przepisem na rybny bigos. Kucharz wzbogaca jego smak miodem, białym pieprzem, papryczkami chili i suszoną żurawiną: - Bigos rybny to nietypowa wersja doskonale znanej wszystkim potrawy. Idealne danie dla miłośników ryb! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować taki bigos? Zobaczcie krok po kroku! Przepis na bigos rybny Karola Okrasy Składniki: filet z dorsza – 1 kg sól mąka pszenna - 3 łyżki olej – 50 ml kiszona kapusta – 0,5 kg cebula – 1 szt. czosnek – 2 ząbki suszone grzyby – 4 szt. liście laurowe – 3 szt. ziele angielskie – 3 ziarna masło – 150 g woda – 200 ml majeranek – 1 łyżka suszona żurawina – 2 łyżki pieprz biały, mielony cytryna – 1 szt. miód – 1 łyżka papryczka chili – 1 szt. Przygotowanie: Oczyśćcie dorsza ze skóry, pokrójcie na duże kawałki, posólcie i oprószcie mąką. Rybę obsmażcie na oleju na złoty kolor. Kiszoną kapustę...

Dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy. Pyszny dodatek do ryb i przekąsek
Czy słyszeliście kiedyś o czymś takim jak dżem z boczku? Zobaczcie jak przygotowuje go Karol Okrasa.

Karol Okrasa zaskoczył swoich fanów kolejnym oryginalnym przepisem. Czy słyszeliście kiedyś o dżemie z... boczku? Jak on smakuje i z czym najlepiej go podawać? Karol Okrasa zdradził przepis na dżem z boczku Dżem z boczku – przyznajcie, że brzmi to dość oryginalnie, ale takie właśnie są przepisy Karola Okrasy: Choć jest nieco słodka, to wcale nie jest zrobiona z owoców! Sprawdź, jak przygotować konfiturę z boczku, i wykorzystaj ją do przekąsek, ryb i dań w stylu amerykańskim! - zachwala swój przepis Okrasa. Jak przygotować dżem z boczku? Czytajcie dalej! Przepis na dżem z boczku Karola Okrasy Jeśli chcecie zrobić samodzielnie dżem z boczku, zaopatrzcie się w odpowiednie składniki i trzymajcie się poniższych kroków. Składniki: boczek wędzony w plastrach – 200 g miód wielokwiatowy – 1 łyżka sos worcestershire – 2 łyżki czarny pieprz, mielony – 1 szczypta ziele angielskie – 3 ziarna cebula – 1 szt. pomidory pelati – 200 g olej słonecznikowy – 2 łyżki woda – 30 ml Przygotowanie: Przygotujcie słoiczek o pojemności 30 ml. Boczek pokrójcie w drobną kostkę podsmażcie na oleju na średnio rozgrzanej patelni. Dodajcie ziele angielskie i smażcie, aż boczek nabierze koloru. Dodajcie miód i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się skarmelizuje, dodajcie pomidory i rozcieńczajcie całość odrobiną wody. Dolejcie sos worcestershire i przyprawcie konfiturę pieprzem. Podsmażcie, zredukujcie całość do odparowania wody i połączenia się smaków.  Gotową, gorącą konfiturę przełóżcie do słoiczka i szczelnie zamknijcie. Zachwyt wśród fanów Przepis Okrasy jak zwykle wzbudził spore emocje...