Lubicie jeść świeże, soczyste gruszki? Jeśli kupujecie te owoce, to na pewno wiecie, że mają one krótki okres przydatności do spożycia ze względu na szybkie dojrzewanie. Jest na to jednak pewien sposób. 

Co powiecie na zamiennik w postaci suszonych plasterków gruszki? Są one świetną alternatywą, która pomoże wam uzyskać wystarczającą ilość owoców każdego dnia, przy zachowaniu ogromu składników odżywczych, które pomogą wam wzbogacić swoją dietę. Dlaczego warto zacząć jeść suszone gruszki?

Właściwości zdrowotne suszonych gruszek

Suszone gruszki to gruszki, z których usuwa się niemal całą wodę. Ze względu na niską wagę i wysoką zawartość energetyczną, suszone gruszki w plasterkach są bardzo popularne wśród sportowców. Jedna porcja suszonej gruszki zawiera 63 gramy węglowodanów (lub 21% dziennego zapotrzebowania węglowodanów przy diecie 2000 kalorii). Dlaczego jeszcze warto jeść suszone gruszki?

  • Zawierają cenny błonnik pokarmowy, który zapobiega zaparciom. Jedna porcja suszonych plastrów gruszki dostarcza organizmowi 7 gramów błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy nie tylko obniża poziom cholesterolu i pomaga regulować poziom cukru we krwi, ale może też zapobiegać zaparciom ze względu na działanie przeczyszczające.
  • Zmniejszają ciśnienie krwi i ryzyko udaru mózgu dzięki zawartości potasu. Porcja suszonych plasterków gruszki dostarcza 480 miligramów potasu i tylko 5 miligramów sodu. Dieta bogata w potas i uboga w sód pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi i zwiększonemu ryzyku chorób serca i udaru mózgu.
  • Pomagają na kaszel i ból gardła oraz obniżają gorączkę. Gruszka od dawna była stosowana jako skuteczny sposób na walkę z kaszlem. Owoc ten rozrzedza plwocinę i ułatwia jej usuwanie z płuc. Warto go podać dzieciom, które uwielbiają smak gruszki. Jeśli wasze dziecko kaszle w nocy, wystarczy podać mu wywar z suszonych gruszek, aby załagodzić nieprzyjemne dolegliwości.
  • Kompot z suszonych gruszek pomoże wam nawodnić organizm, a także ma działanie napotne.

Jak przygotować kompot z suszonych gruszek?

Do przygotowania kompotu z suszonych gruszek, będziecie potrzebowali tylko trzech prostych składników.

Zobacz także:

Składniki:

  • 3 garście suszonych gruszek
  • 2 goździki
  • 1/2 laski cynamonu

Przygotowanie:

  1. Gruszki zalejcie zimną wodą.
  2. Postawcie na małym ogniu i zagotujcie.
  3. Gotujcie ok. 45 minut. Na ostatnie 15 minut dodajcie goździki, cynamon i gotowe.
  4. Na zdrowie!

Źródło: gotujmy.pl, zdrowie.wprost.pl