Czy kombucza pomaga na koronawirusa COVID-19
Adobe Stock/Wikipedia Commons
Newsy

Kombucha to skuteczny środek na COVID-19? Lekarze nie mają wątpliwości

Pandemia trwa, a ludzie na całym świecie wciąż próbują chronić się przed koronawirusem na wszelkie możliwe sposoby.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie zielonej herbaty, niektórych szczepów winogron i gorzkiej czekolady, których spożycie może zahamować namnażanie wirusa.

Więcej przeczytacie o tym w tym artykule: Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak Gwyneth Paltrow walczyła z koronawirusem?

Ostatnio za Oceanem gruchnęła wieść o kolejnym magicznym produkcie, który pomaga zwalczać koronawirusa.

Swoimi obserwacjami podzieliła się słynna aktorka Gwyneth Paltrow. Od pewnego czasu gwiazda filmowa zaczęła realizować się w sprzedaży różnych zdrowotnych produktów.

Na gruncie doświadczeń z innymi specyfikami, Paltrow oznajmiła, że w zwalczeniu objawów COVID-19 i w walce z tą chorobą pomogła jej między innymi kombucha i kimchi, czyli kiszona koreańska kapusta.

Oprócz tego aktorka postanowiła pościć codziennie do godziny 11. To wszystko miało pomóc jej w łagodnym przejściu choroby, która przewróciła całą ziemię do góry nogami.

Czym jest kombucha?

Zanim przejdziemy do oceny działania kuracji amerykańskiej aktorki, spieszymy z wytłumaczeniem czym w ogóle kombucha jest.

Otóż kombucha, albo też kombucza, jest napojem przyrządzanym ze słodzonej herbaty poddanej fermentacji.

Krótko mówiąc, kombucha to tak zwany grzyb herbaciany. W Polsce napój ten nie cieszy się zbyt wielką popularnością, inaczej jest za granicą.

Przez lata pito go w Rosji, dokąd przywędrował z Azji. Ostatnio kombucha podbiła na nowo serca poszukiwaczy ciekawych smaków w Europie Zachodniej i USA.

A stamtąd droga do Polski była już krótka. Kombucha zaczęła być dostępna w sklepach, barach, a także w kawiarniach.

Zalety picia kombuchy i jej wpływ na COVID-19

Piciu kombuchy przypisuje się kilka prozdrowotnych właściwości. A wśród nich między innymi:

  • Pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit
  • Wykazuje właściwości odtruwające
  • Jest źródłem wielu witamin
  • Wzmacnia organizm i system odpornościowy
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego

Wśród tych wielu zalet picia kombuchy nie znajdziemy jak na razie jednak pewnych informacji na temat jej wpływu na zwalczanie koronawirusa.

Rewelacje Gwyneth Paltrow zostały storpedowane przez amerykańskich lekarzy. Ekspert z amerykańskiej Krajowej Służby Zdrowia zrugał nawet publicznie Paltrow za szerzenie dezinformacji.

Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny
AdobeStock
Newsy
Ten napój bije rekordy popularności. Niewiele osób wie, że może być bardzo niebezpieczny
Moda na ten napój może być groźna – pogarsza on stan przy kilku poważnych chorobach.

Napój z kombuchy jest coraz popularniejszy zwłaszcza wśród osób, które interesują się medycyną niekonwencjonalną – głównie ze względu na fakt, że napój ten obrósł już w legendy na temat jego niesamowitych właściwości. Ale czy rzeczywiście jest taki zdrowy? Sprawdźcie, kto nie powinien pić napoju z kombuchy. Co to jest kombucha? Kombucha to napój, który powstaje wskutek fermentacji cukru i herbaty dzięki grzybowi herbacianemu. Grzyb herbaciany (grzyb japoński) ma postać bladego kożuszka o galaretowatej konsystencji i składa się z drożdży i bakterii. Jak powstaje kombucha? Do zrobienia kombuchy potrzebna jest czarna herbata, cukier oraz grzyb herbaciany. Należy zaparzyć herbatę, posłodzić i ostudzić. Następnie dodaje się do niej grzyb, przykrywa i odstawia na około 6-8 dni – tyle zajmuje proces fermentacji. Ważne jest, by nie przygotowywać kombuchy w plastikowym lub metalowym naczyniu, ponieważ powstające w trakcie fermentacji kwasy organiczne mogłyby wejść w reakcję z tymi tworzywami. Co zawiera kombucha? W kombuchy znajdują się głównie cukry, kwasy organiczne oraz dwutlenek węgla, dzięki czemu napój jest lekko gazowany. Znajduje się w niej także witamina C i witaminy z grupy B oraz białko, aminokwasy, polifenole i tłuszcze. Czy kombucha jest zdrowa? Choć kombucha jest coraz popularniejsza, w jej przypadku należy zachować sporą ostrożność. Napój ten bowiem może wywoływać nieprzyjemne skutki uboczne, a nawet choroby! Zalicza się do tego dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz ból głowy wywołany prawdopodobnie wydalaniem toksyn z organizmu. U niektórych osób spożywających kombuchę wystąpiła ciężka kwasica mleczanowa, a także problemy z nerkami i wątrobą. Kto nie powinien pić kombuchy? Istnieją przeciwskazania do...

Jane Seymour: „Ważę tyle samo, co kilkadziesiąt lat temu”. Jak ona to robi? Jej dieta może was zaskoczyć
ONS.pl
Newsy
Jane Seymour: „Ważę tyle samo, co kilkadziesiąt lat temu”. Jej dieta może was zaskoczyć
Wiek to tylko liczba, a świetną sylwetką można zachwycać przez lata! Idealnym przykładem jest Jane Seymour. 70-letniej aktorce figury może pozazdrościć niejedna dwudziestolatka!

Szczupła sylwetka to cel wielu kobiet, które podejmują się przejścia na dietę odchudzającą. Jak się okazuje, to trwałe nawyki żywieniowe budują zgrabną sylwetkę. Należy jednak pamiętać o odpowiednim wyborze produktów, gdyż to one są kluczowe w całym tym aspekcie.  Kariera Jane Seymour  Jane Seymour jest aktorką znaną głównie starszemu pokoleniu, jednak wszystkich jednakowo zachwyca swoim talentem aktorskim. Na wielkim ekranie zadebiutowała w 1969 roku, gdy dostała epizodyczną rolę chórzystki w filmie „Och, jaka piękna wojna!”. Już rok później otrzymała swoją pierwszoplanową rolę w produkcji „The Only War”. Od tego momentu jest kariera aktorska zaczęła rozwijać się dynamicznie. Wystąpiła w wielu filmach czy serialach, największą popularność przyniosła jej postać Doktor Quinn, a także film o Jamesie Bondzie „Żyj i pozwól umrzeć”. Na swoim koncie ma wiele cennych nagród, jak Złoty Glob czy Emmy. Jane Seymour wystąpiła również w kilku programach rozrywkowych, między innymi w „Tańcu z gwiazdami”, gdzie ostatecznie zajęła szóste miejsce. Świetna sylwetka Seymour Aktorka przez całą karierę zachwycała publiczność swoją niezwykłą urodą i nieskazitelną sylwetką. Mimo upływu lat, Jane Seymour nadal utrzymuje świetną formę. Celebrytka ostatnio skończyła 70 lat, jednak wiek nie jest przeszkodą w dbaniu o siebie oraz własne ciało. Warto dodać iż aktorka urodziła również dwójkę dzieci. Te aspekty nie zaważyły na jej figurze, a Seymour z każdym rokiem wygląda coraz lepiej. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Jane Seymour (@janeseymour) Sekretna dieta Jane Seymour Seymour swoją zgrabną sylwetkę zawdzięcza...

Jedzenie kalafiora pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Adobe Stock
Newsy
Kobieta ważyła 109 kg. Zaczęła jeść kalafiora i w 6 miesięcy schudła aż 45 kg. Teraz czuje się świetnie
Znana, amerykańska piosenkarka, Jessica Simpson, przeszła spektakularną metamorfozę. Schudła 45 kilogramów w pół roku dzięki…kalafiorowi.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak cennym warzywem jest kalafior. Jego niesamowite właściwości nie mają końca. Wśród nich można wymienić między innymi szybsze spalanie tłuszczu. Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione już ponad 2 tysiące lat temu. W tym czasie udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior pomaga spalać tłuszcz Okazuje się, że regularne spożywanie kalafiora to również wspaniały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ kalafior to warzywo bardzo nisko kaloryczne, a ponadto zawierające mnóstwo błonnika, który sprawia, że dłużej czujecie się najedzeni i nie podjadacie między posiłkami.  Jego smak, szerokie zastosowanie i właściwości odchudzające doceniła sama Jessica Simpson – amerykańska piosenkarka, aktorka i projektantka mody. Po porodzie trzeciego dziecka kobieta ważyła aż 109 kilogramów. Wówczas postanowiła wziąć się za siebie i zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W pół roku schudła aż 45 kilogramów! Jessica Simpson schudła 45 kg dzięki kalafiorowi Na początku swojej metamorfozy 39-latka postawiła na ruch. Bardzo dużo chodziła, co pozwoliło jej zrzucić kilka kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Piosenkarka zmieniła również dietę –...

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Flickr
Newsy
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie
Nowe badania dotyczące wpływu herbaty na zdrowie człowieka do serca powinni wziąć sobie zwłaszcza mężczyźni.

Picie zielonej herbaty jest zdrowe – o tym wiadomo powszechnie od dawna. Nie tak dawno zaś udowodniono pozytywny wpływ picia zielonej herbaty na koronawirusa. Przeczytacie o tym tutaj: Naukowcy nie wierzą własnym oczom. Te 3 popularne produkty mogą hamować koronawirusa Dlaczego warto pić zieloną herbatę? Oprócz tego picie zielonej herbaty ma wiele różnych pozytywnych stron. Oto tylko część z nich. Z wrażenia aż przysiądziecie: Wpływa na dobry stan układu sercowo-naczyniowego, poprawia krążenie Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów płuc, żołądka, jelita grubego, trzustki Ułatwia odchudzanie Przeciwdziała cellulitowi Pozytywnie wpływa na sprawność umysłową Poprawia wygląd skóry Wspomaga pracę układu odpornościowego Zapobiega wystąpieniu parodontozy Kto powinien pić codziennie zieloną herbatę? Ostatnie badania wykazały jeszcze jedną ciekawą cechę picia herbaty. Chińscy naukowcy z Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie przyjrzeli się sprawie z nieco innej strony. Uczeni zbadali duża grupę osób o dobrym zdrowiu i podzielili ją na dwie główne części. Tych, którzy pili codziennie zieloną herbatę i tych, którzy nie piją jej wcale. Wyniki badania wykazały oczywiście pozytywne skutki picia herbaty, która okazała się mieć wpływ znaczny wpływ na kondycję zdrowotną badanych. Jednak bardziej zaskakujące jest to, że zielona herbata najlepiej wpłynęła na zdrowie badanych mężczyzn. Co sprawia, że zielona herbata jest zdrowa? Zarówno czarna, jak i zielona herbata zawiera w sobie organiczne związki zwane polifenolami. To właśnie im zawdzięczać można wspaniałe cechy herbaty – głównie tej zielonej. Polifenole zawarte w herbacie wykazują duże działanie...