Kotlety schabowe to nie jedyne ulubione kotlety Polaków. Ogromną popularnością cieszą się również kotlety mielone.

Jak zrobić idealne kotlety mielone?

Największym sekretem tradycyjnych kotletów mielonych jest przede wszystkim dobrej jakości mięso oraz przyprawy. Nie bez znaczenia jest też staranne wyrabianie masy i powolne formowanie kotletów dłońmi. Najlepsze kotlety to te, które przygotowuje się z łopatki wieprzowej, najlepiej świeżo zmielonej. Kotlety nie będą doskonale w smaku, jeśli zapomnimy o pewnym ważnym dodatku. Chodzi o podsmażaną cebulę.

Gotowe kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Danie idealnie komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, buraczków lub marchewką z groszkiem na ciepło. Czy słyszeliście, jak przygotowuje się kotlety mielone we Lwowie? Tamtejsi kucharze dodają do nich pewien bardzo nieoczekiwany składnik. Jaki?

Jak przygotować kotlety mielone po lwowsku?

We Lwowie do mielonych dodaje się tarty żółty ser. Koniecznie sprawdźcie ten przepis.

Zobacz także:

Składniki:

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 70 g startego żółtego sera (najlepszy będzie aromatyczny, np. masdamer)
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 żółtka
  • czerstwa kajzerka
  • pół szklanki mleka
  • mała cebula
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło klarowane lub smalec do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kajzerkę moczcie w mleku przez co najmniej 30 minut, a następnie lekko odciśnijcie i dodajcie do mielonego mięsa.
  2. Największym sekretem kotletów mielonych po lwowsku jest dobrej jakości aromatyczny żółty ser, który powinno się zetrzeć na tarce.
  3. Zetrzyjcie na niej także cebulkę i oba te składniki dodajcie do mięsa.
  4. Do masy dodajcie też żółtka, masło i przyprawy.
  5. Wyróbcie staranie masę na kotlety (kilka razy weźcie ją w dłonie i mocno dociśnijcie do miski, aby pozbyć się nadmiaru powietrza).
  6. Rozgrzejcie na patelni 2-3 łyżki tłuszczu.
  7. Uformujcie podłużne kotlety, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie na rumiano ze wszystkich stron.

Danie najlepiej komponuje się w wersji klasycznej - z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Ser zapewnia mu nie tylko ciekawy aromat i smak, ale też sprawia, że mięso lepiej się wiąże a kotlety mają po usmażeniu przyjemną i chrupiącą skórkę.

Źródło: mamadu.pl