Gulasz
gotujmy.pl/patunia87
Newsy

Kociołek imprezowy. Pyszny gulasz z wyjątkowego przepisu Ewy Wachowicz

Sylwester w tym roku będzie wyglądał nieco inaczej. Nie zaszkodzi jednak postarać się o to, żeby dopisywały wam humory. Jedno danie zadba o wasze podniebienia w sposób szczególny.

Niektóre dania nadają się na imprezy wręcz idealnie. Jeśli jesteście mięsożerni, z pewnością docenicie ten nietypowy przepis. Jego autorką jest dziennikarka i producentka telewizyjna - Ewa Wachowicz. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gulasz jako węgierskie danie narodowe 

Gulasz jaki znacie składa  się z mięsa, cebuli i papryki. Nazwa pörkölt wywodzi się od dawnego węgierskiego słowa pergelt, co dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony. To wytrawna potrawa podawana na płytkim talerzu jako drugie danie. Przez wiele lat danie to było podstawowym żywieniem pasterzy.

Z biegiem lat stało się jedzeniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Kiedy papryka zawitała do Europy, zaczęła się jednocześnie kariera pörkölt w jego dzisiejszej postaci. Z dania podstawowego gulasz trafił na salony.

Gulasz można przygotować w garnku lub kociołku

Jeżeli przewidujecie większy apetyt nawet kilku gości, postawicie na kociołek. Najczęściej przygotowuje się go na świeżym powietrzu, również zimowym! Gulasz wołowy to obecnie potrawa ściśle europejska. Różni się jedynie drobiazgami, które dorzucają lub których ujmują mu niektóre kraje. 

Sprawdzi się na co dzień, ale też na specjalne okazje, kiedy zaprosicie do siebie bardziej wymagających gości. Możecie użyć do niego różnego rodzaju mięsa, jednak najlepiej sprawdzi się to wołowe. Do gulaszu pasuje śmietana, korniszony i pomidorki koktajlowe. Użyjcie wyobraźni przy doborze dodatków.

Składniki: 

  • 1 kg łopatki wieprzowej

  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub wieprzowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • ½ łyżeczki papryki ostrej

  • szczypta soli

  • 250 ml rosołu drobiowego

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • gęsta śmietana

  • papryka słodka

Sposób przygotowania:

  1. Na początek kroicie mięso w średniej wielkości kostkę. 

  2. Na patelni rozgrzewacie smalec, szklicie na nim cebulę posiekaną w kosteczkę.

  3. Wsypujecie na patelnie paprykę i całość karmelizujecie.

  4. Wrzucacie mięso, solicie, zalewacie rosołem i mieszacie.

  5. Powinno gotować się pod przykryciem do miękkości.

  6. Na drugiej patelni roztapiacie masło, wsypujecie mąkę i przesmażacie. 

  7. Gdy mąka z masłem lekko zbrązowieje, zalewacie ją chochlą wywaru z mięsa.

  8. Wszystko mieszacie i przelewacie do gulaszu, przyprawiacie. Gotowe danie podajcie z kleksem śmietany. 

Smacznego!

Kochacie jednogarnkowe dania? Ten sycący, węgierski gulasz nie ma sobie równych
Flickr
Newsy
Przepis na idealnie doprawiony gulasz wołowy z papryką. Madziarzy cmoknęliby z zachwytu
Polak, Węgier, dwa bratanki… Popularne polsko-madziarskie powiedzenie ma zastosowanie także w kuchni! Pora na przepyszny gulasz prosto znad Dunaju!

Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier. Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka. Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki. Przepis na gulasz węgierski Składniki: 50 dag dobrego mięsa wołowego 2 czerwone papryki 1 żółta papryka Pół papryczki chilli 2 marchewki 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag) 3 szklanki bulionu wołowego Papryka ostra w proszku Papryka słodka w proszku Papryka wędzona w proszku Liść laurowy i ziele angielskie Olej Sól i pieprz 1-2 łyżki mąki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość....

gulasz
Adobe Stock
Newsy
Mięso w gulaszu wyszło twarde? Pewnie popełniliście podstawowy błąd. Będzie delikatne jeśli zastosujecie ten trik 
Gulasz mimo, że nie jest polską potrawą to jest bardzo popularna w naszym regionie. Jest fantastycznym, rozgrzewającym daniem z mięsem rozpływającym się w ustach. Jednak wciąż wiele osób popełnia strategiczny błąd, który psuje cały smak. Sprawdźcie, czy wy tego nie robicie!

Gulasz to potrawa pochodząca z Węgier, jednak bardzo dobrze została przyjęta w Polsce. Jest wykorzystywana na różne sposoby. Podawana jest do placków ziemniaczanych lub też po prostu to kaszy czy ziemniaków. Historia gulaszu Gulasz to danie pasterskie pochodzące z Węgier. Jego prawdziwa nazwa brzmi Pörkölt, co oznacza przypieczony bądź przyrumieniony. Pochodzi ona od pasterzy, którzy wypasali bydło na łąkach. Przez długi czas było podstawowym posiłkiem pastuszków, dopiero z biegiem czasu stał się potrawą narodową Węgier. Jest podawane jako drugie danie solo bądź z dodatkami, takimi jak placki ziemniaczane, ziemniaki, kasza gryczana bądź po prostu świeże pieczywo. Może być przyrządzane z różnych rodzajów mięs, a nawet ryb.  Przygotowanie gulaszu To danie składa się z bardzo prostych składników. Zazwyczaj jest przygotowywane z mięsa wołowego, a niekiedy z wieprzowego. Obowiązkowa tutaj jest również cebula i papryka, która nadaje całej potrawie koloru i aromatu. Konieczne są również przyprawy, takie jak ziele angielskie oraz liście laurowe, które dodatkowo podkręcają smak gulaszu. To danie jest bardzo syte, a także rozgrzewające. Idealnie sprawdza się na chłodniejsze dni.  Odpowiednie mięso do gulaszu to podstawa Kluczową kwestią w całym daniu jest mięso, które powinno być delikatne i rozpływające się w ustach. Jednak przygotowanie dobrej wołowiny może być nie lada wyzwaniem. To rodzaj mięsa, które potrzebuje wyczucia. Złe przyrządzenie sprawi, że będzie po prostu niesmaczne, twarde i gumowate. Idealny gulasz to taki, gdzie wszystkie składniki łączą się razem, przechodzą smakiem, a w ostateczności tworzą spójną całość. By przygotować idealny gulasz warto wcześniej zapoznać się z kilkoma trikami, które...

Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Własne
Newsy
Jakie mięso jest najlepsze na gulasz? Na zakupach zwróćcie uwagę na 1 szczegół
Zabrakło wam mięsa na gulasz? Okazuje się, że jest o wiele większy wybór w tej kwestii, niż mogło się wam dotychczas zdawać.

Gulasz to sprawdzone i stosunkowo mało pracochłonne danie, które praktycznie robi się samo. Tym, czego najbardziej potrzebuje smaczny gulasz, jest czas - danie to wychodzi najlepsze wtedy, gdy mięso ma możliwość długo dusić się z przyprawami. I tu pojawia się pytanie - jakiego mięsa użyć? Jakie będzie najlepsze do gulaszu? Odpowiedź może was zaskoczyć.  Jakie mięso dodać do gulaszu? Tradycyjnie gulasz przyrządza się z mięsa wołowego lub, w wersji bardziej budżetowej - z wieprzowego. Można też nawet pokusić się o wymieszanie dwóch gatunków mięsa. To pozwoli wydobyć głębię smaku i aromatu z potrawy i zaoszczędzić kilka złotych na drogiej wołowinie. Możecie się jednak zdziwić, że gulasz wyjdzie również wtedy, gdy użyjecie do niego zupełnie innego mięsa. Na przykład drobiu. Co prawda drób nie jest tak aromatyczny jak wołowina czy wieprzowina, ale ma inną zaletę - mięso to świetnie wchłania smaki i zapachy innych składników. Nie musicie się więc martwić o to, że gulasz drobiowy wyjdzie wam mdły. W dodatku z pewnością posmakuje on dzieciom, którym nie zawsze odpowiada smak wołowiny i wieprzowiny.  Co ciekawe, w tradycyjnych przepisach na gulasz węgierski wcale nie jest powiedziane, że należy użyć do tego dania tylko jednego, konkretnego rodzaju mięsa. W tej kwestii panuje duża dowolność, dlatego gulasz możecie śmiało robić na przykład na baraninie, cielęcinie, dziczyźnie, a nawet rybach! Z jakich części mięsa zrobić gulasz? Jeżeli zdecydujecie się na dowolny rodzaj wieprzowiny lub wołowiny, zwróćcie uwagę na wygląd mięsa. Dobrze, jeżeli znajdują się w nim kawałki tłuszczu - właśnie takie mięso na gulasz jest najlepsze! Dzięki temu będzie kruche, miękkie i bardzo smaczne.  Nie bez znaczenia jest też fragment wołowiny czy wieprzowiny - w zależności od tego, jakie mięso wybierzecie. W...

Placki ziemniaczane z gulaszem
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy gulasz do placków po węgiersku. Bije na głowę ten od Magdy Gessler, a nawet Roberta Makłowicza 
Ziemniaczane placki po węgiersku najlepiej smakują z pysznym, rozgrzewającym, mięsnym gulaszem. Znamy na niego dokonały i niezawodny przepis!

Chrupiące placki po węgiersku z aromatycznym gulaszem to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Ten pyszny specjał niesamowicie syci i rozgrzewa. Jego smak oczaruje każdego, kto będzie go jadł.  A wszystko za sprawą genialnego połączenia placków z ziemniaków i pożywnego, lekko pikantnego paprykowo-mięsnego gulaszu.  To dzięki niemu placki po węgiersku smakują jeszcze lepiej. Z naszego przepisu pyszny gulasz zrobicie w godzinę. W czasie gdy będzie się dusić usmażycie placki. To do dzieła! Przepis na gulasz do placków po węgiersku Aby przygotować gulasz do placków po węgiersku, potrzebne będą:  700 g wieprzowiny, może być karkówka lub łopatka wieprzowa  300 g wołowiny, może być polędwica Mąka pszenna 250 g pieczarek Czerwona papryka Żółta papryka Cebula 2 ząbki czosnku 600 ml bulionu warzywnego lub wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, sól oraz pieprz Olej rzepakowy do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki Sposób przygotowania: Czerwoną i żółtą paprykę umyjcie, pozbądźcie się z nich środka z nasionami i pokrójcie je w paseczki.  Pieczarki dokładnie oczyśćcie, pokrójcie w kostkę, a następnie usmażcie, aż woda odparuje z patelni. Mięso dokładnie umyjcie i pokrójcie w kostkę. Następnie obtoczcie kawałki mięsa w mące i obsmażcie z dwóch stron na patelni.  Usmażone kawałki mięsa przełóżcie do garnka. Cebulę obierzcie z łupin, opłuczcie pod wodą, a następnie pokrójcie na drobne kawałki.  Pokrojoną drobno cebulę podsmażcie na oleju i dodajcie do garnka z mięsem.  Do całości dorzućcie ziarna ziela angielskiego oraz czosnek...