
Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat.
Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior.
Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy.
Nie popełniajmy tych błędów
Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności.
Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy.
Oto główne zasady, na które powinniśmy zwrócić uwagę:
- Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka.
To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce.
Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia.
Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam.
Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. - Odpowiednie proporcje.
Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym.
Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. - Odpowiednie doprawienie.
Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i gustów domowników. Jedni wolą delikatniejsze smaki, drudzy wolą bardziej ostre i zdecydowane aromaty.
Musimy odpowiednio szafować musztardą i solą, a także majonezem. W przeciwnym wypadku nasza sałatka będzie na przykład zbyt tłusta i zawiesista albo zbyt „kartoflana” i nudna. - Świeżość.
Sałatka jarzynowa ma to do siebie, że najlepiej przygotować ją niedługo przed samym podaniem. Bardzo smaczna będzie także po jednodniowym pobycie w lodówce. Po tym okresie może być różnie z jej smakiem.
Jeżeli cenicie sobie swój czas, możemy zastosować jeden ciekawy wybieg. Ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa można włożyć do miski lub innego naczynia i doprawiać majonezem i musztardą dopiero przed samym podaniem.
Dzięki temu sałatka sprawi wrażenie nieco świeższej.