Jedni dodają do sałatki zielony groszek, inni wolą z niego zrezygnować. Sałatka jarzynowa zmieniała swój skład na przestrzeni lat.
Podobno jej korzenie sięgają XVIII-wiecznej Francji. Z czasem zaczęto dodawać do niej ziemniaka, rzepę, a nawet kalafior.
Dzisiaj klasyczny przepis na sałatkę jarzynową składa się z następujących warzyw – ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, ogórki kiszone, por, jabłko z dodatkiem jaj, majonezu i musztardy.
Nie popełniajmy tych błędów
Wydawałoby się, że przygotowanie „jarzynówki” jest jak bułka z masłem. Owszem, z ugotowaniem warzyw nie powinniśmy mieć trudności.
Zobacz także:
Jeżeli jednak nie będziemy stosowali się do głównych wytycznych, nasza sałatka nie będzie smakowała tak jak należy.
Oto główne zasady, na które powinniśmy zwrócić uwagę:
- Odpowiednio pokrojone warzywa i jajka.
To częsty błąd początkujących adeptów gotowania. Zbyt drobno pokrojone jajka i ziemniaki mogą się po prostu rozpaść w sałatce.
Z kolei zbyt duże kawałki ogórka i jabłka będą potem za mocno wyczuwalne podczas jedzenia.
Rozwiązanie? Możemy użyć do krojenia tradycyjnych krajarek sitkowych, takich jakie były w kuchniach naszych mam.
Ewentualnie należy drobniej pokroić ogórki i jabłko, a ziemniaki i jajka na nieco większe kawałki. - Odpowiednie proporcje.
Ten błąd może się przytrafić nawet najbardziej doświadczonym gospodyniom domowym.
Wystarczy chwila nieuwagi, a do naszej sałatki powędruje o jeden ziemniak za dużo. Wtedy całość może stać się zbyt mdła. Podobnie będzie z ogórkiem kiszonym, który w dużych ilościach za bardzo zakwasi nam sałatkę. Dlatego też należy trzymać się ściśle określonych składników. - Odpowiednie doprawienie.
Tutaj wiele będzie zależało od naszych preferencji i gustów domowników. Jedni wolą delikatniejsze smaki, drudzy wolą bardziej ostre i zdecydowane aromaty.
Musimy odpowiednio szafować musztardą i solą, a także majonezem. W przeciwnym wypadku nasza sałatka będzie na przykład zbyt tłusta i zawiesista albo zbyt „kartoflana” i nudna. - Świeżość.
Sałatka jarzynowa ma to do siebie, że najlepiej przygotować ją niedługo przed samym podaniem. Bardzo smaczna będzie także po jednodniowym pobycie w lodówce. Po tym okresie może być różnie z jej smakiem.
Jeżeli cenicie sobie swój czas, możemy zastosować jeden ciekawy wybieg. Ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa można włożyć do miski lub innego naczynia i doprawiać majonezem i musztardą dopiero przed samym podaniem.
Dzięki temu sałatka sprawi wrażenie nieco świeższej.