Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę
Adobe Stock
Newsy

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę

Czym przekładacie karpatkę? Czy jest to tradycyjny krem budyniowy, krem jajeczno-maślany, czy też wybieracie szybki, gotowy półprodukt z torebki? Mamy dla was ciekawy, lekki zamiennik.
Hubert Rój
maj 24, 2021

Wszystkie te opcje mają swoje plusy i minusy. Krem budyniowy jest przepyszny, ale za to dość ciężkostrawny. Podobnie w przypadku kremu z masy przygotowanej w kąpieli wodnej z jajek i masła. Krem „dla leniwych”  z torebki? Szybki i łatwy w przygotowaniu, ale za to niezbyt smaczny.

Dzisiaj mamy dla was trik, dzięki któremu będziecie mogli zajadać się karpatką, nie czując przesadnych wyrzutów sumienia. Przynajmniej jeżeli chodzi o zbędne kilogramy… Przed wami krem budyniowy w nieco innymi wydaniu.

Być może część z gospodyń piekących ciasta wykorzystuje tego typu krem do ciasta typu aniołek lub do przygotowania kremówki czy napoleonki. Jednak mało kto decyduje się na przełożenie nim ciasta parzonego, tradycyjnego dla karpatki.

Wypróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. W porównaniu do tradycyjnych, tłustych kremów, masa budyniowa w innym wydaniu jest dużo lżejsza – krem bardziej przypomina pudding, suflet, czy też inny deser od tłustego smarowidła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lekki krem budyniowy do karpatki:

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła (pół kostki)

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. 2 szklanki mleka zagotujcie z masłem i z cukrem, a także z cukrem waniliowym.
  2. W drugim naczyniu roztrzepcie jajka, połączcie ze szklanką mleka, a także z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Utrzyjcie gładką masę.
  3. Kiedy mleko z masłem się zagotuje, wyłączcie palnik i dodajcie do środka przygotowaną masę jajeczno-mączno-mleczną. Wymieszajcie całość energicznie.
  4. Włączcie jeszcze raz gaz i doprowadźcie całość do lekkiego zabulgotania.
  5. Ostudźcie lekko krem i kiedy nie będzie już zbytnio ciepły, przełóżcie nim ciasto parzone.

Karpatka gotowa!

Czytaj także:

Komentarze
Karpatka
ziutula/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić karpatkę? Polecamy przepis, z którego powstanie słodkie arcydzieło!
To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie tej smutnej, szarej jesieni.
Hubert Rój
listopad 16, 2020

To ciasto kochają wszystkie dzieciaki. Karpatka to świetny pomysł, by nieco poprawić humor naszym milusińskim w czasie smutnej, szarej jesieni. Idealne, lekkie jak piórko ciasto parzone i aksamitny, słodki krem – czego chcieć więcej do szczęścia? Jeżeli karpatka by nie istniała, trzeba by ją natychmiast wymyślić. Istnieją jeszcze dwie dodatkowe, ale za to niezmiernie wielkie zalety tego ciasta – wbrew pozorom wcale nie jest trudne do przygotowania i nie wymaga żadnych nietypowych składników. Zapomnijcie o prefabrykatach z torebki czy z pudełka. Ze sklepowych półek kuszą co prawda ładnie opakowane „karpatki dla leniwych”, ale nie oszukujmy się – nie ma tam nic poza kilkami łyżkami mąki pszennej i ziemniaczanej. Jeżeli z nich korzystaliście, od dzisiaj z pewnością zaczniecie piec swoją własną karpatkę. Z pożytkiem dla smaku! Kluczem do upieczenia karpatki jest dobrze przygotowane ciasto parzone, zwane niekiedy także ciastem ptysiowym, które znacznie różni się choćby od ciasta biszkoptowego, kruchego czy oczywiście drożdżowego. Mimo wszystko, jego przygotowanie wcale nie powinno nikogo specjalnie zmartwić ani zmęczyć. A więc – do roboty! Składniki: Szklanka wody Pół kostki margaryny bądź masła (125 g) Szklanka mąki pszennej 5 jaj 3 szklanki mleka 130 g cukru Cukier waniliowy lub nieco startej laski wanilii 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej (do masy budyniowej) Ok. kostka masła (ogrzanego do temperatury pokojowej) Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ciasta parzonego. Zagotowujemy wodę i tłuszcz w garnku. Kiedy mieszanka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy powoli mąkę. Tworzymy gładką masę bez grudek. Kiedy masa będzie gładko odchodziła od brzegów garnka, zdejmujemy ją z palnika i odkładamy...

Przeczytaj
pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!
Magda Borucińska
grudzień 03, 2020

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

Przeczytaj
Kremówka
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy Obłędny przepis na domowe kremówki. Gdy spróbujesz oniemiejesz z wrażenia
Macie w domu łasuchów, którzy tylko czekają, aż z piekarnika wyciągniecie kolejne ciasto? Uważajcie, bo ta kremówka zniknie w oka mgnieniu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Kremówki kojarzą się nam jednoznacznie. Niezwykłą popularność ciastka te zyskały po pamiętnej przemowie św. Jana Pawła II. Cała historia sięga szkolnych czasów papieża Polaka. Podczas spotkania z mieszkańcami Wadowic na rynku tego miasta w 1999 r., papież pozwolił sobie na wesołe wspominki. Razem z kolegami miał zajadać się kremówkami po maturze. Wystarczyło kilka zdań Jana Pawła II, a cała machina ruszyła. Od tej pory nazwa kremówka nieodłącznie występuje z określeniem „papieska”. Do dzisiaj niewyjaśniona pozostaje kwestia przepisu na kremówki, którymi objadał się w cukierni niejakiego Hagenhubera przyszły papież. Wątpliwości jest wiele. Czy Wojtyła jadał ciastka z samym kremem budyniowym, czy też jego ulubione łakocie miały w sobie także część śmietanową? Większość cukierni uporządkowała ten stan rzeczy – wersja z samym budyniem to napoleonka, a wariant mieszany to kremówka. Tego się więc trzymajmy. Jeszcze innym zagadnieniem pozostaje dwuznaczny śmiech ukochanego papieża wszystkich Polaków. Domysłów nie brakowało – jedni utrzymywali, że papież śmiał się na myśl o liczbie zjedzonych ciasteczek, jeszcze inni doszukiwali się w całej sytuacji czegoś innego… Chodzi oczywiście o występujący w cieście alkohol. Czy w wadowickich kremówkach z lat 30-tych używano alkoholu? Tego też nie wiadomo. Tak, czy inaczej, w naszym przepisie na kremówki nie wykorzystamy żadnego trunku. Kremówka to dość pracochłonne ciasto. Dlatego jeżeli nie dysponujecie dużą ilością czasu, wykorzystajcie gotowe ciasto francuskie. Nasz przepis na ciasto francuskie znajdziecie pod tym adresem . A teraz do dzieła! Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 25-30 dag cukru waniliowego 3 żółtka jaj 4 łyżki...

Przeczytaj
czym przełożyć piernik
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy Czym przełożyć piernik zamiast powideł? To nadzienie nada mu zupełnie nowy, oryginalny smak
W tradycyjnym wydaniu, świąteczny piernik przekładany jest powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Niektórzy rezygnują z jedzenia ciasta właśnie przez ten dodatek. Na szczęście piernik można przełożyć również innymi smakowitościami, na przykład kremem do karpatki.
Weronika Kępa
grudzień 11, 2020

Wypełniony korzennymi przyprawami piernik to podstawa Wigilijnego deseru. Większość Polaków nie wyobraża sobie świąt bez tego przysmaku. Przekazywana z pokolenia na pokolenie receptura to cenny skarb, który każdy skrzętnie chowa w swojej kuchni.  Z pewnością część tych przepisów zakłada przełożenie piernika powidłami. Jednak nie każdy lubi ich smak. Szczególnie dzieci nie przepadają za tym dodatkiem. Jeśli więc w twojej rodzinie niektóre osoby też kręcą na niego nosem zaproponuj im jedną z tych trzech wersji piernika. Krem z kaszy manny Będziesz potrzebować: 5 łyżek kaszy manny, 350 ml mleka, 2 łyżeczki cukru, cynamon. Przygotowanie: W małym rondelku umieść 250 ml mleka i zagotuj. Resztę mleka (100ml) umieść w szklance wraz z kaszą manną i wymieszaj. Kiedy mleko w rondelku zacznie już bulgotać wlej do niego zawartość szklanki i energicznie wymieszaj. Do gorącej masy dodaj cukier oraz cynamon. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie użyj do przełożenia piernika. Krem do karpatki Będziesz potrzebować: 200 gramów masła, 500 ml mleka, ok. 60 gramów cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego. Przygotowanie: Budyń przygotuj według przepisu na opakowaniu, wykorzystując jednak tylko 500 ml mleka i 2 łyżeczki cukru. Dzięki temu powstawała masa będzie o wiele gęstsza. Miękkie masło ubij przy pomocy miksera, a następnie cały czas mieszając dodawaj do niego porcjami wystudzony budyń. Tak przygotowaną masą możesz przełożyć piernik. Masa chałwowa Będziesz potrzebować: 1 litr mleka, 300 gramów chałwy, 200 gramów masła, ok. 60 gramów cukru, 50 gramów mąki pszennej, 50 gramów mąki ziemniaczanej, 2 żółtka. Przygotowanie: Żółtka rozkłóć, a następnie dodaj do nich mąkę i cukier. Całość dokładnie wymieszaj, aż do...

Przeczytaj