
Wszystkie te opcje mają swoje plusy i minusy. Krem budyniowy jest przepyszny, ale za to dość ciężkostrawny. Podobnie w przypadku kremu z masy przygotowanej w kąpieli wodnej z jajek i masła. Krem „dla leniwych” z torebki? Szybki i łatwy w przygotowaniu, ale za to raczej niezbyt smaczny.
Dzisiaj mamy dla was trik, dzięki któremu będziecie mogli zajadać się tortami i ciastami, nie czując przesadnych wyrzutów sumienia. Przynajmniej jeżeli chodzi o zbędne kilogramy… Przed wami krem budyniowy w nieco innymi wydaniu.
Być może część z gospodyń piekących ciasta wykorzystuje tego typu krem do ciasta typu aniołek lub do przygotowania kremówki czy napoleonki. Jednak mało kto decyduje się na przełożenie nim tortów.
Wypróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. W porównaniu do tradycyjnych, tłustych kremów, masa budyniowa w innym wydaniu jest dużo lżejsza – krem bardziej przypomina pudding, suflet, czy też inny deser od tłustego smarowidła. Wszystko to ma swoje źródło oczywiście w składnikach - znajdziecie w niej tylko pół kostki masła, a zamiast tego więcej mleka, jajek i budyniu.
Przepis na lekki krem budyniowy do ciast:
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła (pół kostki)
Przygotowanie:
- 2 szklanki mleka zagotujcie z masłem i z cukrem, a także z cukrem waniliowym.
- W drugim naczyniu roztrzepcie jajka, połączcie ze szklanką mleka, a także z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Utrzyjcie gładką masę.
- Kiedy mleko z masłem się zagotuje, wyłączcie palnik i dodajcie do środka przygotowaną masę jajeczno-mączno-mleczną. Wymieszajcie całość energicznie.
- Włączcie jeszcze raz gaz i doprowadźcie całość do lekkiego zabulgotania.
- Ostudźcie lekko krem i kiedy nie będzie już zbytnio ciepły, przełóżcie nim biszkopty