Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę
Adobe Stock
Newsy

Kochacie karpatkę, ale nie możecie jeść tłustego maślanego kremu? Znamy trik na chudszą masę

Czym przekładacie karpatkę? Czy jest to tradycyjny krem budyniowy, krem jajeczno-maślany, czy też wybieracie szybki, gotowy półprodukt z torebki? Mamy dla was ciekawy, lekki zamiennik.

Wszystkie te opcje mają swoje plusy i minusy. Krem budyniowy jest przepyszny, ale za to dość ciężkostrawny. Podobnie w przypadku kremu z masy przygotowanej w kąpieli wodnej z jajek i masła. Krem „dla leniwych”  z torebki? Szybki i łatwy w przygotowaniu, ale za to niezbyt smaczny.

Dzisiaj mamy dla was trik, dzięki któremu będziecie mogli zajadać się karpatką, nie czując przesadnych wyrzutów sumienia. Przynajmniej jeżeli chodzi o zbędne kilogramy… Przed wami krem budyniowy w nieco innymi wydaniu.

Być może część z gospodyń piekących ciasta wykorzystuje tego typu krem do ciasta typu aniołek lub do przygotowania kremówki czy napoleonki. Jednak mało kto decyduje się na przełożenie nim ciasta parzonego, tradycyjnego dla karpatki.

Wypróbujcie, a na pewno się nie zawiedziecie. W porównaniu do tradycyjnych, tłustych kremów, masa budyniowa w innym wydaniu jest dużo lżejsza – krem bardziej przypomina pudding, suflet, czy też inny deser od tłustego smarowidła.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na lekki krem budyniowy do karpatki:

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła (pół kostki)
Zobacz także
Mąż Grażyny Wolszczak szczerze o swojej żonie: „Nie umie gotować”. Potrafi za to piec ciasta

Mąż Grażyny Wolszczak szczerze o swojej żonie: „Nie umie gotować”. Potrafi za to piec ciasta

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Gdzie odstawiać ciasto drożdżowe do wyrośnięcia, gdy grzejniki już zimne? Sprawdziliśmy to

Przygotowanie:

  1. 2 szklanki mleka zagotujcie z masłem i z cukrem, a także z cukrem waniliowym.
  2. W drugim naczyniu roztrzepcie jajka, połączcie ze szklanką mleka, a także z mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Utrzyjcie gładką masę.
  3. Kiedy mleko z masłem się zagotuje, wyłączcie palnik i dodajcie do środka przygotowaną masę jajeczno-mączno-mleczną. Wymieszajcie całość energicznie.
  4. Włączcie jeszcze raz gaz i doprowadźcie całość do lekkiego zabulgotania.
  5. Ostudźcie lekko krem i kiedy nie będzie już zbytnio ciepły, przełóżcie nim ciasto parzone.

Karpatka gotowa!

Czytaj także:

Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Di bloguje/Gotujmy.pl
Newsy
Proste w przygotowaniu ciasto góra lodowa. Nigdy nie jedliście lepszego
Wieloskładnikowe, kilkuwarstwowe ciasta to hit na polskich stołach! Wszyscy lubimy słodkie wypieki z dodatkiem czekolady, budyniu waniliowego i pysznej polewy.

Ciasta typu „góra lodowa” uzyskały swoją nazwę przez nieregularny, pofałdowany kształt, który wychodzi w efekcie końcowym. Deser ten powstaje bez pieczenia i świetnie sprawdzi się na wszelkiej maści imprezy rodzinne, święta, a nawet na zwykłe wizyty gości w ciągu tygodnia! Chociaż przygotowanie tego specjału jest nieco czasochłonne – obiecujemy, że wysiłki będą warte efektu końcowego! Przepis na ciasto góra lodowa: Składniki: Forma o wymiarach 28 x 28 cm, biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 600 ml mleka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 2 budynie śmietankowe 200g masła Polewa: 250g masła/margaryny 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku 1 łyżka kakao Ponadto: 1/2-3/4 szklanki zaparzonej kawy do nasączenia 150-200g okrągłych biszkoptów Przygotowanie: Białka należy ubić na sztywną pianę - pod koniec stopniowo wsypując cukier. Następnie dodać po 1 żółtku, a na koniec ostrożnie wmieszać mąkę uprzednio przesianą z kakao. Masę przelać do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na 2 części. Z 600 ml mleka odlać około 140 ml i rozmieszać w nim budynie oraz żółtko. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru i następnie połączyć z rozmieszanym budyniem. Całość należy energicznie zagotowania się i zgęstnienia. Gotowy budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić, aby całkowicie ostygł. Po tym czasie miękkie (koniecznie!) masło ubić do białości i partiami zmiksować z zimnym...

szybka i łatwa napoleonka na krakersach
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu
Ta napoleonka jest dziecinnie prosta i do jej przygotowania potrzebujecie tylko 5 składników.

Ta napoleonka to naprawdę prosty deser. Smakuje perfekcyjnie i nie wymaga dużego nakładu pracy. Wyjdzie nawet osobie, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Zobaczcie, jakie to dziecinnie proste... Przepis na szybką napoleonkę bez pieczenia Składniki: Ok. 20 dag krakersów (1 opakowanie), zamiennie – 20 dag herbatników 3 opakowania budyniu śmietankowego 6 łyżek cukru 2 szklanki mleka 15 dag masła (ok. ¾ kostki) cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Przygotujcie formę o wymiarach 25x30 cm. W przygotowanej blaszce wyłóżcie pierwszą warstwę krakersów lub herbatników, jeden ściśle obok drugiego. Rozpuście budynie wraz z cukrem w połowie szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotujcie wraz z masłem i wlejcie do niego rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odstawcie do ostygnięcia na kilkanaście minut. Kiedy budyń będzie jeszcze lekko ciepły, wyłóżcie go na krakersowy spód. Przykryjcie budyniową masę drugą warstwą krakersów. Przed podaniem oprószcie napoleonkę cukrem pudrem. Podawajcie do kawy lub do herbaty. Smacznego! Czym różni się napoleonka od kremówki? Z jego nazewnictwem nie byłoby problemu, gdyby nie… św. Jan Paweł II. Tak, to właśnie papież-Polak jest sprawcą zagmatwania kwestii napoleonki. Kiedy tylko Karol Wojtyła wspomniał o kremówkach podczas spotkania z wiernymi na wadowickim rynku, cała polska oszalała na ich punkcie. Ból głowy mieli za to cukiernicy. Nikt tak na dobrą sprawę nie wiedział, jakie ciasto kryło się pod nazwą „kremówka”. Ostatecznie w większości przypadków, dla odróżnienia kremówki i napolenki przyjęto pewne zmiany w przepisie. Napoleonka pozostała klasycznym ciastem francuskim przekładanym masą budyniową, a...

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...

jaka jest różnica między napoleonka a kremówka
Flickr/Wikipedia Commons
Newsy
Czy napoleonka i kremówka to to samo ciasto? Większość Polaków żyje w błędzie i uważa, że…
Czym różni się napoleonka od kremówki? To zagadka na miarę tego, co było pierwsze – jajko czy kura. Spróbujmy rozstrzygnąć tę kwestię.

Jedno jest pewne. W naszym kraju popularne są dwa podobne do siebie ciasta. Różni je obecność bitej śmietany w jednym z nich. Pozostaje pytanie, które to które. Na dzień dobry winni jesteśmy wam jedno zastrzeżenie. Być może nieco was rozczarujemy, bo nie ma ostatecznego werdyktu w tej sprawie. Wszystko za sprawą regionalnych różnic w nazewnictwie obu ciast. W południowej Polsce na jeden i drugi wariant ciastka mówi się zwykle „kremówka”. Czym różni się napoleonka od kremówki? Swoje trzy grosze do tego pomieszania z poplątaniem dorzucił Jan Paweł II. Papież Polak zareklamował wadowickie kremówki i od tamtej pory cukiernicy mają poważny ból głowy. Kremówka papieska, kremówka wadowicka, napoleonka – wariantów nazwy jest sporo, ale ostatecznie można przyjąć jedną wersję. Wiele cukierni dla rozróżnienia tych podobnych ciast wprowadziło następujące rozróżnienie, do którego powoli przekonuje się większość Polaków. Według niego kremówka to ciasto z obydwoma kremami (masa budyniowa, bita śmietana). Z kolei napoleonka to ciasto wyłącznie z masą budyniową. Ostatecznie trzeba sobie jasno powiedzieć. To nie nazwa decyduje o tym, czy ciasto jest smaczne i udanie wypieczone! Poniżej podajemy wam przepis na prostszą i szybszą w wykonaniu napoleonkę. Potem spróbujcie kremówki i sami zdecydujcie, co smakuje lepiej. Przepis na napoleonkę Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 25 dag masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na masę: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 4 jaja 4 łyżki mąki pszennej 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Zagniećcie ciasto z mąki, masła i śmietany. Odstawcie...