Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier.

Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka.

Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki.

Przepis na gulasz węgierski

Składniki:

  • 50 dag dobrego mięsa wołowego
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • Pół papryczki chilli
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag)
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • Papryka ostra w proszku
  • Papryka słodka w proszku
  • Papryka wędzona w proszku
  • Liść laurowy i ziele angielskie
  • Olej
  • Sól i pieprz
  • 1-2 łyżki mąki

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące.
  2. Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę.
  3. Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość.
  4. Wrzućcie do środka ziele angielskie  i liść laurowy, zalejcie bulionem i uduście pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie, by wybrać do gotowania tego gulaszu duży garnek lub patelnię!
  5. Na kilkanaście minut przed zakończeniem duszenia, dodajcie do waszego dania przecier pomidorowy. Zagotujcie i doprawcie do smaku.
  6. Podajcie z kluskami lanymi, kasza, ryżem lub ziemniakami.