Co prawda placek po węgiersku z krajem Liszta i Bartoka nie ma nic wspólnego, ale nasza miłość do węgierskiej kuchni tkwi w nas znacznie głębiej. Aromatyczne gulasze, wspaniałe dorodne czerwone papryki, papryki w proszku – to wszystko przywędrowało do polskiej kuchni właśnie z Węgier.
Madziarzy nieco inaczej przyrządzają swój gulasz. W Budapeszcie i okolicach tym mianem określa się gęstą, zawiesistą zupę z mięsem i papryką. Z kolei jednogarnkowe drugie danie, które u nas znamy właśnie jako gulasz, tam nazywa się „pörkölt”. Innym podobnym daniem jest nad Dunajem także paprykarz. Nie ma nic on jednak wspólnego z naszą pastą do ryb ze Szczecina. Jest za to sosem paprykowym na bazie mięsa z kurczaka.
Wróćmy jednak do naszego gulaszu. Zostawmy całe to nazewnictwo z boku i cieszmy się doskonałym węgierskim smakiem. Jak zwał, tak zwał! Sos w węgierskim stylu nie obędzie się bez mięsa wołowego. Wybierzmy szlachetne mięso, by nie zawieść się potem na twardość i gumowatości mięsnych kawałków. Ważny jest także wybór dorodnej papryki.
Przepis na gulasz węgierski
Składniki:
- 50 dag dobrego mięsa wołowego
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- Pół papryczki chilli
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 25 dag)
- 3 szklanki bulionu wołowego
- Papryka ostra w proszku
- Papryka słodka w proszku
- Papryka wędzona w proszku
- Liść laurowy i ziele angielskie
- Olej
- Sól i pieprz
- 1-2 łyżki mąki
Przygotowanie:
- Mięso oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę, następnie delikatnie obtoczcie je w mące.
- Na patelni rozgrzejcie olej i podsmażcie pokrojoną wołowinę.
- Dodajcie na patelnię obraną i pokrojoną marchewkę, cebulę, paprykę i czosnek. Obsmażcie całość.
- Wrzućcie do środka ziele angielskie i liść laurowy, zalejcie bulionem i uduście pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Pamiętajcie, by wybrać do gotowania tego gulaszu duży garnek lub patelnię!
- Na kilkanaście minut przed zakończeniem duszenia, dodajcie do waszego dania przecier pomidorowy. Zagotujcie i doprawcie do smaku.
- Podajcie z kluskami lanymi, kasza, ryżem lub ziemniakami.