Dlaczego kobieta po 50-tce powinna jeść pestki z dyni?
Adobe Stock
Newsy

Kobiety po 50-tce powinny codziennie jeść 3 łyżki pestek z dyni. Wspaniale działają na...

Każdy kolejny etap w życiu niesie za sobą nie tylko zmianę zainteresowań i form spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat koniecznie zacznijcie jeść pestki z dyni.

Każdy wiek rządzi się innymi zasadami, również jeśli chodzi o dietę.

Dzieci muszą spożywać dużo białka i wapnia, po 20 roku życia powinno się dbać przede wszystkim o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu. 

Z kolei po 40-tce zaleca się odstawienie tłustego mięsa i słodyczy.

Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego po 50-tce powinno się jeść pestki z dyni?

Nie od dziś wiadomo, że wiek 45-50 lat oznacza menopauzę, która wiąże się z wieloma zmianami w organizmie kobiety, a także zaburzeniami hormonalnymi. Brak równowagi między estrogenami i androgenami sprawia, że zaczynają wypadać włosy, łamać się paznokcie, a skóra staje się nieelastyczna.

Eksperci zachęcają więc kobiety po 50-tce do regularnego spożywania pestek z dyni. Zawierają one bowiem bardzo dużo witaminy E, A, K i C, a także błonnika, cynku, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, kwasu foliowego oraz niacyny.

Włączenie do diety tego produktu nie tylko wzmocni wasze kości, włosy oraz paznokcie, ale także opóźni procesy starzenia się skóry, poprawi metabolizm i wzmocni odporność. Nie można również zapomnieć, że pestki z dyni zapobiegają miażdżycy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają spadkom nastroju. Jedzcie 3 łyżki tego produktu dziennie.

Czego nie powinno się jeść po 50-tce?

Niestety, menopauza to czas, w którym większość kobiet drastycznie przybiera na wadze. Dzieje się tak, ponieważ wasz metabolizm niesamowicie zwalnia i nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Jeśli chcecie zachować atrakcyjny wygląd powinnyście wyeliminować ze swojej diety kilka produktów.

Alkohol to puste kalorie

Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny.

Cukier to biała śmierć

Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu.

Mięso sprzyja rakowi

Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Okazuje się, że szkodliwe mogą być również wędliny. Bowiem zawarte w nich substancje, mogą prowadzić między innymi do groźnych zatruć pokarmowych.

kobieta po 50-tce dieta
Adobe Stock
Newsy
5 produktów, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet po 50-tce. Unikajcie ich, jak ognia
Każdy kolejny etap waszego życia, niesie za sobą nie tylko inne zainteresowania i formy spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat i chcecie zachować zdrowie, koniecznie wyeliminujcie ze swojego jadłospisu tych 5 produktów.

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Mówi się, że dzieci powinny jeść przede wszystkim dużo białka i wapnia, żeby szybciej rosły, a ich kości były mocne. Nie inaczej jest w latach późniejszych. W wieku 20-40 lat, powinno się dbać o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz magnezu. Z kolei po 40-tce, najlepiej zamienić tłuste mięso na chude, a przekąski i słodycze na warzywa.  Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. W końcu nie od dziś wiadomo, że większość kobiet przechodzi w tym wieku menopauzę, która często wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Aby nie przybrać na wadze i zachować zdrowie, wystarczy jednak wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny. Cukier Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu. Wapno Z racji, że menopauza ma bezpośredni wpływ na gęstość kości, po 50-tce wiele pań decyduje się na suplementacje wapnia. Okazuje się jednak, że spożywanie go w nadmiarze, może być bardzo groźne dla zdrowia i wiązać się z powstaniem kamieni nerkowych lub bolesnych zatwardzeń. Mięso Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór....

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Flickr
Newsy
Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu
Według ekspertów, pestki dyni należą do grupy najzdrowszych nasion na świecie. Nic dziwnego, ponieważ mają niesamowicie dużo składników odżywczych i są niezwykle zdrowe. Specjaliści zalecają spożywanie pestek tak często, jak to możliwe.

Mimo że sezon na dynie już dawno się skończył, w dużych marketach spożywczych wciąż dostaniecie ich pestki. Możecie je kupić zarówno w łupinkach, jak i wyłuskane, surowe lub lekko uprażone - do wyboru do koloru. Ich cena nie przekracza 20 złotych za kilogram. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Zaraz wszystko stanie się jasne. Co zawierają w sobie pestki dyni? Okazuje się, że pestki z dyni zawierają mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. W ich składzie znajdziecie między innymi dużo białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin – A, C, E i K. W nasionach nie brakuje także wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz cennego kwasu foliowego. Wymienione substancje w połączeniu tworzą niesamowicie zdrową mieszankę, która powinna stanowić nieodłączny element jadłospisu każdego, dbającego o zdrowie człowieka. Prozdrowotne właściwości pestek dyni Spożywanie pestek dyni jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Eksperci twierdzą, że produkt ma niesamowicie pozytywny wpływ na odporność  - jedzony regularnie nie tylko zmniejsza skłonność do infekcji, ale również sprawia, że przeziębienia szybciej ustępują. Na tym jednak nie koniec. Te cudowne nasiona mogą poprawić kondycję waszej skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim niemal dwukrotnie zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc, nawet w przypadku nałogowych palaczy. Bowiem, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają pestki dyni, o wiele rzadziej zmagają się z problemami zdrowotnymi, niż ci. którzy ich nie jedzą. Dlaczego warto jeść pestki dyni? Okazuje się również, że pestki dyni zawierają mnóstwo oleju bogatego między innymi w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wymienione substancje są niesamowicie cenne, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie,...

Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Adobe Stock
Newsy
Macie więcej niż 40 lat? Wzbogaćcie dietę w te 2 składniki, a kilogramy będą znikać jak szalone
Po 40. roku życia w ludzkim organizmie dochodzi do szeregu zmian związanych przede wszystkim z wahaniami stężeń hormonów we krwi. Wśród nich wymienia się między innymi wolniejszy metabolizm, który jest bezpośrednią przyczyną przybierania na wadze. Jeśli chcecie zachować szczupłą sylwetkę koniecznie zmieńcie swoją dietę.

Czas, w którym możecie jeść „cokolwiek”, przemija wraz z 40. rokiem życia. To właśnie wtedy w waszym organizmie dochodzi do licznych zmian związanych ze stopniowym spadkiem stężenia estrogenów we krwi. Ten okres jest szczególnie trudny dla kobiet, bowiem wchodzą one w tak zwaną premenopauzę, która zazwyczaj przypada na 45-55 rok życia. Jakie są objawy premenopauzy? Do najczęstszych objawów premenopauzy należy między innymi ogólne osłabienie kondycji organizmu, zaburzenia koncentracji, pamięci oraz snu, a także zmniejszone libido, skłonność do infekcji intymnych, zaburzenia cyklu miesiączkowego czy gwałtowny przyrost wagi. Aby opóźnić te procesy, powinno się przede wszystkim zmienić dotychczasowy styl życia na bardziej aktywny oraz dietę na zdrowszą. Spożywajcie więcej białka i wapnia Po 40 roku życia należy przede wszystkim urozmaicić dietę o produkty bogate w białko i wapń. To właśnie te dwa składniki odżywcze w głównej mierze odpowiadają za sprężystość, elastyczność i młodzieńczy wygląd waszej skóry. Ich niedobór sprawi, że na waszej twarzy, szyi oraz dekolcie zaczną pojawiać się zmarszczki. Z kolei wasze włosy i paznokcie staną się niesamowicie słabe. Nie można również zapomnieć, że dieta bogata w ryby, produkty mięsne oraz wędliny ma bardzo korzystny wpływ na metabolizm. Jeśli chcecie, by wasz organizm szybciej spalał dostarczone kalorie, koniecznie wzbogaćcie swoje posiłki o te produkty. Korzystny wpływ na wasze ciało ma także mleko, ser żółty oraz jarmuż, który chroni kości oraz zapobiega osteoporozie. Jedzcie dużo warzyw i owoców Jeśli skończyliście 40 lat, nie możecie również zapomnieć o włączeniu do swojej diety dużych ilości warzyw i owoców. Okazuje się bowiem, że...

Kiszonki, ogórki kiszone
Flickr/lacegna
Newsy
Co się stanie z waszym ciałem, gdy zaczniecie regularnie jeść kiszonki? 
Sezon jesienno-zimowy obfituje w podatność na infekcje i przeziębienia. Jeżeli nie odżywiacie się w odpowiedni sposób, trudno wam będzie uchronić się przed chorobą. Podpowiadamy, co w naturalny sposób pomoże odporności.

Kiszonki to nie tylko witaminy, ale i naturalny probiotyk, zawierający cenne bakterie kwasu mlekowego. Warzywa poddane kiszeniu są znacznie zdrowsze niż surowe W chłodniejsze dni roku brakuje nam witamin, które znajdziemy w kiszonej kapuście czy ogórkach. Kiszone warzywa to źródło kwasu mlekowego, powstałego w czasie fermentacji substancji, która oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny, chroniąc przed chorobami. Zalet kwasu mlekowego nie sposób zliczyć. Reguluje on florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu. Ponadto, bakterie kwasu mlekowego odgrywają znaczącą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych z grupy B. Kiszonki są małokaloryczne Jeśli przechodzicie na dietę, sięgnijcie po kiszonki. W trakcie kiszenia zmniejsza się zawartość cukru. Co więcej, kiszonki regulują metabolizm i ułatwiają trawienie białek, tłuszczów i węglowodanów, wygładzają skórę, wzmacniają włosy i paznokcie oraz zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc nas przed anemią. Kiszonki warto jeść szczególnie o tej porze, w której odczuwamy naturalne braki witaminy C, A, E K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Sok z kiszonek jest równie wartościowy, jak same kiszonki. W miarę fermentacji cenne składniki przenikają do soku, stąd jego skład jest pełny i bogaty. Kiszone warzywa zawierają dużo błonnika Błonnik w codziennej diecie to także poczucie sytości. Błonnik sprzyja dodatkowo utrzymaniu prawidłowej wagi i pobudzeniu jelit do pracy. Dzięki kiszonkom nie będziemy mieli problemu z zaparciami. Właśnie one lekko zakwaszają organizm, więc wasz apetyt ostudzi się niemalże błyskawicznie! Czy wiecie, że średniej...