Jedzenie kalafiora pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Adobe Stock
Newsy

Kobieta ważyła 109 kg. Zaczęła jeść kalafiora i w 6 miesięcy schudła aż 45 kg. Teraz czuje się świetnie

Znana, amerykańska piosenkarka, Jessica Simpson, przeszła spektakularną metamorfozę. Schudła 45 kilogramów w pół roku dzięki…kalafiorowi.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak cennym warzywem jest kalafior. Jego niesamowite właściwości nie mają końca. Wśród nich można wymienić między innymi szybsze spalanie tłuszczu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości kalafiora

Właściwości kalafiora zostały docenione już ponad 2 tysiące lat temu. W tym czasie udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec.

Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach.

Kalafior pomaga spalać tłuszcz

Okazuje się, że regularne spożywanie kalafiora to również wspaniały sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ kalafior to warzywo bardzo nisko kaloryczne, a ponadto zawierające mnóstwo błonnika, który sprawia, że dłużej czujecie się najedzeni i nie podjadacie między posiłkami. 

Jego smak, szerokie zastosowanie i właściwości odchudzające doceniła sama Jessica Simpson – amerykańska piosenkarka, aktorka i projektantka mody. Po porodzie trzeciego dziecka kobieta ważyła aż 109 kilogramów. Wówczas postanowiła wziąć się za siebie i zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W pół roku schudła aż 45 kilogramów!

Jessica Simpson schudła 45 kg dzięki kalafiorowi

Na początku swojej metamorfozy 39-latka postawiła na ruch. Bardzo dużo chodziła, co pozwoliło jej zrzucić kilka kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Piosenkarka zmieniła również dietę – zrezygnowała z fast-foodów i przetworzonej żywności, przestała smażyć, a zaczęła piec i gotować, jadła mniej, ale zdrowiej.

Nie było łatwo, ale byłam zdeterminowana, bo chciałam czuć się dobrze. Dużo chodziłam, podczas spacerów nie tylko spalałam kalorie, ale również oczyszczałam umysł. Jem też zdrowo. Odkryłam, że naprawdę lubię kalafior. Kto wiedział, że można nim zastąpić prawie wszystko?! – zdradziła Jessica Simpson w jednym z wywiadów.

Dzięki tym restrykcjom i wkomponowaniu kalafiora do diety piosenkarka schudła aż 45 kilogramów. Teraz wygląda olśniewająco.

sposób na białego kalafiora
Pixabay
Newsy
Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Dzięki tej metodzie będzie miał ładny biały kolor
Kalafior przechowywany zbyt długo, mrożony, a nawet gotowany, może bardzo szybko ściemnieć. Mimo iż podczas zwykłego, rodzinnego obiadu kolor warzywa nie ma tak wielkiego znaczenia, podany gościom powinien być „śnieżnobiały”. Sprawdźcie, jak to zrobić.

Cenne właściwości kalafiora Właściwości kalafiora zostały docenione ponad 2 tysiące lat temu. Na przestrzeni lat udowodniono, że regularne spożywanie tego warzywa może między innymi zmniejszyć ryzyko zachorowania i  rozwoju raka prostaty, pęcherza, jamy ustnej, gardła i krtani. Na tym jednak nie koniec. Jedzenie kalafiora zaleca się przede wszystkim osobom chorującym na wrzody oraz cukrzycę. To niepozorne warzywo może uchronić również przed innymi schorzeniami układu pokarmowego – zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka. Nic dziwnego, że Polacy tak powszechnie wykorzystują go w swoich jadłospisach. Kalafior ma jedną wadę... Kalafior jest bardzo wdzięcznym warzywem. Bowiem można go jeść zarówno na surowo – w dipie, sosie lub sałatce, jak również w postaci gotowanej – w zupach, zapiekankach oraz tartach. Niektórzy uwielbiają go w wersji z przyrządzoną na maśle bułką tartą. Niestety, niekwestionowaną wadą kalafiora jest to, że jego różyczki szybko ciemnieją – z białych stają się żółte. W tym przypadku mrożenie nic nie da. Po takiej obróbce termicznej warzywo przybierze niesamowicie nieapetyczny wygląd. Najlepiej więc przechowywać je w dolnych szufladach lodówki, łodygą do góry. Jak ugotować kalafiora, aby nie ściemniał? Gotowanie kalafiora jest proste, ale ryzykowne. Okazuje się, że przyrządzając warzywo można popełnić wiele błędów. Większość z nich jest związana z zachowaniem cennych wartości odżywczych lub ciemnieniem różyczek.  Tak naprawdę nawet, jeśli kupiliście świeżego kalafiora, po obróbce termicznej może on ściemnieć. Na ten proces ma wpływ między innymi naczynie, w którym gotujecie warzywo – aluminiowy garnek sprawi, że zżółknie, z kolei...

Maryla Rodowicz dieta
ons
Newsy
Maryla Rodowicz je tłuste żeberka i boczek, a schudła 10 kg. Jej dieta to mistrzostwo świata i działa
Znana polska piosenkarka, Maryla Rodowicz, zawsze borykała się z nadwagą. Jednak w ostatnich latach przeszła spektakularną metamorfozę. Gwiazda testowała różne diety, na najbardziej tłustej schudła aż 10 kilogramów.

Maryla Rodowicz niedawno świętowała swoje 75 urodziny. Mimo słusznego wieku, wigoru i energii może jej pozazdrościć niejeden młody człowiek. Kobieta wciąż szaleje na scenie, jest aktywna fizycznie i zawodowo. Mimo ogromnej ilości wykonywanych obowiązków, Rodowicz zawsze borykała się z nadwagą, która w końcu zaczęła zagrażać jej zdrowiu. Gwiazda przeszła między innymi poważną operację biodra, która zmusiła ją do znacznego odciążenia stawów. Piosenkarka postanowiła raz na zawsze rozprawić się ze swoimi nadprogramowymi kilogramami. Spektakularną przemianę rozpoczęła od diety Dukana. Dieta Dukana Dieta Dukana oparta jest przede wszystkim na spożywaniu wysokobiałkowych produktów. Jej zadaniem jest radykalnie odchudzić i oczyścić organizm bez efektu jo-jo. Mimo że na diecie Dukana Rodowicz schudła aż 9 kilogramów, postanowiła spróbować czegoś innego. Dieta tradycyjna Piosenkarka stwierdziła, że najlepszym sposobem na schudnięcie będzie po prostu zdrowe odżywianie i regularne uprawianie sportu. Niemal z dnia na dzień zrezygnowała ze słodkich przysmaków, a także kalorycznych i tłustych posiłków. W jej menu zagościły wówczas lekkostrawne i starannie skomponowane dania, warzywa i owoce. Piła też bardzo dużo wody mineralnej nie zapominając przy tym o aktywności fizycznej. Rodowicz chodziła na siłownię i grała w tenisa. W ten sposób schudła aż 20 kilogramów! Dieta ketogeniczna Aktualnie piosenkarka jest na diecie ketogenicznej opierającej się głównie na dostarczaniu do organizmu dużej ilości tłuszczu i minimalnej ilości węglowodanów oraz cukrów. Dzięki niej już schudła 10 kilogramów. „Nie wolno jeść chudo, trzeba tłusto. Nie można spożywać węglowodanów, owoców. Można warzywa, ale też nie...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Pixabay
Newsy
Pokrójcie 2 cebule i połóżcie na talerzyku w sypialni. Zdębiejecie, gdy obudzicie się z rana
Cebula to znane, cenione i od lat wykorzystywane w kulinariach warzywo. Okazuje się jednak, że nie tylko jego jedzenie jest zdrowe. Cebula umieszczona w sypialni działa prawdziwe cuda.

Cebula to nieodłączny element większości spożywanych przez Polaków potraw. Przyrządzacie z nią kanapki, nagminnie dodajecie ją do jajecznicy, a także serwujecie w towarzystwie mięs oraz sosów. Okazuje się jednak, że to niepozorne warzywo ma o wiele więcej zastosowań niż większości z was mogłoby się wydawać. Sami się przekonajcie. Cenne właściwości cebuli Eksperci z Włoch i Szwajcarii twierdzą, że osoby regularnie spożywające cebulę o wiele rzadziej chorują na nowotwory – raka jamy ustnej, gardła, nerek, trzustki czy jajnika. Włączenie do diety co najmniej siedmiu porcji ów warzywa w tygodniu, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 proc. Na tym jednak nie koniec. Amerykańscy naukowcy twierdzą z kolei, że jedzenie jednej surowej cebuli dziennie, pozytywnie wpływa na wasz cholesterol – obniża poziom tego „złego” i jednocześnie podnosi poziom „dobrego”. Regularne spożywanie warzywa, reguluje również ciśnienie krwi oraz przeciwdziała tworzeniu się zakrzepów. Cebula okazuje się także zbawienna dla waszego układu trawiennego – zapobiega nieprzyjemnym zaparciom. Nie od dziś wiadomo też, że warzywo bije na głowę wszystkie leki na odporność. Produkt potrafi nie tylko wyleczyć kaszel i ekspresowo postawić człowieka na nogi, ale również… wyleczyć kaca. Sama Magda Gessler twierdzi, że cebula jest idealna, jeśli chodzi o walkę z wirusami.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Magda Gessler (@magdagessler_official) Cebula jest w stanie oczyścić powietrze w...