Kobieta chwali się jedzeniem surowego kurczaka. "Dlatego nigdy nie choruje". Lekarze załamują ręce
Adobe Stock
Newsy

Kobieta chwali się jedzeniem surowego kurczaka. "Dlatego nigdy nie choruję". Lekarze załamują ręce

Filmik z kobietą jedzącą surowe mięso kurczaka stał się „hitem” w sieci. Internauci przecierają oczy ze zdumienia. Podobno miał to być dowód jej wyjątkowego zdrowia…
Hubert Rój
maj 10, 2021

Krótkie nagranie z kobietą konsumująca nieugotowaną pierś z kurczaka robi furorę na TikToku. Ten modny ostatnio portal społecznościowy jest platformą, na której internauci dzielą się ze sobą krótkimi filmikami.

Jak to zwykle w sieci bywa, największe zainteresowanie budzą zwykle te najbardziej szokujące nagrania. Nie inaczej było w przypadku Emmy Woodward. Kobieta została nagrana w swoim domu w czasie zajadania się surową piersią z kurczaka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kobieta jadła surowego kurczaka i chwaliła się tym w internecie?

Cóż, niezbyt przekonująca brzmią tłumaczenia pani Emmy, która zaręczała w podpisie załączonym do filmiku, że taka postawa sprawia, że nigdy nie choruje. O zbawiennym wpływie surowego mięsa na zdrowie nikt dotąd jeszcze nie mówił…

Zobaczcie zresztą sami. Uwaga – prezentujemy filmik dla ludzi o mocnych nerwach:

@emmawoodward16

f##fyp

♬ original sound - Emma Woodward

Krótkie wideo obiegło cały świat lotem błyskawicy. W parę dni obejrzało je prawie milion ludzi. Raczej z czystej ciekawości, a nie w dowodzie uznania dla nietypowych praktyk „prozdrowotnych” niejakiej Emmy Woodward.

Co na temat jedzenia surowego mięsa sądzą lekarze?

Wątpliwości co do szkodliwości takiego „ucztowania” nie mają lekarze. Nie trzeba zresztą medyków, by zdać sobie sprawę, że jedzenie surowego drobiowego mięsa to prosta droga do zarażenia się m.in. bakteriami salmonelli i poważnego zatrucia pokarmowego, obfitującego w wymioty i biegunkę.

Zobacz także

Zdanie lekarzy na temat dziwnej praktyki użytkowniczki TikToka jest jasne – jedzenie surowego kurczaka nawet jeżeli nie wpływa na zakażenia salmonellą, to może przyczynić się do naruszenia naturalnej flory bakteryjnej organizmu.

Zachowanie Emmy Woodward dla większości pozostanie niewinnym internetowym wybrykiem. Jednak w dobie wszechmocy internetu, tego rodzaju wzorce mogą odbić się później choćby na zachowaniu najmłodszych, czyli głównych użytkowników serwisu TikTok. Bądźmy więc czujni.

Czytaj także:

Komentarze
Kotlety z kurczaka
Kuchnia MagdaLeny/gotujmy.pl
Newsy Tak dobrych kotletów z kurczaka nie jedliście. Tylko 3 składniki, a ile smaku
Pierś z kurczaka to smaczne mięso, ale szybko może zacząć się nam nudzić. Z naszym przepisem na kotlety odkryjecie je na nowo!
Hubert Rój
grudzień 08, 2020

Nuggetsy, czyli kawałki mięsa w panierce – tak najczęściej przygotowujemy mięso z fileta piersi z kurczaka. Ze względu na jego delikatną strukturę i małą ilość tłuszczu, tę część kurczaka najchętniej jedzą zwykle nasi najmłodsi smakosze. Niestety czasem bywa tak, że mamy już dość monotonii i chcemy zmian w naszym jadłospisie. Dobrym rozwiązaniem na kurczakową rutynę będzie ten właśnie przepis. Potrzebujecie jedynie mięsa, pieczarek i sera – po wymieszaniu tych trzech składników z niewielką ilością mąki otrzymacie prawdziwe cudeńka. Radzimy od razu przygotować podwójną porcję. Te kotlety znikają z talerza w oka mgnieniu. Przepis na kotlety z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego Składniki: 25 dag fileta z piersi kurczaka 15 dag świeżych pieczarek 5-10 dag żółtego sera w kawałku cebula ząbek czosnku 2 jajka łyżka mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do kurczaka natka pietruszki sól i pieprz olej Przygotowanie: Mięso kroimy na drobne kawałeczki. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy ją na patelni. Pieczarki kroimy drobno i następnie dusimy przez ok. 5-10 min z cebulą. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Do mięsa dodajemy usmażone pieczarki, starty ser żółty, wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Dodajemy jeszcze natkę pietruszki posiekaną drobno. Mieszamy całość dokładnie. Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni. Uważajmy podczas przewracania kotletów – najlepiej gdy „złapiemy” je dwiema szpatułkami albo łyżkami. W przeciwnym wypadku kotlety mogą nam się rozpaść podczas smażenia. Podajemy z ziemniakami albo z ryżem i z surówką.

Przeczytaj
Ryż z kurczakiem
aliss06/gotujmy.pl
Newsy Ten przepis to hit. Podczas zakupów wrzuć do koszyka pierś z kurczaka, a w domu wyczarujesz...
Potrawka z ryżu i kurczaka to coś w sam raz na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Uważajcie tylko, by nie przesmażyć piersi z kurczaka!
Hubert Rój
listopad 27, 2020

Ryż i kurczak – w teorii to dwa składniki będące podstawą diety białkowej. Taką kombinację upodobali sobie zwłaszcza ludzie, którzy pragną jeść zdrowo, a jednocześnie zapewnić swojemu organizmowi odpowiednią dawkę białka, zamiast zarzucać siebie węglowodanami i tłuszczem. Jesteśmy zdania, że każda dieta ma swoje blaski i cienie. Kluczem odpowiedniego odżywiania powinna być harmonia – dlatego nie samym ryżem i kurczakiem może żyć człowiek. Zwłaszcza, gdy wynikają problemy z ich przygotowaniem… Wydaje się, że ugotowanie ryżu to bułka z masłem. Garnek, saszetka białych ziaren, trochę soli – i wystarczy poczekać. Nic bardziej mylnego. Warto zdać się na gotowanie ryżu sypkiego. Kiedy osiągniecie biegłość w tej dziedzinie, nie zechcecie więcej przepłacać za ryż w torebkach. Kłopot mamy niekiedy także z piersią z kurczaka. To szlachetne mięso drobiowe uwielbiamy przecież wszyscy, na czele z dziećmi i młodzieżą. Łatwo jednak sprawić, że danie na bazie piersi nie będzie smaczne. Pierś z kurczaka to tak delikatne struktury, że wystarczy kilka minut zbyt długiej obróbki termicznej i będzie do niczego. Miejmy to na uwadze przygotowując wszelkie dania z drobiu. Podobnie jak w przypadku przygotowywania tej potrawki z ryżu i kurczaka z dodatkiem papryki. Nie przesmażmy więc naszej piersi! Składniki: 20 dag ryżu 2 filety z kurczaka Mała czerwona papryka Mała cebula Kilka ząbków czosnku 10 dag zielonego groszku Łyżeczka przyprawy curry Papryka słodka i ostra w proszku Olej rzepakowy Natka pietruszki Przygotowanie: Ryż płuczemy dokładnie w wodzie, usuwając nadmiar skrobi. Zalewamy ryż dwoma częściami wody (proporcje 1:2), solimy i dodajemy łyżeczkę przyprawy curry....

Przeczytaj
Kurczak pieczony
beatris/gotujmy.pl
Przepisy Soczysty kurczak pieczony z boczkiem. Upiecz całego kurczaka „na jednym ogniu”
Pieczony w całości kurczak to niezwykle efektowne danie. Są sposoby, by nie stracił na soczystości podczas pieczenia. Sprawdźcie sami!
Hubert Rój
listopad 22, 2020

Podczas pieczenia całego kurczaka najsmaczniej wychodzą nam zwykle podudzia i skrzydełka. Ich mięso jest jednocześnie delikatne i odpowiednio tłuste. Dobrze wypieczone potrafią po prostu rozpływać się w ustach. Problem sprawiają za to piersi. To cenne mięso ma inne właściwości niż choćby udka – to przede wszystkim mniej tłuszczu. To wszystko decyduje o tym, że pierś z kurczaka potrzebuje znacznie mniej czasu na ugotowanie czy upieczenie. Jak pogodzić ogień z wodą i umiejętnie upiec całego kurczaka „na jednym ogniu”? To wcale nie musi być trudne zadanie. Do tego kulinarnego triku będziemy potrzebowali pokrojonego w plastry boczku. Tłuszcz z tego wieprzowego mięsa sprawi, że nasza pierś nie wysuszy się nam na wiórka! Skorzystajcie z tego patentu, żeby móc cieszyć się smakiem całego kurczaka, a nie tylko jego poszczególnych części. Przepis na soczystego kurczaka pieczonego z boczkiem w całości: Składniki: Cały kurczak (najlepiej zagrodowy) 15 dag wędzonego boczku w plasterkach 1 łyżka czosnku granulowanego Szczypta soli ziołowej Pół łyżeczki rozmarynu Pół łyżeczki cząbru Pół łyżeczki bazylii Ćwierć łyżeczki tymianku Kilka łyżek oleju Pieprz Przygotowanie: Przygotowanego do pieczenia kurczaka ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Podważamy delikatnie skórkę kurczaka na piersiach i umieszczamy pod nią plasterki wędzonego boczku. Szczelnie wypełnijmy kurczaka boczkiem – w ten sposób zapewnimy mu izolację przed wysuszeniem. Przyprawy i zioła wsypujemy do jednej miseczki, dodajemy do nich olej i mieszamy. Powstałą  marynatą dokładnie nacieramy naszego kurczaka. Kurczaka pieczemy piersiami do góry. Pieczemy mięso przez godzinę w temperaturze 160 st. C., a następnie przewracamy go na drugą stronę i...

Przeczytaj
Devolaille z oscypkiem
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy Najlepszy sylwestrowy de volaille pod słońcem. Prawdziwe niebo w gębie
Sylwester to doprawdy najbardziej wystrzałowy dzień w roku. Wymaga więc od nas iście wystrzałowego dania, by zachwycić gości!
Hubert Rój
grudzień 29, 2020

Kotlet de volaille – nie można chyba wyobrazić sobie bardziej francuskiej nazwy na jakiekolwiek danie. Tymczasem ta smaczna potrawa wcale nie pochodzi znad Sekwany. To bowiem specjalność kuchni rosyjskiej! Aby jeszcze bardziej zagmatwać sprawę nazewnictwa popularnego „dewolaja”, możemy dodać, że w rosyjskojęzycznym świecie to smaczne danie funkcjonuje dziś jako „kotlet po kijowsku”… Panierowane i zwinięte w rulon piersi kurczaka z nadzieniem, swoje korzenie mają właśnie w XIX-wiecznym Imperium Rosyjskim. Skąd wzięła się więc ta majestatycznie brzmiąca francuska nazwa „de volaille”? Legenda głosi, że szynkarze z Rosji i Ukrainy starali w ten właśnie osobliwy sposób reklamować nowo przyrządzone kotlety. Po francusku „de vollailie” oznacza po prostu „z drobiu”. Już teraz zrozumiałe jest więc, dlaczego ta francuskojęzyczna potrawa popularna jest tylko we wschodniej Europie – we Francji mało kto o niej słyszał. Ale czy to ważne? Istotniejsze dla nas jest to, że ten rosyjski kulinarny wynalazek jest naprawdę smaczny! Przepis na kotlet de volaille Składniki: 2 piersi z kurczaka 30 g masła Kilka łyżek bułki tartej Kilka łyżek mąki 1 jajko Sól i pieprz Olej rzepakowy Opcjonalnie – ser żółty (np. oscypek) Przygotowanie: Piersi z kurczaka dzielimy na pół i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze placki, a następnie solimy i pieprzymy. Na każdym kotlecie układamy pokrojone  masło i zawijamy w coś na kształt roladek. W wersji z serem żółtym, w tym momencie wkładamy go do naszych de volaille’ów. Przygotowujemy na trzech talerzach panierkę – mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą. Obtaczamy roladki w mące, jajku i bułce, a potem smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu z...

Przeczytaj