Kobieta chwali się jedzeniem surowego kurczaka. "Dlatego nigdy nie choruje". Lekarze załamują ręce
Adobe Stock
Newsy

Kobieta chwali się jedzeniem surowego kurczaka. "Dlatego nigdy nie choruję". Lekarze załamują ręce

Filmik z kobietą jedzącą surowe mięso kurczaka stał się „hitem” w sieci. Internauci przecierają oczy ze zdumienia. Podobno miał to być dowód jej wyjątkowego zdrowia…

Krótkie nagranie z kobietą konsumująca nieugotowaną pierś z kurczaka robi furorę na TikToku. Ten modny ostatnio portal społecznościowy jest platformą, na której internauci dzielą się ze sobą krótkimi filmikami.

Jak to zwykle w sieci bywa, największe zainteresowanie budzą zwykle te najbardziej szokujące nagrania. Nie inaczej było w przypadku Emmy Woodward. Kobieta została nagrana w swoim domu w czasie zajadania się surową piersią z kurczaka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego kobieta jadła surowego kurczaka i chwaliła się tym w internecie?

Cóż, niezbyt przekonująca brzmią tłumaczenia pani Emmy, która zaręczała w podpisie załączonym do filmiku, że taka postawa sprawia, że nigdy nie choruje. O zbawiennym wpływie surowego mięsa na zdrowie nikt dotąd jeszcze nie mówił…

Zobaczcie zresztą sami. Uwaga – prezentujemy filmik dla ludzi o mocnych nerwach:

@emmawoodward16

f##fyp

♬ original sound - Emma Woodward

Krótkie wideo obiegło cały świat lotem błyskawicy. W parę dni obejrzało je prawie milion ludzi. Raczej z czystej ciekawości, a nie w dowodzie uznania dla nietypowych praktyk „prozdrowotnych” niejakiej Emmy Woodward.

Co na temat jedzenia surowego mięsa sądzą lekarze?

Wątpliwości co do szkodliwości takiego „ucztowania” nie mają lekarze. Nie trzeba zresztą medyków, by zdać sobie sprawę, że jedzenie surowego drobiowego mięsa to prosta droga do zarażenia się m.in. bakteriami salmonelli i poważnego zatrucia pokarmowego, obfitującego w wymioty i biegunkę.

Zobacz także
"Wegański terror" na stołówce. Nie serwują dań z mięsa

"Wegański terror" na stołówce. Nie serwują dań z mięsa

Polski McDonald's wprowadza burgera, jakiego jeszcze nie było! Kupicie?

Sztuczne mięso w burgerach z polskich McDonald'sów. Co na to klienci?

Zdanie lekarzy na temat dziwnej praktyki użytkowniczki TikToka jest jasne – jedzenie surowego kurczaka nawet jeżeli nie wpływa na zakażenia salmonellą, to może przyczynić się do naruszenia naturalnej flory bakteryjnej organizmu.

Zachowanie Emmy Woodward dla większości pozostanie niewinnym internetowym wybrykiem. Jednak w dobie wszechmocy internetu, tego rodzaju wzorce mogą odbić się później choćby na zachowaniu najmłodszych, czyli głównych użytkowników serwisu TikTok. Bądźmy więc czujni.

Czytaj także:

artur barciś
ONS
Newsy
Artur Barciś kocha gotować. Kiedyś prowadził program "Smakosze i rozkosze" w którym zdradził hitowy przepis na kurczaka w czosnku
Wiedzieliście, że Artur Barciś gotuje? I do tego całkiem nieźle! W sieci pojawiło się nagranie sprzed 25 lat, na którym aktor pokazuje jak przyrządzić kurczaka z jego autorskiego przepisu.

Znany i ceniony polski aktor Artur Barciś okazuje się mieć nie tylko wybitny talent aktorski! Barciś bardzo lubi gotować i wychodzi mu to genialnie. Internauci odkryli w sieci filmik sprzed 25 lat, na którym aktor przyrządza kurczaka z własnego przepisu. Trzeba przyznać, że danie wygląda naprawdę smakowicie! Spróbujcie sami je zrobić z podanej receptury. Skusicie się? „Smakosze i rozkosze” Program był emitowany przez telewizję Polsat w latach 90. ubiegłego wieku. Zapraszano do niego gwiazdy i popularnych ludzi, których dziś nazwalibyśmy celebrytami. Goście przed kamerami przyrządzali swoje autorskie dania, więc widzowie mogli zobaczyć jak gotują ich ulubieni aktorzy, piosenkarze i inne znane osoby. Dziś niektóre odcinki można znaleźć w internecie. Oglądanie ich to prawdziwa podróż w przeszłość! Pamiętacie jeszcze konkursy telewizyjne, do których odpowiedzi wysyłano na kartkach pocztowych do siedziby telewizji? Przepis na kurczaka w czosnku a’la Barciś Do przygotowania autorskiego dania Artura Barcisia będą wam potrzebne poniższe składniki: 2 filety z piersi kurczaka 4 małe marchewki 200 g ryżu 4 ząbki czosnku 1 puszka bambusa 30 g grzybków mun 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej Pęczek natki pietruszki Szczypiorek Szafran Sól Przygotowanie: Mięso umyjcie i osuszcie. Pokrójcie w paski o szerokości około 1 cm wzdłuż włókien.  Czosnek przeciśnijcie przez praskę i dodajcie do kurczaka. Rozbijcie jajko i oddzielcie żółtko od białka. Żółtko wlejcie do kurczaka, a białko zostawcie w kubeczku. Mięso odstawcie do lodówki na około godzinę. Ugotujcie 200 g ryżu w garnku z dużą ilością wody. Do gotującego się ryżu wsypcie odrobinę szafranu, dzięki czemu ryż zmieni kolor na...

"Nie spodziewajmy się cudów". Robert Makłowicz o wysokich cenach nad morzem i mrożonych rybach w smażalniach
ONS.pl, AdobeStock
Newsy
"Nie spodziewajmy się cudów". Robert Makłowicz o cenach nad morzem i mrożonych rybach w smażalniach
Czy wysokie ceny ryb nad morzem to przesada? Makłowicz wcale się im nie dziwi.

Hasło „ paragony grozy ” będzie się większości kojarzyło z tegorocznymi wakacjami. Po pandemii ceny w restauracjach w miejscowościach turystycznych w całym kraju (a zwłaszcza nad morzem) przyprawiają o zawrót głowy. Rachunki w wysokości 70-80 zł za posiłek dla jednej osoby w smażalni ryb przestaje dziwić – to już normalność. Trudno, żeby było inaczej, skoro ceny za kilogram pieczonej ryby dochodzą do 140 złotych ! Na temat „paragonów grozy” swoje trzy grosze wtrącił Robert Makłowicz, który twierdzi, że jego sytuacja w smażalniach wcale nie szokuje. „Ryby są po prostu drogie” Słynny podróżnik kulinarny w rozmowie z money.pl wyznał, co sądzi o „paragonach grozy”, o których głośno od wielu tygodni. Stwierdził, że ceny ryb są na tyle wysokie, że ludzie nie powinni oczekiwać niskich cen w smażalniach: Bo ryby są po prostu drogie! Jeśli ktoś myśli, że zje rybę z frytkami za 10 zł, to się po prostu myli Makłowicz zwrócił również uwagę na fakt, że ceny w restauracjach wynikają z wielu czynników, a nie – jak się niektórym wydaje – z pazerności właścicieli. Podrożały towary, paliwo, a przez brak chętnych do pracy w gastronomii , wzrosły również pensje: Nie chodzi tu zresztą tylko o dostępność i ceny samego towaru. Nie ma przecież ludzi do pracy w gastronomii, więc niezwykle podskoczyły pensje – trzeba w końcu jakoś przyciągnąć wszystkich tych, którzy odeszli z branży przez pandemię. Proszę spojrzeć na inflację – jak wszystko drożeje. Jedzenie, prąd, paliwo… Nie wspominając już o tym, że właściciele tych wszystkich restauracji mieli ostatni rok z głowy, jeśli chodzi o dochody. To musi mieć przełożenie na ceny w restauracjach i smażalniach. A jeśli ktoś jedzie do modnego kurortu,...

Emma Morano
Instagram.pl/nytimes
Newsy
Najstarsza kobieta na świecie zdradziła sekret swojej długowieczności. Codziennie je 1 rzecz. To dzięki niej dożyła 116 lat?
Długie życie to jest to, o czym marzy wielu. Najstarsza kobieta na świecie, podzieliła się swoim sposobem, który praktykuje od prawie stu lat.

Życie to jest najwyższa wartość, jaką posiada każdy człowiek. Wielu z nich codziennie szuka sposobu, aby jeszcze je wydłużyć. Jedne z tych recept są bardziej skuteczne, a niektóre mniej. Jak się okazuje w tej kwestii jest ważna nie tylko aktywność fizyczna, czy zbilansowana dieta, ale również konsekwencja. Swoim sekretem na długowieczność, podzieliła się najstarsza kobieta na świecie! Najstarszy człowiek na globie Osobą, która dożyła tego rekordowego wieku, jest Emma Morano. Kobieta pochodzi z Włoch i ukończyła aż 116 lat! To doskonały wynik patrząc na czynniki środowiskowe, które nie sprzyjają dobremu zdrowiu. W jej rodzinie było wielu długowiecznych ludzi. Morano pobiła nie tylko ten rekord, ale też ten dotyczący całego świata. Dieta Emmy Morano Kobieta przyznała, że jej codzienna dieta składa się z bardzo prostych składników, a mianowicie - w głównej mierze są to jajka oraz ciastka, ale tych nie je zbyt dużo, gdyż nie ma zębów. Głównym prym wiodą więc jajka. Morano spożywa je codziennie od ukończenia 20. roku życia. Były jej zalecone przez lekarza, kiedy wykryto u niej anemię. Początkowo jadła 2 surowe jajka oraz jedno gotowane. Z czasem tę ilość zmniejszyła do dwóch sztuk.  Sekret długowieczności Morano Jak się okazuje, sposobem na długie życie według Emmy Morano, są jajka. Oszacowano iż kobieta w ciągu swoich 116 lat, zjadła ich ponad 100 tysięcy sztuk. To prawdziwy rekord w spożyciu tego produktu. Najwidoczniej jajka w tym przypadku były tym sekretnym składnikiem, który pomógł Emmie Morano w dożyciu tak pięknego wieku. Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez E+ Estadão (@emaisestadao) Właściwości zdrowotne jajek Jajka od dawna są...

Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Pixabay
Newsy
Ten popularny napój zwiększa ryzyko kilkunastu typów raka. Pijecie go? Lepiej przestańcie
Naukowcy nie mają wątpliwości. Picie alkoholu może być przyczyną wystąpienia choroby nowotworowej u człowieka.

Na pozór nic w tym szokującego, ale zdecydowana większość ludzi słyszała niemal wyłącznie o kancerogennym wpływie palenia papierosów czy nieodpowiedniej diety. Alkohol zdecydowanie częściej posądzany jest – i zresztą również całkiem słusznie – o wywoływanie chorób, m.in. wątroby. Tymczasem szacuje się, że alkohol może powodować, bezpośrednio lub pośrednio, od 2 do 4% wszystkich chorób nowotworowych. Jakie typy raka może wywołać spożywanie alkoholu? O jakich rodzajach raka mówimy? Sprawdźcie poniższą listę: Rak jamy ustnej Rak gardła Rak przełyku Rak krtani Rak żołądka Rak trzustki Rak wątroby Rak piersi Rak jelita grubego Rak głowy i szyi I inne Nie napawa optymizmem jeszcze jedno ustalenie lekarzy onkologów. Według nich, nie ma czegoś takiego jak bezpieczna ilość spożytego alkoholu. Co prawda, ilość spożywanych trunków zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, ale jednocześnie lekarze zastrzegają, że zależy to w dużej mierze od wieku, masy ciała, a także płci. Nie od dzisiaj wiadomo, że o wiele gorzej z przyswajaniem spożytego alkoholu, radzi sobie organizm kobiety. Skąd ta różnica? Eksperci wskazują, że wiąże się to z różnicą w zakresie gospodarki wodnej organizmu mężczyzny i kobiety. Panie po wypiciu jednego „głębszego”, mają w organizmie dużo wyższe stężenie alkoholu niż panowie. Z czym wiąże się łączenie palenia i picia? Co ciekawe, palenie papierosów potęguje negatywne efekty picia alkoholu. W tym wypadku następuje także tak zwane sprzężenie zwrotne. Pity alkohol sprawia, że ludzki organizm łatwiej wchłania dym papierosowy. Alkohol i papierosy to naprawdę zabójczy duet – mówi się, że zerwanie z oboma nałogami,...