Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw
Adobe Stock
Newsy

Do jakich dań można dodawać kminek? Ta przyprawa pomoże wam zwłaszcza w trawieniu 1 rodzaju potraw

Gdy długo siedzicie przy stole i jecie więcej niż zwykle, unikniecie uczucia przejedzenia i ciężkości dodając do dań naturalnych, łagodzących przypraw. Kminek jest jedną z najlepszych w tej kategorii.

Używanie przypraw ma znaczenie nie tylko dlatego, że poprawia smak potraw. Wiele dań, szczególnie tych ciężkostrawnych i tłustych, dzięki nim staje się lżej strawna, organizm łatwiej je przetwarza i przyswaja z nich składniki odżywcze. Przyprawy i zioła mają też właściwości zdrowotne. Pomagają unikać niektórych dolegliwości, inne łagodzą. Wyjaśniamy, jakie działanie kuchenne i zdrowotne posada kminek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak używać kminku w kuchni?

Kminek w całości lub zmielony może być użyty do wielu potraw. Najczęściej dodawany jest do:

  • Pieczywa
  • Ziemniaków
  • Buraków
  • Bigosu
  • Barszczu czerwonego
  • Kapusty, np. zasmażanej
  • Serów
  • Sosów i marynat
  • Pieczeni mięsnych, gulaszów, kiełbas
  • Pasztetów
  • Ryb

Zawsze warto go dodać do dań tłustych jak bigos czy potrawy mięsne. Zwiększa aktywność enzymów trawiennych i ułatwia procesy trawienne. Przyprawa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych. Reguluje także dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy.

To powoduje, że pomaga na wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy odbijanie. Odpowiada też za blokowanie rozwoju szkodliwych bakterii jelitowych, a te pożyteczne pozostawia nietknięte.

Zobacz także
Jaka przyprawa podkreśli smak wątróbki? Z tą wychodzi przepyszna

Jak zrobić wątróbkę? Przepis na wątróbkę drobiową z cebulą i majerankiem 

Co sie stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść czosnek? Trzeba z nim jednak zrobić tę 1 rzecz

Jakie właściwości zdrowotne ma kminek?

Kminek, zawiera wiele witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A i niacyna, a także żelazo, magnez, mangan, miedź, wapń, cynk, potas i fosfor.

Ma następujące, zdrowotne właściwości:

  • Łagodzi objawy niestrawności
  • Łagodzi zespołu jelita drażliwego (IBS)
  • Pobudza apetyt
  • Pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. Wystarczy kilka ziaren żuć przed kilka minut, jak gumę do żucia, i problem nieświeżego oddechu znika.
  • Działa przeciwzapalnie
  • Napary z kminku łagodzą bóle menstruacyjne
  • Pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
  • Wspomaga odchudzanie. Może to być spowodowane pozytywnymi zmianami w bakteriach jelitowych, które wpływają na regulację hormonów, metabolizm tłuszczów i apetyt

Nie wszyscy jednak mogą jeść kminek. Nie powinny tego robić osoby uczulone na rośliny baldaszkowate (selerowate). Do rodziny roślin baldaszkowatych, poza kminkiem należą też koper, seler czy marchew.

Źródło: interia.pl

Planujecie schudnąć? Napar z tej popularnej przyprawy zdziała cuda
Adobe Stock
Newsy
Planujecie schudnąć? Napar z tej przyprawy zdziała cuda. Na bank macie ją w kuchni
Tylko jeden składnik i szklanka gorącej wody pozwolą przygotować smaczny napój, który ułatwi odchudzanie. Pijcie go codziennie.

Odchudzanie to żmudny proces wymagający wyrzeczeń, ograniczenia ilości spożywanej żywności, a także  wytrwałości i cierpliwości. Proponujemy przepis na domowy napar z użyciem bardzo prostej przyprawy, która na pewno jest w każdej kuchni. Używacie jej do ciężkich, tłustych mięs, które dzięki niej łatwiej trawicie. Napar ten przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu bez trudu zrzucicie dodatkowe kilogramy. Jak kminek działa na organizm? W dawnej Polsce kminek był wykorzystywany do łagodzenia zgagi, odświeżania oddechu oraz pobudzania układu trawiennego po zjedzeniu ciężkostrawnych i wzdymających potraw. Dawne gospodynie używające kminku jako produktu leczniczego miały rację: przyprawa ma szerokie działanie zdrowotne. Działa rozkurczająco na mięśnie gładkie żołądka, jelit i przewodów żółciowych. Reguluje dopływ żółci i soków trawiennych do dwunastnicy. Dzięki temu pomaga na wiele dolegliwości trawiennych: Wzdęcia Odbijanie Bóle brzucha Zaparcia Brak apetytu Zioło jest doskonałą przyprawą do mięs. Nie tylko poprawia smak dań, ale także powoduje, ze jedzenie ciężkostrawnych potraw jest łatwiejsze do strawienia. Obecność kminku przyspiesza spalanie tłuszczów i w ten sposób ułatwia odchudzanie. Kminek można spożywać nie tylko w potrawach mięsnych. Dodany do ziemniaków, uszlachetnia ich smak. Spróbujcie upiec ziemniaki z kminkiem, a przekonacie się, że to proste zioło dodane do zwykłych ziemniaków tworzy doskonałe, aromatyczne i pożywne danie. Żeby zwiększyć ilość spożywanego kminku i w ten sposób ułatwić i przyspieszyć przemianę materii sprzyjająca odchudzaniu, możecie użyć go do przyrządzenia naparu. Przepis na kminkową herbatkę spalającą tłuszcz Składniki: 1 łyżeczka nasion kminku...

Czy kumin i kminek ot to samo? Czym się różnią?
Adobe Stock
Newsy
Czy kumin i kminek to to samo? Czym różnią się te przyprawy?
Polski kminek i egzotyczny kmin rzymski zwany z angielska kuminem przypadkiem nazywają się podobnie. To jednak 2 całkiem różne rośliny. Jak je rozpoznać i do czego używać?

Kminek zwyczajny, bardzo popularny w polskiej kuchni, to dwuletnia roślina z rodziny selerowatych, często dziko rosnąca na łąkach, polanach czy przy drogach. Z kolei kmin rzymski, zwany też kuminem, to roślina jednoroczna pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Kumin od lat nie rośnie dziko, pochodzi jedynie z upraw. Rośliny mają zupełnie inny smak i pasują do innych potraw. Coś je jednak ze sobą łączy. To właściwości zdrowotne. Jak odróżnić od siebie kminek i kumin? Ziarenka kminku są wygięte, przypominają kształtem miniaturowe banany. Jego smak i zapach dobrze znamy. Ma dość silny korzenny zapach i aromatyczny, lekko palący i cierpki smak. Ziarenka kminku są jasnobrązowe, przyprawa po zmieleniu staje się brązowa. Ziarna kuminu są większe od kminku, podłużne i symetryczne, nie mają bananowego wygięcia, które jest charakterystyczne dla kminku. Jego smak jest orientalny, intensywny z delikatną cytrusową nutą. Kmin rzymski ma jaśniejszy kolor, a proszek powstały z utarcia kuminu nabiera złotej barwy.  Obie przyprawy wykorzystywane są w kuchni. Do czego stosuje się kminek? W kuchni polskiej kminek jest jedną z podstawowych przypraw. Używa się go do kiszonej kapusty, surówek na bazie kapusty, a także bigosu. Pasuje też do: Ziemniaków. Jest doskonały z pieczonymi ziemniakami Buraków. Dodaje się go do ćwikły Cebuli Marchewki Zup. Kminek jest jedną z przypraw używanych do przyrządzenia zupy grzybowej, kapuśniaku, kminkowej Tłustych mięs i mięsnych sosów Serów Wódek i likierów Wypieków. Jest dodawany do pieczywa żytniego i pszennego, a także wytrawnych ciast i ciasteczek Do czego używany jest kmin rzymski? Zapach kuminu kojarzy się z dalekimi, orientalnymi krainami, indyjskimi potrawami. Używany jest od Afryki...

Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
AdobeStock
Newsy
Na wzdęcia, trawienie i odchudzanie. Ten napar czyni cuda
Składniki na ten napój macie w kuchni. Jedna szklanka po posiłku przyniesie ulgę przy wzdęciach!

Po obfitym posiłku często mogą wam towarzyszyć takie dolegliwości jak uczucie pełności w żołądku, ból brzucha czy wzdęcia . W aptekach dostępne są nieustannie reklamowane suplementy, które mają pomóc uporać się z tymi objawami. Nie musicie jednak kupować tabletek, ponieważ składnik na przygotowanie naparu na trawienie i wzdęcia macie w swojej kuchni. Sprawdźcie, jak go przygotować! Napar z nasion kminku na wzdęcia i trawienie Nie od dziś wiadomo, że kminek doskonale wpływa na układ trawienny. Dodaje się go do bigosu i kapusty , a także innych ciężkostrawnych potraw. Niekoniecznie musicie go dodawać jednak do jedzenia, ponieważ już napar z nasion kminku przyniesie wam dużą ulgę przy wzdęciach i innych dolegliwościach. Jak go przygotować? Będziecie potrzebowali: 1 łyżeczki nasion kminku Gorącej wody Moździerza Należy 1 łyżeczkę nasion kminku rozetrzeć w moździerzu i zalać jedną szklanką gorącej wody. Napar powinien się zaparzać przez około 15 minut. Po tym czasie odcedźcie napój i wypijcie. Można go pić po każdym cięższym posiłku. Jeżeli nie macie moździerza, możecie użyć także kminku mielonego, choć o wiele lepiej jest zmielić całe nasiona samodzielnie – to właśnie w nich znajdują się cenne olejki eteryczne! Właściwości kminku Nasiona kminku są tak chętnie wykorzystywane w kuchni nie tylko ze względu na ich smak i aromat, ale także ich wspaniałe właściwości. Kminek działa: Rozkurczowo Przeciwbólowo Moczopędnie Przeciwzapalnie Picie naparu z nasion kminku oraz dodawanie ich do różnych potraw pomoże wam przede wszystkim w problemach trawiennych i ze wzdęciami. Napar można podawać także dzieciom, które skarżą się na ból brzucha po ciężkim posiłku składającym się głównie z kapusty lub fasoli ....

napar z pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Woda z tą przyprawą genialnie poprawia trawienie. Zbędne kilogramy znikną błyskawicznie
Woda z tym dodatkiem jest w stanie rozwiązać dosłownie każdy problem trawienny. Roślina ta ma jednak o wiele więcej cennych właściwości niż na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Eksperci zachęcają, by włączyć ją do swojej diety i stosować również jako przyprawę do dań mięsnych.

Spożywanie kminku zalecane jest przede wszystkim osobom cierpiącym na dolegliwości związane z układem pokarmowym – zaparcia, bóle brzucha oraz wzdęcia. Jego niesamowite właściwości mogą okazać się zbawienne również dla kobiet w ciąży, bowiem kminek jest mlekopędny, a co za tym idzie, wspaniale wspiera laktację. Na tym jednak nie koniec. Niesamowite właściwości kminku Okazuje się, że kminek działa także moczopędnie oraz wykrztuśnie, łagodzi zgagę, biegunkę oraz nudności. Wiele kobiet uważa, że spożywanie tej rośliny zmniejsza wszelkie bóle menstruacyjne. Kminek powszechnie stosuje się także przy terapii uzupełniającej w przebiegu cukrzycy oraz zakażeniach typu grzybiczego, bakteryjnego czy pasożytniczego. Oczywiście kminek można wykorzystywać jako przyprawę do wielu dań, takich jak choćby młoda kapusta . Najlepiej jednak spożywać go w formie naparu, wtedy jego działanie nie jest zakłócane przez żadne inne czynniki czy produkty. Nasiona do naparu kupicie w każdym sklepie zielarskim, nie kosztują zbyt wiele. Sama receptura jest dziecinnie prosta. Sami się przekonajcie. Przepis na napar z kminku Będziecie potrzebować: 1 szklanki wody 1 łyżeczki nasion kminku 1 łyżeczki skórki z cytryny 1 łyżeczki mielonego imbiru Szczypty cynamonu Przygotowanie: Wodę zagotujcie. Kiedy nieco ostygnie, umieśćcie ją w kubku i połączcie z kminkiem, skórką z cytryny, imbirem i cynamonem. Całość dokładnie wymieszajcie i gotowe! Tak przygotowaną miksturę pijcie 3 razy dziennie – przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Naukowcy twierdzą, że mikstura może bardzo pozytywnie wpłynąć na proces odchudzania. Pierwsze efekty z jej picia powinniście zaobserwować już po pierwszym tygodniu. Źródło: gotujmy.pl