Używanie przypraw ma znaczenie nie tylko dlatego, że poprawia smak potraw. Wiele dań, szczególnie tych ciężkostrawnych i tłustych, dzięki nim staje się lżej strawna, organizm łatwiej je przetwarza i przyswaja z nich składniki odżywcze. Przyprawy i zioła mają też właściwości zdrowotne. Pomagają unikać niektórych dolegliwości, inne łagodzą. Wyjaśniamy, jakie działanie kuchenne i zdrowotne posada kminek.

Jak używać kminku w kuchni?

Kminek w całości lub zmielony może być użyty do wielu potraw. Najczęściej dodawany jest do:

  • Pieczywa
  • Ziemniaków
  • Buraków
  • Bigosu
  • Barszczu czerwonego
  • Kapusty, np. zasmażanej
  • Serów
  • Sosów i marynat
  • Pieczeni mięsnych, gulaszów, kiełbas
  • Pasztetów
  • Ryb

Zawsze warto go dodać do dań tłustych jak bigos czy potrawy mięsne. Zwiększa aktywność enzymów trawiennych i ułatwia procesy trawienne. Przyprawa działa rozkurczowo na mięśnie gładkie żołądka, jelit, przewodów żółciowych. Reguluje także dopływ żółci i soku trzustkowego do dwunastnicy.

To powoduje, że pomaga na wiele dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia czy odbijanie. Odpowiada też za blokowanie rozwoju szkodliwych bakterii jelitowych, a te pożyteczne pozostawia nietknięte.

Zobacz także:

Jakie właściwości zdrowotne ma kminek?

Kminek, zawiera wiele witamin i minerałów. To przede wszystkim witamina A i niacyna, a także żelazo, magnez, mangan, miedź, wapń, cynk, potas i fosfor.

Ma następujące, zdrowotne właściwości:

  • Łagodzi objawy niestrawności
  • Łagodzi zespołu jelita drażliwego (IBS)
  • Pobudza apetyt
  • Pomaga pozbyć się nieświeżego oddechu. Wystarczy kilka ziaren żuć przed kilka minut, jak gumę do żucia, i problem nieświeżego oddechu znika.
  • Działa przeciwzapalnie
  • Napary z kminku łagodzą bóle menstruacyjne
  • Pomaga obniżać ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
  • Wspomaga odchudzanie. Może to być spowodowane pozytywnymi zmianami w bakteriach jelitowych, które wpływają na regulację hormonów, metabolizm tłuszczów i apetyt

Nie wszyscy jednak mogą jeść kminek. Nie powinny tego robić osoby uczulone na rośliny baldaszkowate (selerowate). Do rodziny roślin baldaszkowatych, poza kminkiem należą też koper, seler czy marchew.

Źródło: interia.pl