Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie. 

Kluski śląskie z cebulką

Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie.

Przepis na cebulowe kluski śląskie

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem. 
  4. Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa.
  5. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami). 
  6. Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. 
  7. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a następnie w każdej z nich zróbcie wgłębienie przy pomocy kciuka lub trzonka od drewnianej łyżki.
  8. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta zacznie wrzeć, umieśćcie w niej wasze kluski (najlepiej partiami) i gotujcie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Gotowe kluski wyjmijcie z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwujcie z ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: