Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.
Kluski śląskie z cebulką
Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie.
Przepis na cebulowe kluski śląskie
Będziecie potrzebować
- 500 gramów ziemniaków
- 150 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 cebuli
- 1 jajka
- Oleju do smażenia
- Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach.
- Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie.
- Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).
- Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.
- Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a następnie w każdej z nich zróbcie wgłębienie przy pomocy kciuka lub trzonka od drewnianej łyżki.
- W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta zacznie wrzeć, umieśćcie w niej wasze kluski (najlepiej partiami) i gotujcie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Gotowe kluski wyjmijcie z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwujcie z ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl