Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka

Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kluski śląskie z cebulką

Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie.

Zobacz także
kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

ciasto drozdzowe opada

Ciasto drożdżowe opada? Popełniliście najbardziej podstawowy błąd podczas pieczenia

Przepis na cebulowe kluski śląskie

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów ziemniaków
  • 150 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 cebuli
  • 1 jajka
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie.
  3. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem. 
  4. Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa.
  5. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami). 
  6. Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. 
  7. Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki, a następnie w każdej z nich zróbcie wgłębienie przy pomocy kciuka lub trzonka od drewnianej łyżki.
  8. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta zacznie wrzeć, umieśćcie w niej wasze kluski (najlepiej partiami) i gotujcie przez ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  9. Gotowe kluski wyjmijcie z garnka przy pomocy łyżki cedzakowej. Serwujcie z ulubionym sosem, na przykład pieczarkowym lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

kluski śląskie dziurka
Flickr
Newsy
Z tym przepisem kluski śląskie wyjdą nawet początkującym. Podajemy idealną proporcję
Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. Ich przyrządzenie to istny banał.

W większości regionów Polski serwuje się je głównie jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie być naprawdę pożywnym i smacznym obiadem. Kluski śląskie to genialne danie, które możecie przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością macie w swojej kuchni.  Jednak nawet receptura na tak proste danie, jak kluski śląskie skrywa pewien sekret. Okazuje się, że aby wyszły idealne, musicie zachować odpowiednie proporcje składników. W tym przypadku chodzi głównie o skrobię i ziemniaki – na każde 4 części ziemniaków przypada 1 część skrobi. Przepis na kluski śląskie Będziecie potrzebować 1 kilograma ziemniaków  160 gramów mąki ziemniaczanej 1 żółtka Soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence i odparujcie ziemniaki. Zanim wystygną, przeciśnijcie je przez praskę i umieśćcie w głębszym talerzu. Całość wyrównajcie. Tak przygotowane ziemniaki podzielcie na 4 równe części (wystarczy, że przejedziecie po nich nożem wzdłuż i wszerz). Wyjmijcie z talerza jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z masą ziemniaczaną). Jeśli w przepisie jest jej za mało lub za dużo zmieńcie proporcje. Bowiem najważniejsze jest zachowanie stosunku 1:4, a nie gramatura. Pamiętajcie, że ziemniaki różnią się między sobą i po ugotowaniu jednych może być więcej, innych mniej. Następnie dodajcie do masy wcześniej wyjęte ziemniaki oraz żółtko. Całość zagniećcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego...

kluski śląskie ze skwarkami przepis
Pixabay
Newsy
Kluski śląskie z takim nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Kto chce dokładkę?
Kto by pomyślał, że kluski śląskie mogą mieć nadzienie. A jednak. W końcu w kulinariach ogranicza was tylko wyobraźnia. Czemu by więc nie przyrządzić ich z dodatkiem boczku i cebulki? Gwarantujemy, że tak podane smakują naprawdę nieziemsko. Cała wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku.  Przepis na kluski śląskie ze skwarkami Będziecie potrzebować 1 kilogram ziemniaków 250 gramów mąki ziemniaczanej 1 jajko 250 gramów boczku 2 cebule Sól Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki). Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka.  Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.  Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach. Gotowe! Źródło: gotujmy

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

Jakiej mąki używać do zrobienia klusek leniwych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka jest najlepsza do klusek leniwych? Ich sekret zdradzili najlepsi szefowie kuchni
Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Sekretem ich smaku i idealnej konsystencji jest przede wszystkim odpowiedni rodzaj mąki.

Choć ich przyrządzenie jest dziecinnie proste, zdarza się, że kluski leniwe wychodzą zbyt twarde lub, wręcz przeciwnie, zbyt miękkie i niesmaczne. Za wszystko odpowiedzialna jest mąka. Jakiej mąki użyć do zrobienia klusek leniwych? Według najlepszych szefów kuchni, do przygotowania klusek leniwych powinno się używać dwóch rodzajów mąki – pszennej oraz ziemniaczanej.  Oczywiście, ważna jest również ich ilość. Za dużo sprawi, że przysmak wyjdzie twardy i nieapetyczny, z kolei za mało spowoduje, że pod wpływem temperatury kluski się rozpadną.  Pamiętajcie więc, że masa na pierogi leniwe powinna być delikatnie lepka i zwarta. Nie dodawajcie do niej więcej mąki niż przewiduje przepis (łącznie z tą do podsypywania). Przepis na przepyszne kluski leniwe Będziecie potrzebować: 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanki mąki pszennej 1 jajka Szczypty soli Przygotowanie: Twaróg umieśćcie w dużej misce, doprawcie solą i rozdrobnijcie przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Do tak przygotowanej masy dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni. Gotową masę przełóżcie na drewnianą stolnicę. Do sera dodajcie oba rodzaje mąk – pszenną oraz ziemniaczaną i zagniećcie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte, ale też się nieco lepić. Nie dodawajcie do niego więcej mąki, inaczej kluski wyjdą za twarde. Ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie średniej grubości wałek, a następnie spłaszczcie je delikatnie przy pomocy dłoni. Przy pomocy noża podzielcie każdy wałek na kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Pamiętajcie, by kroić je pod skosem, dzięki temu będą ładniej wyglądać. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, gdy...