kluski śląskie ze skwarkami przepis
Pixabay
Newsy

Kluski śląskie z takim nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Kto chce dokładkę?

Kto by pomyślał, że kluski śląskie mogą mieć nadzienie. A jednak. W końcu w kulinariach ogranicza was tylko wyobraźnia. Czemu by więc nie przyrządzić ich z dodatkiem boczku i cebulki? Gwarantujemy, że tak podane smakują naprawdę nieziemsko. Cała wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kluski śląskie ze skwarkami

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 250 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 250 gramów boczku
  • 2 cebule
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki).
  2. Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. 
  3. Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka. 
  4. Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie.
  5. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku. 
  6. Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

kluski śląskie
Gotujmy.pl/katarzynagotuje

Przepis na kluski śląskie z cebulą
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Kluski śląskie z tym składnikiem smakują tak, że zachwycicie nimi prawdziwego Ślązaka
Kluski śląskie wcale nie muszą być zwyczajne i nudne. Ciasto przygotowane z dodatkiem prażonej cebulki smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Tani, szybki, prosty, smaczny i sycący – taki właśnie powinien być idealny obiad. Nic więc dziwnego, że tak wielu Polaków uwielbia przyrządzać kluski śląskie. W końcu mają w sobie wszystko, czego dusza zapragnie.  Kluski śląskie z cebulką Podstawowymi składnikami potrzebnymi do przyrządzenia klusków śląskich są ziemniaki, mąka i jajka. Okazuje się jednak, że powstałą masę można również wzbogacać o ulubione dodatki. Jeśli kochacie cebulkę, koniecznie spróbujcie połączyć ją z ziemniakami. Tak przygotowane kluski śląskie to istne niebo w gębie. Przepis na cebulowe kluski śląskie Będziecie potrzebować 500 gramów ziemniaków 150 gramów mąki ziemniaczanej 1 cebuli 1 jajka Oleju do smażenia Przypraw i ziół: majeranku, soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie na ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedźcie kartofle z wody, a następnie umieśćcie garnek ponownie na kuchence, odparujcie zawartość i odstawcie. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, a następnie zeszklijcie na rozgrzanym oleju. Podczas smażenia doprawcie ją solą, pieprzem oraz majerankiem.  Tak przygotowaną cebulę dodajcie do ugotowanych ziemniaków. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie przepuśćcie przez maszynkę do mielenia mięsa. Gotową masę przełóżcie do głębszego talerza, uformujcie i podzielcie na cztery równe części. Wyjmijcie jedną część ziemniaków, a na ich miejsce wsypcie mąkę ziemniaczaną (powinna wyrównać się z ziemniakami).  Następnie dodajcie wcześniej wyjęte ziemniaki oraz jajko. Całość zagniećcie na jednolitą masę.  Z tak przygotowanego ciasta zacznijcie...

Przepis na kluski wrocławskie z ziemniaków i czerstwego chleba
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Zostały wam ziemniaki i czerstwy chleb? Idealnie. Zróbcie z nich pyszne kluski wrocławskie
Kluski wrocławskie to tak zwany obiad z resztek. Jeśli zostały wam ziemniaki z poprzedniego dnia, a w chlebaku zalega czerstwe pieczywo, nie możecie z nich zrobić nic lepszego. Będzie tanio i smacznie.

Czerstwe pieczywo to zmora wielu pań domu. Okazuje się jednak, że nawet ono może stanowić świetną bazę do przepysznego dania. Nie inaczej jest w przypadku ziemniaków pozostałych z obiadu. Przecież wiadomo, że nikt po nie już nie sięgnie. Zamiast wyrzucać, przyrządźcie z tych składników przepyszne kluseczki wrocławskie. Tanie i pyszne kluski z chleba i ziemniaków Najlepiej smakują z gulaszem wieprzowym, wołowym lub drobiowym, ale równie dobrze możecie je serwować ze skwarkami z boczku, masłem, a nawet kefirem. To zależy od waszych upodobań oraz pory roku. W końcu zimą lubimy jadać ciężej niż latem czy wiosną. Przyrządzenie klusków wrocławskich jest dziecinnie proste. Najwięcej czasu zajmie wam ugotowanie ziemniaków, reszta pójdzie błyskawicznie.  Przepis na kluski wrocławskie Będziecie potrzebować 200 gramów czerstwego pieczywa 700 gramów ziemniaków 60 gramów mąki ziemniaczanej Kilku gałązek tymianku 2 jajek 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i ugotujcie w osolonym wrzątku. Po ok. 20 minutach powinny stać się miękkie. Odcedźcie je, odparujcie, a następnie zmielcie lub przeciśnijcie przez specjalną praskę do dużej miski i odstawcie.  Pieczywo pokrójcie w kosteczkę i przesmażcie na maśle. Tak przygotowane dodajcie do ziemniaków.  W misce umieśćcie również mąkę ziemniaczaną, jajka, pieprz oraz sól. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni. Dopilnujcie, aby grzanki były równomiernie rozprowadzone. Z tak przygotowanego, elastycznego ciasta zacznijcie formować niewielkie kuleczki. Jeśli masa klei wam się do dłoni, oprószcie je mąką. W dużym garnku zagotujcie wodę. We wrzątku umieśćcie...

kluski kładzione przepis
Adobe Stock
Newsy
Z kuchni babci: pyszne kluski kładzione łyżką. Najszybszy obiad na świecie. Palce lizać
Kluski kładzione to idealny dodatek do pomidorówki, rosołu czy zupy mlecznej. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Okazuje się jednak, że przyrządzone z dodatkiem boczku tworzą samowystarczalną, pyszną i sytą potrawę obiadową. Z pewnością nikt z was się jej nie oprze.

Kluski kładzione to danie stare jak świat. Często przyrządzały je wasze babcie i mamy. Mimo upływu lat w ich kwestii niewiele się zmieniło. Polacy wciąż zajadają się tym banalnie prostym w przygotowaniu przysmakiem. Nic dziwnego, w końcu składniki są tanie i zawsze pod ręką, a samo wykonanie potrawy zajmuje dosłownie chwilę. Niekwestionowaną zaletą klusków kładzionych jest fakt, że możecie je serwować do niemal każdego dania – zamiast ziemniaków, makaronu, ryżu czy kaszy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup, ale również mięs. Wspaniale smakują z sosem pomidorowym i kotletami mielonymi . Podane z okrasą także będą smakować perfekcyjnie. Sami się przekonajcie.  Przepis na kluski kładzione Składniki: 2 jajka 500 gramów mąki pszennej 130 ml wody 300 gramów boczku wędzonego sól Przygotowanie: W średniej wielkości misce umieśćcie jajka, mąkę, sól oraz przegotowaną, letnią wodę. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni (powstała masa powinna mieć średnią gęstość).  W dużym garnku zagotujcie wodę z solą. Kiedy ta będzie już wrzeć, zacznijcie odrywać niewielkie kawałki ciasta przy pomocy łyżki, a następnie umieszczać je od razu w wodzie. Za każdym razem moczcie łyżkę we wrzątku, inaczej masa zacznie się do niej przyklejać. Kiedy w garnku znajdą się już wszystkie kluski, zamieszajcie całość i gotujcie aż do momentu, w którym przysmak wypłynie na powierzchnię, a woda ponownie zacznie wrzeć. Tak ugotowane kluski wyjmijcie przy pomocy łyżki cedzakowej lub umieśćcie w sitku. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie na rozgrzanej patelni. Kiedy się już nieco podsmaży i wytopi, dodajcie do niego ugotowane wcześniej kluski. Całość smażcie aż do zarumienienia. Gotowe!...

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...