Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku.
Przepis na kluski śląskie ze skwarkami
Będziecie potrzebować
- 1 kilogram ziemniaków
- 250 gramów mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 250 gramów boczku
- 2 cebule
- Sól
Przygotowanie
- Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki).
- Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę.
- Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka.
- Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie.
- Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku.
- Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach.
Gotowe!
Źródło: gotujmy