kluski śląskie ze skwarkami przepis
Pixabay
Newsy

Kluski śląskie z takim nadzieniem to prawdziwa poezja smaku. Kto chce dokładkę?

Kto by pomyślał, że kluski śląskie mogą mieć nadzienie. A jednak. W końcu w kulinariach ogranicza was tylko wyobraźnia. Czemu by więc nie przyrządzić ich z dodatkiem boczku i cebulki? Gwarantujemy, że tak podane smakują naprawdę nieziemsko. Cała wasza rodzina z pewnością poprosi o dokładkę.
Weronika Kępa
styczeń 22, 2021

Przygotowane z ziemniaków, mąki i jajek kluski stanowią kulinarną tradycję, szczególnie dla mieszkańców województwa opolskiego i śląskiego. W większości regionów Polski jada się je jako dodatek do mięs. Niewielu jednak wie, że przysmak może sam w sobie stanowić naprawdę pożywny obiad. Tak jest właśnie w tym przypadku. 

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na kluski śląskie ze skwarkami

Będziecie potrzebować

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 250 gramów mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 250 gramów boczku
  • 2 cebule
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki, a następnie ugotujcie w osolonej wodzie (powinny zrobić się miękkie po ok. 20 minutach). Po upływie tego czasu odparujcie je, utrzyjcie na puree i odstawcie do całkowitego wystudzenia (możecie włożyć na kilka minut do lodówki).
  2. Do wystudzonych ziemniaków dodajcie mąkę, jajko oraz sól. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni na jednolitą masę. 
  3. Z tak przygotowanego ciasta odrywajcie niewielkie kawałki i formujcie z nich kulki. Nie zapomnijcie, by w każdym klusku zrobić charakterystyczne wgłębienie przy pomocy kciuka. 
  4. Tak uformowane kluski gotujcie partiami (nie wrzucajcie do wody wszystkich na raz). Kiedy wypłyną na powierzchnie, to znak, że są gotowe. Wyłówcie je więc przy pomocy łyżki cedzakowej i odstawcie.
  5. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, a następnie umieśćcie go na rozgrzanej patelni i podsmażcie na skwarki. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę i dodajcie do boczku. 
  6. Tak przygotowaną okrasę umieśćcie na ugotowanych wcześniej kluskach śląskich. Najlepiej nałożyć ją w taki sposób, by wypełniła dziurki w kluskach.

Gotowe!

Źródło: gotujmy

kluski śląskie
Gotujmy.pl/katarzynagotuje

Komentarze