Na Górnym Śląsku każdy doskonale wie, co to są gumiklyjzy - czyli po prostu kluski śląskie. W polskiej kuchni istnieje wiele przepisów na podobne dania wykonane z ziemniaków i mąki, jednak kluski śląskie są jedyne w swoim rodzaju i trudno je pomylić z czymkolwiek innym.

Robi się je z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem mąki ziemniaczanej, jajka oraz soli. Ciasto jest idealnie gładkie, a kluski po ugotowaniu cudownie mięciutkie i lekko klejące się. Stąd zresztą inna nazwa „gumiklyjzy”, która prawdopodobnie wywodzi się niemieckiego słowa „Gummiklöße" (gumowe kluski), określającego w tym języku dokładnie to samo danie. 

Patent Karola Okrasy na kluski śląskie

Swój sposób na idealne kluski śląskie zaprezentował Karol Okrasa w jednym z filmów opublikowanych na kanale KuchniaLidla.pl w serwisie YouTube. Kluski robi się oczywiście z ziemniaków już ugotowanych. I tutaj jest sedno sprawy. Okrasa jasno i wyraźnie zaleca, by ziemniaki te gotować w mundurkach, a dopiero później obrać - dzięki temu kluski będą miały w sobie znacznie więcej smaku i wartości.

Znany z TVP kucharz podzielił się z widzami także szczegółami przepisu jego babci na pyszne kluski śląskie. Jak twierdzi Okrasa, całe danie robi się w zasadzie „na oko”. Ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki należy umieścić w misce, uklepać, a następnie podzielić na 4 części i wyjąć ¼. W to miejsce wsypujemy tyle mąki, by wypełniła puste miejsce i gotowe. Do tego jeszcze jajko (jedna sztuka na 500 g ziemniaków), sól i można brać się za wyrabianie ciasta. 

Zobacz także:

Przepis na kluski śląskie wg Karola Okrasy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • Ok. 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie ziemniaki w mundurkach i odstawcie do ostudzenia. 
  2. Następnie je obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. 
  3. Ziemniaki włóżcie do miski i przyklepcie je dłonią, by przykryły całe dno. Podzielcie je na 4 części. Jedną połóżcie na reszcie ziemniaków, a w pozostawione po niej puste miejsce wsypcie mąkę. 
  4. Dodajcie jeszcze jajko, szczyptę soli i wymieszajcie całość.
  5. Ciasto przełóżcie na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyróbcie. Powinno wyjść idealnie gładkie. 
  6. Podzielcie je sobie na 2 lub 3 części. Z każdej zróbcie długi rulon i pokrójcie go na kawałki - to będą wasze kluseczki. Każdą należy uformować w kulkę, spłaszczyć w dłoni, a na środku zrobić wgłębienie palcem. 
  7. Kluski gotujcie partiami w osolonej wodzie, po 1-1,5 minuty od momentu, w którym wypłyną na powierzchnię. 

I gotowe! Kluski będą w sam raz do dań mięsnych, polane aromatycznym sosem. Smacznego!

Źródło: KuchniaLidla.pl/YouTube