kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis

Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego zrobić kluski leniwe?

Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim.

Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia.
  2. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę. 
  3. Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto.
  4. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt cienkich wałeczków. Za pomocą noża pokrójcie je na niewielkie kluseczki.
  5. W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem oleju oraz odrobiny soli. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane kluski. Gotujcie je przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz.
  6. Gotowe leniwe kluski podawajcie polane masłem z bułką tartą. Smacznego!
Leniwe
Wikimedia Commons/Przykuta
Newsy
Przepis na bajeczne kluski leniwe z masełkiem. Wystarczy, że dodacie do nich ten 1 składnik
Kluski leniwe to treściwe danie, które może zastąpić podwieczorek, deser lub drugie danie. Z tego przepisu wychodzą najlepsze. Już nigdy nie będziecie chcieli jeść innych leniwych.

Kluski leniwe smakują o każdej porze roku. Ich leniwa nazwa pasuje do dań, którym można poświęcić trochę czasu w leniwy weekend.  Kluski leniwe najbardziej smakują z dodatkiem białego sera. Najlepiej podawać je z podsmażoną bułką tartą z masłem. Jeżeli lubicie, to możecie podawać je także z cynamonem lub odrobiną cukru. Przepis na kluski leniwe z masełkiem Przepis na kluski leniwe jest bardzo prosty i nie zajmie wam duo czasu. Do przygotowania leniwych będziecie potrzebować ok. 30 minut. Ten prosty i przyjemny przepis nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczą chęci i postępowanie zgodnie z przepisem. Składniki: 20 dag mąki pszennej 12 dag masła 50 dag tłustego sera białego 4 jajka 2 łyżki cukru cynamon (to nasz sekretny składnik, który zmienia smak potrawy) 2 łyżki bułki tartej sól Przygotowanie:  Zmielony biały ser wkładamy do miski. Oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy żółtka i cukier do sera. Ucieramy wszystko razem. Powinniśmy uzyskać jednolitą konsystencję. W innej misce ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Pianę z jajek dodajemy do wcześniej utartej masy serowej. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Do tak przygotowanej masy dodajemy powoli przesianą mąkę. Najlepiej robić to stopniowo. Dodajemy część mąki, mieszamy ją i dodajemy kolejną. Jeżeli po dodaniu całej mąki masa będzie zbyt rzadka, należy dodać jeszcze odrobinę, aby ciasto samo odchodziło od miski. Z masy musimy zrobić teraz wałeczki o średnicy ok. 2,5 cm. Gdy będą gotowe, kroimy je na ukos. Pokrojone kluski wrzucamy do gotującej się wody. Leniwe są gotowe, gdy wypłyną na wierzch. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową i przekładamy  je na talerz....

Jakiej mąki używać do zrobienia klusek leniwych?
Adobe Stock
Newsy
Jaka mąka jest najlepsza do klusek leniwych? Ich sekret zdradzili najlepsi szefowie kuchni
Kluski lub jak kto woli pierogi leniwe to przysmak uwielbiany nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych. Sekretem ich smaku i idealnej konsystencji jest przede wszystkim odpowiedni rodzaj mąki.

Choć ich przyrządzenie jest dziecinnie proste, zdarza się, że kluski leniwe wychodzą zbyt twarde lub, wręcz przeciwnie, zbyt miękkie i niesmaczne. Za wszystko odpowiedzialna jest mąka. Jakiej mąki użyć do zrobienia klusek leniwych? Według najlepszych szefów kuchni, do przygotowania klusek leniwych powinno się używać dwóch rodzajów mąki – pszennej oraz ziemniaczanej.  Oczywiście, ważna jest również ich ilość. Za dużo sprawi, że przysmak wyjdzie twardy i nieapetyczny, z kolei za mało spowoduje, że pod wpływem temperatury kluski się rozpadną.  Pamiętajcie więc, że masa na pierogi leniwe powinna być delikatnie lepka i zwarta. Nie dodawajcie do niej więcej mąki niż przewiduje przepis (łącznie z tą do podsypywania). Przepis na przepyszne kluski leniwe Będziecie potrzebować: 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanki mąki pszennej 1 jajka Szczypty soli Przygotowanie: Twaróg umieśćcie w dużej misce, doprawcie solą i rozdrobnijcie przy pomocy tłuczka do ziemniaków lub widelca. Do tak przygotowanej masy dodajcie jajko. Całość zagniećcie przy pomocy dłoni. Gotową masę przełóżcie na drewnianą stolnicę. Do sera dodajcie oba rodzaje mąk – pszenną oraz ziemniaczaną i zagniećcie, aż do połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte, ale też się nieco lepić. Nie dodawajcie do niego więcej mąki, inaczej kluski wyjdą za twarde. Ciasto podzielcie na trzy części, z każdej uformujcie średniej grubości wałek, a następnie spłaszczcie je delikatnie przy pomocy dłoni. Przy pomocy noża podzielcie każdy wałek na kluseczki o szerokości ok. 2 cm. Pamiętajcie, by kroić je pod skosem, dzięki temu będą ładniej wyglądać. W dużym garnku zagotujcie wodę z solą, gdy...

kluski leniwe
Adobe Stock
Newsy
Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy
Nazwa klusek leniwych nie wzięła się z przypadku. To danie wręcz stworzone dla leniuszków i oczywiście tych bardziej zabieganych.

W telegraficznym skrócie – niemal te same składniki co na pierogi, za to o wiele mniej pracy. A do tego doskonały smak.  Do ich przygotowania potrzebny jest ser biały i mąka, a także jajko. Kluski leniwe odrobinę przypominają także popularne kopytka. Chodzi tutaj głównie o kształt – leniwe także wykraja się nożem z podłużnego warkocza. Kopytka zawierają jednak gotowane ziemniaki, a kluski z dodatkiem ziemniaków rzadziej je się na słodko. Leniwe są wręcz stworzone do smakowych wariacji. Świetnie sprawdzą się także okraszone skwarkami z cebulką. Co zrobić, aby kluski leniwe były miękkie? Kluski leniwe robi się bardzo łatwo, ale trzeba mimo wszystko pamiętać o kliku rzeczach. Dlatego, zanim przejdziemy do podania przepisu, jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Aby kluski nie wyszły wam za twarde, broń Boże nie dodawajcie do nich zbyt dużo mąki . To właśnie w miękkości i puszystości leniwych leży ich cała wspaniałość. Za to kochają je i duzi i mali. Przepis na kluski leniwe Składniki: opakowanie twarogu tłustego (ok. 25 dag) 1 jajko ok. 5 dag mąki pszennej (kilka łyżek) sól Przygotowanie: Utłuczcie ser biały widelcem na dość gładką masę. Możecie użyć do tego maszynki. Dodajcie do sera jajko i sól, dobrze wymieszajcie. Stopniowo dodawajcie do sera jajka i mąkę pszenną tak, by powstało z tego wszystkiego gładkie, elastyczne ciasto. Wyłóżcie ciasto z miski na stolnicę oprószoną mąką i uformujcie podłużne warkocze. Wykrawajcie z warkoczy kluski o kształcie przypominającym kopytka. Gotujcie we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 min. do wypłynięcia klusek na powierzchnię. Możecie podawać je na słodko lub na słono, w zależności od upodobań. Pewnie wiele osób się z nami zgodzi, że najlepiej smakują z bułką...

Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami. Pyszne jak u babci
Kluski kładzione na słodko z jabłkami to przepis na łatwe w przygotowaniu danie jak od babci. Kluski kładzione to dobry sposób na szybki obiad lub kolację z tego, co jest w domu. Wystarczą mąka i jajka, żeby wyczarować coś pysznego.

Kluski kładzione na słodko, kluseczki lane do zupy albo kluski leniwe i żelazne zwane także niekiedy kluskami szarymi – pamiętacie tego typu dania serwowane wam przez wasze babcie? Obiad, podwieczorek, deser czy kolacja – pyszne, babcine dania mączne zdają egzamin o każdej porze dnia. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ruszyć w sentymentalną podróż do przeszłości i przygotować je samemu. Proste składniki, niewiele pracy i naprawdę tani koszt. Te kluski kładzione z jabłkami pokocha wasza cała rodzina! Przepis na kluski kładzione na słodko z jabłkami Składniki: 3-4 jabłka 2 jajka 1 łyżeczka cukru 1 szklanka mąki Szczypta soli Jak zrobić kluski lane na słodko? Zacznijcie od przygotowania musu jabłkowego. Jabłka obierzcie ze skorki, zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Do miski wbijcie jajka, dodajcie cukier i ubijcie mikserem na gładką masę. Do środka dodajcie starte jabłka i mąkę. Wymieszajcie całość razem do powstania zwartego, gęstego ciasta. Zagotujcie w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Łyżką nabierajcie porcję ciasta i kładźcie na gotujący się wrzątek. Za każdym razem po położeniu jednego kluska, moczcie łyżkę we wrzątku, by uniemożliwić przyklejanie się do niej ciasta. Gotujcie kluski 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawajcie na ciepło np. z podsmażoną bułką tartą na maśle lub ze śmietanką i cynamonem. Smacznego! Źródło przepisu: gotujmy.pl Jeżeli macie ochotę na jeszcze inne kluski, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na mięciutkie kluski śląskie z pysznym sosem pieczeniowym. Dla fanów kuchni regionalnej mamy z kolei wyśmienity przepis na prawdziwy poznański przysmak, czyli kluski szagówki. Czytaj także: Lane kluski z tego przepisu zawsze wychodzą i smakują obłędnie. Dodajcie je...