kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis

Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czego zrobić kluski leniwe?

Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim.

Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia.
  2. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę. 
  3. Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto.
  4. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt cienkich wałeczków. Za pomocą noża pokrójcie je na niewielkie kluseczki.
  5. W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem oleju oraz odrobiny soli. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane kluski. Gotujcie je przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz.
  6. Gotowe leniwe kluski podawajcie polane masłem z bułką tartą. Smacznego!
kopytka przepis
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować smaczne ciasto na kopytka? Będziecie zaskoczeni
Choć kopytka należą do ulubionych dań dzieci, dorośli też je kochają! To banalnie prosty, szybki, tani a na dodatek zdrowy posiłek, który można jeść bez końca. Jeśli zamierzasz go przyrządzić, musisz pamiętać, żeby odparować ziemniaki. To sekret idealnego ciasta!

Kopytka to bez dwóch zdań świetny pomysł na leniwy obiad. W końcu ich przyrządzenie nie wymaga wizyty w żadnym sklepie. Wszystkie składniki z pewnością masz w domu. Przepis na kopytka Będziesz potrzebować 1 kilogram ziemniaków 500 gramów mąki pszennej 50 gramów mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie umieść w gotującej się wodzie.  Kiedy już staną się miękkie (po ok. 25 minutach) odcedź je z wody, a następnie ponownie umieść na ogniu i odparuj, czyli innymi słowy przesmaż przez ok. 2 minuty. To sprawi, że zawarta w nich woda wyparuje i będą smaczniejsze. Tak przygotowane ziemniaki rozbij specjalnym tłuczkiem, a następnie umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a także jajka. Całość delikatnie wyrób przy pomocy dłoni. Gotowe ciasto umieść na stolnicy lub blacie kuchennym oprószonym mąką. Następnie podziel je na porcje, z każdej uformuj średniej grubości wałek i spłaszcz go dłonią. Przy pomocy noża odcinaj kluski. Powinny mieć ok. 2 cm szerokości. W dużym garnku umieść wodę i sól. Całość zagotuj. W wodzie umieszczaj kopytka, najlepiej partiami, tak aby się nie posklejały i nie obniżyły znacznie temperatury wody.  Od momentu, w którym kluski zaczną wypływać na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty, a następnie wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe! Tak przygotowane kopytka najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym, ale również mięsnym, na przykład gulaszem. 

krokiety z ziemniaków przepis
Pixabay
Newsy
Zostały wam ziemniaki po obiedzie? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich wyśmienite danie 
Wbrew pozorom, ziemniaki pozostałe z obiadu nadają się nie tylko do wyrzucenia. Okazuje się bowiem, że można z nich przyrządzić naprawdę wyśmienite danie! Te krokiety ziemniaczane z serem zachwycą każdego smakosza.

Nie od dziś wiadomo, że tłuczone ziemniaki czy też puree na drugi dzień nigdy nie smakują tak samo dobrze. Stąd wiele gospodyń wyrzuca je do kosza. To duży błąd! Nawet jeśli wyschły idealnie sprawdzą się jako główny składnik krokietów ziemniaczanych. Wypływający z ich wnętrza ser skradnie serca całej twojej rodziny! Przepis na krokiety ziemniaczane Będziesz potrzebować 750 gramów tłuczonych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego obiadu) lub puree 4 średnie jajka 250 gramów bułki tartej 50 gramów mąki pszennej 200 gramów żółtego sera w kawałku (może być np. gouda) 30 gramów tartego parmezanu Świeża natka pietruszki Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie  W dużej misce umieść wystudzone tłuczone ziemniaki lub puree, starty parmezan, 1 jajko, 50 gramów mąki pszennej, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj więcej mąki i umieść ją na 30 minut w lodówce. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj średniej wielkości kulki i ułóż je na desce do krojenia, krajalnicy lub blacie kuchennym. Powinno ich wyjść ok. 18. W każdej z przygotowanych kulek umieść jedną niewielką kostkę sera żółtego. Całość dokładnie zaklej, tak by ser nie miał możliwości wypłynięcia podczas smażenia. Trzy jajka umieść w niewielkiej miseczce i rozkłóć. Mąkę pszenną i bułkę tartą wysyp na dwa osobne, płaskie talerze. Gotowe krokiety ziemniaczane obtocz w kolejności – mąka, jajko, bułka tarta. Na rozgrzanej patelni umieść 3 łyżki oleju, a następnie panierowane kulki ziemniaczane. Przysmaki smaż partiami przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Możesz do tego użyć również frytkownicy. Tak przygotowane krokiety...

Klopsy w sosie koperkowym
Bożena Matuszczyk/gotujmy.pl
Przepisy
Obiad idealny. Miękkie jak aksamit klopsy z sosem koperkowym. Smakują jak u babci 
Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na mięsny obiad, to dobrze trafiliście. Dzisiaj polecimy wam klopsy w sosie koperkowym. Prostota, tanizna i smak – takie są właśnie nasze klopsiki!

Klopsiki to zawsze idealny pomysł także dla tych, którzy nie mogą pozwolić sobie na ciężkostrawne kotlety mielone. Jak dobrze wiemy, klopsy to potrawa duszona (względnie gotowana), nie zaś smażona w głębokim tłuszczu. Wspomnieliśmy już we wstępie, że nasze klopsy idealnie łączą w sobie taniość składników, prostotę wykonania i fantastyczny smak. Są więc świetną alternatywą na zachwycające domowników danie mięsne. Klopsiki lubiane są także przez dzieci. Aby nieco urozmaicić obiad naszym najmłodszym, warto przemyśleć,  z czym podamy nasze mięsne kulki. Zamiast nudnych tłuczonych ziemniaków, można zdecydować się na przykład na kopytka. Innym wariantem mogą być różnego rodzaju kluseczki (np. kluski śląskie), a nawet makaron lub kasza (gryczana lub jęczmienna). Dla odważnych i pracowitych gospodyń mamy jeszcze jedną propozycję – spróbujcie przygotować do klopsików w sosie koperkowym knedle . To czeskie mączne danie stanie się dla waszych najmłodszych członków rodziny prawdziwym hitem – wystarczy polać je koperkowym sosem z klopsami. Do rozwikłania pozostaje jeszcze jedno zagadnienie. Chodzi tutaj o mięso na klopsy . Jakiego mięsa więc użyć? Odpowiedź jest prosta – takiego, jakiego tylko chcecie! Może być mielona łopatka lub szynka wieprzowa, jeżeli wolicie chudsze mięso, nie wahajcie użyć się mielonego mięsa drobiowego. Klopsy z sosem koperkowym: Składniki: 50 dag dowolnego mięsa mielonego (łopatka, szynka wieprzowa, mięso mielone z kurczaka lub indyka) 1 jajo Kilka łyżek bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku Sól i pieprz Pęczek koperku (ewentualnie koperek suszony) 150 ml tłustej śmietany Bulion 2 łyżki mąki Przygotowanie: Mieszamy mięso mielone z posiekaną w kostkę cebulką, czosnkiem i...

kluski śląskie przepis
Adobe Stock
Newsy
Wystarczą 4 tanie składniki na mięciutkie kluski śląskie. Unikatowy przepis
Kluski śląskie to genialne danie, które możesz przyrządzić dosłownie w każdej chwili. Bowiem potrzebne składniki z pewnością masz w swojej kuchni! Wystarczą przecież ziemniaki, mąka, jajko i sól. To dziecinnie prosty przepis!

Nie wiedzieć czemu, Polacy wprost uwielbiają wszelkie dania przyrządzane na bazie mąki i jajek. Nie wyobrażamy sobie przecież życia bez pysznych makaronów, naleśników, gofrów, kopytek, ale również klusek śląskich. Na te ostatnie mamy naprawdę unikatowy przepis!  Przepis na kluski śląskie Będziesz potrzebować 500 gramów ziemniaków 300 gramów mąki ziemniaczanej 1 duże jajko Szczyptę soli Przygotowanie Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Powinny stać się miękkie po ok. 20 minutach. Po upływie tego czasu odcedź kartofle z wody, a następnie umieść garnek ponownie na kuchence i odparuj ziemniaki (czyli po prostu podsmaż je przez ok. 2 minuty, tak aby wyparowała z nich woda). Kartofle odstaw aż do całkowitego wystudzenia. Po kilkudziesięciu minutach rozgnieć je specjalnym tłuczkiem, bądź przepuść przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowane umieść w dużej misce. Do ziemniaków dodaj mąkę ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Całość dokładnie wyrób przy pomocy dłoni, aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, a następnie zacznij odrywać od niego mniejsze kawałki i formować niewielkie kulki. Pamiętaj o zrobieniu w każdej z nich charakterystycznego wgłębienia przy pomocy palca. W dużym garnku umieść wodę i zagotuj. Wrzątek dopraw solą i zacznij wkładać do niego kluski śląskie. Ważne, by robić to partiami, tak aby nie przerwać wrzenia.  Kiedy kluski znajdą się w garnku, zmniejsz ogień i gotuj je przez ok. 12 minut. Po upływie tego czasu wyjmij kluski przy pomocy łyżki cedzakowej. Gotowe!