Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze.

Z czego zrobić kluski leniwe?

Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim.

Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg białego sera
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • olej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia.
  2. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę. 
  3. Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto.
  4. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części. Każdą z nich rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt cienkich wałeczków. Za pomocą noża pokrójcie je na niewielkie kluseczki.
  5. W większym garnku zagotujcie wodę z dodatkiem oleju oraz odrobiny soli. Gdy będzie wrzeć, wrzućcie do niej przygotowane kluski. Gotujcie je przez dwie minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmijcie je łyżką cedzakową na talerz.
  6. Gotowe leniwe kluski podawajcie polane masłem z bułką tartą. Smacznego!