Lane kluseczki to dla większości cudowne wspomnienie dzieciństwa, choć nie wszyscy za nimi przepadali w wersji mlecznej, za to już z rosołem czy pomidorową - trudno się im oprzeć. Bardzo delikatne w smaku i proste w przygotowaniu kluski lane były często przyrządzane przez mamy i babcie, które dwoiły się i troiły, by zadowolić swoje pociechy i podać im coś smacznego. Zróbcie sami lane kluski z tego banalnego przepisu!

Przepis na kluski lane

Aby przygotować domowe lane kluski, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 3 szklanki tłustego mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
[content:0_3617,0_6929:undefined]

Przygotowanie:

  1. Do dużego kubka wbijcie jedno jajko i wlejcie łyżkę mleka. Energicznie wymieszajcie.
  2. Następnie wsypcie 4 łyżki mąki, jedną łyżeczkę cukru waniliowego oraz jedną łyżeczkę miękkiego masła.
  3. Wymieszajcie widelcem tak, by pojawiły się bąbelki z powietrza. Odpowiednio zrobiona masa na kluski powinna być trochę gęstsza niż ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto wyszło za rzadkie, dodajcie do niego trochę mąki, a jeśli zbyt gęste – mleka.
  4. Do garnka wlejcie 3 szklanki mleka i zagotujcie. Kiedy mleko zacznie wrzeć, za pomocą łyżki powoli wlewajcie do niego ciasto. Pod wpływem temperatury będzie się ścinać, tworząc kluseczki. Gotujcie przez 1 – 2 minuty.

Co zrobić, gdy kluski lane wyjdą za twarde?

Jeśli wasze kluski po ugotowaniu są gumowate i bardzo twarde, to znaczy, że niedokładnie śledziliście podany przepis! W przypadku klusek lanych i klusek kładzionych ogromnie ważne są proporcje użytych składników. Jeśli dobierzecie je niepoprawnie, wówczas kluski nie wyjdą. Będą się rozpadać i utworzą w zupie mało apetyczną breję lub wręcz przeciwnie – będą bardzo twarde, zbite i gumowate w smaku.

Dlaczego tak się dzieje? Zbyt twarde kluski powstaną wtedy, gdy użyjecie do nich za dużo mąki. Nie da się uratować tych już ugotowanych, ale z łatwością zrobicie porcję nowego ciasta. Najlepiej najpierw wrzucić do wrzątku jedną, testową kluskę i sprawdzić jej konsystencję. Jeżeli jest zbyt twarda, dodajcie po prostu do ciasta trochę wody lub mleka.  

Zobacz także: