W niektórych społecznościach praktykowany jest piękny zwyczaj nazywany „łańcuszkiem szczęścia”. Polega on na przekazywaniu sobie zaczynu do ciasta i pieczenia z niego słodkiego chlebka. Zjedzenie tego wypieku ma przynieść szczęście.

Nazywa się go chlebkiem watykańskim, chlebkiem przyjaźni albo chlebkiem Hermana. Jego najważniejszy składnik to właśnie przyjaźń i życzliwość, bez których nie mógłby w ogóle powstać. Poznajcie przepis na ten niezwykły wypiek. 

Przepis na chlebek szczęścia 

Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali przede wszystkim zaczynu. Weźcie go od osoby, która go wam przekazała lub zróbcie go sami i rozpocznijcie łańcuszek!

Zobacz także:

Składniki:

Na zaczyn:

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka o temperaturze pokojowej

  • szklanka cukru

  • pół łyżeczki drożdży

Na chlebek:

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki soli 

  • ⅔ szklanki roztopionego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny, wanilii albo pomarańczy

  • zaczyn (ćwierć z ilości, jaka wyjdzie z podanego przepisu na zaczyn)

Przygotowanie zaczynu:

  1. Składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 4 dni.

  2. Przez te 4 dni raz dziennie wymieszajcie zaczyn. 

  3. Piątego dnia dodajcie do zaczynu szklankę mąki, szklankę mleka i szklankę cukru. Wymieszajcie, odstawcie na kolejne 4 dni. 

  4. Podobnie jak wcześniej, raz dziennie mieszajcie zaczyn. 

  5. Jeszcze raz dodajcie do zaczynu te same składniki, by go „dokarmić” (mleko, makę i cukier, wszystkiego po szklance).

  6. Wymieszajcie i podzielcie zaczyn na 4 części. Jedną zostawcie na później, a drugą wykorzystajcie do zrobienia chlebka. Pozostałe dwie podarujcie dwóm bliskim osobom. 

Przygotowanie chlebka:

  1. Weźcie dwie miski. Do jednej wsypcie suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, sól i cynamon, a do drugiej mokre (zaczyn, trzy roztrzepane jajka, roztopione masło i wybrany ekstrakt). Wymieszajcie zawartość obu misek do połączenia składników. 

  2. Następnie połączcie ze sobą suche oraz mokre składniki w jednej misce. 

  3. Ciasta będzie na tyle dużo, że potrzebne wam będą dwie keksówki - posmarujcie je masłem i obsypcie bułką tartą lub wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie wlejcie do nich ciasto.

  4. Wstawcie formy z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez niecałą godzinę do suchego patyczka.

  5. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i ostudźcie. Gotowe!

Źródło: haps.pl