Kluczowego składnika chlebka watykańskiego nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj
AdobeStock
Newsy

Kluczowego składnika chlebka szczęścia nie kupicie w żadnym sklepie. Piękny i rzadki zwyczaj

Ta niezwykła tradycja chlebowego łańcuszka to piękny symbol przyjaźni, którego owocem jest przepyszny wypiek. Znacie chlebek watykański zwany także chlebkiem szczęścia?

W niektórych społecznościach praktykowany jest piękny zwyczaj nazywany „łańcuszkiem szczęścia”. Polega on na przekazywaniu sobie zaczynu do ciasta i pieczenia z niego słodkiego chlebka. Zjedzenie tego wypieku ma przynieść szczęście.

Nazywa się go chlebkiem watykańskim, chlebkiem przyjaźni albo chlebkiem Hermana. Jego najważniejszy składnik to właśnie przyjaźń i życzliwość, bez których nie mógłby w ogóle powstać. Poznajcie przepis na ten niezwykły wypiek. 

Przepis na chlebek szczęścia 

Do przygotowania chlebka będziecie potrzebowali przede wszystkim zaczynu. Weźcie go od osoby, która go wam przekazała lub zróbcie go sami i rozpocznijcie łańcuszek!

Składniki:

Na zaczyn:

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka mleka o temperaturze pokojowej

  • szklanka cukru

  • pół łyżeczki drożdży

Na chlebek:

  • 3 jajka

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki cukru

  • 2 łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki soli 

  • ⅔ szklanki roztopionego masła

  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny, wanilii albo pomarańczy

  • zaczyn (ćwierć z ilości, jaka wyjdzie z podanego przepisu na zaczyn)

Zobacz także
1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje

wiejski chleb na wielkanoc

Ten wiejski chlebek będzie idealnym dopełnieniem śniadania. Jego smak mocno was zadziwi

Przygotowanie zaczynu:

  1. Składniki umieśćcie w misce i dokładnie wymieszajcie. Przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 4 dni.

  2. Przez te 4 dni raz dziennie wymieszajcie zaczyn. 

  3. Piątego dnia dodajcie do zaczynu szklankę mąki, szklankę mleka i szklankę cukru. Wymieszajcie, odstawcie na kolejne 4 dni. 

  4. Podobnie jak wcześniej, raz dziennie mieszajcie zaczyn. 

  5. Jeszcze raz dodajcie do zaczynu te same składniki, by go „dokarmić” (mleko, makę i cukier, wszystkiego po szklance).

  6. Wymieszajcie i podzielcie zaczyn na 4 części. Jedną zostawcie na później, a drugą wykorzystajcie do zrobienia chlebka. Pozostałe dwie podarujcie dwóm bliskim osobom. 

Przygotowanie chlebka:

  1. Weźcie dwie miski. Do jednej wsypcie suche składniki, czyli mąkę pszenną, cukier, sól i cynamon, a do drugiej mokre (zaczyn, trzy roztrzepane jajka, roztopione masło i wybrany ekstrakt). Wymieszajcie zawartość obu misek do połączenia składników. 

  2. Następnie połączcie ze sobą suche oraz mokre składniki w jednej misce. 

  3. Ciasta będzie na tyle dużo, że potrzebne wam będą dwie keksówki - posmarujcie je masłem i obsypcie bułką tartą lub wyłóżcie papierem do pieczenia, a następnie wlejcie do nich ciasto.

  4. Wstawcie formy z ciastem do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez niecałą godzinę do suchego patyczka.

  5. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika i ostudźcie. Gotowe!

Źródło: haps.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

jak zrobić ciasto drożdżowe
Pixabay
Newsy
Dodajecie do ciasta drożdżowego żółtka czy całe jajka? Tylko 1 z tych sposobów to gwarancja idealnie puszystego ciasta
Jakie wychodzą wam ciasta drożdżowe? Mocno wyrośnięte czy niekoniecznie? Sposób na puszystą drożdżówkę jest bardzo prosty – wypróbujcie ten przepis!

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, to znakomity dodatek do kawy albo pomysł na drugie śniadanie. Choć wysokie kawałki takiego ciasta wyglądają imponująco, to nie jest ono wcale tak kaloryczne! Jeśli nie wiecie co zrobić, by wasza drożdżówka tak pięknie wyrosła, mamy dla was małą radę – następnym razem użyjcie do pieczenia samych żółtek jajek! W cieście nie powinna się znaleźć nawet odrobina białka. Nic się na szczęście nie zmarnuje – z białek można później zrobić smaczną bezę. Sprawdźcie poniższy przepis na puszyste ciasto drożdżowe, które piecze się użyciem żółtek. Przepis na puszyste ciasto drożdżowe Do przygotowania idealnego, puszystego ciasta drożdżowego, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Do zaczynu: 80 g pszennej mąki 60 g świeżych drożdzy Pół szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru Do ciasta: Niecałe 5 szklanek pszennej mąki 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru ¾ kostki masła 2 garści rodzynek 8 dużych żółtek Na kruszonkę: Niecała szklanka pszennej mąki Pół szklanki cukru Pół kostki masła Przygotowanie Do dużej miski wlejcie pół szklanki ciepłego mleka, dodajcie 60 g świeżych drożdży, wsypcie 80 g mąki i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszajcie dokładnie, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na pół godziny. Podgrzejcie szklankę mleka i wlejcie do miseczki. Wsypcie dwie garści rodzynek i odstawcie. Taki zabieg sprawi, że rodzynki nasiąkną mlekiem i będą wyjątkowo mięciutkie! Następnie do dużej miski wsypcie 5 szklanek mąki (około 700 gram) oraz ¾ szklanki cukru. Żółtka w temperaturze pokojowej oraz schłodzone, roztopione masło dodajcie do mąki. Na koniec dodajcie zaczyn oraz mleko...

Chleb przepis
Adobe Stock
Przepisy
Tradycyjny polski chleb, który pokochacie. Nie będziecie chcieli jeść innego. Łatwa i tania receptura
Niesamowicie miękki w środku i rozkosznie chrupiący na zewnątrz – taki właśnie powinien być idealnie przyrządzony, tradycyjny, polski chleb. Kto spróbował go choć raz z pewnością potwierdzi, że nasze pieczywo jest najlepsze na świecie.

Polski chleb to pierwsze, za czym tęsknimy wyjeżdżając za granicę. W końcu tak dobrego pieczywa nie podają praktycznie nigdzie. Na szczęście, niezależnie od miejsca, w którym przebywasz możesz go upiec samodzielnie! Ten przepis jest banalnie prosty, a składniki niewiarygodnie tanie! Przepis na chleb Będziesz potrzebować 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Ulubione ziarna, na przykład słonecznik Sól Przygotowanie Zacznij od przygotowania zaczynu . W niewielkiej misce umieść rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodaj łyżeczkę cukru i ½ szklanki mąki żytniej. Całość zalej 125 ml ciepłej wody i zamieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany zaczyn przykryj ścierką i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieść pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodaj zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznij dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub, jeśli go nie masz, nasmaruj olejem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej foremki przełóż przygotowane wcześniej ciasto i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę (dla lepszego i szybszego efektu foremkę możesz postawić na przykład na kaloryferze i przykryć ściereczką). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C.  Kiedy ciasto ładnie wyrośnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz przez kolejne ok. 40 minut. Tak przygotowany chleb wyjmij z foremki, usuń papier i umieść na kratce od piekarnika. Po kilkunastu minutach będzie gotowy do jedzenia! Smacznego!

Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy
migotka28/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ciasto na maślance z truskawkami. Doskonałe do kawy (i jest z kruszonką!)
Ciasto z truskawkami na maślance z pyszną migdałową kruszonką - najlepszy sposób na wykorzystanie sezonu na truskawki. Robi się właściwie samo!

Ciasto na maślance z truskawkami to must-have tego sezonu truskawkowego. Świeże, polskie truskawki dostępne są przez ograniczony czas, dlatego warto maksymalnie wykorzystać ten okres. Truskawki możecie oczywiście jeść samodzielnie, albo w formie sosu do makaronu, koktajli, dżemów i oczywiście w ciastach z truskawkami. Owoce te są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, niskokaloryczne i bogate w witaminy. Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką Najlepsze truskawki kupicie w czerwcu i na początku lipca, ale już pod koniec kwietnia pojawiają się polskie truskawki szklarniowe. Jeśli lubicie ciasta z truskawkami, ta wersja na maślance i z pyszną migdałową kruszonką przypadnie wam do gustu. Będzie miłym urozmaiceniem dla biszkoptu z truskawkami , kruchego ciasta z truskawkami lub ucieranego ciasta z owocami . Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 1/2 szklanki oleju Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 20 g mąki 50 g tartych migdałów truskawki ok. 500 g Przygotowanie ciasta na maślance z truskawkami: Przygotujcie kruszonkę. Do miski przełóżcie masło, cukier, mąkę i migdały. Wszystko połączcie, rozcierając w palcach. Gotową kruszonkę odstawcie. Blaszkę o wymiarach 25x28 natłuśćcie i posypcie tartą bułką. Przygotujcie ciasto. W jednej misce połączcie wszystkie składniki suche, a w drugiej składniki mokre. Następnie wymieszajcie zawartość obu misek. Ciasto przełóżcie do przygotowanej blaszki. Na wierzchu ułóżcie truskawki (można przekroić je na pół). Posypcie kruszonką. Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczcie ok. 40 minut, do suchego patyczka. Wyjmijcie i serwujcie. Smacznego! Truskawki –...

Helena Vondráčkova piecze słodki, tradycyjny, świąteczny chleb. Tak świętują Czesi
ONS.pl, Adobe Stock
Newsy
Helena Vondráčkova piecze słodki, świąteczny chleb. Sprawdźcie, jak świętują Czesi
Czesi jak my ubierają choinkę, ale na stole stawiają jedno danie, którego my byśmy nie zaakceptowali. Nie zgadniecie jakie.

Choć w Czechach liczba ateistów przekracza liczbę katolików, święta Bożego Narodzenia są obchodzone w większości domów. Nasi sąsiedzi podkreślają kultywowanie tradycji, a nie wiary. Przed świętami Czesi jak my ubierają choinkę i przygotowują świąteczne dania. Co gotują na wigilię? Boże Narodzenie po czesku Na początku grudnia Czesi ścinają gałązki czereśni, jabłoni i forsycji i umieszczają je w ciepłych piwnicach. Kilka dni przez Bożym Narodzeniem schodzą do piwnicy, żeby sprawdzić, czy gałązki już zakwitły. Według ludowych wierzeń takie kwiaty, to dobra wróżba na następny rok. A jakie dania szykują nasi sąsiedzi na święta? Nie uwierzycie, ale obok smażonego karpia, jednym z ważniejszych dań jest... kotlet schabowy. Serwuje się go z sałatką ziemniaczaną podawaną z drobno posiekanymi jajkami, ugotowanymi na twardo i majonezem. Na wigilijnym stole zawsze też są suszone owoce, łuskane orzechy oraz ciasta i ciasteczka. Przepis na jedno z ciast zdradziła czeska piosenkarka dobrze znana także w Polsce, legendarna Helena Vondráčkova.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Helena Vondráčková ® (@helenavondrackovacz) Przepis na „Vánoční štola" - świąteczny chlebek wg. Heleny Vondráčkovej "Vánoční štola" to tradycyjny czeski świąteczny chlebek, przypominający nieco struclę. Przygotowuje się go z ciasta drożdżowego. Składniki: 2 jajka 1 kg mąki pszennej 150 g cukru 380 g miękkiego masła Pół szklanki mleka 1...