Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klopsy mielone z jajkiem na twardo

Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne!

Zobacz także
Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek

Pomysł na dzisiejszy obiad: zupa, drugie danie i deser. W sam raz na czwartek

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna

Przepis na wiosenną zupę z pokrzywy. Zdrowa i bardzo smaczna

Składniki:

  • mięso mielone około 600 g,
  • bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko
  • cebula 1 szt.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mielonego do smaku,

Dodatkowo;

  • jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów),
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej lub masło klarowne do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste.
  2. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy.
  3. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej).
  4. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli.
  5. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek.
  6. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko.
  7. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej.
  8. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Kotlety mielone z rabarbarem. Przepis na mielone inaczej
Kotlety mielone to prawdziwa klasyka wśród polskich dań. Przygotujcie je w nieco innej wersji – z rabarbarem – a pokochacie ich wyrazisty i niebanalny smak. Zdradzamy przepis!

Co powiecie na mielone z... rabarbarem? Wielu kucharzy eksperymentuje i dodaje do mięsa mielonego dynię, marchewkę, cukinię , a nawet ogórki kiszone. Użytkowniczka serwisu gotujmy.pl proponuje rabarbar, a my jesteśmy zachwyceni tym połączeniem. To świetna alternatywa dla klasycznych kotletów mielonych. Zróbcie je na dzisiejszy obiad, a nie pożałujecie! Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni, która regularnie gości w naszych domach. Istnieje wiele odmian tego dania, ale w tradycyjnej postaci jest to nic innego, jak mięso mielone z dodatkiem podsmażanej cebuli, przypraw i zamoczonej w mleku bułki, usmażone na rumiano na oleju. Kotlety mielone z rabarbarem Kotlety mielone z rabarbarem to niebanalna i bardzo smaczna propozycja na obiad. Właśnie trwa sezon na rabarbar. Warzywo to jest bogatym źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Zawiera też magnez, potas, kwas foliowy, sód, żelazo, wapń oraz błonnik, a także mnóstwo istotnych dla zdrowia antyoksydantów. Wskazówka! Jeśli planujecie kupić rabarbar, pamiętajcie, że jadalne są tylko łodygi. Liście zawierają toksyny i wysokie stężenie kwasu szczawiowego i pod żadnym pozorem nie należy ich spożywać. Same łodygi są mięsiste i mają kwaskowaty smak. Chociaż można je jeść na surowo, wiele osób woli spożywać je po ugotowaniu. Przygotujcie klasyczne mielone z dodatkiem rabarbaru, a nie pożałujecie. Jesteśmy pewni, że zaskoczą was swoim smakiem! Składniki: 300 g mielonego z łopatki 1 jajko 1 czerstwa bułka 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku olej kokosowy do smażenia Przygotowanie mielonych z rabarbarem: Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie)...

Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Gotujmy.pl/Karita
Newsy
Kotlety mielone inaczej: z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Przepis dla smakoszy
Lubicie kotlety mielone, ale marzy wam się jakaś odmiana? Sprawdźcie nasz przepis na mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką. Smakują naprawdę świetnie!

Tradycyjne kotlety mielone to klasyka wśród polskich dań. Co powiecie na małą odmianę, a konkretnie na mielone z dodatkiem nasion i marchewki? Przepis na kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką Kotlety mielone z siemieniem lnianym, słonecznikiem i marchewką, to świetna propozycja dla tych, którym znudziły się już tradycyjne mielone. Jak je przygotować? To banalnie proste! Pamiętajcie tylko o kolejności dokładania składników. Te z pewnością was zaskoczą! Autorką przepisu jest użytkowniczka gotujmy.pl, karita i nadała mu nazwę "mielone po włosku". Poza oczywiście mięsem mielonym i jajkiem, w przepisie znajdziemy marchewkę, pomidory, czosnek, ziarna słonecznika, ziarna siemienia lnianego oraz przyprawy – curry i tymianek. To połączenie to prawdziwa mieszanka wybuchowa smaków! Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego bułka jajko tymianek (najlepiej świeży) 2 łyżeczko siemienia lnianego 2 łyżeczki obranych ziaren słonecznika mała marchewka lub połowa dużej ząbek czosnku 2 pomidory curry Przygotowanie: Doprawić mięso jak na kotlety mielone. Połączyć z bułką i jajkiem. Obraną marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do mięsa. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić drobno. To samo z czosnkiem (przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić). Połączyć z mięsem. Wsypać siemię lniane i słonecznik. Przyprawić curry (ok. 1 łyżeczki). Posolić, popieprzyć. Wszystko wymieszać i smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl Czytaj także: Mięso mielone w cieście francuskim. Prosty przepis na obiad Kotlety mielone na ostro z koperkiem. Pokochacie ich ognisty smak Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Gotujmy.pl/aneta8185
Newsy
Mamy super przepis na pyszne wiosenne mielone. Jeden dodatek bardzo odświeża ich smak
Zróbcie kotlety mielone trochę inaczej. Ten składnik wiosennych mielonych bardzo do nich pasuje.

Wiosną warto trochę odświeżyć swój standardowy przepis na mielone i dodać do nich składnik, który spowoduje, że smak mielonych będzie jeszcze lepszy . Dzięki temu zaskoczysz swoich bliskich nową wersją tradycyjnych kotletów. Może zagoszczą u was na stole na stałe. Składniki na wiosenne mielone Ok. 500 g mięsa mielonego Jajko Szczypiorek Bułka Sól i pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie wiosennych mielonych Przygotowanie wiosennych mielonych nie będzie różnić się bardzo od tradycyjnych mielonych. Możecie zrobić je wiec ze swojego zwyczajowego przepisu. Dodajcie jednak do nich szczypiorek. Bardzo odświeża danie i jest lżejszy niż biała cebula, którą dodaje się do masy na mielone zazwyczaj. Włóżcie do miski mięso mielone. Zróbcie w mięsie wgłębienie. Dodajcie do niego jajko, doprawcie je solą i pieprzem. Szczypiorek umyjcie i drobno posiekajcie. Dołóżcie do mięsa mielonego. W międzyczasie namoczcie bułkę w mleku. Odsączcie bułkę i dorzućcie ją do masy na mielone. Całość dokładnie wyróbcie na jednolitą masę. Na talerz wysypcie bułkę tartą. Uformujcie pojedyncze kotlety i obtoczcie je w bułce tartej. Na patelni rozgrzejcie olej. Wyłóżcie na patelnię kolejno kotlety mielone. Smażcie je z każdej strony. Serwowanie kotletów mielonych Kotlety mielone serwujcie ziemniakami, ryżem, kasza lub po prostu z chlebem. Te lekkie kotlety są smaczne nie tylko na obiad. Mogą zastąpić drugie śniadanie z powodzeniem. Pamiętajcie, żeby do kotletów zaserwować też jakąś porcję warzyw. Sprawdzi się surówka z ogórków kiszonych lub kiszonej kapusty , buraczki , tarta marchewka lub tradycyjna mizeria . Źródło: gotujmy.pl Czytaj także:...

Kotlety mielone dieta
Gotujmy.pl/kuchennyświat
Newsy
Rewelacyjny trik na puszyste kotlety mielone. Wystarczy do masy dodać ten składnik o odpowiedniej temperaturze
Chcecie się dowiedzieć jak zrobić pulchne kotlety mielone? Poznajcie ten prosty sposób!

Sposobów na zrobienie mielonych jest wiele i każdy kucharz uważa, że jego metoda jest najlepsza! Warto jednak posłuchać rad innych miłośników gotowania – dzięki temu wasze potrawy będą jeszcze lepsze! Poznajcie prosty trik na przygotowanie pysznych mielonych. Sposób na dobre mielone Zastanawiacie się co zrobić, by kotlety mielone wyszły pulchne i miękkie? Sztuczka polega na dodaniu do mięsa lodowatej wody ! W trakcie wyrabiania mięsa z jajkiem, bułką i przyprawami, dolewajcie do niego bardzo zimną wodę, w proporcji 50 ml na pół kilograma mięsa. Długo wyrabiane mięso to gwarancja puszystych kotletów! Jeżeli przed dodaniem cebuli do mięsa podsmażacie ją, to pamiętajcie o tym, by po usmażeniu ją ostudzić – w przeciwnym razie dolewanie zimnej wody do mięsa minie się z celem. Przepis na kotlety mielone Aby przygotować idealne kotlety mielone, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego w łopatki 2 jajka 2 cebule 1 bułka kajzerka Mleko do namoczenia Czosnek Majeranek Tymianek Bułka tarta Olej do smażenia Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę obierzcie i zetrzyjcie na tarce na małych oczkach. Bułkę namoczcie w mleku. Następnie do dużej miski włóżcie mięso, dodajcie do niego startą cebulę, odciśniętą bułkę, dwa jajka oraz przyprawy: majeranek, tymianek, czosnek oraz sól i pieprz według uznania. Nie żałujcie majeranku – nadaje kotletom wspaniały smak! Bardzo dokładnie wyróbcie masę na kotlety. Podczas wyrabiania dolewajcie do niej bardzo zimnej wody. Wyrobioną masę mięsną przykryjcie folią spożywczą i odstawcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmijcie mięso, a na patelni rozgrzejcie dużą porcję oleju. Formujcie mięso...