Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad
Gotujmy.pl/BożenaMatuszczyk
Newsy

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Kotlety mielone to tradycyjne, bardzo popularne w wielu polskich domach danie. Wzbogaćcie je, dodając do środka ugotowane na twardo jajko. W takim wydaniu smakują naprawdę pysznie!
Anna Borkowska
kwiecień 29, 2021

Szukacie pomysłu na prosty i zarazem niebanalny obiad, ale nie chcecie po raz kolejny przygotowywać kotletów schabowych czy mielonych? Zróbcie coś innego, co zaskoczy waszych bliskich. Co powiecie na pyszne drugie danie w postaci klopsów mielonych z ugotowanym na twardo jajkiem?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Klopsy mielone z jajkiem na twardo

Klopsy mielone z jajkiem na twardo to doskonała propozycja na tani, smaczny i bardzo sycący obiad. Przygotowanie tego dania jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to mięso mielone, ugotowane na twardo jajka, cebula, czosnek oraz przyprawy. Zaskoczcie swoich bliskich tak przygotowanymi kotletami, a na pewno poproszą o dokładkę. Danie jest niebanalne, sycące i naprawdę pyszne!

Zobacz także

Składniki:

  • mięso mielone około 600 g,
  • bułka namoczona w mleku,
  • 1 jajko
  • cebula 1 szt.,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do mielonego do smaku,

Dodatkowo;

  • jajka ugotowane na twardo u mnie 3 szt., (w zależności ile potrzebujemy klopsów),
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej lub masło klarowne do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Do miski włożyć mięso mielone, parę razy przemieszać, aby mięso się związało i zrobiło się kleiste.
  2. Do mięsa dodać jajko, obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczoną w mleku, odciśniętą bułkę oraz przyprawy.
  3. Całość dokładnie wymieszać (gdyby masa była zbyt luźna, można dodać odrobinę bułki tartej).
  4. Jajka ugotować na twardo z dodatkiem soli.
  5. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą i obrać ze skorupek.
  6. Porcje masy nabierać w dłoń rozpłaszczyć, zrobić wgłębienie i włożyć obrane, ugotowane jajko.
  7. Jajko całe oblepić masą, a następnie panierować w bułce tartej.
  8. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle klarownym z każdej strony.

Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze