Kajmakowe szyszki
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Kochają je dzieci i dorośli. Jak zrobić pyszne kajmakowe szyszki? Oto najprostszy przepis

Słodkie, smaczne, szybkie w przygotowaniu – takie są właśnie kajmakowe szyszki, które być może pamiętacie jeszcze ze szkolnego sklepiku.

Ten szybki deser to prawdziwy powrót do przeszłości. Dzisiaj w sklepach coraz trudniej o takie charakterystyczne słodkie specjały.

Nie ma więc innego wyjścia. Trzeba zakasać rękawy i przygotować je samemu! Mamy dla was dobre wiadomości. To nic trudnego.

By przygotować ten zaskakujący i tani deser dla całej rodziny włącznie z wiecznie spragnionymi łakoci dzieciakami, wystarczą zaledwie dwa składniki.

Po pierwsze – ryż preparowany. Napowietrzone ziarenka ryżu dostaniecie w dobrych supermarketach.

Po drugie – puszka masy kajmakowej, zwanej także krówkową, którą  z kolei znajdziecie w większości sklepów.

Chwila pracy i świetny deser gotowy! A wszystko to bez żadnego pieczenia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kajmakowe szyszki?

Składniki:

  • Puszka masy kajmakowej (krówkowej) – ok. 50 dag
  • 20 dag ryżu preparowanego

Przygotowanie:

  1. Masę kajmakową przełóżcie do miski.
  2. Wsypcie do kajmaku ziarenka ryżu i dokładnie wymieszajcie, tak by masa równomiernie połączyła się z ryżem.
  3. Formujcie ręką podłużne porcje ryżu w kształcie szyszek i układajcie na tacy lub blasze wyłożonej papierem.
  4. Tak przygotowane szyszki zostawcie do wyschnięcia.
  5. Szyszki najlepiej będą smakowały następnego dnia.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Andruty z kajmakiem
benenati/gotujmy.pl
Przepisy
Andruty z kajmakiem. Cudowny smak dzieciństwa. Najprostsze, czyli najlepsze
Dzisiaj andruty, czyli wafle przekładane domowymi kremami odchodzą nieco w zapomnienie. Czas przywrócić świetność tym łakociom!

Kiedy wchodzimy do sklepu spożywczego, za każdym razem widzimy nieprzebrane ilości różnego rodzaju wafelków z wszelkimi dostępnymi smakami. Wybór jest tak duży, że niejeden zapyta: – A po co trudzić się jeszcze z wyrobem własnych andrutów? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna. Żaden sklepowy produkt nie przebije w smaku swoich własnych, domowych wafli. Pamiętacie, jak nasze mamy i babcie przekładały andruty kremem swojej roboty? Wróćmy do tych wspomnień! Koncepcja wafli przekładanych kremem czekoladowym należy podobno do wiedeńskiego cukiernika Oscara Pischingera. Jego receptura sięga aż do XIX wieku i czasów, gdy Kraków, Budapeszt i Wiedeń należały do jednego cesarza. Od tamtej pory andruty z kremem przeszły szereg różnych wcieleń. Dzisiaj przedstawimy wam przepis na prostą masę kajmakową, zwaną również masą krówkową. Ale wcześniej wymienimy kilka popularnych w Polsce smaków. Spróbujcie znaleźć swój ulubiony! Krem kakaowy (cukier, margaryna lub masło, kakao i mleko w proszku) Krem na bazie galaretki (cukier, tłuszcz, mleko w proszku i galaretki w różnych smakach) Krem kakaowo-powidłowy (andruty wypełniane naprzemiennie powidłami i kremem) Krem galaretkowo-piankowy (cukier, śmietanka, galaretka, żelatyna) Wróćmy teraz do wspomnianej przez nas masy kajmakowej (krówkowej). Oto przepis: Składniki: Pół kostki masła (10 dag) 1 litr mleka tłustego (przynajmniej 3,2%) 40 dag cukru Opakowanie cukru waniliowego Opcjonalnie: puszka mleka zagęszczonego zamiast mleka i cukru. Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie powoli, przez 1,5 godziny gotujemy je na maleńkim ogniu, po to by zgęstniało. Masło ucieramy mikserem na gładką masę. Szybko dodajemy do masy...

Kuleczki twarogowe
Flickr/Jimmie
Przepisy
Dla tych, co dbają o figurę. Dietetyczne twarogowe kuleczki. 20 minut i na talerzu
Źródło białka, energii, a przede wszystkim dobrego smaku. Te twarogowe kulki przygotujecie szybko, w sam raz na pożywne śniadanie.

Niejedna z pań marzy o smukłej sylwetce. Tylko jak tu zrzucić parę kilogramów, skoro wokół same smakowitości? Jest jedno rozwiązanie. Warto gotować smacznie, ale w miarę dietetycznie i zdrowo. Dobrą drogą do utraty kilogramów, może być usunięcie ze swojego menu zbędnej ilości węglowodanów. Cóż, to zła wiadomość dla osób gustujących w białym pieczywie, bułkach i drożdżówkach. Jeżeli decydujemy się na pracę nad sobą, musimy o nich zapomnieć. Alternatywą dla bogatego w węglowodany śniadania, jest śniadanie białkowe. Co więc przygotować sobie na dobry start dnia? Tutaj naturalnym składnikiem i sprzymierzeńcem osób odchudzających się jest chudy twaróg . Sęk w tym, by przygotować go w smaczny sposób. My dzisiaj skupimy się na opcji „słodkiej”. A będą nią nasze tytułowe twarogowe kuleczki.  „Kulki mocy” to prawdziwa bomba białkowa. W sam raz na śniadanie przed trudnym i wyczerpującym dniem. Ich przygotowanie to pestka. Wystarczy kilkanaście minut wyrabiania i chwila w lodówce. Mamy świadomość, że są osoby, które nie lubią jedzenia „deserów” na śniadanie. Spokojnie, bez obaw. Dietetyczne twarogowe kuleczki zawierają naprawdę niewiele cukru, a smakują bardzo dobrze. Panie i panowie, którzy dbają o figurę, powinni spać więc spokojnie. Przy zakupie składników musimy pamiętać o wyborze odpowiedniego rodzaju sera białego . Tak, wiemy, że twaróg tłusty jest najsmaczniejszy, ale w tym przypadku stawiamy na walory dietetyczne i zdrowotne. Wybierzmy zatem ser biały w wersji chudej , o małej zawartości tłuszczu. Składniki: 40 dag twarogu Ok. 5 dag posiekanych drobno orzechów (wybierzmy włoskie lub laskowe) 200 g pokruszonych herbatników Cukier - łyżeczka Cukier waniliowy...

piernik z masą truskawkową
Gotujmy.pl
Newsy
Ten piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. W jego wnętrzu kryje się przepyszna masa...
Piernik przekładany masą truskawkową to propozycja, która zadowoli gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotujesz go na święta? Bo my na pewno!

Jeżeli planujesz upiec na święta piernik i chcesz, żeby był on nie tylko pyszny, ale też niebanalny, przetestuj nasz przepis na piernik przekładamy masą truskawkową. Taki eksperyment może ci się bardzo opłacić. Sernik z truskawkową masą jest prosty w wykonaniu i smakuje wprost przepysznie. Ciasto będzie stanowiło idealny deser po sytym bożonarodzeniowym obiedzie. Tak zrobiony piernik zrobi prawdziwą furorę wśród najmłodszych. Możecie mieć pewność, będą wyjadać go palcami. Jak go przygotować? Podpowiadamy. Potrzebne składniki: słoiczek powideł śliwkowych 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 3 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika Składniki na masę: 30 dag masła 3/4 szklanki cukru pudru 35 dag truskawek - mogą być mrożone 2 żółtka Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy dżem, olej, cukier i wszystko ze sobą miksujemy. W drugiej misce łączymy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną i przyprawę do pierników. Do masy dodajemy na przemian suche produkty oraz mleko. Pamiętajmy, żeby cały czas miksować - aż do wyczerpania składników. Wykładamy ciasto do formy papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Jak przygotować masę truskawkową? Truskawki rozmrażamy i dobrze miksujemy. Żółtka jaj łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy pokrojone masło, cały czas miksując. Gdy masło z cukrem i żółtkami będzie zmiksowane na puch, dodajemy po łyżce zmiksowanych truskawek. Masę miksujemy przez kilka minut. Przekrajamy ostudzony piernik i smarujemy go masą truskawkową. Źródło: Gotujmy.pl

kluski z makiem przepis
WanilioweImprowizacje / Gotujmy.pl
Newsy
Święta bez tego deseru to nie święta. Jak zrobić idealne kluski z makiem?
Najlepszy przepis na kluski z makiem tylko u nas! Sprawdźcie, jak łatwo możecie przyrządzić ten świąteczny przysmak.

Już jutro Wigilia! Przygotowujecie już świąteczne potrawy, czy może dopiero powoli zabieracie się do ich przyrządzania? Jeżeli jeszcze nie macie wszystkich potrzebnych produktów, to musicie się śpieszyć – sklepy będą jutro krócej otwarte! Dokładne godziny otwarcia sklepów poszczególnych sieci zebraliśmy w tym artykule . Przygotowania do wigilijnej wieczerzy należy powoli zaczynać, ponieważ czasu jest mało! Wszyscy czekają na tradycyjne potrawy, a najbardziej oczywiście na deser. A ten nie może się obejść bez klusek z makiem! Wypróbujcie w tym roku przepis, z którego wychodzą naprawdę nieziemskie kluski. Wigilijne makówki Zwyczaj przygotowywania klusek z makiem i bakaliami jest dosyć stary. W różnych regionach Polski danie to nazywa się inaczej. Na Śląsku przygotowywane są „makówki”, gdzie deser ten ma postać pieczywa przekładanego makiem z bakaliami. Z kolei w okolicach Łodzi i Poznania przyrządzane są „makiełki”, czyli makaron z makiem i bakaliami. Przepis na kluski z makiem Dziś mamy dla was przepis na opisaną wyżej wersję tego deseru, znanego pod nazwą „makiełki”. Będą wam potrzebne poniższe składniki:   Do ciasta: 50 dag mąki pszennej 3 jaja Płaska łyżeczka soli Łyżka oleju Do masy makowej: 25 dag maku suchego Mleko 100 ml miodu 1 szklanka bakalii Łyżka masła Przygotowanie Suchy mak zalejcie mlekiem i odstawcie do namoczenia. Następnie za pomocą maszynki zmielcie mak dwa razy. Pokrójcie drobno bakalie i wsypcie do maku. Miód i masło dodajcie do masy makowej i dokładnie wymieszajcie. Do osobnej miski wsypcie składniki na ciasto i dobrze zagniećcie. Podzielcie ciasto na kawałki. Rozwałkujcie na stolnicy i pokrójcie w równe, długie paski....