Ten szybki deser to prawdziwy powrót do przeszłości. Dzisiaj w sklepach coraz trudniej o takie charakterystyczne słodkie specjały.
Nie ma więc innego wyjścia. Trzeba zakasać rękawy i przygotować je samemu! Mamy dla was dobre wiadomości. To nic trudnego.
By przygotować ten zaskakujący i tani deser dla całej rodziny włącznie z wiecznie spragnionymi łakoci dzieciakami, wystarczą zaledwie dwa składniki.
Po pierwsze – ryż preparowany. Napowietrzone ziarenka ryżu dostaniecie w dobrych supermarketach.
Zobacz także:
Po drugie – puszka masy kajmakowej, zwanej także krówkową, którą z kolei znajdziecie w większości sklepów.
Chwila pracy i świetny deser gotowy! A wszystko to bez żadnego pieczenia!
Jak zrobić kajmakowe szyszki?
Składniki:
- Puszka masy kajmakowej (krówkowej) – ok. 50 dag
- 20 dag ryżu preparowanego
Przygotowanie:
- Masę kajmakową przełóżcie do miski.
- Wsypcie do kajmaku ziarenka ryżu i dokładnie wymieszajcie, tak by masa równomiernie połączyła się z ryżem.
- Formujcie ręką podłużne porcje ryżu w kształcie szyszek i układajcie na tacy lub blasze wyłożonej papierem.
- Tak przygotowane szyszki zostawcie do wyschnięcia.
- Szyszki najlepiej będą smakowały następnego dnia.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl