Kajmakowe szyszki
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Kochają je dzieci i dorośli. Jak zrobić pyszne kajmakowe szyszki? Oto najprostszy przepis

Słodkie, smaczne, szybkie w przygotowaniu – takie są właśnie kajmakowe szyszki, które być może pamiętacie jeszcze ze szkolnego sklepiku.

Ten szybki deser to prawdziwy powrót do przeszłości. Dzisiaj w sklepach coraz trudniej o takie charakterystyczne słodkie specjały.

Nie ma więc innego wyjścia. Trzeba zakasać rękawy i przygotować je samemu! Mamy dla was dobre wiadomości. To nic trudnego.

By przygotować ten zaskakujący i tani deser dla całej rodziny włącznie z wiecznie spragnionymi łakoci dzieciakami, wystarczą zaledwie dwa składniki.

Po pierwsze – ryż preparowany. Napowietrzone ziarenka ryżu dostaniecie w dobrych supermarketach.

Po drugie – puszka masy kajmakowej, zwanej także krówkową, którą  z kolei znajdziecie w większości sklepów.

Chwila pracy i świetny deser gotowy! A wszystko to bez żadnego pieczenia!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zrobić kajmakowe szyszki?

Składniki:

  • Puszka masy kajmakowej (krówkowej) – ok. 50 dag
  • 20 dag ryżu preparowanego

Przygotowanie:

  1. Masę kajmakową przełóżcie do miski.
  2. Wsypcie do kajmaku ziarenka ryżu i dokładnie wymieszajcie, tak by masa równomiernie połączyła się z ryżem.
  3. Formujcie ręką podłużne porcje ryżu w kształcie szyszek i układajcie na tacy lub blasze wyłożonej papierem.
  4. Tak przygotowane szyszki zostawcie do wyschnięcia.
  5. Szyszki najlepiej będą smakowały następnego dnia.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami. Podajcie go ze śmietaną. Co za deser!
Robiliście kiedyś dla swojej rodziny ryż zapiekany na słodko z jabłkami? Ten przepyszny deser z dawnych lat niesłusznie odszedł w zapomnienie. Dodajcie do niego trochę cynamonu, podajcie ze śmietaną, a bliscy będą bili wam brawo na stojąco!

Ryż pieczony na słodko z jabłkami ma dla wielu Polaków wartość sentymentalną. To proste, sycące danie przygotowywały nasze mamy, babcie – oczywiście ku uciesze najmłodszych domowników. Taka kolacja była dla wielu spełnieniem marzeń. Spróbujcie teraz przypomnieć sobie ten prosty deser i przedstawić go młodszemu pokoleniu. Oto przepis: Przepis na ryż zapiekany na słodko z jabłkami Składniki: 20 dag ryżu białego 2.5 szklanki mleka 4-5 sporych rozmiarów jabłek – najlepiej słodkie Ok. pół szklanki cukru Cynamon Śmietana  18% tłuszczu Cukier kryształ do posypania Przygotowanie: Jabłka umyjcie, obierzcie ze skórki, usuńcie gniazda nasienne i zetrzyjcie na tarce (można również pokroić je w drobną kostkę – wybór należy do was) Wrzućcie jabłka na zimną patelnię i dodajcie cukier, po czym duście je przez ok. 10 min, aż puszczą sok i staną się miękkie. Nie zapominajcie o ciągłym mieszaniu jabłek – uważajcie, by się nie przypaliły. Pod koniec smażenia dodajcie na patelnię 2 łyżeczki cynamonu. Ryż ugotujcie w garnku w proporcji 1:2 do mleka. Możecie delikatnie posolić ryż, to poprawi końcowy smak potrawy. Gotujcie ryż na maleńkim ogniu pod przykryciem, do momentu aż wchłonie całą ilość mleka. Do gotowania ryżu wybierzcie garnek z grubym dnem, gdyż użycie mleka zamiast wody może skończyć się łatwym przypaleniem ryżu. Ugotowany ryż przełóżcie do naczynia żaroodpornego. Na górę ułóżcie wysmażone jabłka. Zapieczcie całość przez ok. 15-20 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C. Podawajcie z solidną porcją śmietany. Całość posypcie odrobiną cukru. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Znacie jeszcze jakieś desery z ryżem w...

Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 3 składników
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń podał przepis na szyszki rodem z PRL-u. Potrzebujecie tylko 2 składników
Pamiętacie słynne, karmelowe szyszki? Zróbcie je sami w domu z przepisu Jakuba Kuronia.

Karmelowe szyszki to jeden z ulubionych smaków dzieciństwa wielu z nas. To proste w przygotowaniu łakocie, które powstają z preparowanego ryżu i roztopionych krówek uformowanych w kuliste szyszki przypominające te, które możemy znaleźć w lesie. Jak zrobić idealne w smaku szyszki, które przywiodą nam na myśl czasy dzieciństwa? Przepis jest banalnie prosty. Przepis na szyszki Jakuba Kuronia Szyszki to niezapomniany smak z dawnych lat. Największą popularnością cieszyły się w latach raczej kilkadziesiąt lat temu, ale w wielu polskich domach przygotowuje się je po dziś dzień. Jakub Kuroń podzielił się własnym przepisem na pyszne karmelowe szyszki. Jak je przygotowuje? Przepis na to danie jest dziecinnie prosty i wystarczą do niego tylko dwa proste składniki – preparowany ryż i garść krówek. Sprawdźcie, jak Jakub przygotowuje swoje szyszki krok po kroku. Składniki: 100 g ryżu preparowanego 400 g krówek zimna woda Sposób przygotowania: Cukierki roztopcie na małym ogniu, aż będą zupełnie płynne. Mieszajcie cały czas uważając, aby się nie przypaliły, wsypcie ryż, zamieszajcie dokładnie i zdejmijcie z gazu. W międzyczasie przygotujcie w garnku zimną wodę do zwilżania ręki. Nie czekając jak masa wystygnie, zabierzcie się do robienia szyszek. Nabierzcie łyżkę masy i w rękach formujcie szyszki. Układajcie na blasze obok siebie, aby wystygły. Odłóżcie w zimne miejsce i już są gotowe. Różne wariacje na temat szyszek Istnieje wiele ciekawych przepisów na szyszki w innym niż tradycyjne, wydaniu. Możecie przykładowo dodać do nich trochę kakao, aby uzyskać ciemniejszy kolor i bardziej wyrafinowany smak. Możecie też zrobić szyszki kajmakowe, mleczne, czekoladowe, z...

Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna
Gotujmy.pl/babeczka35
Newsy
Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą. Absolutnie przepyszna
Idealnie puszysta i miękka babka kajmakowa. Bardzo delikatna w smaku. Polecamy na świąteczny stół.

Czy można wyobrazić sobie święta wielkanocne bez słodkich babek i babeczek?  Jeśli jesteście wielbicielami kajmaku , ta babka musi pojawić się na waszym wielkanocnym stole. Jest Słodka, wilgotna, pachnąca bardzo puszysta z czekoladową polewą. Już na sama myśl cieknie ślinka. Gwarantujemy, że zniknie natychmiast ze stołu. Tej kajmakowej słodyczy nie da się oprzeć!  Będzie smakować idealnie z kawą lub herbatą. Zrobienie jej jest proste. Potrzebujecie tylko kilku składników.  Przepis na puszystą kajmakową babkę z polewą Składniki: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 20 dag (pół puszki) gotowej masy krówkowej  półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru  1 budyń waniliowy   Polewa: 20 dag gotowej masy kajmakowej  pół tabliczki białej czekolady    Dodatkowo: Masło lub margaryna do posmarowania foremki Bułka tarta do posypania foremki Sposób przygotowania: Masło lub margarynę przełóżcie do miski i utrzyjcie z 4 łyżkami cukru i 3 jajkami. Następnie dodajcie masę krówkową i budyń w proszku. Ponownie dokładnie utrzyjcie.  Na koniec dodajcie półtorej szklanki mąki tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, również dokładnie utrzyjcie na gładką masę.  Foremkę do pieczenia babki posmarujcie masłem lub margaryną i oprószcie bułką tartą. Masę przelejcie do tak przygotowanej foremki. Następnie rozgrzejcie piekarnik. Babkę włóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do zrumienienia. Po tym czasie sprawdźcie suchym patyczkiem czy babka  jest dobrze upieczona.  Jeśli tak, wyjmijcie babkę z piekarnika, ostudźcie i...

Kajmakowy mazurek
Newsy
Jak zrobić masę kajmakową do mazurka? Ta metoda zawsze się sprawdza
Zdradzamy, jak zrobić pyszną masę kajmakową do mazurka! Jest pyszna i absolutnie zawsze się udaje.

Mazurek to bardzo tradycyjne polskie ciasto, które piecze się specjalnie na Wielkanoc. Mazurek to ciasto niskie, bardzo słodkie i często przepięknie ozdobione. Ne każdy przepada za tym słodkim ciastem, ale ma ono też wielu wielbicieli. Przeczytajcie jak przygotować pyszną masę kajmakową, która jest idealna do mazurków. Tradycyjny mazurek Jest naprawdę wiele rodzajów mazurka! To ciasto może różnić się spodem, masą na wierzchu, dekoracją, a nawet kształtem. Tradycyjny mazurek musi być jednak zawsze przepięknie udekorowany i słodki. Spód do mazurka Spód mazurków jest najczęściej wykonany z  ciasta kruchego lub półkruchego, często z dodatkiem mąki orzechowej lub kruszonych orzechów. Czasem w przepisach możecie spotkać się też z mazurkami na spodzie marcepanowym.  Masa do mazurka Na wierzch mazurka kładzie się różnego rodzaju masy smakowe. Zdobią one ciasto, ale też odpowiadają za jego smak. Najczęściej stosuje się: Masę kajmakową Marmoladę Dżem Masę orzechową Masa kajmakowa do mazurka Masa kajmakowa to idealne wypełnianie mazurka. Jest bardzo słodka, więc idealnie sprawdzi się w tym cieście. Macie trzy opcje przygotowania masy kajmakowej do mazurka.  Gotową masę kajmakową z puszki Wykorzystanie mleka skondensowanego Zrobienie masy kajmakowej samodzielnie od podstaw Jeśli korzystacie z mleka skondensowanego, wystarczy, że wstawicie puszkę do garnka i będziecie gotować ją przez ok. 2 godziny. Po ostygnięciu masa powinna być gotowa do użycia. Jeśli kupicie gotową masę kajmakową, ubijcie ją z masłem. Na jedną puszkę wykorzystajcie 150 g ubitego masła, a potem stopniowo dodajcie masę kajmakową. Taki krem do mazurka będzie pyszny i puszysty. Jak zrobić masę kajmakową do mazurka od podstaw? Robienie...