Kajmakowe szyszki
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy

Kochają je dzieci i dorośli. Jak zrobić pyszne kajmakowe szyszki? Oto najprostszy przepis

Słodkie, smaczne, szybkie w przygotowaniu – takie są właśnie kajmakowe szyszki, które być może pamiętacie jeszcze ze szkolnego sklepiku.
Hubert Rój
styczeń 16, 2021

Ten szybki deser to prawdziwy powrót do przeszłości. Dzisiaj w sklepach coraz trudniej o takie charakterystyczne słodkie specjały.

Nie ma więc innego wyjścia. Trzeba zakasać rękawy i przygotować je samemu! Mamy dla was dobre wiadomości. To nic trudnego.

By przygotować ten zaskakujący i tani deser dla całej rodziny włącznie z wiecznie spragnionymi łakoci dzieciakami, wystarczą zaledwie dwa składniki.

Po pierwsze – ryż preparowany. Napowietrzone ziarenka ryżu dostaniecie w dobrych supermarketach.

Po drugie – puszka masy kajmakowej, zwanej także krówkową, którą  z kolei znajdziecie w większości sklepów.

Chwila pracy i świetny deser gotowy! A wszystko to bez żadnego pieczenia!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić kajmakowe szyszki?

Składniki:

  • Puszka masy kajmakowej (krówkowej) – ok. 50 dag
  • 20 dag ryżu preparowanego

Przygotowanie:

  1. Masę kajmakową przełóżcie do miski.
  2. Wsypcie do kajmaku ziarenka ryżu i dokładnie wymieszajcie, tak by masa równomiernie połączyła się z ryżem.
  3. Formujcie ręką podłużne porcje ryżu w kształcie szyszek i układajcie na tacy lub blasze wyłożonej papierem.
  4. Tak przygotowane szyszki zostawcie do wyschnięcia.
  5. Szyszki najlepiej będą smakowały następnego dnia.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze