przepis na wielkanocny schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy

Klasyczny pieczony schab faszerowany śliwką na Wielkanoc. Swoim smakiem zachwyci gości

Co podać na świąteczny, wielkanocny stół oprócz takich standardów jak żurek czy faszerowane jajka? Mamy dla was mięsną propozycję…
Hubert Rój
marzec 23, 2021

Wszyscy dobrze wiedzą, co powinno znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego. Jajka faszerowane, jajka niefaszerowane, żurek, wędliny itd…

Ale święta nie kończą się przecież tylko na uroczystym niedzielnym śniadaniu. Coś trzeba przecież podać także w późniejszej części dnia, a także w wielkanocny Lany Poniedziałek.

Uważamy, że te wyjątkowe święta trzeba uświetnić naprawdę świątecznym jedzeniem. A takim z pewnością jest pieczony schab ze śliwką.

By uzyskać perfekcyjną pieczeń, na początek trzeba zadbać o nabycie dobrego wieprzowego mięsa. Tu nie ma miejsca na półśrodki.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak upiec smaczny schab na święta?

Radzimy zainwestować wam w kupno dobrej jakości schabu. Poszukajcie mięsa z polskich ubojni, zapłaćcie kilka złotych więcej za kilogram, po to by cieszyć się w czasie świąt z naprawdę udanej i smakowitej pieczeni.

Schab jest z natury bardzo suchym, nie za tłustym mięsem. Dlatego nie ma co przesadzać z długością pieczenia.

Nie trzymajcie go w piekarniku w nieskończoność. Za to pozwólcie pieczeni „odpocząć” nieco po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie dużo lepsza!

Przepis na wielkanocny pieczony schab ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,5-kilogramowy kawałek schabu wieprzowego
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1-2 łyżki oleju
  • Czosnek w proszku
  • Majeranek
  • Papryk słodka w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie mięso i przygotujcie do natarcia go przyprawami.
  2. Wykonajcie nacięcie w środku schabu przy pomocy noża.
  3. Wciśnijcie do środka suszone śliwki.
  4. Wymieszajcie przyprawy w misce z dodatkiem oleju.
  5. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na noc do zamarynowania.
  6. Wstawcie mięso do naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  7. Pod koniec pieczenia zdejmijcie pokrywkę z naczynia, by mięso lekko podpiekło się z zewnątrz.
  8. Po upieczeniu odstawcie mięso, by trochę „odpoczęło” po pieczeniu.
  9. Krójcie na plastry i podawajcie z sosem własnym, który wytopił się z mięsa podczas pieczenia.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze