przepis na wielkanocny schab ze śliwką
Gotujmy.pl
Newsy

Klasyczny pieczony schab faszerowany śliwką na Wielkanoc. Swoim smakiem zachwyci gości

Co podać na świąteczny, wielkanocny stół oprócz takich standardów jak żurek czy faszerowane jajka? Mamy dla was mięsną propozycję…

Wszyscy dobrze wiedzą, co powinno znaleźć się na stole podczas śniadania wielkanocnego. Jajka faszerowane, jajka niefaszerowane, żurek, wędliny itd…

Ale święta nie kończą się przecież tylko na uroczystym niedzielnym śniadaniu. Coś trzeba przecież podać także w późniejszej części dnia, a także w wielkanocny Lany Poniedziałek.

Uważamy, że te wyjątkowe święta trzeba uświetnić naprawdę świątecznym jedzeniem. A takim z pewnością jest pieczony schab ze śliwką.

By uzyskać perfekcyjną pieczeń, na początek trzeba zadbać o nabycie dobrego wieprzowego mięsa. Tu nie ma miejsca na półśrodki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak upiec smaczny schab na święta?

Radzimy zainwestować wam w kupno dobrej jakości schabu. Poszukajcie mięsa z polskich ubojni, zapłaćcie kilka złotych więcej za kilogram, po to by cieszyć się w czasie świąt z naprawdę udanej i smakowitej pieczeni.

Schab jest z natury bardzo suchym, nie za tłustym mięsem. Dlatego nie ma co przesadzać z długością pieczenia.

Nie trzymajcie go w piekarniku w nieskończoność. Za to pozwólcie pieczeni „odpocząć” nieco po wyjęciu z piekarnika. Dzięki temu będzie dużo lepsza!

Przepis na wielkanocny pieczony schab ze śliwką

Składniki:

  • Ok. 1,5-kilogramowy kawałek schabu wieprzowego
  • 10 dag suszonych śliwek
  • 1 szklanka bulionu
  • 1-2 łyżki oleju
  • Czosnek w proszku
  • Majeranek
  • Papryk słodka w proszku
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie mięso i przygotujcie do natarcia go przyprawami.
  2. Wykonajcie nacięcie w środku schabu przy pomocy noża.
  3. Wciśnijcie do środka suszone śliwki.
  4. Wymieszajcie przyprawy w misce z dodatkiem oleju.
  5. Natrzyjcie mięso przyprawami i odstawcie na noc do zamarynowania.
  6. Wstawcie mięso do naczynia żaroodpornego, zalejcie bulionem i pieczcie ok. godzinę w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
  7. Pod koniec pieczenia zdejmijcie pokrywkę z naczynia, by mięso lekko podpiekło się z zewnątrz.
  8. Po upieczeniu odstawcie mięso, by trochę „odpoczęło” po pieczeniu.
  9. Krójcie na plastry i podawajcie z sosem własnym, który wytopił się z mięsa podczas pieczenia.
  10. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

przepis na schab pieczony z wykałaczkami
Flickr
Newsy
Rewelacyjny babciny patent na soczysty pieczony schab. Oprócz tych przypraw przyda się coś jeszcze
Szukacie pomysłu na aromatyczną pieczeń ze schabu wieprzowego? Wykorzystajcie do tego celu wykałaczki lub patyczki do szaszłyków!

Dobrze dobrana mieszanka przypraw do mięsa, to tylko część całej opowieści o smakowitej, perfekcyjnej pieczeni. Zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn – smak tych wszystkich przypraw idealnie podkreśli baza w postaci octu balsamicznego. To nie wszystko. Babciny patent na soczysty, pieczony schab, to jeszcze dwie ważne sprawy. Do czego potrzebne są patyczki podczas pieczenia schabu? Jedną z nich jest pieczenie schabu w piekarniku częściowo pod przykryciem, częściowo bez przykrycia. Dzięki temu zapobiegniecie przypaleniu przypraw z octem. Zanim jednak dojdzie do samego pieczenia, trzeba jeszcze zamarynować mięso. Tutaj nastaje pora na użycie wspomnianego patyczka do szaszłyków. Chodzi o dobre, głębokie ponakłuwanie kawałka mięsa. Dzięki temu, przyprawy z marynaty będą mogły dobrze rozejść się po całej powierzchni pieczonego mięsa. Przepis na pieczony schab z przyprawami Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego w kawałku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku suszonego 1 łyżeczka rozmarynu suszonego Kilka liści laurowych Kilka ziarenek ziela angielskiego Kilka ziarenek pieprzu czarnego Szczypta chili 3 łyżki oleju rzepakowego Ćwierć szklanki octu balsamicznego Sól Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i ponakłuwajcie patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach. Wszystkie przyprawy wsypcie  do moździerza i rozdrobnijcie. Potem przełóżcie całość do jednej miseczki, dodajcie ocet balsamiczny i dobrze razem wymieszajcie. Schab natrzyjcie przyprawami i postarajcie się, by przyprawy dostały się także do szczelin wykonanych patyczkiem. Przykryjcie zamarynowane mięso i odstawcie do lodówki na przynajmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Włóżcie mięso do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Jeśli nie...

Schab ze śliwką
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Soczysty schab ze śliwką na świąteczny stół. Rewelacyjny na zimno i na ciepło
Święta to nie jest dobry moment na eksperymenty z szynkami ze sklepu. Na bożonarodzeniową ucztę wybierzmy klasyczny schab ze śliwką!

Konserwanty, polepszacze, mnóstwo wstrzykniętej wody – tak prezentuje się cała masa oferowanych nam w sklepach produktów wędliniarskich. Po wizycie w sklepie mięsnym aż odechciewa się jedzenia kanapek z takimi wyrobami. Rozwiązaniem jest przygotowanie pieczeni, np. schabu w swoim piekarniku. Wystarczy zaopatrzyć się w ładny kawałek mięsa wieprzowego, a także w obowiązkową suszoną śliwkę i po prostu przystąpić do roboty! Efekty będą zachwycające. Tak przygotowany schab nada się i na świąteczny obiad na ciepło, a także potem, do kanapek podczas długiego biesiadowania z członkami rodziny. Kluczem będzie wybór odpowiedniego mięsa. Dobrze byłoby wybrać się do znajomego rzeźnika albo zaopatrzyć się w schab u gospodarza na wsi. Taki będzie oczywiście najlepszy na wytworną pieczeń. Schab jest mięsem z natury dość suchym. Dlatego też nie możemy przesadzić z czasem jego pieczenia. Nieco sprężystości zapewni naszemu mięsu śliwka, którą umieścimy w środku. Ponadto schab serwowany na ciepło powinien pojawić się na talerzu wraz z gęstym, zawiesistym ciemnym sosem. Takiemu daniu nikt się nie oprze! Przepis na soczysty schab ze śliwką Składniki: Ok. 1,5 kg schabu wieprzowego 25 dag suszonych śliwek 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czosnku w proszku albo 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Sól i pieprz Przygotowanie: Schab oczyszczamy, ewentualny tłuszcz zostawmy – wytopi się podczas pieczenia i nada aromat naszemu mięsu. Przy użyciu długiego, ostrego noża wykonujemy nacięcie przez środek schabu – następnie wciskamy  w nie nasze śliwki. Przyprawy suche mieszamy z olejem, następnie dokładnie nacieramy nim nasz kawałek schabu. Odkładamy mięso do...

Schab pieczony ze śliwką
Adobe Stock
Newsy
Przepyszny pieczony schab ze śliwką. Sos z tym sekretnym składnikiem mistrzowsko podbije jego smak
Wypróbujcie ten łatwy przepis na niedzielny obiad, a domownicy będą zachwyceni!

Szukacie inspiracji na obiadowe mięso przygotowane w niekonwencjonalny sposób? Mamy dla was prawdziwy hit. Ten schab ze śliwką podajcie z sosem, który kryje niezwykły składnik. Podbija smak mięsa w niezwykły sposób. Jest po prostu przepyszny! Pieczony schab ze śliwką z sosem Składniki schabu ze śliwką 1,5 kilograma schabu bez kości Ok. 300 g suszonych śliwek Sos do jasnej pieczeni w proszku 2 łyżki przyprawy do mięs Kilka łyżek oleju 3 łyżki musztardy Suszony majeranek Mała cebula (może być słodka cebula szalotka) 2 łyżki śmietany do sosów 18% Przygotowanie schabu ze śliwką Mięso oczyśćcie z błon. Zróbcie w schabie nacięcie o głębokości 2 cm. W nacięcie będziecie wkładać suszone śliwki. Przygotujcie śliwki. Możecie pokroić je na mniejsze kawałki. Włóżcie śliwki w nacięcie. Wymieszajcie przyprawę do mięs z musztardą i kilkoma łyżkami oleju. Natrzyjcie schab marynatą dokładnie. Włóżcie do lodówki i odstawcie na dobę lub noc, aby smaki dotarły w głąb mięsa. Mięso obsmażcie na gorącej patelni ze wszystkich stron, by zatrzymało soki wewnątrz. Obtoczcie schab w suszonym majeranku. Zawińcie je w folię aluminiową. Mięso pieczcie w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Gdy mięso będzie upieczone, odlejcie sok, który zużyjecie do zrobienia sosu. Na czystej patelni rozgrzejcie olej.  Dodajcie posiekaną cebule i zeszklijcie ją przez chwilę. Dodajcie około szklankę wody z rozmieszanym sokiem po pieczeniu mięsa. Dodajcie jasny sos pieczeniowy w proszku. Wymieszajcie. Zawartość patelni zasmażajcie przez ok. 2 minuty do zgęstnienia. Zaprawcie sos śmietaną. Dodajcie sporą szczyptę roztartego majeranku , to on jest właśnie tym składnikiem, który...

Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na kanapki
Newsy
Pyszny schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji. Doskonały na ciepło i na kanapki
Czy jest coś lepszego niż tradycyjna, domowa wędlina? Ten schab ze śliwką z przepisu siostry Anastazji nie ma sobie równych.

Siostra Anastazja to prawdziwa mistrzyni gotowania. Przepisy tej skromnej zakonnicy z Bieszczad pokochały miliony. Jak dotąd siostra Anastazja sprzedała ponad 4 miliony książek o gotowaniu, a zainteresowanie jej przepisami nieustannie rośnie. Dania proponowane przez siostrę Anastazję zachwycają prostotą wykonania i niepowtarzalnym smakiem. Co powiecie na smaczną domową wędlinę z przepisu słynnej zakonnicy? Przygotujcie ją, a wasi domownicy będą wniebowzięci. Przepis na schab ze śliwką według siostry Anastazji Siostra Anastazja podzieliła się przepisem na pyszny, domowy schab na kanapki. Do jego przygotowania potrzebujecie tylko kilku prostych składników – surowego schabu, śliwek, oleju, śmietany, mąki i przypraw. Przygotujcie taki schab a na pewno zachwyci was swoim smakiem. Składniki: 80 dag schabu 20 dag suszonych śliwek bez pestek lub moreli olej 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1-2 łyżki mąki pszennej przyprawa do mięsa wieprzowego sól pieprz Wykonanie: Wzdłuż schabu, przez środek zróbcie otwór przy użyciu szpikulca. Włóżcie do środka suszone śliwki lub morele. Po bokach otwory zepnijcie patyczkiem. Tak przygotowany schab doprawcie do smaku solą, pieprzem, posypcie przyprawami i polejcie olejem. Mięso zawińcie w folię aluminiową, połóżcie na blaszkę i pieczcie w piekarniku przez 1 i 1/2 godz. w temp. 150 st. C. Po przestudzeniu pokrójcie schab w plastry. Z wywaru powstałego przy pieczeniu, śmietany i mąki, zróbcie sos. Mięso zalejcie sosem i podgrzejcie. W ten sam sposób możecie też przyrządzić schab nadziewany wiejską kiełbasą. Z czym podawać schab ze śliwką? Schab z przepisu siostry Anastazji najlepiej podawać na zimno na kanapce. Świetnie się będzie...