Kokosanki
Gotujmy.pl/WnilioweImprowizacj
Newsy

Klasyczne kokosanki w nowym wydaniu. Dodaj do nich ten owoc, a będą smakować obłędnie

Szybkie do przygotowania ciasteczka na białkach z wiórkami kokosowymi? Kokosanki są łatwe i bardzo szybkie do zrobienia. Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie. Po prostu pycha!
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Bogate źródło białka

Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu.

Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu.

Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu. 

Aromatyczne wiórki

Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak.

Składniki:

  • 4-5 białek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 70 g masła
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 1 spora gruszka
  • 3-4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2-3 łyżki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, cały czas miksując. Masło stapiamy i wrzucamy do niego wiórki kokosowe. Całość łączymy.

Gruszkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe z masłem. Mieszamy delikatnie powstałą masę drewnianą łyżką.

Następnie dodajemy kawałki gruszki w mące. Na końcu wsypujemy resztę mąki i płatki owsiane. Ponownie łączymy. Masę za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 10 minut zalecamy wam włączyć termoobieg. Prawda, że proste? Życzymy smacznego!

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze
ciasto 3 bit przepis
Gotujmy.pl
Newsy 3 Bit to bardzo popularne i smaczne ciasto. A z tego przepisu udaje się za każdym razem
Szukasz inspiracji na ciasto? Mamy coś dla ciebie! Jest smaczne, puszyste, a do tego nie trzeba go piec w piekarniku!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie ciasta bez pieczenia? My uwielbiamy! Są przepyszne, słodkie i kremowe, a najważniejsze, że nie trzeba mieć piekarnika żeby je zrobić! Jeśli chcecie oczarować świątecznych gości, na pewno zrobicie ogromne wrażenie takim wyjątkowym ciastem, które stanowi miłą odmianę dla tradycyjnych serników i makowców. Ciasta bez pieczenia Przepisy na słodkie ciasta, które wychodzą bez użycia piekarnika są coraz popularniejsze. Takie ciasta robi się zdecydowanie szybciej i są po prostu smaczne! Przepisów jest mnóstwo – można zrobić sernik na zimno, śmietanowca z galaretkami albo stworzyć ciasto o smaku waszych ulubionych batoników! Przekładane kremową, czekoladową masą i orzechami są może ciężkie i tłuste, ale za to jakie pyszne! Z łatwością można wyczarować ciasto bez pieczenia, smakujące jak popularne czekoladki i słodycze. Przepis na ciasto 3 Bit bez pieczenia Jednym z naszych ulubionych ciast o smaku batoników jest zdecydowanie 3 Bit! Jego przyrządzenie zajmuje zaledwie pół godziny, a jedyny sprzęt AGD jakiego wymaga do przygotowania to lodówka. Dlatego jeśli nie masz piekarnika, to spokojnie możesz zrobić to ciasto w domu! Przygotuj te składniki: 0,5 l mleka 300 ml śmietany 30% 2 opakowania budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 1 saszetka cukru wanilinowego Kostka masła Cukier puder 1 fix śmietanowy Pół łyżki żelatyny Pół tabliczki czekolady 40-50 herbatników (zależnie od wielkości blachy) 1 puszka masy krówkowej Przygotowanie Ugotuj 250 ml mleka z cukrem wanilinowym, a drugie 250 ml wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu i dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez 2 minuty. Odstaw, by się ostudziło. W miseczce utrzyj masło z dwoma łyżkami cukru pudru na gładką masę i dodaj...

Przeczytaj