Kokosanki to ten rodzaj ciastek, którego nie musimy pałaszować od razu. W szczelnie zamkniętym pojemniku utrzymają świeżość przez parę dni. Najlepiej smakują do kawy z mlekiem i cynamonem.
Bogate źródło białka
Popularne wiórki kokosowe są bogate w białko, dlatego często sięgają po nie wegetarianie. Oprócz żelaza znajdziemy w nich takie pierwiastki jak: miedź, magnez, kwas foliowy, wapń oraz witamy B i E. Zawarte w nich trójglicerydy średniołańcuchowe, czyli zdrowe tłuszcze, przyspieszają tempo metabolizmu.
Dlatego, mimo że są kaloryczne, mogą przynieść korzyści tym, którzy chcą schudnąć. Mają także dobroczynny wpływ na układ naczyniowo-sercowy. W 100 g wiórków znajdziemy aż 3,3 mg żelaza. Zazwyczaj wiórki lub płatki kokosowe stosujemy do ciast, owsianki czy porannego koktajlu.
Zawierają witaminy C i E, które wzmacniają odporność naszego organizmu, a także pozytywnie wpływają na kondycję zdrowia skóry. Miąższ kokosa to także witaminy z grupy B, które mają pozytywny wpływ na kondycję układu nerwowego. Wiórki są ponadto bardzo dobrym źródłem potasu.
Zobacz także:
Aromatyczne wiórki
Wiórki kokosowe mają specyficzny, bardzo przyjemny zapach i delikatną konsystencję. Dzięki nim i jednemu, nietypowemu składnikowi możemy odtworzyć deser sprzed lat. Mowa o pysznych ciasteczkach kokosowych. Kto ich nie lubi? Te z przepisu poniżej mają prawdziwie obłędny smak.
Składniki:
- 4-5 białek
- pół szklanki cukru pudru
- 70 g masła
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 spora gruszka
- 3-4 łyżki mąki orkiszowej
- 2-3 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier puder, cały czas miksując. Masło stapiamy i wrzucamy do niego wiórki kokosowe. Całość łączymy.
Gruszkę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i obtaczamy w dwóch łyżkach mąki. Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe z masłem. Mieszamy delikatnie powstałą masę drewnianą łyżką.
Następnie dodajemy kawałki gruszki w mące. Na końcu wsypujemy resztę mąki i płatki owsiane. Ponownie łączymy. Masę za pomocą łyżeczki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Na ostatnie 10 minut zalecamy wam włączyć termoobieg. Prawda, że proste? Życzymy smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl