Co powiecie na tradycyjne, domowe drożdżówki? To przepyszny deser, idealny do kawy albo na drugie śniadanie, który bez trudu można przygotować samodzielnie. Sprawdźcie, jaki ser najlepiej się do nich nadaje. 

Jakiego sera użyć do drożdżówek?

Drożdżówki można zrobić praktycznie z każdym nadzieniem. Genialne są te z konfiturami, czekoladą albo budyniem, choć najbardziej popularne są te z serem. Dobrze sprawdzi się twaróg półtłusty, który należy przecisnąć przez praskę. Można też wykorzystać mielony twaróg z wiaderka, ale uwaga - jego konsystencja nie może być zbyt rzadka. 

Przepis na drożdżówki z serem

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej

  • pół kostki masła

  • pół kostki świeżych drożdży (50 g)

  • 1 szklanka mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 2 żółtka

  • sól

Nadzienie:

  • 2 żółtka

  • 40 dag twarogu

  • 50 g cukru waniliowego

Dodatkowo: 3 łyżki soku z cytryny i pół szklanki cukru pudru na lukier. 

Zobacz także:

Przygotowanie:

  1. Wyjmijcie wcześniej z lodówki mleko oraz jajka, by osiągnęły temperaturę pokojową. 

  2. Roztopcie masło w mikrofali (używając średniej mocy urządzenia) lub w małym garnku. Odstawcie, aby wystygło.

  3. Przesiejcie do miski pół kilograma mąki. Dodajcie cukier i szczyptę soli, wymieszajcie.

  4. Do miski dodajcie także rozkruszone drożdże, żółtka i roztopione masło oraz szklankę ciepłego mleka. Wymieszajcie.

  5. Po zamieszaniu składników czas na wyrabianie. Najlepiej robić to ręcznie. Ciasto powinno się nieco lepić i mieć jednolitą konsystencję. Nie zraźcie się, jeżeli będzie się przyklejało do miski - właśnie tak ma być. Jeżeli posiadacie mikser ze specjalnymi hakami do ciasta drożdżowego, ustawcie wyrabianie na 5 minut. 

  6. Gotowe ciasto zostawcie w misce i przykryjcie je ściereczką. Odstawcie na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 

  7. W międzyczasie zróbcie nadzienie do bułeczek. Zmielony ser wymieszajcie z cukrem i żółtkami, a następnie rozetrzyjcie łyżką. 

  8. Gdy ciasto drożdżowe już wyrośnie, przełóżcie je na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkujcie w podłużny kształt. 

  9. Wysmarujcie całe ciasto masą twarogową, pomijając brzegi. 

  10. Dłuższe boki ciasta zawińcie do środka i zlepcie je ze sobą. Przełóżcie delikatnie ciasto na drugą stronę i następnie podzielcie ciasto nożem na 12 kawałków w kształcie pasków o szerokości 2-3 cm.

  11. Każdy taki paseczek zwińcie dwukrotnie. 

  12. Połóżcie drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i poczekajcie jeszcze około pół godziny, by nieco wyrosły.

  13. Wstawcie blaszkę do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczcie przez 25 minut do zrumienienia. 

  14. Po tym czasie uchylcie drzwiczki piekarnika i poczekajcie jeszcze 10 minut.

  15. Wyjmijcie bułki z piekarnika i gdy ostygną, polejcie je lukrem. Smacznego!