Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność
AdobeStock
Newsy

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność

Szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Zróbcie kiszony czosnek.

Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można kisić czosnek? Kiszony czosnek nie tylko ma wspaniały smak, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Jakie jeszcze ma zalety?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są zalety kiszonego czosnku?

Jeżeli lubicie jeść czosnek i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczna przekąskę, ukiście go w słoiku. Kiszony czosnek nie tylko świetnie podkreśli smak różnych dań, ale też zbawiennie wpłynie na wasze zdrowie.

Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Jest stosowany w medycynie tradycyjnej na całym świecie i ma liczne korzyści zdrowotne, takie jak m.in. wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu. W dalekiej przeszłości czosnek był używany jako lekarstwo przez samego Hipokratesa, którego niektórzy uważają za ojca współczesnej medycyny. Był również używany w medycynie przez Egipcjan, Babilończyków, Rzymian i Chińczyków.

Zobacz także
Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek

Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek

Te miasta chcą zakazu działalności fast foodów. Czy władze powinny zaglądać obywatelom do talerzy?

Zdradźcie nam co jecie, a powiemy wam jak długo będziecie żyli. Oto kuchnia na zdrowe i długie życie

Czosnek ma wyjątkową reputację bardzo silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwwirusowych, mikrobiologicznych i antybiotycznych. Jest również wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Warzywo to jest także dobrym źródłem enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu odporności. Ale główną zaletą czosnku jest jego zdolność do obniżania stresu oksydacyjnego i zapalnego, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy.

Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie zaś jego przeciwzapalny składnik pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy. Czosnek zawiera też przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc a także ma działanie pasożytobójcze i jest uznawany za środek wykrztuśny. Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń.

Przepis na kiszony czosnek

Jeżeli chcecie zrobić kiszony czosnek, trzymajcie się poniższego przepisu.

Składniki:

  • 3- 4 główki czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • mały baldachim kopru
  • 100 g soli na 1 l wody

Przygotowanie:

  1. Obrane ząbki zalewamy przygotowaną na zimno solanką, dodajemy kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy i koper.
  2. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie i zaczynamy obserwować - jak tylko zacznie ciemnieć jest już gotowy do spożycia.
  3. Jeżeli mamy więcej słoik warto zapasteryzować.
  4. Pasteryzujemy przez 15 minut lub można też zagotować samą solankę i gorącą zalać czosnek.
  5. Słoik dokładnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem do ostygnięcia.
  6. Czosnek kiszony najlepiej trzymać w zimnym i ciemnym miejscu.

Kiszony czosnek idealnie pasuje do sałatek, past, kanapek oraz doskonale smakuje z domowym smalczykiem i ogórkiem kiszonym. 

Źródło: msn.com.pl, gotujmy.pl

Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
AdobeStock
Newsy
Siostra Anastazja podała przepis na smaczny marynowany czosnek. Świetnie wzmacnia odporność
Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Sprawdźcie, jak przygotowuje go siostra Anastazja.

Czosnek nie bez powodu jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw świata. To niezwykle silny przeciwutleniacz, która posiada wyjątkowe właściwości przeciwwirusowe, mikrobiologiczne i antybiotyczne. Czosnek od stuleci jest wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Zawiera mnóstwo enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu naszej odporności. Prozdrowotne właściwości czosnku Oprócz tego, czosnek działa na ludzki organizm w następujący sposób: obniża stres oksydacyjny i zapalny, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc ma działanie pasożytobójcze jest uznawany za środek wykrztuśny Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń. Przepis siostry Anastazji na marynowany czosnek Marynowany czosnek jest nie tylko bardzo zdrowy, ale też świetnie smakuje. Siostra Anastazja podzieliła się jakiś czas temu przepisem na czosnek ze słoika. Najsłynniejsza polska zakonnica przygotowuje go z dodatkiem bazylii i estragonu.  Składniki: 50 dag czosnku 1 łyżeczka suszonego estragonu (na 1 słoik) bazylia oliwa (na 1 słoik 1 łyżeczka) Składniki na zalewę: ½ l wody 5-6 łyżek octu winnego 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru Przygotowanie: Czosnek dokładnie oczyśćcie, sparzcie wrzątkiem i przelejcie zimną wodą. Na dno każdego słoika wsypcie estragon, odrobinę bazylii i wypełnijcie słoik czosnkiem. Z wody, octu, cukru i soli...

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy
Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora . Kiszony kalafior do obiadu Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki . Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki , kapustę lub buraki . A co powiecie na kiszonego kalafiora? Jak smakuje kiszony kalafior? Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo. Przepis na kiszonego kalafiora Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni. Składniki: 2 średnie kalafiory 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego kawałek korzenia chrzanu 2 baldachimy kopru 3 łyżki soli 3,5 litra wody płaska łyżeczka nasion gorczycy marchewka pokrojona w plasterki 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje...

Papryka konserwowa
Adobe Stock
Przepisy
Przepis na paprykę konserwową do słoika. Jeden błąd i straci swój niepowtarzalny smak!
Marynowanie warzyw potrafi niesamowicie zmienić ich smak. Nie inaczej jest w przypadku papryki konserwowej. Właściwie przyrządzona zaostrza apetyt!

Domowa papryka konserwowa prosto ze słoika to wspaniały dodatek do śniadaniowych kanapek. Świetnie sprawdzi się również jako składnik rozmaitych sałatek. Można ją także podawać solo, w charakterze przekąski. Jej przygotowanie nie zajmie ci więcej niż godzinę ! Będziesz potrzebować: 1 kg papryki (weź taką, którą najbardziej lubisz, może być czerwona, zielona, a nawet żółta – do wyboru do koloru) 1 cebula 4 ząbki czosnku Pół szklanki octu spirytusowego 10 proc. Pół szklanki cukru 3 szklanki wody Oliwa lub olej rzepakowy Przyprawy i zioła: świeży tymianek, sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie, gorczyca Składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 500 ml. Przygotowanie Zacznij od zalewy. W rondelku zagotuj wodę, a następnie wlej do niej ocet, dosyp cukier i płaską łyżkę soli. Całość wymieszaj i ponownie zagotuj tak, aby sól i cukier całkowicie się rozpuściły. Tak przygotowaną zalewę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. W tym czasie zacznij przygotowywać papryki. Na początku dokładnie umyj warzywa. Następnie pokrój je na cztery kawałki i oczyść z nasion. Jeśli powstałe kawałki wydają ci się za duże pokrój je wzdłuż na jeszcze mniejsze części wedle uznania. Na dnie każdego słoika (bardzo ważne, żeby słoiki były czyste i niezniszczone) umieść ćwiartkę cebuli, zgnieciony nożem ząbek czosnku, dwa ziela angielskie, jeden liść laurowy, 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarenka gorczycy i gałązkę świeżego tymianku (może być też tymianek suszony). W tak przygotowanym słoiku umieść wcześniej pokrojoną paprykę. Ważne, aby układać ją w miarę ciasno. Do tak zapełnionych słoików wlej przestudzoną zalewę (może by jeszcze ciepła, ważne, żeby nie była gorąca). Pamiętaj jednak, by nie...

Słyszeliście o zupie z 60 ząbków czosnku? Poprawia odporność i pomaga w odchudzaniu
Flickr
Newsy
Słyszeliście o zupie z 60 ząbków czosnku? Poprawia odporność i pomaga w odchudzaniu
To, że czosnek jest zdrowy jest sprawą oczywistą. Tym bardziej zdrowa musi być zupa, którą przygotowuje się z aż 60 ząbków czosnku. Jak smakuje?

Czosnek jest jednym z najzdrowszych warzyw świata. Może pomóc w leczeniu niektórych typowych problemów zdrowotnych, w tym niestrawności, problemów z wątrobą, przeziębienia i grypy. Dlaczego warto włączyć do diety czosnek? Właściwości zdrowotne czosnku Czosnek nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy. Jakie skrywa w sobie walory? Czosnek pomaga w lepszym trawieniu. Jest to również bardzo pomocne w zmniejszaniu wagi. Czosnek odtruwa organizm. Czy wiedzieliście, że połączenie surowego czosnku i wody pomaga w detoksykacji organizmu? Oczyszcza organizm ze wszystkich szkodliwych toksyn i zapobiega chorobom, takim jak depresja i różne rodzaje raka. Czosnek pomaga zapobiegać cukrzycy. Spożywanie surowego czosnku pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi. Czosnek zapobiega chorobom serca obniżając zły cholesterol w organizmie.  Czosnek pomaga w poprawie funkcjonowania ważnych narządów ciała, dzięki czemu zwiększa długowieczność.  Czosnek jest źródłem cennych antyoksydantów i siarki, które mają dobroczynny wpływ na układ odpornościowy. Jak zrobić zupę z 60 ząbków czosnku? Czosnek jest też ceniony w kuchni ze względu na jego wspaniały smak. Jeśli chcecie cieszyć się wyrazistym smakiem czosnku i jego licznymi walorami zdrowotnymi, przygotujcie pyszną, kremową zupę z 60 ząbków czosnku. Zupa ta nie tylko doskonale rozgrzewa, ale też świetnie podnosi odporność w chłodne, jesienno-zimowe dni. Jak się za to zabrać? Na TikToku furorę robi przepis na zupę z 60 ząbków czosnku z grzankami. Jak ją przygotować? To bardzo proste. Wystarczy wam kilka prostych składników, chwila roboty i gotowe. Na pewno zastanawiacie się jak obrać aż 60 ząbków czosnku? Wystarczy upiec całe główki i potem wycisnąć...