Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można kisić czosnek? Kiszony czosnek nie tylko ma wspaniały smak, ale też doskonale wspomaga naszą odporność. Jakie jeszcze ma zalety?
Jakie są zalety kiszonego czosnku?
Jeżeli lubicie jeść czosnek i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczna przekąskę, ukiście go w słoiku. Kiszony czosnek nie tylko świetnie podkreśli smak różnych dań, ale też zbawiennie wpłynie na wasze zdrowie.
Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Jest stosowany w medycynie tradycyjnej na całym świecie i ma liczne korzyści zdrowotne, takie jak m.in. wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu. W dalekiej przeszłości czosnek był używany jako lekarstwo przez samego Hipokratesa, którego niektórzy uważają za ojca współczesnej medycyny. Był również używany w medycynie przez Egipcjan, Babilończyków, Rzymian i Chińczyków.
Czosnek ma wyjątkową reputację bardzo silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwwirusowych, mikrobiologicznych i antybiotycznych. Jest również wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Warzywo to jest także dobrym źródłem enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu odporności. Ale główną zaletą czosnku jest jego zdolność do obniżania stresu oksydacyjnego i zapalnego, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy.
Zobacz także:
Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie zaś jego przeciwzapalny składnik pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy. Czosnek zawiera też przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc a także ma działanie pasożytobójcze i jest uznawany za środek wykrztuśny. Ponadto, jest bogaty w witaminę PP, C, B1, B2 i A, także w potas, magnez i wapń.
Przepis na kiszony czosnek
Jeżeli chcecie zrobić kiszony czosnek, trzymajcie się poniższego przepisu.
Składniki:
- 3- 4 główki czosnku
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- mały baldachim kopru
- 100 g soli na 1 l wody
Przygotowanie:
- Obrane ząbki zalewamy przygotowaną na zimno solanką, dodajemy kilka ziaren gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy i koper.
- Odstawiamy na minimum 2 tygodnie i zaczynamy obserwować - jak tylko zacznie ciemnieć jest już gotowy do spożycia.
- Jeżeli mamy więcej słoik warto zapasteryzować.
- Pasteryzujemy przez 15 minut lub można też zagotować samą solankę i gorącą zalać czosnek.
- Słoik dokładnie zamykamy, odwracamy do góry dnem i przykrywamy kocem do ostygnięcia.
- Czosnek kiszony najlepiej trzymać w zimnym i ciemnym miejscu.
Kiszony czosnek idealnie pasuje do sałatek, past, kanapek oraz doskonale smakuje z domowym smalczykiem i ogórkiem kiszonym.
Źródło: msn.com.pl, gotujmy.pl