Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora.

Kiszony kalafior do obiadu

Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki. Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki, kapustę lub buraki. A co powiecie na kiszonego kalafiora?

Jak smakuje kiszony kalafior?

Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo.

Przepis na kiszonego kalafiora

Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni.

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 średnie kalafiory
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 baldachimy kopru
  • 3 łyżki soli
  • 3,5 litra wody
  • płaska łyżeczka nasion gorczycy
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki.
  2. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją.
  3. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper.
  4. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim.
  5. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje się do spożycia.

Wskazówka!

Jeśli zależy wam na bardziej wyrazistym smaku, kiście kalafiora kilka dni dłużej. Słoik możecie wynieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub wstawić do lodówki.