Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!
AdobeStock
Newsy

Kiszone ogórki zna każdy. A co powiecie na kiszonego kalafiora? Ta przekąska to prawdziwy hit!

Lubicie jeść kalafiora? Przygotujcie wspaniałą przekąskę do obiadu w postaci kiszonego kalafiora. Ten smak na długo zawładnie waszymi podniebieniami!

Kalafior może być spożywany na wiele różnych sposobów. Jedni go gotują i podają z masłem i bułką tartą, drudzy pieką go w piekarniku z dodatkiem ulubionych przypraw, jeszcze inni spożywają go na surowo. Jeżeli szukacie ciekawej i niebanalnej przekąski do obiadu, przygotujcie kiszonego kalafiora.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kiszony kalafior do obiadu

Na pewno wiecie, jak zbawienne działanie mają na nasz organizm kiszonki. Z uwagi na obecność dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego, kiszone warzywa świetnie działają na procesy metaboliczne i florę bakteryjną jelit, a także doskonale wpływają na odporność. Zwykle w polskich domach przygotowuje się kiszone ogórki, kapustę lub buraki. A co powiecie na kiszonego kalafiora?

Jak smakuje kiszony kalafior?

Kiszony kalafior smakuje zupełnie inaczej niż kalafior upieczony czy ugotowany. Jest chrupiący i ma kwaskowato-słodki smak. Idealnie nadaje się jako dodatek do kanapki, sałatki czy obiadu, choć można go spożywać też solo.

Zobacz także
Jak wykorzystać cukinię? Pomysły na smaczne obiady i przekąski

Jak wykorzystać cukinię? Nie tylko do leczo! Pomysły na smaczne obiady i przekąski

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Próbowaliście kiedyś cukinii małosolnej? Wystarczy 1 dzień i smaczny dodatek do obiadu gotowy

Przepis na kiszonego kalafiora

Do przygotowania kiszonego kalafiora będziecie potrzebować kilku prostych składników, które na pewno macie w kuchni.

Składniki:

  • 2 średnie kalafiory
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 2 baldachimy kopru
  • 3 łyżki soli
  • 3,5 litra wody
  • płaska łyżeczka nasion gorczycy
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Umyjcie i podzielcie kalafiory na różyczki.
  2. Zagotujcie w garnku wodę z solą i ostudźcie ją.
  3. W słoiku ułóżcie różyczki kalafiora, pokrojoną w plasterki marchewkę, czosnek, pokrojony chrzan, ziele angielskie, listki laurowe, nasiona gorczycy i koper.
  4. Całość zalejcie wodą, zakręćcie słoik i dociśnijcie go czymś ciężkim.
  5. Kalafior powinien kisić się przez 3 dni. Po upływie tego czasu nadaje się do spożycia.

Wskazówka!

Jeśli zależy wam na bardziej wyrazistym smaku, kiście kalafiora kilka dni dłużej. Słoik możecie wynieść w chłodne miejsce, np. do piwnicy lub wstawić do lodówki.

Liście kalafiora
Pixabay
Newsy
Obrywacie liście kalafiora? To fatalny błąd. Więcej tak nie róbcie
Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się obierać kalafiora.

Kalafior to typowo polskie warzywo, które można dostać w sklepach praktycznie przez cały rok. Świetnie nadaje się do robienia różnego rodzaju zup i jako dodatek do obiadu. Na pewno kochacie też kalafiora gotowanego i podawanego z bułką tartą i masłem. Dowiedzcie się, jak powinno się go przygotowywać do jedzenia. Już nigdy nie oderwiecie z niego liści! Przechowywanie kalafiora Temperatura przechowywania kalafiora By kalafior zachował świeżość przez długi czas, dobrze przechowywać go w temperaturze bliskiej zera stopni. Możecie wsadzić go więc do lodówki albo przechowywać większą ilość kalafiorów w piwnicy. Najlepszym miejscem na przetrzymywanie kalafiora w lodówce jest dolna półka.  Nie trzymajcie kalafiora w folii Ważne jest, żeby kalafior był w suchym, ale przewiewnym miejscu. Powinien mieć dostęp do świeżego powietrza. Nie trzymajcie go więc w folii, bo odcina ona dostęp powietrza! Nie odrywajcie liści od kalafiora Żeby kalafior był świeży przez dłuższy czas, nie odrywajcie od niego liści! Jeśli je zostawicie, kalafior zachowa świeżość nawet przez 2 tygodnie. Jeśli wyłamiecie liście, wytrzyma on niestety tylko kilka dni. Pamiętajcie, żeby zawsze zachowywać liście kalafiora i odłamać je dopiero przed gotowaniem lub jedzeniem. Obróbka kalafiora przed jedzeniem Kalafiora można jadać na surowo, upieczonego lub ugotowanego. Niezależnie od tego, jak zdecydujecie się go podać, kalafiora trzeba przed zjedzeniem odpowiednio obrobić. Na pewno musicie go umyć. Liście kalafiora są jadalne, jeśli chcecie, możecie dodać je więc do zupy albo przerobić na pesto.  Ciekawe dania z kalafiora Kalafior jest bardzo niskokaloryczny. Zyskał więc szczególne uznanie dietetyków i osób odchudzających się. Z kalafiora można zrobić wiele naprawdę ciekawych, odchudzonych...

liście kalafiora
AdobeStock
Newsy
Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...

Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej niż myślicie
AdobeStock
Newsy
Ile gotuje się kalafior? Dużo krócej, niż myślicie
Wiele osób popełnia podstawowy błąd przy gotowaniu kalafiora. Chodzi o czas jego gotowania. Jak długo powinien gotować się kalafior? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Kalafior to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Chętnie zjadamy go zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu – najczęściej w połączeniu z pyszną zasmażką z masła i bułki tartej. Dlaczego warto jeść kalafior? Dietetycy zalecają spożywać to warzywo jak najczęściej, ponieważ jest ono bardzo zdrowe. Kalafior jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego, witaminy K, witaminy B i witaminy E. Dostarcza niezbędnych minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, sód i żelazo. Zawiera też trochę białka i błonnika pokarmowego. Poza tym ma bardzo mało kalorii – w 100 g surowego kalafiora jest tylko 24,9 kalorii. Warzywo to jest dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, wspomaga trawienie i wydalanie toksyn z organizmu, wzmacnia kości, a nawet ma działanie przeciwnowotworowe. Ile gotuje się kalafior? Wiele osób popełnia błąd przy gotowaniu kalafiora i gotuje go zbyt długo, doprowadzając warzywo do rozgotowania. Ile prawidłowo powinien się gotować kalafior? Krócej, niż myślicie, bo tylko 15 minut dla całej główki. Jak ugotować kalafior, żeby był miękki? Na początku obierzcie go z liści, umyjcie pod zimną wodą i rozdrobnijcie na kilka mniejszych kawałków. W garnku zagotujcie około 3 l wody z trzema łyżeczkami soli i jedną łyżeczką cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzućcie do niej kawałki kalafiora. Mniejsze kawałki gotujcie nawet krócej niż kwadrans, wystarczy 8 minut. Kalafior powinien gotować się bez przykrycia. Jak długo? Średniej wielkości kalafior powinien być miękki już po upływie 15 minut. Jak sprawdzić, czy warzywo jest gotowe? Wystarczy wbić w nie widelec. Jeśli widelec łatwo wejdzie w kalafiora, to znaczy, że jest on ugotowany. Dla tych, którzy wolą jeść...

Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go a szybko podkręcicie swoją odporność
AdobeStock
Newsy
Kiszony czosnek to hit tej jesieni. Jedzcie go, a szybko wzmocnicie swoją odporność
Szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Zróbcie kiszony czosnek.

Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można kisić czosnek ? Kiszony czosnek nie tylko ma wspaniały smak, ale też doskonale wspomaga naszą odporność . Jakie jeszcze ma zalety? Jakie są zalety kiszonego czosnku? Jeżeli lubicie jeść czosnek i szukacie ciekawego pomysłu na zdrową i smaczna przekąskę, ukiście go w słoiku. Kiszony czosnek nie tylko świetnie podkreśli smak różnych dań, ale też zbawiennie wpłynie na wasze zdrowie. Czosnek to jedno z najzdrowszych warzyw świata. Jest stosowany w medycynie tradycyjnej na całym świecie i ma liczne korzyści zdrowotne, takie jak m.in. wzmocnienie odpowiedzi immunologicznej organizmu. W dalekiej przeszłości czosnek był używany jako lekarstwo przez samego Hipokratesa, którego niektórzy uważają za ojca współczesnej medycyny. Był również używany w medycynie przez Egipcjan, Babilończyków, Rzymian i Chińczyków. Czosnek ma wyjątkową reputację bardzo silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwwirusowych, mikrobiologicznych i antybiotycznych. Jest również wykorzystywany w leczeniu grypy i przeziębienia, ponieważ zapewnia efekt obkurczający. Warzywo to jest także dobrym źródłem enzymów, witamin i minerałów, które pomagają w zwiększeniu odporności. Ale główną zaletą czosnku jest jego zdolność do obniżania stresu oksydacyjnego i zapalnego, który jest głównym źródłem problemów z krążeniem krwi i miażdżycy. Marynowany czosnek nie tylko świetnie smakuje, ale też pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie zaś jego przeciwzapalny składnik pomaga wzmocnić nasz układ mięśniowo-szkieletowy. Czosnek zawiera też przeciwutleniacze, które wzmacniają układ odpornościowy. Badania wykazały, że może działać jako środek chemoprewencyjny w leczeniu raka płuc a także ma działanie...