Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek
AdobeStock
Newsy

Kiszone jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Idealne do mięs i sałatek. Mamy przepis

Kiszone ogórki, kiszona kapusta, kiszone buraki. A co, gdyby tak zakisić jabłka?

Słyszeliście kiedyś o kiszonych jabłkach? Takie jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Tamtejsze gospodynie domowe najczęściej podają je w towarzystwie wędlin, mięs lub jako imprezową przekąskę. Kiszone jabłka dodawane są też do sałatek i wielu innych potraw. Jak je przygotować?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na kiszone jabłka

Kisić można niemalże wszystko. Najczęściej kisimy kapustę, ogórki i buraki, rzadziej kalafiora, czosnek czy pomidory. A co powiecie na kiszone jabłka?

Jeżeli chcecie zrobić taką kiszonkę przygotujcie:

  • 10 jabłek
  • przyprawy: cynamon (w lasce)
  • kilka goździków
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie jabłka i zasypcie je przyprawami.
  2. Zagotujcie wodę z solą, a następnie zalejcie jabłka w słoikach w taki sposób, by całe były pokryte mieszaniną, zakręćcie naczynia i zakiście je.

Inny przepis na kiszone jabłka

Inna receptura na taką kiszonkę wymaga użycia liści wiśni, czarnego pieprzu i anyżu. Oto przepis.

Zobacz także
Co się stanie zorganizmem gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie , a sok wypijcie

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść kiszone ogórki? Ogórki zjedzcie, a sok wypijcie

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co to pomaga

Połączcie sok z pomidorów z sokiem z kiszonej kapusty. Niesamowite, na co może pomóc

Składniki:

  • jabłka - dowolna ilość
  • liście wiśni
  • kilka goździków
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta cynamonu (można użyć kory cynamonowej)
  • gwiazdka anyżu

Zalewa:

  • na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotujcie z solą i szczyptą cynamonu.
  2. Jabłka wybierzcie zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było ich kroić (krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia).
  3. Jabłka i liście wiśni umyjcie i włóżcie do słoika (zamiast słoika możecie użyć garnka, albo beczki).
  4. Dodajcie goździki, pieprz, anyżek.
  5. Zalejcie wcześniej przygotowaną zalewą (jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie).
  6. Słoik lekko zakręćcie (jabłka w beczce przyciśnijcie np. talerzykiem i obciążcie).
  7. Po około dwóch tygodniach jabłka są gotowe. Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej

Jak podawać kiszone jabłka?

Istnieje wiele sposobów wykorzystania kiszonych jabłek.

Możecie:

  • dodawać je do wędlin
  • mięs
  • kanapek
  • sałatek
  • owsianek
  • koktajli
  • desek serów
  • deserów
  • lub zjadać prosto ze słoika w formie przekąski

Skusicie się na tę nietypową kiszonkę?

Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl

Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Adobe Stock
Newsy
Przepis na jędrne ogórki kiszone wg siostry Anastazji. Tajemnicą jest ta zalewa
Siostra Anastazja zachwyca od lat wspaniałymi przepisami. Jej ogórki kiszone nie mają sobie równych, a to za sprawą zalewy. Tak przygotowane są idealnie jędrne i sprawdzą się do wielu potraw.

Ogórki to jedne z warzyw, które cieszą się ogromnym powodzeniem. Można je jeść na surowo bądź przetworzyć na szereg przetworów. Największą popularnością cieszą się ogórki kiszone. Swoją sławę zawdzięczają wyjątkowemu smakowi oraz jędrności produktu. Ogórki kiszone w kuchni  Jak się okazuje ogórki kiszone w kuchni są wręcz niezbędnym produktem. Idealnie sprawdzają się w wielu daniach, takich jak zupa ogórkowa , sałatka jarzynowa czy dodatek do wędlin i mięs. Świetnie smakują również solo jako przekąska.  Właściwości zdrowotne ogórków kiszonych Ogórki kiszone są nie tyle smaczne, co również wartościowe. Produkt jest niskokaloryczny, dzięki temu świetnie się sprawdza u osób będących na diecie. Poza tym zawiera sporo witamin oraz mikroelementów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości ogórków kiszonych można wyróżnić takie jak poprawienie krzepliwości krwi czy regulacja gospodarki wapniowej organizmu.  Sekret idealnych ogórków według siostry Anastazji  Przygotowane ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji są przepyszne w smaku, a także idealnie jędrne. Taką postać zawdzięczają zalewie. Jest ona przygotowana jedynie z dwóch składników - wody oraz soli. Zalane gorącą miksturą warzywa i odstawione na kilka dni do fermentacji, nabierają odpowiednich właściwości. Taki zabieg pozwala na zachowanie swojej struktury. Przepis na jędrne ogórki według siostry Anastazji Składniki: ogórki gruntowe czosnek koper korzeń chrzanu liście wiśni lub czarnej porzeczki Zalewa: 1 litr przegotowanej wody 1 łyżka soli Przygotowanie: Ogórki gruntowe...

Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
AdobeStock
Newsy
Sposób babci na chrupiące ogórki kiszone. Wystarczy dodać 1 składnik
Skorzystajcie z tego sposobu, a wasze ogórki będą cudowne w smaku!

Najlepsze ogórki kiszone to oczywiście te, które po wyjęciu ze słoika są twarde i cudownie chrupiące. Wiecie, jak je zrobić? Poznajcie genialny sposób na przygotowanie chrupiących ogórków kiszonych! Jak zrobić chrupiące ogórki kiszone? Sekret idealnie chrupiących i twardych ogórków kiszonych tkwi nie w sposobie przygotowania, a odpowiednich składnikach! Do ogórków można dodać liście porzeczki albo dębu , ale tylko liście wiśni sprawią, że ogórki kiszone wyjdą chrupiące i nie będą miękkie po wyjęciu ze słoika. Pamiętajcie oczywiście o tym, by użyć własnych liści i nie obrywać drzew sąsiadów. Jakie ogórki są najlepsze do kiszenia? Czy wybór ogórków do kiszenia ma znaczenie? Oczywiście! Poleca się kilka odmian ogórków . Najpopularniejsza odmiana to Borus – ogórki są ciemnozielone, z widocznymi smugami, a po ukiszeniu będą twarde i nie utworzą się w nich puste przestrzenie. To najlepsza odmiana do kiszenia, choć świetnie nadadzą się także do zrobienia ogórków małosolnych. Ogórki Andrus polecane są natomiast przede wszystkim do kiszenia, a także do konserwowania. Przepis na ogórki kiszone Do przygotowania idealnych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 1 gałązka kopru Korzeń chrzanu 3 liście wiśni Sól Woda Podane powyżej składniki wystarczą do zrobienia jednego słoika ogórków. Przygotowanie: Opłuczcie koper i wyłóżcie nim dno słoika. Dodajcie pół ząbku czosnku i 2 liście wiśni. Włóżcie ogórki do środka, układając je ciasno jeden obok drugiego. Ważne, by wszystkie były podobnej wielkości,...

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Pixabay
Newsy
Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Jeżeli przepadacie za ogórkami kiszonymi, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie. Przepis na ogórki kiszone jak u babci Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe Koper włoski Korzeń chrzanu Niejodowana sól kamienna Świeży czosnek Liście laurowe Ziele angielskie Czarny pieprz ziarnisty Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni Przygotowanie: Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!) Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper....

Próbowaliście kisić truskawki? Zaskoczy was ich smak. Będą doskonale pasować do obiadu
AdobeStock
Newsy
Próbowaliście kisić truskawki? Ich smak was zaskoczy. Będą doskonale pasować do obiadu
Takich truskawek jeszcze nie jedliście! Ten przepis na kiszone truskawki bije na głowę wszystkie inne.

Pewne połączenia smaków potrafią zabrzmieć absurdalnie. Choć sos słodko-kwaśny jest popularny w różnych kuchniach świata, to mało kto wyobraża sobie ten smak w innej formie, niż sos. Wiedzieliście, że można kisić na przykład truskawki? W efekcie powstaje bardzo ciekawy, słodko-kwaskowy smak, a tak przygotowane owoce smakują podobno wyśmienicie jako dodatek do mięs, wędlin i wytrawnych dań. Spróbowalibyście takiego przysmaku? Wypróbujcie przepis na kiszone truskawki.   Przepis na kiszone truskawki Do przygotowania tego ciekawego przysmaku będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 kilogram truskawek (świeżych) 20 g soli 1 litr wody 5 łyżek miodu 1 łyżka białego pieprzu ziarnistego Przygotowanie: Umyjcie truskawki i obierzcie z szypułek. Następnie zamoczcie je na pięć minut w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.  Opłuczcie truskawki z sody i znów włóżcie je do wody, tym razem z odrobiną octu jabłkowego. Umyjcie i osuszcie. Dodajcie jedną łyżkę białego pieprzu ziarnistego.  Zagotujcie w garnku litr wody. Dodajcie sól, wymieszajcie i ostudźcie.  Gdy woda będzie ciepła (nie gorąca!) wlejcie miód i zamieszajcie do rozpuszczenia. Następnie umieśćcie truskawki w słoiku i zalejcie je wodą z miodem. Zwróćcie uwagi na to, by ułożyć truskawki ciasno obok siebie. Zostawcie nieco miejsca u góry - jeśli tego nie zrobicie, mogą wam wykipić podczas kiszenia!  Zakręćcie słoik i odstawcie w ciemne miejsce na 4-5 dni.  I gotowe! Po tym czasie słoik należy przełożyć do lodówki i spożyć jego zawartość w ciągu dwóch tygodni.  Tak przygotowane truskawki będą pasowały do wszelkich dań wytrawnych. Możecie też dać je na kanapki z dodatkiem sera...