Słyszeliście kiedyś o kiszonych jabłkach? Takie jabłka to prawdziwy przysmak na Ukrainie. Tamtejsze gospodynie domowe najczęściej podają je w towarzystwie wędlin, mięs lub jako imprezową przekąskę. Kiszone jabłka dodawane są też do sałatek i wielu innych potraw. Jak je przygotować?

Przepis na kiszone jabłka

Kisić można niemalże wszystko. Najczęściej kisimy kapustę, ogórki i buraki, rzadziej kalafiora, czosnek czy pomidory. A co powiecie na kiszone jabłka?

Jeżeli chcecie zrobić taką kiszonkę przygotujcie:

  • 10 jabłek
  • przyprawy: cynamon (w lasce)
  • kilka goździków
  • kilka ziaren jałowca
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 3 łyżki soli

Przygotowanie:

  1. Umyjcie jabłka i zasypcie je przyprawami.
  2. Zagotujcie wodę z solą, a następnie zalejcie jabłka w słoikach w taki sposób, by całe były pokryte mieszaniną, zakręćcie naczynia i zakiście je.

Inny przepis na kiszone jabłka

Inna receptura na taką kiszonkę wymaga użycia liści wiśni, czarnego pieprzu i anyżu. Oto przepis.

Zobacz także:

Składniki:

  • jabłka - dowolna ilość
  • liście wiśni
  • kilka goździków
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • szczypta cynamonu (można użyć kory cynamonowej)
  • gwiazdka anyżu

Zalewa:

  • na każdy litr wody łyżka soli niejodowanej

Przygotowanie:

  1. Wodę zagotujcie z solą i szczyptą cynamonu.
  2. Jabłka wybierzcie zdrowe, nieuszkodzone, raczej mniejsze, żeby nie trzeba było ich kroić (krojone mogą się rozpaść podczas kiszenia).
  3. Jabłka i liście wiśni umyjcie i włóżcie do słoika (zamiast słoika możecie użyć garnka, albo beczki).
  4. Dodajcie goździki, pieprz, anyżek.
  5. Zalejcie wcześniej przygotowaną zalewą (jabłka muszą być całkowicie zanurzone w wodzie).
  6. Słoik lekko zakręćcie (jabłka w beczce przyciśnijcie np. talerzykiem i obciążcie).
  7. Po około dwóch tygodniach jabłka są gotowe. Czas kiszenia zależy od rodzaju jabłek. Bardziej twarde kiszą się dłużej

Jak podawać kiszone jabłka?

Istnieje wiele sposobów wykorzystania kiszonych jabłek.

Możecie:

  • dodawać je do wędlin
  • mięs
  • kanapek
  • sałatek
  • owsianek
  • koktajli
  • desek serów
  • deserów
  • lub zjadać prosto ze słoika w formie przekąski

Skusicie się na tę nietypową kiszonkę?

Źródło: gotujmy.pl, msn.com.pl