Kiszonki to źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych. Są one nieocenione zwłaszcza przy dietach odchudzających – ich właściwości nie tylko niwelują łaknienie, ale także spalają tłuszcz, pobudzają trawienie i usuwają toksyny z organizmu. Proces kiszenia warzyw znacząco obniża także zawartość cukru.

Kiszonki i buraki – korzyści zdrowotne

Kiszonki to doskonały sposób na ochronę i oczyszczenie organizmu. To najbardziej skuteczny naturalny probiotyk, który reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki wspomagają także wchłanianie witamin. Ponadto, regulują metabolizm, pozytywnie wpływają na zdrowie i wygląd cery oraz włosów, a także zawierają ogromne ilości witamin A, B, C, E i K.

Buraki same w sobie to także bogate źródło składników odżywczych.  Znajdziemy w nich dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku, a także witaminy C, A, E i K.  Warzywa te w formie surowej i kiszonej zawierają dużo błonnika, co przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Buraczki kiszone delikatnie niwelują także chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, a także wspomagają zbijanie cholesterolu czy zwalczanie częstej zgagi. 

Przepis na buraczki kiszone z dressingiem 

Składniki:

  • 5 kiszonych buraczków
  • 3 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz
  • Kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie:

  1. Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Natkę pietruszki drobno siekamy.
  3. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 
  4. Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.
  5. Po wyjęciu z lodówki sałatka jest gotowa do spożycia. Smacznego!

Źródło: Gotujmy.pl

Zobacz także:

Czytaj też: