Kiszonki to źródło bardzo wielu cennych składników odżywczych. Są one nieocenione zwłaszcza przy dietach odchudzających – ich właściwości nie tylko niwelują łaknienie, ale także spalają tłuszcz, pobudzają trawienie i usuwają toksyny z organizmu. Proces kiszenia warzyw znacząco obniża także zawartość cukru.
Kiszonki i buraki – korzyści zdrowotne
Kiszonki to doskonały sposób na ochronę i oczyszczenie organizmu. To najbardziej skuteczny naturalny probiotyk, który reguluje pracę jelit i wzmacnia ich florę bakteryjną, a także zmniejsza poziom cholesterolu. Kiszonki wspomagają także wchłanianie witamin. Ponadto, regulują metabolizm, pozytywnie wpływają na zdrowie i wygląd cery oraz włosów, a także zawierają ogromne ilości witamin A, B, C, E i K.
Buraki same w sobie to także bogate źródło składników odżywczych. Znajdziemy w nich dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku, a także witaminy C, A, E i K. Warzywa te w formie surowej i kiszonej zawierają dużo błonnika, co przyspiesza metabolizm, wspomaga trawienie i pomaga w walce z nadprogramowymi kilogramami. Buraczki kiszone delikatnie niwelują także chęć na podjadanie pomiędzy posiłkami, a także wspomagają zbijanie cholesterolu czy zwalczanie częstej zgagi.
Przepis na buraczki kiszone z dressingiem
Składniki:
- 5 kiszonych buraczków
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
- Kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
- Dodajemy do buraczków i dokładnie mieszamy, wstawiamy na pół godziny do lodówki żeby wszystkie składniki się połączyły ze sobą.
- Po wyjęciu z lodówki sałatka jest gotowa do spożycia. Smacznego!
Źródło: Gotujmy.pl
Zobacz także:
Czytaj też: